Nogomet

Odličnu sezonu Mandžukić okrunio pogotkom vrijednim europskog naslova

Pripremili:Josip Piršljin, Josip Tolić, Igor Šestak • ponedjeljak, 27.05.2013.
Odličnu sezonu Mandžukić okrunio pogotkom vrijednim europskog naslova
Foto: EPA

Velika većina hrvatskih reprezentativaca i kandidata za Štimčevu momčad prošlog su vikenda završili klupske sezone. Prije kvalifikacijskog ogleda sa Škotskom i prijateljskog susreta s Portugalom izbornik može biti zadovoljan učinkom napadača, a posebno se istaknuo Mandžukić koji je zabio u finalu Lige prvaka i ušao u hrvatsku nogometnu povijest.

Igrač tjedna

Mario Mandžukić (Bayern München): U finalu Lige prvaka Bavarci su s 2:1 pobijedili dortmundsku Borussiju i okrunili se naslovom prvaka Europe, a prvi pogodak na utakmici zabio je Mario Mandžukić u 60. minuti. Tim je pogotkom postao prvi Hrvat koji se upisao u strijelce u finalima Lige prvaka i sedmi koji je sa svojim klubom osvojio europsku titulu. Na terenu je ostao sve do sudačke nadoknade drugog poluvremena, a za svoj je nastup dobio brojne pohvale.

Između ostalih, njegovom je igrom iznimno zadovoljan bio i hrvatski izbornik Igor Štimac: "Mandžukić nosi ponajveće zasluge za odlično drugo poluvrijeme Bayerna. Odigrao je jako pametno i iskusno i da su ga suigrači na pravi način pratili, zabio bi nekoliko pogodaka."

Ugodno iznenađenje

Eduardo da Silva (Šahtar): Protiv Černomoreca u finalu Ukrajinskog kupa dobio je zadnjih desetak minuta, a u prvenstvu protiv Metalurga drugo poluvrijeme. Klupsku sezonu završio je pogotkom za 4:0, a to mu je bio četvrti u ligi.

Članovi liga "petice"

Luka Modrić (Real Madrid): U pretposljednjem susretu sezone za Real Modrić je odigrao svih 90 minuta u gostujućem remiju protiv Real Sociedada (3:3). Ovog je puta igrao na poziciji središnjeg ofenzivnog veznog, ali nije upisao asistenciju ili pogodak.

Ivan Rakitić (Sevilla): Ponovno je odradio cijelu utakmicu za Sevillu u sredini veznog reda, ali njegova je momčad izgubila u Pamploni od Osasune 2:1.

U ostatku Europe

Darijo Srna (Šahtar): Šahtar je ovog tjedna zaokružio uspješnu sezonu osvojivši i naslov u Kupu protiv Černomoreca (3:0). U zadnjem kolu prvenstva pobijedio je gradskog suparnika Metalurg, a Srna je u obje utakmice igrao svih 90 minuta.

Domagoj Vida (Dynamo Kijev): Na poziciji stopera odradio svih 90 minuta u pobjedi protiv Metalurga iz Zaporožja (3:0).

Ognjen Vukojević (Spartak Moskva): Moskovljani su osigurali Europsku ligu pobjedom nad Alaniyom 2:0, a Vukojević je igru morao napustiti već u 24. minuti zbog taktičkih razloga.

Stipe Pletikosa (Rostov): U posljednjem kolu ruske Premier lige branio je svih 90 minuta i sačuvao mrežu protiv CSKA iz Moskve. Novog prvaka Rusije Rostov je pobijedio s 3:0 i završio sezonu na 13. mjestu, a ostanak u ligi pokušat će izboriti u doigravanju protiv SKA Energije.

Gordon Schildenfeld (PAOK): U razigravanju za plasman u europska natjecanja PAOK je prošlog tjedna upisao dvije pobjede, obje protiv Asterasa. Utakmicu igranu u srijedu hrvatski je stoper započeo u prvom sastavu, a u 89. minuti je zaradio crveni karton zbog kojeg je nedjeljni dvoboj morao pratiti s tribine.

Manuel Pamić (Sparta Prag): Prošlog tjedna Sparta je s polovičnim učinkom odradila dvije utakmice češkog Prvenstva. U srijedu je poražena u Brnu rezultatom 3:2, a Pamić je tu utakmicu pratio s klupe. U nedjelju se našao u početnoj postavi na gostovanju kod Teplica i odigrao svih 90 minuta u pobjedi 3:0.

