Nogomet

Završnica borbe u Italiji, Njemačkoj i Engleskoj, Fergusonov oproštaj od Unitedove klupe

Sportnet • petak, 17.05.2013.
Završnica borbe u Italiji, Njemačkoj i Engleskoj, Fergusonov oproštaj od Unitedove klupe
Foto: EPA

S još nekoliko nepoznanica u završnici sezone na europskim nogometnim travnjacima, u Italiji, Njemačkoj i Engleskoj nas tijekom vikenda očekuje posljednje kolo u tamošnjim prvenstvima. Odlučivat će se o putnicima u europska natjecanja i(li) niži rang, a u nedjelju poslijepodne bit će osobito svečano u West Bromwichu. Sir Alex Ferguson će posljednji puta voditi Manchester United s klupe...

Talijanska Serie A stigla je do kraja još jedne sezone. Tijekom subote i nedjelje klubovi će odigrati svojih posljednjih 90 minuta ove sezone, a uoči posljednjeg kola prvenstvene utrke nepoznanica je vrlo malo. Juventus je odavno prvak, Napoli je osigurao drugo mjesto i izravni plasman u Ligu prvaka, a u Serie B će preseliti Pescara, Palermo i Siena.

Još se traži putnik u kvalifikacije za Ligu prvaka, a to bi trebao biti Milan. Ima dva boda prednosti pred Fiorentinom, a u nedjelju navečer gostuje kod otpisane Siene. I Viole će gostovati kod budućeg drugoligaša, kod Pescare, te se nadati kiksu Rossonera. Ne dogura li do Lige prvaka, Fiorentina ima osigurano mjesto u Europskoj ligi, a drugi putnik u to natjecanje bit će Udinese ili Lazio. Udinese ima dva boda viška, a oba kluba u posljednjem kolu gostuju - Udinese kod Intera, a Lazio kod Cagliarija.

Ostane li Lazio šesti, imat će još jednu priliku za plasman u Europu - finale Kupa 26. svibnja u kojem će isti cilj pokušati ostvariti njegov gradski rival. U posljednjem kolu Serie A Romu očekuje derbi protiv Napolija, no to je utakmica koja ni za jednu momčad nema veliki značaj.

Jubilarno 50. izdanje njemačke nogometne Bundeslige primaklo se kraju. Ostalo je još posljednjih 90 minuta i koja dodatna sučeve nadoknade u kojima će pasti odluka oko posljednjih nepoznanica. Bayern je svoj naslov već osigurao i u nekoliko navrata već dobro proslavio, no, ostala je otvorena grčevita borba za opstanak, kao i izravna bitka za mjesto koje vodi u Ligu prvaka, odnosnu u Europsku ligu.

U borbi za očuvanje prvoligaškog statusa Hoffenheim je u najtežoj poziciji, jer njima niti pobjeda u Dortmundu(!) ne garantira ostanak, nego bi se još morali nadati kiksu Fortune ili Augsburga, koji su bodovno poravnati u velikoj borbi za 16. poziciju i dodatne kvalifikacije za opstanak. Ekipa iz Düsseldorfa gostuje kod Hannovera, dok Augsburg čeka Fortunin krivi korak, naravno, uz pretpostavku da će 'odraditi posao' te svladati već otpisani Fürth.

Kiks Schalkea u prošlom kolu omogućio je veliki zaplet u borbi za Ligu prvaka. Sastav iz Gelsenkirchena gostuje kod izravnog konkurenta Freiburga, a momčad za koju nastupa Ivan Santini pobjedom bi ih mogla preskočiti na ljestvici i tako ostvariti senzacionalan uspjeh. U teoriji bi i Lakić s Eintrachtom mogao do pozicije broj četiri, no, porazom od svoje bivše ekipe, Perišićeva i Olićeva Wolfsburga, mogao bi ostati i bez Europe, ako HSV svlada Bayer.

Pred francuskim je prvoligašima još 180 minuta nogometa, a PSG će iskoristiti za uživanje u osvojenom naslovu prvaka. Nakon odlučujuće pobjede u Lyonu, Parižani će pred svojim navijačima zaigrati protiv posljednjeplasiranog Bresta, koji se već oprostio od matematičkih šansi za opstanak. Bit će to prilika za "feštu" domaćina, ali i oproštaj Davida Beckhama od Parka prinčeva, s obzirom da engleski veteran po završetku sezone odlazi u mirovinu.

