Nogomet

Lokomotiva vuče kompoziciju vagona MAXtv Prve lige, Duje posvetio Hajduk, dok je na Kantridi samo dekor opravdao derbi

Piše:Damir Žbulj • utorak, 30.07.2013.
Lokomotiva vuče kompoziciju vagona MAXtv Prve lige, Duje posvetio Hajduk, dok je na Kantridi samo dekor opravdao derbi
Foto: Duje Bonačić

Iako su vrhunac trećeg kola MAXtv Prve lige trebale biti derbi utakmice na Kantridi i u Parku mladeži, svjetla pozornice ipak im je u ponedjeljak zasluženo uzela Lokomotiva, koja je nakon fizički i psihički naporne europske utakmice prošlog tjedna uspjela smoći snage za pobjedu na još jednom 'gostovanju', ovog puta u Kranjčevićevoj ulici protiv Slaven Belupa, gdje je kapetan Leonard Mesarić Lokosima osigurao povijesnu vodeću poziciju na ljestvici. Prema prikazanom u prva tri kola, može se reći - apsolutno zasluženo...

Trebao je u nedjelju na Kantridi to biti veliki derbi 'nabrijane' i ofenzivne Rijeke, protiv novog, snažnog, možda i za novu Ligu prvaka spremnog Dinama, no, ono jedino što je zaslužilo epitet derbija u toj utakmici bili su navijači na tribinama. Desetak tisuća ljubitelja nogometa očekivalo je kako će vidjeti dobru igru, puno prilika i ponešto pogodaka, a vidjeli su jedno veliko - ništa. Duje Čop imao je praktički gotovo jedinu pravu priliku vrijednu spomena, dok je gotovo nevjerojatna bila sterilnost riječkih nogometaša, koji su kao svoju jedinu šansu isticali neuspjeli pokušaj Kvržića s ruba kaznenog prostora koji nije Zeleniku niti natjerao na intervenciju.

Iako je trener Modrih najavio kako će se Dinamo 'čuvati' za europski dvoboj protiv Šerifa, što je kasnije i potvrdio izjavom kako je mislima već bio u idućoj utakmici, ipak se i od kombiniranog zagrebačkog sastava očekivalo više angažmana i volje kako bi se eventualno srušila neugodna tradicija po kojoj Dinamo u Rijeci nije slavio još od 2010. godine, odnosno sada čak četiri uzastopne utakmice.

Rijeka je s druge strane oduševila na otvaranju sezone, a imala je i puno toga za dokazati. Kako će ove naprimjer sezone biti ozbiljnija prijetnja aktualnim prvacima, kako će novopridošli igrači, pogotovo iz redova Dinama, biti prava pojačanja za klub te kako nitko neće sumnjati u njihovu motivaciju protiv bivšeg kluba.

Ništa posebno se nije dogodilo, makar su na riječima bili 'jaki' prije dvoboja. Previše ziheraški odigrano, ako da je završnica prvenstva, a ne njegovo otvaranje, zasigurno nije oduševilo njihove brojne navijače. Bod protiv Modrih je sigurno dobar uspjeh, ali Slovenac Matjaž Kek možda je mogao više riskirati protiv ovakvog 'odsutnog' Dinama, koji je mislima bio već u prvoj utakmici trećeg pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka protiv Moldavaca.

Što tek onda reći za 'derbi' u Splitu u Parku mladeži, koji se tako ne može prozvati zbog jednosmjernosti utakmice i koji je bio odlučen već u prvih 30 minuta dvoboja. Hajduk je dominirao, iako je iza njih bila teška europska utakmica i putovanje u Makedoniju. Na terenu je izgledao uigraniji, povezaniji te se činilo kako bi Bili stigli do pobjede u ovom susretu i bez svesrdne pomoći Tomislava Glumca, koji je prvo skrivio kazneni udarac da bi kasnije i loptu pospremio u vlastitu mrežu. Glumac je u nedjelju definitivno zaigrao u 'pogrešnom filmu'. Maglica je s druge strane ovog puta dobro odradio svoju ulogu pa je nakon izborenog penala i zabio za konačnih 0:3.

Stanko Mršić još nije praktički niti krenuo s poslom na klupi Splitovaca, a već je primio dva ozbiljna udarca. remi u puli, uz slabu igru te neugodan poraz od Hajduka sigurno će biti povećalo preko kojeg će se gledati i ostali njegovi rezultati u skoro budućnosti. Poznavajući situaciju u tamošnjem klubu, neće se predugo čekati Mršića na pozitivne rezultate, pogotovo što je kadar Crvenih po imenima izuzetan.

