Košarka

Tomić ponovno među najboljima u Barceloni, dvaput na razini u doigravanju

Pripremio:Ivor Krapac • utorak, 28.05.2013.
Tomić ponovno među najboljima u Barceloni, dvaput na razini u doigravanju
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

S dvije kvalitetne predstave u dresu Barcelone na početku doigravanja u španjolskom košarkaškom prvenstvu, Ante Tomić obilježio je prošli tjedan u pregledu nastupa hrvatskih igrača u domaćim i stranim ligama...

Igrač tjedna

Ante Tomić (Barcelona): Barcelona će morati igrati i treću utakmicu protiv Bilbaa nakon što je u prvom dvoboju četvrtfinala slavila, a zatim tijesno izgubila u Baskiji. U prvom dvoboju Tomić je igrao 26 minuta i ubacio 13 poena (6/11 za dva, 1/2 slobodna) uz šest asistencija, pet skokova i tri blokade čime je bio među najboljim pojedincima susreta. U drugom dvoboju u Bilbau, za 24 minute je ubacio 12 poena (6/8 za dva) uz pet skokova i četiri asistencije.

Ugodno iznenađenje

Goran Vrbanc (Zadar): U gostujućem porazu s 91:61 protiv Cedevite u drugoj utakmici polufinala hrvatskog prvenstva Vrbanc je igrao malo, tek nešto više od tri minute, bez poena i s po jednim skokom, asistencijom i izgubljenom loptom u tom razdoblju. No, u pozitivnu rubriku uvrstio se svojom igrom u trećoj utakmici, u domaćoj pobjedi s 86:81, pogotovo s prikazanim u prvom poluvremenu tog susreta. Na kraju utakmice imao je 14 poena, najviše u momčadi, s 2/4 za dvicu, 2/5 za tricu i 4/4 iz slobodnih bacanja.

Luka Babić (Cedevita): U tjednu u kojem je njegova momčad zaključila sezonu, Luka Babić dobio je veću priliku za igru, ponajprije zbog ozljede Braceyja Wrighta zbog koje Amerikanca nije bilo u drugoj i trećoj utakmici polufinala protiv Zadra. Babić je svoju priliku iskoristio solidno. U pobjedi s 91:61 u drugom polufinalnom susretu ubilježio je četiri poena i tri asistencije za nepune 24 minute, a u trećoj utakmici, okončanoj s 86:81 za Zadar, imao je 13 poena, tri asistencije, po dva skoka i osvojene lopte za 25 minuta u igri.

Visoka forma

Zoran Planinić (Himki): Na putu do 83:80 protiv moskovskog CSKA u prvoj utakmici polufinala VTB lige Planinić je bio izrazito raspoložen, s 25 poena, šest asistencija i pet skokova za 33 minute na parketu. Šut iz igre bio mu je 9/13, 8/11 za dvicu i 1/2 za tricu, dok je s crte slobodnih pucao 6/7. U drugoj utakmici Himki je izgubio sa 74:72, a hrvatski razigravač je svoje 32 minute u igri iskoristio za 13 poena, pet asistencija i tri skoka, s 4/7 za dvicu, 1/2 za tricu i 2/2 iz slobodnih bacanja.

Dario Šarić (Cibona): Igrajući u rodnom Šibeniku, Šarić je na putu do 73:67 protiv Jolly JBŠ-a u drugoj utakmici polufinala doigravanja za naslov prvaka Hrvatske u igri bio 26 minuta i za to vrijeme imao raznovrstan učinak. Ubilježio je 11 poena, sedam skokova, pet osvojenih lopti, četiri asistencije i tri blokade, pomažući svojoj momčadi na oba kraja parketa.

Marko Tomas (Cedevita): U dolasku do visoke pobjede (91:61) u drugoj utakmici polufinala doigravanja protiv Zadra Tomas je bio najefikasniji u momčadi Jakše Vulića, s 20 poena, po četiri skoka i osvojene lopte, uz dvije asistencije. Igrao je 25 i pol minuta, a šut mu je bio jako dobar, 4/4 za dvicu i 4/5 za tricu. U gostujućem porazu u odlučujućoj trećoj utakmici (86:81) na parketu je proveo 30 minuta, sa slabijim učinkom, uz 12 poena, tri asistencije i dvije osvojene lopte. Za dvicu je pucao 1/4, a za tricu 2/6, s promašene dvije u rezultatski zanimljivoj završnici utakmice.

Miro Bilan (Cedevita): Startni Cedevitin centar se u dolasku do 91:61 protiv Zadra u drugoj utakmici polufinala hrvatskog prvenstva istaknuo s 18 poena, devet skokova i tri blokade za 21 i pol minutu u igri. Kao što je bio slučaj i sa suigračima, niti Bilan nije bio jednako raspoložen u odlučujućoj trećoj utakmici, s porazom s 86:81 u Zadru. Igrao je 15 minuta, a upisao je 13 poena, četiri skoka i tri osvojene lopte, uz četiri osobne pogreške.

