Ostali sportovi

Vodič kroz UFC: Perolaka i laka kategorija

Piše:Mario Katušić • nedjelja, 21.07.2013.
Vodič kroz UFC: Perolaka i laka kategorija

Došli smo do drugoga dijela našeg pregleda UFC-ovih kategorija, a danas su to one dvije "lake", od kojih posebnu pažnju privlači ona "teža" laka kategorija, jedna od najizjednačenijih unutar cijele organizacije.

Perolaka kategorija (61.2 - 65.8 kg)

Prvak

Prvak ove kategorije je po nekima i najdominantniji borac u cijelom UFC-u, a to je Jose Aldo. Ovaj Brazilac nevjerojatne brzine te prema izračunima stručnjaka, najpreciznijeg udarca u cijelom UFC-u je jednostavno nedodirljiv. Do sada mu je najviše muke zadao bivši prvak u lakoj kategoriji Frankie Edgar, no ni njegovo spuštanje u ovu kategoriju nije pomoglo da se Alda skine sa trona. Aldo ima skor 22-1, no taj jedini poraz doživio je prije osam godina u svom jedinom izletu u laku kategoriju, i to sa tek napunjenih 18 godina. U međuvremenu je postao vladar ove kategorije, osvojivši prvo WEC pojas, a nakon spajanje te organizacije sa UFC-om, nastavio ga je neprikosnoveno držati i dalje. Po mišljenju velikog broja MMA fanova i stručnjaka trenutno najbolji "pound 2 pound" borac svijeta.

Tek mu je nepunih 27 godina, i čekaju ga još veće stvari od ovih sada, a jednu je već najavio. Nakon iduće obrane naslova Aldo odlazi u laku kategoriju u namjeri da postane treći čovjek u povijesti sa pojasom u dvije različite kategorije.

Glavni konkurenti

U ovoj podosta izjednačenoj kategoriji Aldo ima veliki broj konkurenata, od kojih je već veliki broj i savladao. Trenutno mu je najveća prijetnja zapravo njegov idući izazivač, Chan-Sung Jung. "Korejski Zombi" je prije ove borbe ostvario tri dominantne UFC pobjede, no problem bi mu mogao biti što se nije borio preko godinu dana. Vjerojatno drugi najbolji borac ove kategorije je Chad Mendes. Ovaj član "Alpha Male" tima je početkom 2012. izgubio borbu za naslov spektakularnim knock outom koljenom, no nakon toga je izredao tri fantastične pobjedom knock outom u prvoj rundi, te se s pravom nada novom napadu na pojas. Njegov skor 14-1 mu u svakom slučaju daje za pravo nadati se.

Ostatak glavnih konkurenata su bivši prvak u lakoj kategoriji Frankie Edgar, te dva sjajna i atraktivna borca, Ricardo Lamas i Cub Swanson, koji su impresivnim pobjedama u svojim posljednjim borbama došli do vrlo visokih mjesta na UFC-ovoj ljestvici boraca. Vrijedi još spomenuti i Denisa Sivera, kojeg je posljednji poraz od Swansona ipak usporio u putu prema vrhu te uvijek atraktivnog i sjajno pripremljenog Claya Guidu koji se nada napadu na pojas, nakon što se spustio u ovu kategoriju.

Potencijali

Što se tiče potencijala, u prvi plan sigurno ulaze dva 24-godišnjaka, a to su Eric Koch i Dustin Poirier. Koch je čak prije nešto više od godinu dana došao do mjesta izazivača, no ozljeda ga je spriječila u nastupu. Nakon povratka doživio je poraz od Lamasa, koji mu je trenutno usporio put prema vrhu, no za njega sigurno ima vremena. Poirier je imao malo drugačiji put. Nakon nekoliko odličnih borbi, u zadnje tri je doživio dva poraza, te mu ponovno slijedi borba za povratak u vrh, a to bi mogao učiniti pobjedom već u idućoj borbi, upravo protiv Kocha.

Od ostalih potencijala sigurno se ističe Dennis Bermudez sa četiri pobjede u nizu, te izrazito atraktivnim stilom borbe, te Rony "Jason" Bezerra, pobjednik prve sezone brazilskog "The Ultimate Fightera", koji ima tri pobjede u nizu. Vrijedi još spomenuti i 21-godišnjeg Maxa Hollowaya, kao i impresivnog Irca Connora McGregora.

Zanimljive nadolazeće borbe

Aldo - Jung (za prvaka, 3.8.), McGregor - Holloway (17.8.), Brandao - Pineda (17.8.), Koch - Poirier (31.8.), Mendes - Guida (31.8.).