Lokosi su utjehu nakon stvarno nesretnog poraza na Maksimiru protiv Dinama iz Minska u premijernom europskom nastupu pokušali potražiti protiv ove sezone izuzetno neuvjerljivog Slavena. I pronašli su je četiri minute prije kraja kada je kapetan Mesarić glavom svladao slabo postavljenog Rodića. Bio je to pogodak za pobjedu, za prvo mjesto na ljestvici, za povijest. Tomislav Ivković stvarno izvlači maksimum iz mlade ekipe, ali polagano na vidjelo izlazi problem brojčano kratkog kadra igrača. Van stroja je nekolicina prvotimaca te će s tako 'tankim' sastavom jako teško izdržati naporan ritam i dugotrajnu sezonu Lige 10.

Slaven se odrekao Vugrinca, a Katalinić još uvijek nije pronašao karakternog vođu među ostatkom ekipe. Najavio je Kate kako se u Zagreb dolazi braniti, kako je najvažnije ne izgubiti - a dogodilo se upravo to. Prema prikazanom na terenu u Kranjčevićevoj, gdje je Lokomotiva kao domaćin odigrala u biti još jednu prvenstvenu gostujuću utakmicu, nogometaši Belupa ne bi postigli pogodak da se igralo još tri dana.

Hrvatski dragovoljac još je u drugom kolu igrao upravo protiv tog Slavena, gdje je mogao i do pobjede, ali je na kraju jedva spasio bod u sučevoj nadoknadi. Očekivalo se kako će taj susret biti onaj koji je srušio 'psihološku blokadu' nogometaša u crnom. Kako će protiv Istre zaigrati još bolje te kako barem neće pred svojim navijačima u Sigetu izgubiti. Međutim, lukavo je iskusni Igor Pamić postavio igru svoje Istre. Puljani su Dragovoljcima 'poklonili' nekoliko izglednih prilika, no, kada Jazvić i Sivonjić nisu znali poentirati iz zicera, na drugoj strani terena pokazao im je kako se to radi Dejan Radonjić. Momak koji je ovog ljeta u Istru stigao bez odštete - iz niželigaša iz Ozlja. Žuto-zeleni su znalački sačuvali svoja vrata do kraja dvoboja, prvenstveno zahvaljujući junaku susreta vrataru Ježini, koji je pokazao kako se radi o igraču s velikim potencijalom. Imali su i svoje prilike za uvjerljiviju pobjedu, pogotovo nakon isključenja domaćeg Brtana, ali će i ovako, uz nešto slabiju igru i osvojena tri boda, Paminjo zadovoljniji dočekati iduće kolo.

Zadrane su svi otpisivali i prije početka prvenstva, ali Ferdo Milin nastavlja raditi dobar posao. Osijek je bio protivnik po mjeri, mlad, neiskusan, željan nadigravanja i stigao im je po rasporedu kao naručen. Iako su se gosti ponadali kako će ovaj izlet na more biti za njih blagotvoran, pogotovo nakon pogotka Lulića za rano vodstvo, Terkeš, Begonja i Ivančić poentirali su za prve zadarske i više nego zaslužene bodove. Osijek je još uvijek bez i jednog osvojenog boda, međutim, nisu niti Hrvatski dragovoljac, a niti Slaven pokazali puno više na terenu pa će baš kao i za gornje pozicije na ljestvici i borba za ostanak u MAXtv Prvoj ligi biti izuzetno izjednačena.

Pogodak kola

Iako nije imao neku preveliku konkurenciju ostalih prvoligaških igrača, zadarski napadač Želimir Terkeš majstorski je iz slobodnjaka svladao jednog od najperspektivnijih hrvatskih mladih vratara, osječkog Zvonimira Mikulića

Igrač kola

Lokomotiva je u posljednjoj utakmici trećeg kola zasluženo svladala koprivnički Slaven Belupo, a pobjedonosni pogodak postigao je kapetan ekipe Leonard Mesarić. No, nije kapetan samo spretno glavom loptu smjestio u mrežu, bio je i začetnik akcije u kojoj mu je za gol odlično asistirao Pajač, a odlično je obavio i svoje obrambene zadatke. Doslovno je bio junak svoje ekipe ovog kola.

Tragičar kola

Producent kaznenog udarca i redatelj pogotka u vlastitu mrežu - Tomislav Glumac - baš je bio tragičar ovog prvenstvenog kola MAXtv Prve lige. Sve to je napravio u prvih pola sata igre te je njegov Split praktički već tada izgubio šansu za bodove protiv razigranog Hajduka.

