Nogomet

Sezona za popravak dojma i povratak u vrh

Ivana Strahija • utorak, 09.07.2013.
Sezona za popravak dojma i povratak u vrh
Foto: Bruno Karadža

U novu sezonu Slaven Belupo ulazi s velikim dugom prema navijačima, kojima je u proljeće teško bilo gledati kako im omiljena momčad bilježi poraz za porazom i jedan loš rezultat za drugim. S novim trenerom i hrpom novih igrača, ali bez legende 1. HNL Davora Vugrinca, Farmaceuti se nadaju u novoj sezoni biti mnogo bolji...

Slaven Belupo

Došli: Petar Filipović (Cibalia), Marin Matoš (Cibalia), Ljuban Crepulja (Hrvatski dragovoljac), Dario Melnjak (Zelina), Matej Bagarić (Inter), Mateo Roskam (Široki Brijeg), Edson Henrique da Silva, Ivan Fuštar (Šibenik), Vilim Posinković (Kavala), Dženan Haračić (Iskra Bugojno)

Otišli: Igor Bubnjić (Udinese), Igor Jugović (Celje), Borislav Pilipović (Istra 1961), Mario Barić (Vojvodina), Mato Grgić, Alen Maras, Ante Batarelo (Istra 1961), Martin Šaban, Davor Vugrinec

Pripremne utakmice: Slaven Belupo - Zorya 1:1, Slaven Belupo - Celje 3:1, Zavrč - Slaven Belupo 3:2, Slaven Belupo - Vorskla Poltava 3:3, Slaven Belupo - Željezničar 4:1, Slaven Belupo - Pecsi 10. srpnja

Prva tri kola: Split - Slaven Belupo 14. srpnja, Slaven Belupo - Hrvatski dragovoljac 20. srpnja, Lokomotiva - Slaven Belupo 29. srpnja

Devet je igrača otišlo, a deset došlo u koprivnički prvoligaški kolektiv, može se dakle slobodno kazati da je momčad temeljito promijenjena. Nije to za čuditi s obzirom na proljetnu katastrofu Slaven Belupa, a posebno ne čude otposlani braniči, pošto je obrana bila slaba točka Farmaceuta, s 50 primljenih golova. No, ipak je odjeknuo "razvod" Slavena i donedavnog kapetana Alena Marasa, koji je dobro i zlo s Koprivničanima dijelio u posljednjih pet sezona.

Isto tako, u potpunosti je nerazjašnjen rastanak s Davorom Vugrincom, najboljim strijelcem u povijesti HNL-a, koji je k tome bio i najbolji strijelca Farmaceuta prošle sezone. Iako je Vuga daleko od cvjeta mladosti, a ozbiljno su ga načele i ozljede, činjenica je da i dalje izaziva poštovanje na travnjaku. Je li priča pukla kod financija, jer 38-godišnjak već zbog samog CV-a ne može biti jeftin, ili je pak u pitanju nešto drugo, tek ostaje saznati.

Nedostajat će i Ante Batarelo, koji je bio vrlo solidni igrač, no također je imao problema s ozljedom, a najviše možda mladi Igor Bubnjić, već ranije prodan talijanskom Udineseu, kao agilni mladi branič koji je volio zabiti pokoji gol.

Kod igrača koji su dovedeni jasna je jedna poveznica: došli su bez odštete i spremni su igrati za skromna, no redovita primanja, nadajući se da će im Koprivnica biti odskočna daska. Zvijezda nema, a najviše je pažnje privukao Brazilac Edson, koji je ubilježio dvije utakmice u dresu mlade reprezentacije Brazila na SP 2007.

Trener

Ivan Katalinić rješenje je na koje su se u Slaven Belupu odlučili nakon što je, po odlasku Roya Ferenčine, Roman Sović uspio opstati s momčadi u Ligi. Iako su se Koprivničanima nudili mladi i perspektivni treneri, prevagnula je opcija iskustva, a njega Katalinić ima napretek. Impresivni rezime Katalinić će pokušati dodatno unaprijediti u Koprivnici. "Slaven Belupu mjesto je među prva četiri kluba u Hrvatskoj, a mora igrati i Europu. To je moj osobni cilj, a mislim da su igrači prošle sezone ostali dužni navijačima", najavio je Katalinić. Kao jedini klub sjevera zemlje koji igra Prvu ligu, Katalinić ima dodatnu odgovornost ne iznevjeriti cijeli bazen nogometoljubaca, koji zaslužuju gledati kvalitetni nogomet.

