Zimski sportovi

Počinje ozbiljni lov na LA Kingse: Chicago i Pittsburgh najjači "na papiru", NY Rangersi najviše prijete

Piše:Ivan Dominik • utorak, 14.05.2013.
Počinje ozbiljni lov na LA Kingse: Chicago i Pittsburgh najjači "na papiru", NY Rangersi najviše prijete
Foto: Ana Legradi

Utakmicama u utorak navečer počinju polufinala konferencija u NHL ligi, u kojima će se osam momčadi pokušati doći do konferencijskih finala, posljednjeg koraka prije velikog finala i borbe za Stanley Cup. Zapad je ponovno izjednačeniji sa samo jednim favoritom, dok je na Istoku ipak izvjesnije tko će biti finalisti konferencija....

Zapadna konferencija

Chicago Blackhawks (1) - Detroit Red Wings (7)

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

"Zapadna" serija između velikih, bolje rečeno najvećih rivala Zapadne konferencije, pogotovo što se ekipa iz Original six ere tiče, bit će najvjerojatnije najjednostavnija i najbrže završena serija u ovom doigravanju. A čini se i da je najlakša za prognozu. Chicago je golem favorit, momčad s fenomenalnom sezonom iza sebe, najbolja ekipa "regularnog" dijela sezone koja se poigrala s Minnesotom, dok se Detroit mučio s Anaheimom, teško može izgubiti. S ponajboljim napadaom i PP specijalnim timom u ligi, odličnom obranom i branjenjem - protiv nedokazanog Detroita - Hawksi teško mogu izgubiti četiri utakmice.

Jedino čime Red Wingsi mogu komparirati Hawksima jest napad, odnosno pojedinačna igra njihovih hokejaša u neutralnoj i protivničkoj trećini. Sve ostalo je na strani Chicaga, koji za pobjedu u principu samo mora ostati zdrav i održati dobru obranu i branjenje Coreyja Crawforda. Za Wingse nije tako jednostavno. Oni moraju smanjiti oscilacije, Jimmy Howard mora biti na najvišoj razini branjenja, moraju smanjiti obrambene pogreške, pogotovo svojih mladih bekova u svojoj trećini, te bolje čuvati odbijance. U stvari, Wingsi moraju za pobjedu odigrati svoje četiri najbolje utakmice u sezoni unutar njih sedam, a to je teško moguće budući da im je Chicago ove sezone jako naudio u više utakmica. Jer, Chicago se ne može pobijediti samo Zetterbergom i Dacjukom te njihovim briljantnim partijama.
Prognoza: Prolaz Blackhawksa uz 4-2.


Los Angeles Kings (5) - San Jose Sharks (6)

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Vrlo teška će biti serija LA Kingsa i San Josea. I jedni i drugi pokazali su suverenost, veliku kvalitetu i formu u četvrtfinalu, a možda je u manjoj mjeri u prednosti San Jose - kako zbog više vremena za odmor, tako i zbog bolje prikazane igre u gostima, što prethodnih sezona nikad nije bio slučaj, tijekom serije protiv Vancouvera. Sharksi također imaju prednost protiv Kingsa u iskustvu većine igrača, jer "Kraljevi" nemaju istu momčad kao lani i nekako se tek dižu u igri. Možda prekasno?

U Los Angelesu pouzdaju se u toliko puta pokazanu genijalnost Darryla Suttera, koji kroz seriju mijenja igru svoje ekipe, prilagođava se, rotira linije i napadače i - uvijek mu netko ispliva. Zasad je konstanta samo Jeff Carter, ali Kingsi uvijek mogu računati i na kapetana Browna, potom Kopitara, Williamsa, Richardsa pa i bekove poput Doughtyja i Vojnova. A isto je i na drugoj strani s Coutureom, Marleauom, Thorntonom, Havlatom te Burnsom i Boyleom. Bit će to vjerojatno i najizjednačenija serija dosadašnjeg doigravanja, a odlučivat će sitnice.
Prognoza: Prolaz San Josea uz 4-3.

