Nogomet

Maksimirskih 300 i zadarsko dizanje iz mrtvih kod Rijeke

Damir Žbulj • ponedjeljak, 20.05.2013.
Maksimirskih 300 i zadarsko dizanje iz mrtvih kod Rijeke
Foto: FaH

Još malo pa gotovo! Zaključeno je 32. kolo MAXtv Prve lige, a treba se odigrati još sam jedna, posljednja runda, u kojoj će se odlučiti o posljednjem putniku u niži rang natjecanja, dok će se voditi i velika borba za preostala mjesta koja vode u Europu...

Sjajan je bio 'derbi' prošlog petka na Maksimiru gdje su se sastala vodeća i drugoplasirana ekipa ovosezonskog prvenstva...

Šalu na stranu, ali 300 najizdržljivijih spartanaca, koji su uživo na tribinama pratili dvoboj Lokomotive i Dinama, dvije bodovno najbolje ekipe u Hrvatskoj dovoljno govori o stanju u domaćem ligaškom nogometu i dokle god je takva situacija na tribinama, možda je i bespredmetno govoriti o samoj igri na maksimirskom travnatom tepihu.

No, ipak...

Ulica je pričala kako će se ovaj put Dinamo bez prave borbe, želje, motivacije suprotstaviti Lokosima, kako bi oni sigurnim korakom zakoračili prema Europi. Rani pogodak Puljića sigurno je potaknuo takve teorije, međutim, Dinamovci su ipak kroz dominantnu igru tijekom čitave utakmice i preokretom u nastavku, dokazali tko je najbolja nogometna ekipa u Hrvatskoj.

Sammir je s druge strane dokazao da i kad na teren istrči praktički izravno s Copacabane, kada se iz kupaćih preskine u dres, kako je i dalje klasa za sebe. Potvrdio je to i odličnim pogotkom s 20-ak metara kojim je odlučio pobjednika susreta. Lokosi će ionako utjehu tražiti u uzvratu finala Kupa, koji ih čeka u srijedu protiv Hajduka.

Splićani su se od Poljuda oprostili pobjedom protiv Osijeka, koji je na ovo gostovanje stigao pod pritiskom osvajanja barem boda, za mirne snove oko prvoligaškog opstanka. Nervozu im je na lica donio njihov bivši igrač, Anton Maglica, koji je jednim pogotkom bodove donio Hajduku, no, već u subotu Bijelo-plavi su mogli odahnuti, nakon što je Cibalia u svojoj borbi za opstanak svladala Inter. Bez obzira na igru, ali i rezultat, ipak je tako 'uspjela' toliko u Hrvatskoj popularna šok-terapija, pošto je dva kola prije kraja Stanka Mršića na klupi zamijenio sportski direktor kluba Miroslav Žitnjak.

Osokoljen novom pobjedom pod Tudorovim vodstvom sada Hajduk izgleda kao ekipa koja u uzvratni susret finala Kupa s Lokomotivom ipak ulazi kao favorit za trofej. Vidjet ćemo kako će se u toj situaciji snaći u srijedu, u zasigurno izuzetno domaćinskom ambijentu na Maksimiru, kojeg će okupirati ljubitelji Bilih.

Šok-terapija u 'radničkom dijelu' Splita nije uspjela. Nakon odlaska Vulića, priliku za prvi pravi trenerski posao dobio je Goran Sablić, kojem je debi upropastila Pamićeva pulska žuto-zelena brigada. Istra 1961 ponovno je pokazala kako ima izuzetno zanimljivu ekipu, dostojnu čak možda i borbe za Europu, ali su i ove sezone ostali za nekoliko bodova prekratki.

Do posljednje minute trajat će i grčevita borba za opstanak, a Inter je nakon tri uzastopne pobjede i povratka nade u sretan kraj, ipak praktički gotovo sve pokvario na gostovanju u Vinkovcima. Cibalia je ranim pogotkom Vitaića iz penala stigla do vodstva, koje je nekim čudom zadržala do posljednjeg sučeva zvižduka. S igračem manje od 18. minute, nakon isključenja vratara Matkovića, izdržali su sve nalete gostiju, koji su u nekoliko navrata pogađali okvir gola. Sjetit će se ovog gostovanja momci iz Zaprešića, ako će se naredne sezone družiti s drugoligašima.

Što reći onda za Zadar, koji je doslovno u posljednjim sekundama utakmice na Kantridi iščupao priliku da u posljednjem kolu osigura opstanak. Sve brige riješio bi im bod kod kuće protiv Splita, ali u svakom slučaju će s puno nade osluškivati rezultate u utakmicama na kojima nastupaju njihovi izravni konkurenti.

