Nogomet

Sezona za zaborav zagrebačkih Pjesnika

Piše:Filip Han • srijeda, 29.05.2013.
Sezona za zaborav zagrebačkih Pjesnika
Foto: Kristijan Komarica

Nogometni klub Zagreb ispao je iz Prve HNL prvi puta od samostalnosti Hrvatske. Jedini klub koji je prekinuo dominaciju Dinama i Hajduka u osvajanju naslova prvaka Hrvatske odigrao je lošu sezonu te završio na posljednjem mjestu lige. Klubu nije mogao pomoći ni Ćiro Blažević, koji je momčad uspio odvesti do samo pet pobjeda, a u najbitnijim utakmicama su zatajili...

Sezona iz noćne more za navijače Zagreba konačno je došla kraju. Na samom početku ovogodišnjeg natjecanja bilo je jasno da će Zagrebaši imati problema. Prvih sedam utakmica bez ijednog boda dovelo je do smjene trenera Dražena Beseka, nakon njega dužnost glavnog stratega obavljali su i Bonačić i Madunović, a tada je stigao prekaljeni Ćiro Blažević. Njegov dolazak shvaćen je kao neka vrsta izbavljenja od hodanja po rubu. Ćiro je bio optimističan da samog kraja sezone, ali jednostavno nije uspio mobilizirati momčad.

Jedan od uzroka te situacije zasigurno je bila i Blaževićeva neodlučnost o ostanku ili odlasku tijekom zimske stanke. Nakon mnogo predomišljanja Ćiro je ipak ostao, ali u tom se trenutku više pričalo o njegovu odnosu s "alfom i omegom" kluba Draženom Medićem nego o načinu na koji je Zagreb mogao osigurati ostanak.

Ćiro je još jednom najavio "galvanizaciju" ekipe, no slobodno se može reći kako je u tome uvelike zakazao. Njegova momčad na terenu nije prikazala puno. Pjesnici nisu bili u stanju povezivati pobjede, a u nekim su utakmicama izgledali zaista loše. Momčad puna mladih igrača koja je nedostatak iskustva trebala nadoknaditi poletom to nije učinila, pogotovo u utakmicama ključnim za ostanak u ligi. Utakmice protiv Osijeka, Intera i Cibalije završene su porazima nakon slabe igre, te je to bila točka na i Zagrebovih nadanja u ostanak.

Slijedi nastupanje u Drugoj ligi. To ne mora biti loše ako će klupski čelnici znati iskoristiti tu situaciju, ponajprije tako što će afirmirati igrače iz svog dobrog omladinskog pogona. Talenta u Zagrebu ima, a ako će psihološki moment biti na višoj razini nego je bio ove sezone, na povratak Pjesnika u najviši nogometni rang ne bi trebalo dugo čekati.

Najbolja / najlošija utakmica

Pjesnici su vjerojatno najbolju partiju ove sezone pružili u studenom, na domaćem terenu protiv Dinama. Bila je to prva pobjeda Ćire Blaževića otkada je stigao u klub, a iako je bila minimalna, Zagrebaši su se borili i pogotkom Abdurahimija nadjačali vodeću momčad lige, koja ih je u utakmici prije "razmontirala" sa 6:0. Ta je pobjeda pružila nadu da Ćiro može usmjeriti Zagreb na neki bolji put u kojem ne bi morao živjeti na rubu ispadanja. Solidne igre zadržale su se kod Pjesnika još nekoliko kola, no tada je sve krenulo nizbrdo.

U moru loših utakmica koje je Zagreb ove sezone prikazao teško je izdvojiti onu najlošiju. Rezultatski, bila je to već spomenuta protiv Dinama, u kojoj su Modri na Maksimiru slavili s ogromnih 6:0. Osim te utakmice, lošima se mogu okarakterizirati i porazi u važnim utakmicama kod Osijeka i Intera u gostima, te domaći gubitak od Cibalije koji je Zagreb definitivno izbacio iz prvoligaškog društva.