Iznenađenje kola

Možda ne samo iznenađenje ovog kola nego i čitavog otvaranja sezone MAXtv Prve lige je nova špica Istre 1961 Dejan Radonjić. Visoki, ali i okretni napadač u Pulu je stigao iz županijskog niželigaša Zrinskog iz Ozlja. Radonjić je rođen u Njemačkoj, 1990. godine u Tettnangu, gdje su njegovi roditelji gastarbajteri već 40 godina. Pravu karijeru započeo je u Ulmu, gdje mu je bio trener sada pokojni Hermann Badstuber, otac Bayernova braniča Holgera, njemačkog reprezentativca.

Preporučio ga je u Bayernovu školu, no, na putu prema uspješnoj europskoj karijeri zaustavila ga je neugodna ozljeda leđa. Vratio se u domovinu, živo kod bake u Ozlju, zaigrao za lokalnog niželigaša, no, pronašao ga je Igor Pamić, koji mu je oživio nogometnu karijeru. Radonjić je zabio i Splitu u drugom kolu, bilo je to žuto-zelenima dovoljno samo za bod, no, korpulentni napadač loptu je pospremio i u mrežu Dragovoljaca, što je ovog puta bilo dovoljno za pobjedu i tri boda.

Sjajno je to napravio, primirivši loptu iz ubačaja sa strane, okrenuo je svog čuvara Gregova i neobranjivo svladao jako dobrog vratara Crnih Čovića.

Izjava kola

"Lijepa utakmica za gledanje, čestitam Splitu na prikazanom. Dobra su ekipa, ali su se danas namjerili na boljega. Čestitam svojoj momčadi, bili smo dobri, ali sam rekao da naše prave utakmice tek očekujem. Ako netko u ekipi ima igrače kakve ima Split, budimo realni - ne može se reći da je Hajduk protiv takve momčadi favorit. Split ima bolje pojedince, mi imamo puno bolju momčad," nije nakon uvjerljive i važne pobjede u derbiju Svetog Duje propustio Igor Tudor malo podbosti svog starijeg kolegu na crvenoj klupi Splitovaca Stanka Mršića.

Raspored četvrtog kola

Nakon europskih obveza u kvalifikacijama za Ligu prvaka te Europsku ligu, aktualni prvak Dinamo na svom terenu u subotu dočekuje Split, Rijeka također u subotu gostuje kod Zadra, dok je Hajduk u nedjelju domaćin Hrvatskom dragovoljcu. Kolo u petak otvaraju Osijek i Slaven Belupo, dok će ga narednog ponedjeljka zatvoriti Istra 1961 i vodeća ekipa na tablici, zagrebačka Lokomotiva. Svojim trenerima na raspolaganju neće biti Dragovoljac Marko Brtan te Nikola Mandić iz Osijeka, koji su zaradili isključenja, najbolji asistent trenutno je Hajdukov Jean Evrard Kouassi, koji je u dva navrata uspješno pronašao suigrače u akciji za pogodak, dok je najbolji strijelac Lige 10 trenutno Duje Čop s tri postignuta gola.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.07.2013. u 22:56
    bravo hrsport! uvijek tekstovi na mjestu..uzivam u citanju,samo tako nastavite. sve 5! FF
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2013. u 22:06
    Što pišete gluposti? Lokomotiva-Slaven najbolja utakmica??? To je jedna od najlošijih utakmica koje sam u životu gledao. Toliko netočnih dodavanja i bezidejne igre nema niti na školskom igralištu. Svaka čast lokomotivi na 9 bodova, ali utakmica je bila očaj.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2013. u 16:48
    čuj izvan 16erca hahaha! čak i taj "početak uklizavanja" je kad Maglica desnom nogom stoji točno na liniji 16erca, što je samo po sebi već unutra... jedino što je za raspravu eventualno je žuti (ili crveni) karton s obzirom da je to po meni jaaako izgledna situacija za gol
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2013. u 16:41
    Pogledao sam snimku 10 puta i nikako mi nije jasno kako ti misliš da je faul počeo izvan 16 metara. Jedino je ovaj počeo klizati izvan 16, ali skupio je igrača koji je bio debelo unutar šesnaesterca... To tvoje pravilo vrijedi jedino kod naguravanja igrača čega ovdje nije bilo...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2013. u 15:48
    a o tome se uvijek može raspravljati što bi bilo kad bi bilo, no činjenica je, kao što uvijek govorim, da su greške sudaca sastavni dio igre i hajduk ih je ovaj put bolje iskoristio. samim tim je zasluženo pobjedio a i sam dojam je to potvrdio. no točno sam znao da će biti hrpa onih koji se neće... [više na forumu]
    Obrisan korisnik