Na standardnoj razini

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Porazom na gostovanju kod Pinar Karsiyake Fenerbahče je ispao iz utrke za prvaka Turske. Četvrtifnalnu seriju izgubio je s 2-0, a Bogdanović je u porazu rezultatom 81:78 ostvario učinak od 11 poena, tri skoka, dvije asistencije i jedne blokade. Igrao je 34 minute, a iz igre je ukupno šutirao 5/9.

Lukša Andrić (Cedevita): U dolasku do 91:61 protiv Zadra u drugoj utakmici polufinala hrvatskog prvenstva, Andrić je za 18 minuta imao 10 poena i dva skoka, uz tri izgubljene lopte. U porazu u odlučujućoj polufinalnoj utakmici u Zadru, s 86:81 za domaću momčad, istaknuo se sa 16 poena, tri skoka i dvije asistencije tijekom 25 minuta provedenih na parketu.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Atenski Zeleni su s dvije pobjede obavili posao u ogledu s Ikarosom u četvrtfinalu grčkog prvenstva. Ukić je na putu do 88:57 u prvom susretu igrao 15 i pol minuta i upisao osam poena, dvije osvojene lopte i po jedan skok i izgubljenu loptu, s 1/3 za dvicu i 2/3 za tricu. U dolasku do gostujućih 78:62 u drugoj utakmici na parketu je bio 18 minuta, s pet poena, dva skoka i po jednom asistencijom i izgubljenom loptom. Šut iz igre bio mu je 2/6, 1/4 za dvicu i 1/2 za tri poena, dok je iz slobodnih bacanja pucao 0/2.

Goran Suton (Cedevita): U pobjedi s 91:61 u drugoj utakmici polufinala prvenstva protiv Zadra Suton je bio među najboljima u momčadi, s po 11 poena i skokova, uz tri asistencije za samo 18 i pol minuta u igri. No, treću utakmicu polufinala, u kojoj je Cedevita izgubila s 86:81, neće pamtiti po jednako dobrom učinku. Svoju 21 minutu u igri iskoristio je za četiri poena, po dva skoka i blokade, sa šutom 2/7, 2/4 za dvicu i 0/3 za tricu.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Zaragoza je izborila treću utakmicu u seriji protiv Valencije, a Damjan Rudež je odigrao dvije potpuno različite utakmice. Dok se u gostujućoj katastrofi 80:42 potpuno uklopio u sivilo momčadi (25 minuta, pet poena uz šut 1/3 za dva, 1/3 za tri, četiri izgubljene lopte i dva skoka), u uzvratu u Zaragozi bio je značajno bolji. Ubacio je vrijedne trice koje su vratile Zaragozu u utakmicu, a na terenu je proveo 29 minuta te je ubacio 15 poena (1/1 za dva, 4/7 za tri, 1/2 slobodna), izgubio je tri lopte i podijelio dvije asistencije. Inače, susret je riješen tek nakon tri produžetka.

Marko Popović (Žalgiris): Klub iz Kaunasa je za sobom ostavio prve tri utakmice serije protiv Lokomotiv Kubana u polufinalu VTB lige, s pobjedom i dva poraza, a Popović je bio u akciji u drugom i trećem susretu. U domaćem porazu s 85:63 imao je sedam poena i tri asistencije za 19 minuta, a na putu do 82:72 u korist Lokomotiva u trećoj utakmici završio je s osam poena i tri asistencije za 20 minuta na parketu.

Mario Delaš (Žalgiris): U pobjedi svoje momčadi s 80:53 protiv Lokomotiv Kubana u prvoj utakmici polufinala VTB lige Delaš je odigrao 21 minutu, s pet poena i tri skoka, uz 1/3 za dvicu i 1/2 za tricu. U naredna dva susreta Žalgiris je pretrpio dva poraza, a 23-godišnji Splićanin bio je raspoloženiji u trećoj utakmici. Za 11 minuta u igri imao je sedam poena, tri asistencije i dva skoka. U drugom susretu ubilježio je dva poena i po jedan skok i asistenciju za 22 minute na parketu.

Ivan Ramljak (Široki WWin): U gostujućem porazu sa 69:61 na početku ogleda s Igokeom u finalu prvenstva BiH Ramljak je ubilježio 12 poena, ali šut iz igre nije bio dobar, s 3/7 za dvicu i 2/7 za tricu. Na parketu je proveo 31 minutu, a za to vrijeme imao je i četiri skoka, po tri asistencije i blokade. U drugom susretu Široki je kod kuće slavio sa 72:71, sa šest Ramljakovih poena i sedam skokova za 24 minute u igri. Za dvicu je pucao 2/3, za tricu 0/3, a iz slobodnih bacanja 2/2.

Boris Barać (Široki WWin): Široki je u prvoj utakmici finala prvenstva BiH doživio poraz, Igokea je kod kuće slavila sa 69:61, a Barać je za 30 minuta u igri upisao po devet poena i skokova, s 4/12 iz igre, 3/8 za dvicu i 1/4 za tricu. Imao je i četiri izgubljene lopte. U domaćoj pobjedi sa 72:71 u drugom susretu išlo je nešto bolje, s 11 poena i sedam skokova za 28 minuta na parketu. Na putu do tog učinka, Barać je pucao 4/7 za dvicu i 1/3 za tricu.