Istočna konferencija

Boston Bruins (4) - New York Rangers (6)

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Boston Bruinsi pokazali su tijekom četvrtfinalne serije protiv Toronta da više nisu oni stari. Tuukka Rask jednostavno nije Tim Thomas na više razina, Zdeno Chara obrambeno nije u formi, kao i cijela obrana Bostona, dok se napad, mora se reći, ipak jako iskazao. Također, dosta je ožiljaka na Bruinse ostavio bombaški teroristički napad u njihovom gradu, ali ipak, ono što im nitko ne može oduzeti jesu - zajedništvo i karakter. Koji su ih ponajviše i odveli preko "mlakih" Maple Leafsa koji su se doslovno uplašili pobjede. Claude Julien ima kolektiv, ima pojedince i vrlo jake specijalne timove, ali obrana mu više nije tako jaka kao u prošlim sezonama, a Bruinse muče i oscilacije te nekonzistentnost pa im neće biti lako proći Rangerse, iako imaju prednost domaćeg leda.

S druge, pak, strane NY Rangersi dokazali su ove sezone veličinu. Premda su se riješili gotovo polovice momčadi koja je lani harala NHL-om, nisu izgubili na kvaliteti. Izgubili su puno igrača, čvrstu obranu i Mariana Gaborika, a dobili samo Ricka Nasha, koji se još uvijek nije do kraja iskazao. No, prednost Rangersa nad Bostonom je golman - fantastični Henrik Lundqvist. Također, Rangersi nemaju ništa lošijeg trenera od Bostona, puno bolju obranu, a napad kao da samo čeka da proradi, premda je dosad bio podosta loš. Međutim, u NHL-u se zna da "obrane osvajaju naslove" - Njujorčani je imaju, a pitanje je samo hoće li im proraditi power-play i ofenzivci. S takvim kolektivom, mješavinom mladosti i iskustva te nakon karakterne pobjede u Washingtonu, Rangersi se imaju pravo nadati prolazu i protiv Bruinsa, jer se, za razliku od njih, s Lundqvistom imaju pravo nadati pobjedi u doslovno svakoj utakmici.
Prognoza: Prolaz NY Rangersa uz 4-3.


Pittsburgh Penguins (1) - Ottawa Senators (7)

Slika 4 od 4.

Nakon što su podcijenili pa teže od očekivanog svladali momčad NY Islandersa, Pittsburgh Penguinsi u seriju protiv Ottawe ulaze opet u statusu favorita, ali s vjerojatno puno većom dozom opreznosti. Prema trenutnoj formi, momčadi, individualcima i kolektivu, Penguinsi su apsolutni favoriti u ovoj seriji, no kod njih vrlo lako može doći do puknuća cijelog izgrađenog kompleksa svoje igre. Poznato je da Penguinsi znaju oscilirati, imati lošu večer, pretjerati s kombiniranjem i pojedinačnim forsiranjem nekih igrača, a to im protiv Ottawe neće baš prolaziti. No, s druge strane, Penguinsi imaju sve argumente za prolaz ove serije - i u svojim jakostima i u slabostima protivnika.

Senatorsi su pak definitivno najpodcjenjenija momčad NHL-a, već nekoliko godina zaredom, a redovito bivaju sjajni i vrlo neugodni u doigravanju. Tako je bilo i ove sezone kada su deklasirali Montreal, međutim, Ottawa nema previše šansi protiv i napadački i obrambeno vrlo jakih "Pingvina" bez vratara, Craiga Andersona, koji im je apsolutna perjanica. Zapravo, u ovoj seriji definitivno je najvažnija pozicija golmana. Sensi imaju Andersona, ali slabije igrače, iako su im i napad i obrana vrlo dobri tijekom cijele sezone, unatoč povredama. Dok Penguinsi imaju sve bolje od svojih protivnika osim te golmanske pozicije. Ako bude branio Fleury - neće biti dobro. Ako bude vratar Vokoun, Ottawa teško ima šanse. Da, zbilja je tako jednostavno.
Prognoza: Prolaz Pittsburgha uz 4-3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.05.2013. u 18:00
    penguinsi su sinoć pokazali da su ottawu shvatili jako ozbiljno:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2013. u 16:27
    dompa ne brljaj protiv redwingsa ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2013. u 01:25
    svaka čast! kao da sam ja napisao post!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.05.2013. u 22:15
    Vokoun počinje gm1, Fleury je potpuno indisponiran. Nadam se da bi Red Wingsi mogli zapaprit Chicagu, ali to se ovi moraju nešto gadno raspasti. Mislim da Sharksi nemaju šanse, malo je Marleau bio inspiriran protiv Canucksa, ali to bu kratkog vijeka, poslovično ne-playoff ekipa.
    Obrisan korisnik