Rijeka je u nedjelju ispričala onu priču 'o kravi i prosutom mlijeku'. Sve ono dobro što su napravili tijekom ove sezone, kompromitirali su nevjerojatnim porazom protiv Zadrana te im sada opasno visi plasman u Europu. Mecena Volpi neće biti zadovoljan, jer u posljednje kolo ulazi s pete pozicije, iako stižu u Kranjčevićevu ulicu kod sada već prežaljenog Zagreba.

Ćiro je svoj labuđi pjev otpjevao u Koprivnici, gdje je Pjesnike do pobjede odveo Besart Abdurahimi, igrač kojeg je nedavno 'trener svih trenera' (neopravdano) prozvao kao kao jednog od krivaca Zagrebova ispadanja iz prvoligaškog društva. Kako bi ironija bila veća, jedan pogodak u demontaži Slavena upisao je i Lovro Medić, koji se isto ipak koje kolo prekasno sjetio zatresti protivničku mrežu. Farmaceuti mogu biti sretni što je do kraja samo još jedno kolo, jer s ovakvim predstavama na travnjaku i oni su se lako moguće mogli naći u bitkama za opstanak.

Pogodak / igrač kola

Nevjerojatan je bio rasplet završnice utakmice na Kantridi, u kojoj je Zadar do slavlja stigao doslovno u posljednjim trenucima. Za tri boda koja će na kraju možda biti i vrijedna prvoligaškog opstanka zaslužan je Stipe Perica, koji je zabio za 2:3 pobjedu Zadrana.

Obrana / tragičar kola

Kod 2:2 u dvoboju Rijeke i Zadra u fantastičnoj prilici našao se domaći igrač Matija Škarabot, koji ne samo da nije osigurao tri boda svojoj ekipi, nego je nakon odlične obrane Tome Gluića Zadar razvio ubitačnu kontru nakon koje je stigao do pobjede.

Izjava kola

"Sigurno neću klub dovesti na rub bankrota zato što netko želi da dovedemo vrhunskog igrača za milijun eura," izjavio je predsjednik kluba s Kantride Damir Mišković i dodao: "Radije ću toliko novce investirati u omladinski pogon, nego dovesti tako skupog igrača. Govorim o današnjem trenutku, o situaciji u kojoj jesmo. To su sve za sada nerealni iznosi." Ukoliko Rijeka prokocka plasman u Europu u narednoj sezoni, pitanje je s koliko će novca uopće raspolagati i hoće li Mišković biti taj koje će odlučivati na koga će se i koliko novaca trošiti.

Oproštaj kola

U tjednu koji je za nama oprostili smo se od Ivana Turine, koji je još jednom zaslužio da ga se prisjetimo. Dinamo i AIK odigrali su prošlog ponedjeljka memorijalnu humanitarnu utakmicu, a u petak Turina ispraćen na posljednji počinak na zagrebačkom groblju Miroševac.

Raspored (posljednjeg) kola

U posljednjem kolu vodit će se velika borba za izlazak u Europu, ali i za prvoligaški opstanak. Hajduk je trenutno u dobroj poziciji, jer u Europsku ligu može i preko Kupa, gdje u Zagreb Lokomotivi dolazi s prednošću, no priliku za eventualni popravak imat će u posljednjem kolu protiv Dinama. Bili imaju na ljestvici bod više od Splita i dva više od Rijeke. Split u zadnjoj utakmici gostuje kod 'davljenika' Zadra, koji im neće olako prepustiti bodove, dok će Rijeka svoju priliku vrebati nakon eventualnog osvajanja bodova kod Zagreba. Inter dočekuje Slaven Belupo, Cibalia gostuje kod Osijeka u 'slavonskom derbiju', dok će se Istra na Drosini od svojih navijača oprostiti utakmicom protiv Lokomotive.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • George Bush20.05.2013. u 20:43
    dok jednom ne smrkne, drugi šmrkne
    George Bush
  • Obrisan korisnik20.05.2013. u 19:20
    A je, i ja bi volio da mi se na prijemnima nisu gledali 'uspjesi' iz srednje nego samo rezultat tog jednog ispita... pa jesu. Da je tako bi se luftao cijelu srednju i imao istu šansu kao ljudi koji su napravili rupu u stolcu. Ne ide to tako.
    Obrisan korisnik
  • ttt200820.05.2013. u 16:04
    Al za 9.mjesto to ne vrijedi, kaj ne?
    ttt2008
  • terrible20.05.2013. u 14:44
    ma to bi po meni uvijek trebala majstorica bit u slučaju istog broja bodova, a ne da odlučuju neke utakmice od pred više od pola godine...
    terrible
  • Obrisan korisnik20.05.2013. u 14:23
    Hvala na detaljnom pojašnjenju! :)
    Obrisan korisnik