Marseille je sigurno na drugom mjestu te bez imperativa putuje na derbi u Saint Etienne, gdje će Les Verts pokušati još preskočiti barem momčadi Nice i Lillea na tablici, a ni trećeplasirani Lyon još nije nedostižan, tim više što Lovrenova momčad mora u goste upravo Cvitanićevoj Nici, u susretu koji bi mogao odigrati itekako veliku ulogu u konačnom raspletu iza vodećeg dvojca. Ni Lilleu neće biti lako, s obzirom da gostuje kod Montpelliera.

Evian, koji je izborio finale Francuskog kupa te visokom pobjedom u proteklom kolu pobjegao iz zone ispadanja, pokušat će napraviti novi korak prema spasu kod kuće protiv Valenciennesa. Nancy i Troyes uzdat će se u podršku s tribina u svojim "biti ili ne biti" dvobojima, protiv Bastije, odnosno Bordeauxa. Neuspjesi u tim ogledima, u slučaju uspjeha Eviana, mogu im zapečatiti ispadanje u drugu ligu.

U 36. kolu španjolskog nogometnog prvenstva, izuzev prve tri pozicije, mnogo toga ostalo je "u zraku". Tako se najzanimljivija bitka vodi za poziciju broj četiri gdje u samu završnicu s jednakim brojem bodova ulaze Real Sociedad i Valencia. Oba kluba očekuju prilično teške zadaće na gostovanjima, prvi će snage odmjeriti sa Sevillom, dok će drugi biti gosti Getafea, momčadi iz gornjeg doma ljestvice.

Vodeća Barcelona do kraja prvenstva igrat će bez usluga Lionela Messija, ali bez obzira na taj hendikep, lov na pobjedu protiv Valladolida ne bi trebao biti težak zadatak. Real Madrid je svoje obveze iz ovog kola riješio još prije dva tjedna, međutim, njegova druga pozicija postala je i matematički nedohvatljiva Atleticu koji je također zbog Kupa kralja već ranije odradio svoj ligaški posao.

Bitka za ostanak u ligi već se polako pretvara u pravu dramu, svi imaju neku svoju računicu, no za tri kluba ona će se pokazati netočnom. Najbolje šanse u toj priči za sada imaju Granada, Osasuna i Zaragoza, no svakako treba obratiti pozornost i što radi Deportivo koji se nakon sjajne pobjedničke serije prilično "povukao" sa scene pa sada bilježi rezultate koji su ga ponovno spustili ispod crte.

Posljednje kolo Premier lige proći će u znaku londonskih klubova koji se bore za Ligu prvaka. Pobjednik Europske lige Chelsea s tri boda protiv Evertona definitivno bi potvrdio treće mjesto i izravni plasman u prestižno europsko natjecanje. Postoji nekoliko kombinacija u kojima bi Chelsea i Arsenal igrali majstoricu za treće mjesto, ali samo ako bi Chelsea odigrao neriješeno, a Arsenal pobijedio i ako bi utakmice završile određenim rezultatima.

Pobjeda Arsenala u Newcastleu značila bi i kraj nada za Tottenham koji mora pobijediti Sunderland i nadati se barem neriješenom ishodu na St. James' Parku. Problem za Spurse je u tome što je Arsenal pobjedom protiv Wigana u u utorak riješio borbu za ostanak i Newcastle će, kao i Sunderland, biti neopterećen rezultatom.

Nedjelja donosi i brojne oproštaje. Alex Ferguson kod West Bromwich Albiona posljednji će put u službenoj utakmici voditi Manchester United, a David Moyes oprostit će se od Evertona na Stamford Bridgeu, gdje će Rafael Benitez također posljednji put slagati Chelseajevu taktiku. Paul Scholes drugi put odlazi u mirovinu, a igračku karijeru završavaju još tri člana tzv. engleske zlatne generacije: Jamie Carragher, Michael Owen i Phil Neville.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2013. u 15:40
    Ako Milan igra X a Fiorentina pobjedi preskače ih na tablici zbog boljeg međusobnog omjera! Jedva čekam da počnu utkamice. Bit će drame imam osjećaj!
    Obrisan korisnik