Problemi i rješenja

Farmaceuti su primili mnogo golova, ali su ih zato malo zabili, mogla bi se rezimirati problematika prošle sezone. Iako to sve nije izgledalo loše u početku sezone, natjecanje na tri fronta s nedovoljnim brojem (kvalitetnih) igrača brzo je uzelo danak u ozljedama. Nakon toga nestalo je fluida između trenera i igrača, došlo je do zamjerki u svlačionici i jedva je izvučena "živa glava".

Što se obrane tiče, nije diran vratar Silvio Rodić, iako je većina od 50 pogodaka poslana u njegovu mrežu, ali je (osim Bubnjića), promijenjeno još četiri braniča. U napadu su smijenjena dva napadača, a pripremne utakmice za sad pokazuju dobru realizaciju, posebno protiv Sarajevskog Željezničara (4:1), no primljeno je dosta golova (od Vorskle tri, kao i od Zavrča). Tek će dakle prve utakmice u prvenstvu pokazati kako se udarna Katalinićeva momčad nosi s ekipama iz domaće lige.

Prva tri kola

Slaven Belupo prvu utakmicu igra protiv Splita u gostima, potom kod kuće dočekuje novog prvoligaša, Hrvatski dragovoljac, a onda ide na megdan k Lokomotivi. "Svi smo se složili da je ždrijeb dobar, iako u prva četiri kola imamo tri gostovanja. Prvo kolo imamo gostovanje u Splitu, gdje su domaćini favoriti, ali nakon toga igramo s protivnicima na našoj razini i imamo priliku odmah napraviti dobar rezultat", objasnio je Josip Omrčen Čeko, pomoćni trener Slavena.

Iz Parka mladeži teško se odnose bodovi, pokazao je Split prošle sezone, kad je na domaćem terenu osvojio 41 bod (dva više od ukupnog broja Slavenovih bodova), pa će sve osim poraza za Farmaceute protiv Splitovaca biti sjajno. Iako Hrvatski dragovoljac zvuči kao lak zalogaj, novi prvoligaš sigurno će biti motiviran i stoga opasni protivnik. O Lokomotivi ni ne treba trošiti riječi, Tomislav Ivković i njegovi momci dokazali su se u svačijim očima sjajnom prošlom sezonom.

Četiri boda u prva tri kola bila bi stoga sjajni ulov za Farmaceute.

Želje i nade za sezonu

Teško je još sada kazati koliko je dobra momčad Ivana Katalinića, treba pričekati prvih par kola i vidjeti koliko je ispravljeno od prošlosezonskih boljki i koliko se ekipa uspjela uigrati s obzirom na mnogobrojne dolaske i odlaske. Gornji dio tablice svakako je cilj Farmaceuta, a lijepi bi bonus bio i kroz jedno od natjecanja doći do Europe iduće sezone.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Assassin5509.07.2013. u 20:44
    Dalo bi se razgovarati o tome ko je normalan, a ko nije. Evo i ja te molim da napišeš koji su to u HNL-u bolji od njega, baš me zanima. Što se tiće Vugrinca, već 1000 puta prožvakana tema. Lik je legenda, ali od toga mi nemamo apsolutno ništ. Fizički je potpuno nespreman, igrač manje je na terenu... [više na forumu]
    Assassin55
  • Obrisan korisnik09.07.2013. u 17:32
    Da? A tko je to ispred njega u HNLu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2013. u 14:48
    hahahahahahh...kokalović najbolji stoper iza šimunaća.... hahah, pa ti nisi normalan. nećemo sad nabrajati ko je sve još ispred njega.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2013. u 12:45
    točno je vuga ima jako velika primanja a nije spreman igrat toliko koliko je plaćen i zato su ga otpisali al mislim da na malo nespretan način...koki je najbolji stoper u hnl-u iza šimunića al igra u slavenu zato nema mjesta u repki...idemo slaven novi trener novi igrači bit će svega!
    Obrisan korisnik
  • kojenajbolji09.07.2013. u 11:33
    ajde nemojte pricati gluposti, frajer ima 40 000 kn mjesecno ( minimum + premije) , naravno da ga se hoce rijesit...samo zbog toga, a ne zbog nogometnih kvaliteta!!!!
    kojenajbolji