Najbolji igrač

Besart Abdurahimi pokazao je najviše ove sezone. Osim što je bio prvi strijelac Zagreba, mladi veznjak je prikazao odličan napredak u odnosu na prethodnu sezonu. Ukupna statistika govori da je u 30 ovosezonskih nastupa zabio 13 golova i tome dodao četiri asistencije. Ćiro Blažević na njega je svalio najveći dio krivice nakon što je postalo jasno da će Pjesnici ispasti iz lige za što se ne može reći da je opravdano. Abdurahimi je vukao koliko je mogao, no jedan igrač teško da može pokrenuti momčad iz letargije, a Zagreb je u mnogim kolima ove sezone djelovao upravo tako.

Trener(i)

Zagreb je u sezonu ušao s Draženom Besekom koji je na klupi živio prvih sedam utakmica. Zagreb u tom razdoblju nije osvojio ni boda što je rezultiralo dovođenjem Luke Bonačića. Splitski strateg nije imao loš rezultat, na klupi je ostao šest kola i u tom razdoblju osvojio devet bodova, no klupu je ipak morao napustiti. Razlog odlaska nije bio rezultat, već navodno neslaganje s predsjednikom kluba Draženom Medićem. Momčad je tada preuzeo voditelj klupske omladinske škole Dražen Madunović, a za kormilom je proveo samo dvije utakmice.

U Kranjču tada dolazi "trener svih trenera" Ćiro Blažević. Novi mandat na Zagrebovoj klupi obilježile su optimistične najave uoči svakog prvenstvenog kola. Nažalost, Blažević igrače nije uspio dovesti u stanje u kojem bi mogli makar zadržati mjesto u Prvoj ligi, iako je momčad pod njegovim vodstvom imala nekoliko bljeskova. Ćirina karizma ipak nije pomogla klubu, osvojio je samo 18 bodova u 19 susreta te je uslijedilo ispadanje u Drugu HNL.

Ukupna ocjena sezone

Rezimirajući sve navedeno nije teško zaključiti da je ovo bila sezona za zaborav, najgora otkada se igra Prva HNL. Zagreb nije pružao dobre igre, prečesto su igrači bili neraspoloženi i djelovali nezainteresirano, sa nekoliko vrlo rijetkih iznimki. Te su iznimke pokazale da je Zagreb mogao parirati i jačim protivnicima od sebe, no jedan od ključnih problema dobro je odredio Blažević nakon pobjede protiv Belupa u pretposljednjem kolu: "Pobjeda je dokaz da moja momčad ne može igrati pod pritiskom, jer je suviše mlada. Taj je pritisak bio presudan u borbi za ostanak, zato smo gubili utakmice."

Pogled u jesen

Jesen nosi potpunu neizvjesnost, u svakom pogledu. Nejasno je tko će preuzeti klupu Pjesnika, a još se ne zna što će se događati s igračkim kadrom. Navijači se nadaju da će iduća sezona biti puno bolja nego ova, makar momčad igrala u Drugoj ligi, te da će se Zagreb što prije vratiti u prvoligaško društvo jer tamo definitivno zaslužuje biti.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2013. u 12:04
    Pa obećao je,a on je inače poznat kao vjerodostojan i pouzdan.Čovijek sa karakterom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2013. u 09:33
    nije. u ciboni razmatraju kao novog trenera pa bi bilo grehota da ga stružu sa ulaza u dvoranu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2013. u 20:07
    Jel se bacio Ćiro sa Cibone?
    Obrisan korisnik
  • mb54st31.05.2013. u 21:31
    Medić i njegova suluda politika u vođenju Kluba u posljednje 3 - 4 godine doveli suKlub do stanja u kojem se trenutno nalazi , pa ako imalo ima morala i mudrosti trebaotići i ispričati se za sve loše učinjeno, no pitanje je po čijoj direktivi je radio.Pored Medića i Sudci su prljavo radili svojim... [više na forumu]
    mb54st
  • Obrisan korisnik29.05.2013. u 23:01
    Dok god je na čelu kluba Dražen Medić, NK Zagreb neće napredovati, nego nazadovati. Bojim se da Medićeve rijeći: "Zagreb neće igrati 2 ligu", nisu potpuno netočne, dapače. Neće klub igrati 2 ligu nego 3. zbog njegove narcisoidnosti, bahatosti pri vođenju kluba, i NE plaćanju igrača, koji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik