Nogomet

Dragovoljac spriječio Dinamov povratak na vrh, Rijeka potvrdila rast, a Split pad forme

Piše:Josip Piršljin • srijeda, 14.08.2013.
Dragovoljac spriječio Dinamov povratak na vrh, Rijeka potvrdila rast, a Split pad forme
Foto: Davor Sajko

U posljednje odigranom kolu MAXtv Prve lige nije nedostajalo uzbuđenja na travnjacima. Viđeno je dosta golova, bilo je iznenađenja, preokreta i zanimljivih izjava aktera, a derbi kola nije niti odigran. Prvak Dinamo nije uspio u planu da se vrati na čelo tablice, a drugo je mjesto zauzela Kekova Rijeka koja potvrđuje odličnu formu i najavljuje velike stvari na domaćoj nogometnoj sceni.

Iza nas je peto kolo domaćeg nogometnog prvenstva, ali nekompletno. Odigrane su samo četiri utakmice jer je derbi između zagrebačke Lokomotive i splitskog Hajduka odgođen za kraj mjeseca. Pogodaka nije nedostajalo, vratari su 16 puta vadili loptu iz svoje mreže što znači da je po susretu postignuto prosječno četiri gola. Dosta efikasno za MAXtv Prvu ligu.

Najuvjerljivija je bila Rijeka. Momčad Matjaža Keka bez većih poteškoća svladala je Osijek s 5:1 i produžila euforiju koja trenutno vlada na Kantridi nakon dobrih igara u prvenstvu, ali i u Europi. Osječani su se teško nosili s poletnim Riječanima i ovo bi mogla biti vrlo teška sezona za njih. Pod stijenama je najbolji bio Mehmed Alispahić koji polako postaje jedan od najvažnijih u momčadi bijelih. Postigao je dva pogotka, koliko i Leon Benko, a posebno je lijep bio onaj Nikole Pokrivača pred kraj susreta. Karlo Lulić je samo ublažio visok poraz gostiju.

Aktualni prvak Dinamo očekivao je rutinsku pobjedu protiv gradskog suparnika iz Sigeta nakon što je uvjerljivo izborio play-off Lige prvaka protiv Šerifa. No, Dragovoljci su se pokazali čvrstim protivnicima i uspjeli su Modrima otkinuti dva boda, a sebi uzeti jedan. Jurčića mora malo zabrinuti igra svojih prvotimaca, posebno u prvih sat vremena kada praktički nisu ozbiljnije zaprijetili Crnima. Mjesta za popravak u ligi ima dosta, no Europa neće trpjeti slabije predstave.

Loša forma igrača Slaven Belupa od druge polovice prošle sezone nastavila se i početkom aktualne. Farmaceuti ponovno nisu uspjeli pobijediti premda su imali dobru priliku protiv Istre 1961 na vlastitom terenu. Završilo je 2:2, a zadovoljniji bodom mogu biti Puljani koji su zabili iz jedanaesterca i autogola. Koprivničani pod hitno moraju početi uzimati bodove ukoliko ne žele igrati epizodnu ulogu u Prvoj ligi ove sezone.

Najveće iznenađenje kola priredio je Zadar. Milinovi mladići su nadigrali favorizirani Split, i to na njegovom Parku mladeži.Šimurina, Ivančić i Heister su bili precizni za pobjedu 3:1, Mate Bilić je bio jedini strijelac u redovima crvenih. Zadar se time popeo na petu poziciju, što će vjerojatno biti maksimum ove sezone. Split je, pak, sedmi što vjerojatno nitko nije očekivao nakon dovođenja kvalitetnih pojačanja prije prvenstva i velikih ambicija.

Pogodak kola

Od 16 pogodaka u četiri utakmice ističe se onaj od Pokrivača u pobjedi Rijeke nad Osijekom. Rezultatski nije bio značajan jer je Rijeka već tada vodila s 4:1, no zato je bio efektan. Bivši igrač zagrebačkog Dinama sjajno je potegnuo s više od 20 metara poslije slobodnog udarca i pogodio donji lijevi kut vratara Zvonimira Mikulića.

Igrač kola

Titulu najboljeg na terenima MAXtv Prve lige proteklog vikenda zaslužio je Mehmed Alispahić. Rijekin veznjak predvodio je svoju momčad do najuvjerljivije pobjede dosad u sezoni, a pritom se i dva puta upisao u strijelce. To su mu bili prvi golovi za Rijeku otkad je Maksimir zamijenio Kantridom, no ostat će upamćena i njegova odlična igra za koju je zaslužna - njegova djevojka. "Jako sam zadovoljan, ovo su moji prvi službeni golovi za Rijeku i jako mi je drago zbog toga. Dosad nisam imao sreće. Sada mi je prvi puta djevojka bila na utakmici i vjerojatno mi je donijela sreću", kazao je.

Izjava kola

Iako može biti zadovoljan što je osvojio bod protiv Slavena, Igor Pamić nije bio sretan igrom Istrana, a čini se da još uvijek nije zaboravio utakmicu s Lokomotivom iz prošlog kola. Na upit za komentar Tomislava Ivkovića kako je pulski strateg odličan pronalazač "grubih dijamanata", Pamić je odgovorio: "Postavili ste pitanje o Capellu, lako on priča prije utakmice kad zna što će se događati za vrijeme susreta. No, imamo mi još tri utakmice protiv Lokomotive, možda će se neke stvari do tada promijeniti. Ne osuđujem nikoga, samo komentiram što vidi cijela Hrvatska."

Tragičar kola

Matej Bagarić je susret Slavena i Istre 1961 počeo na klupi za pričuve, no Katalinić mu je dao priliku zadnjih 15 minuta, i to nakon što je njegov suigrač Mato Grgić dobio crveni karton. Bagarić je trebao pomoći svojoj ekipi da zadrži prednost od 2:1, ali upravo je on poklonio pogodak zeleno-žutima i spriječio prvo slavlje Koprivničana ove sezone. Jo je uputio loptu pred gol Slavena, a Bagarić je skreće u vlastitu mrežu umjesto da je pošalje "nebu pod oblake".

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.08.2013. u 11:40
    FF
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.08.2013. u 14:30
    Nek se osječani ne uvrijede, ali Rnk Split je ipak, iako rezultati to ne govore, svijet za sebe. Rijeka će morati ponoviti igru od ponedjeljka, + odigrati i koji %, bolje, neumorno raditi 90 i nešto minuta, ako misli ostvariti pozitivan rezultat. Split je neugodno iznenađenje ove sezone, ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.08.2013. u 13:57
    mršić će već izvući nekog asa iz rukava,lukavi je to lisac.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.08.2013. u 12:53
    Splitu se ne piše dobro, tri poraza za redom a iduća stanica goropadna Rijeka. Još jedan poraz bi ih dotukao... A može biti da Mršić ne bi dočekao kolo poslije. Žužuli nisu poznati po strpljenju.
    Obrisan korisnik