Forma u padu

Krešimir Lončar (Himki): Lončarova momčad je tijekom vikenda bila u akciji u prve dvije utakmice polufinala VTB lige, s po jednom domaćom pobjedom i porazom protiv moskovskog CSKA. U dolasku do 83:80 u prvom susretu hrvatski centar imao je šest poena i tri skoka za nešto više od 13 minuta na parketu, s 1/4 za dvicu i 4/4 iz slobodnih bacanja. U porazu sa 74:72 u drugoj utakmici igrao je nepunih devet minuta i ubilježio četiri poena, s 2/3 za dvicu.

Damir Markota (Bešiktaš): Svoj ovosezonski nastup u doigravanju TBL-a Bešiktaš je okončao već u četvrtfinalu. Domaćim porazom 81:74 izgubio je seriju protiv Banvita 2-0. Nakon što je u prvoj utakmici bio vrlo efikasan, Markota u drugoj nije blistao. Odigrao je samo 13 minuta i ostvario učinak od četiri poena, dva skoka i jedne asistencije. Za dva poena je šutirao 2/4, a promašio je sva tri pokušaja za tricu.

Leon Radošević (Emporio Armani): U šestoj utakmici četvrtfinalne serije talijanskog prvenstva, u porazu milanske momčadi sa 72:66 na gostovanju kod Montepaschija, Radošević je na parketu bio devet minuta i za to vrijeme ubilježio po dva poena i skoka, uz po jednu blokadu, izgubljenu loptu i prekršaj. Oba poena zabio je iz slobodnih bacanja (2/2), dok je iz igre pucao 0/1, s promašenom dvicom. Armani je u odlučujućoj sedmoj utakmici četvrtfinala kod kuće izgubio s 90:80, a 23-godišnji hrvatski centar nije bio u sastavu u tom porazu.

Darko Planinić (Maccabi Tel Aviv): U ponedjeljak je počela polufinalna serija izraelskog prvenstva, a Maccabi ju je otvorio s domaćih 91:73 protiv jeruzalemskog Hapoela. Planinić je na parketu proveo tri minute i ubilježio po jedan skok i osvojenu loptu, uz dva prekršaja.

Dontaye Draper (Real Madrid): Madridski Real je u četvrtfinalu španjolskog doigravanja eliminirao Blusens Monbus, a Dontaye Draper se baš i ne može pohvaliti nekim značajnim učinkom. Odigrao je ukupno 17 minuta bez da je uputio ijedan šut prema protivničkom košu. Vrijedi istaknuti tek dvije osvojene lopte iz uzvratne utakmice u Obradoiru.

Klupa, tribine, doktori...

Stanko Barać (Anadolu Efes): U četvrtfinalu doigravanja Turskog košarkaškog prvenstva Efes je s 2-0 u seriji pobijedio Ankaru, no hrvatski centar zbog ozljede nije sudjelovao u tim utakmicama.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Hrvatski reprezentativac nije nastupio u dva susreta doigravanja protiv Barcelone.

Mario Hezonja (Barcelona): Mario Hezonja nije bio u konkurenciji za nastupe protiv Bilbaa.

Pavle Marčinković (Cibona): U dolasku do gostujućih 73:67 protiv Jolly JBŠ-a u drugoj utakmici polufinala hrvatskog prvenstva nije ulazio u igru.

Krunoslav Simon (Unicaja): Unicaja nije uspjela ući u doigravanje i sezona za Simona je gotova.

Luka Žorić (Unicaja): Luka Žorić s Unicajom je završio sezonu.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Ova je sezona za Pašalića završena jer je Turk Telekom regularni dio sezone u TBL-u okončao na 13. mjestu s omjerom 8-22 i nije ušao u doigravanje.

Toni Katić (Split): Split je završio sezonu bez prolaska u polufinale hrvatskog prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina28.05.2013. u 17:32
    eno sad je Repeša izbacio popis od 24 igrača, pa možete slobodno maknuti ova suvišna imena van popisa. hvala.
    pikepiletina
  • Kojot_5028.05.2013. u 17:25
    Tomić rastura!Bravo majstore!
    Kojot_50
  • Obrisan korisnik28.05.2013. u 15:50
    Neznam što Planinić radi ovdje, one koji NE ŽELE igrati za reprezentaciju ne treba ni stavljati u kockasti kutak
    Obrisan korisnik
  • basketas28.05.2013. u 15:31
    Kako Tomic moze biti ispred Planinica koji je imao rijetko videnu partiju ( za europske standarde) sa 25p, 6a, 5 s i odlucio je prvu utakmicu protiv CSKA sa zadnjih 6 koseva ( nesto zabio, nesto asistirao)?
    basketas
  • Obrisan korisnik28.05.2013. u 14:49
    to nam puno znači da je Tomić u vrhunskoj formi-samo da je sad održi
    Obrisan korisnik