Hrvati u Hrvatskoj

Ivan Kelava (Dinamo Zagreb): U potpunosti odradio i posljednju utakmicu Modrih u ovoj sezoni, Vječni derbi protiv Hajduka u Maksimiru (3:1). Ostaje vidjeti hoće li i sljedeće sezone biti član novog-starog hrvatskog prvaka.

Josip Šimunić (Dinamo Zagreb): Vratio se nakon utakmice stanke i sigurno odradio 90 maksimirskih minuta u pobjedi nad Hajdukom (3:1).

Mario Maloča (Hajduk): U ključnoj utakmici sezone, uzvratu finala Kupa protiv Lokomotive na Maksimiru (3:3) kapetan Majstora s mora odigrao je cijelu utakmicu, dok je propustio Vječni derbi protiv Dinama.

Dario Knežević (Rijeka): Iako ga izbornik Igor Štimac nije uvrstio na najnoviji popis za kvalifikacijsku utakmicu protiv Škotske te prijateljske protiv Portugala i Zrinjskog, kapetan momčadi s Kantride imao je razloga za veselje - još je jednom odigrao svih 90 minuta u sastavu bijelih koji je pobjedom u Kranjčevićevoj osigurao nastup u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Šime Vrsaljko (Dinamo Zagreb): Desni bočni sastava Krunoslava Jurčića odigrao je svih 90 minuta Vječnog derbija te upisao asistenciju za pogodak Marcela Brozovića u 93. minuti.

Arijan Ademi (Dinamo Zagreb): U 75. minuti Vječnog derbija zamijenio dvostrukog strijelca Zvonka Pamića, a stigao je zaraditi javnu opomenu.

Sammir (Dinamo Zagreb): Ne toliko primjetan i aktivan kakav je znao biti u okršajima sa splitskim Bilima, hrvatski je Brazilac odigrao 86 minuta derbija nakon čega ga je zamijenio novopečeni seniorski reprezentativac Alen Halilović.

Klupa, tribina, liječnici...

Nikica Jelavić (Everton), Mladen Petrić (Fulham): Za engleske prvoligaše natjecateljska je sezona završila.

Ante Vukušić (Pescara), Igor Budan, Marko Livaja (Atalanta), Mateo Kovačić (Inter), Josip Radošević (Napoli): Završila je sezona u Italiji.

Milan Badelj, Ivo Iličević (HSV), Ivan Perišić, Ivica Olić (Wolfsburg), Srđan Lakić (Eintracht Frankfurt), Ivan Klasnić (Mainz): Bundesligaška sezona 2012./2013. završila je 18. svibnja.

Goran Blažević (Hajduk): Završio sezonu u prvoj utakmici finala Kupa protiv Lokomotive na Poljudu (2:1).

Dejan Lovren (Lyon): Lovren je zadnje kolo prosjedio na klupi, a njegova je ekipa pobjedom 2:0 protiv Rennesa osigurala kvalifikacije za Ligu prvaka.

Danijel Subašić (Monaco): Završila je uspješna sezona u drugoj ligi za Monaco, a u zadnjem kolu u pobjedi nad Toursom Subašić nije nastupio.

Niko Kranjčar (Dynamo Kijev): Još uvijek ozlijeđen.

Ivan Strinić (Dnipro): Nije bio u konkurenciji za dvoboj protiv Iličevca.

Nikola Kalinić (Dnipro): Veliku pobjedu Dnipra nad Iličevcem (7:0) odgledao s klupe za pričuve.

Dario Krešić (Lokomotiv Moskva): Utakmicu posljednjeg kola ruske Premier lige pratio je s klupe za pričuve. Bilićeva momčad pobijedila je Mordoviju 2:1 i okončala sezonu na devetom mjestu.

Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva): Nije bio u kadru za utakmicu protiv Mordovije.

Ivan Runje (Nordsjaelland): Pobjedom nad Esbjergom prošlog ponedjeljka Nordsjaelland je okončao sezonu kao drugi na tablici danske Superlige. Runje nije igrao zbog ozljede.

Danijel Pranjić (Celta): Nije nastupio na gostovanju kod Valladolida. Celta je slavila 2:0.

Tomislav Dujmović (Mordovija Saransk): Poraz od Lokomotiva u Moskvi prosjedio je na klupi za rezerve.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.06.2013. u 18:28
    Großer Super Mario
    Obrisan korisnik
  • Mate Kovač29.05.2013. u 14:10
    bravo majstore MM
    Mate Kovač
  • Obrisan korisnik27.05.2013. u 21:12
    veliki rezultat i hrvatskog nogometa
    Obrisan korisnik