Laka kategorija - muški (65.8 - 70.3 kg)

Prvak

Benson Henderson, jedna od najzanimljivijih ličnosti unutar UFC-a. Atraktivan borac čija svaka borba diže na noge, no postoji jedna stvar koja fanovima iznimno smeta. A to je ta da ovaj momak više od tri godine nije pobijedio prekidom. A još uvijek se raspravlja o dvije borbe protiv Frankie Edgara. Dok su pobjedu u prvoj samo poneki prozvali diskutabilnom, podijeljena odluka u drugom meču je nešto o čemu se još uvijek priča, te je većina fanova uvjerena da je Edgar zaslužio pobjedu u toj borbi.

Podosta kritiziranja donijela je i posljednja odluka, također podijeljena, kojom je obranio naslov protiv Gilberta Melendeza i sve je više sumnje u pravu kvalitetu ovog prvaka. Za nešto više od mjesec dana ima novu obranu naslova te se napokon očekuje jedna pobjeda prekidom ili konačni pad ovog borca.

Glavni konkurenti

Glavni konkurent Bensonu Hendersonu je posljednji borac koji ga je pobijedio, Anthony "Showtime" Pettis, koji je trebao odraditi borbu za naslov u perolakoj kategoriji, protiv Jose Alda, no ozljeda T.J. Granta dala mu je priliku za napad na naslov u svojoj kategoriji, protiv čovjeka kojega je upravo on zadnji pobijedio, na posljednjem WEC turniru, uzevši mu naslov prvaka. Iz te borbe u posebnom je sjećanju ostao njegov "showtime kick", jedan od najatraktivnijih udaraca u povijesti mješovite borbe (pogledati video na 1:59). T.J. Grant je vjerojatno najnesretniji borac u ovoj kategoriji, koji je sjajnom serijom pobjeda ostvario priliku za napad na pojas, no ozljeda mu je to onemogućila, tako da će ipak morati pričekati novu šansu, a prije nje će vjerojatno morati odraditi još jedan težak meč.

Priliku za ponovni napad na pojas bi mogao dobiti i Gilbert Melendez. Ovaj bivši Strikeforceov prvak poražen je u borbi za naslov prilično izjednačenom odlukom te mu ne bi trebalo biti potrebno previše da dobije novu priliku. Tu su i uvijek opasni Josh Thomson i Jim Miller, te jedan borac koji nažalost uvijek podbaci kada dođe blizu borbi za naslov, Donald Cerrone. Bilo bi nepošteno da se ne spomene i ljubimca navijača i vlasnika UFC-a, Joea Lauzona. Ovaj još uvijek mladi momak, skora 22-8 je 28 od svojih 30 borbi doveo do prekida, a od dvije koje su otišle do sudačke odluke, posebno će u pamćenju ostati ova zadnja, poraz protiv Millera, koja je u velikom broju medija proglašena najboljom borbom 2012. godine, između ostalog i kod renomiranog portala "MMAmania".

Potencijali

Možda najatraktivniji borac koji se trenutno bori u ovoj kategoriji je Britanac Ross Pearson, a ogromno srce kojim ulazi u svaku borbu čini ga ljubimcem navijača i velikim potencijalom. No, najveći potencijal unutar ove divizije je Khabib Nurmagomedov. Ovaj Ruski borac je pobijedio u svakoj od svojih dosadašnjih 20 borbi te je, prema podacima kojima raspolažemo, već sada borac sa najduljim nizom apsolutne neporaženosti. U svojoj posljednjoj borbi srušio je rekord UFC- tako što je postigao 21 takedown (bacanje protivnika na zemlju određenom tehnikom).

Borac koji utjeruje strah u kosti svojim fantastičnim nožnim tehnikama je Brazilac Edson Barboza. Vlasnik naslova najboljeg knock outa 2012. godine ujedno je i jedini borac koji je postigao dvije pobjede knock outom low kickovima, prisilivši protivnika na predaju onesposobivši ga za daljnju borbu upravo tehnikom niskih udaracama nogama. Vrijedi spomenuti i neporaženog Myles Jurya (12-0), čija je samo jedna borba do sada otišla do sudačke odluke, kao i pobjednika "The Ultimate Fightera" u sezoni u kojoj je nastupao upravo i Jury, Michaela Chiesu. Još jedno zanimljivo ime je i trening partner Georgesa St-Pierrea, Kanađanin Mike Ricci.

Zanimljive nadolazeće borbe

Chiesa - Masvidal (27.7.), Lauzon - Johnson (17.8.), Cerrone - Dos Anojos (28.8.), Henderson - Pettis (za naslov, 31.8.), Ricci - Jury (21.9.), Melendez - Sanchez (19.10.).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.07.2013. u 17:07
    Konačno nešto i o UFC-u te o ultimate fightu općenito , nadam se da će sportnet u buduće više pažnje ovom sportu koji ima horde obožavatelja ali je pomalo diskriminiran od strane naših sportskih portala , što se tiče samog teksta , vidi se da ga je pisao dobar poznavatelj sporta pa da se i ja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik