Nogomet

Kreće Serie A: Juventus favorit, Napoli glavni konkurent

Piše:Matej Milanović • četvrtak, 22.08.2013.
Kreće Serie A: Juventus favorit, Napoli glavni konkurent
Foto: inter.it

Na pragu je nova sezona nogometne Serie A, 112. u povijesti, u kojoj Juventus lovi treći uzastopni naslov, odnosno 30. ukupno, a glavni konkurenti su Napoli i Milan, dok je Fiorentina najjači autsajder. Donosimo vam pregled očekivanja i glavnih promjena u momčadima koje će se nadmetati u elitnom razredu talijanskog nogometa u sezoni 2013/14.

Glavni kandidati za naslov: Juventus i Napoli

U novu sezonu Serie A Juventus opet kreće kao prvi favorit. Najveće ostvarenje transfer razdoblja za Juventus je ostanak trenera Antonia Contea, koji je stabilizirao klub i vratio ga trofejima po prvi put od afere Calciopoli. Na igračkom planu stigli su Carlos Tevez, Fernando Llorente i Angelo Ogbonna, dok je od bitnih igrača otišao tek Emanuele Giaccherini. Glavni cilj kluba u ovoj sezoni je ostvariti veliki rezultat u Ligi prvaka, no i na domaćem terenu love povijest.

Ako osvoji naslov Juventus će po drugi put u povijesti, prvi nakon 1933, osvojiti tri uzastopne titule. Osim toga, novim naslovom i službeno bi osigurali 30. naslov u Serie A, čime bi mogli na dres staviti i treću zvijezdu, iako su vodstvo kluba i navijači 30. naslov proslavili već pred dvije sezone, brojeći pritom i dva naslova oduzeta zbog Calciopolija.

Conte ne skriva svoj cilj: "Želimo pisati povijest. Osvojiti treći uzastopni scudetto neće biti lako, ali imamo kvalitetu za takav uspjeh. Ključno je da ne budemo zasićeni, jer nakon dva uzastopna naslova postoji ta opasnost. Ponovno smo postali momčad koju svi žele poraziti i morat ćemo žestoko raditi da bi tu i ostali."

Glavni konkurent Juventusa trebao bi biti Napoli. Činilo se na kraju prošle sezone da će odlaskom Waltera Mazzarrija i Edinsona Cavanija Napoli prestati biti konkurent za titulu. Međutim, novac zarađen prodajom Urugvajca i onaj kojeg je uložio predsjednik Aurelio de Laurentiis te dolazak Rafaela Beniteza na klupu, koji je privukao nekoliko važnih igrača, omogućili su Napoliju da bude veći kandidat za naslov nego što je bio u bilo kojoj od Mazzarrijevih sezona.

Klub su uz Cavanija napustili Hugo Campagnaro, Rolando i Morgan De Sanctis, no stigli su Pepe Reina, Gonzalo Higuain, Raul Albiol, Jose Callejon i Dries Mertens, koji bi trebali biti više nego adekvatne zamjene za one koji su otišli. Valja podsjetiti da je u redovima Napolija i Josip Radošević.

Novom treneru Napolija jasno je što se traži od njega: "Svi mi govore da moramo uzeti titulu. Neće biti lako, ali garantiram da ćemo dati sve od sebe. Naslov se ne osvaja u prvih par mjeseci, nego na kraju sezone. Ono što mi želimo je da s vremenom postanemo momčad koja je sposobna pobjeđivati. Da bi se to dogodilo sada ne trebamo trošiti riječi, već raditi. Moramo biti samouvjereni, vjerovati u naše mogućnosti, samo tako se može pobijediti."

Momčadi koje ciljaju LP, a nadaju se borbi za vrh: Milan i Fiorentina

Treća momčad po jačini, barem na papiru, trebao bi biti Milan. Iako je dugo izgledalo da će Massimiliano Allegri napustiti klupu, na koncu je Silvio Berlusconi ipak popustio zahtjevima navijača i i njegove desne ruke u klubu, Adriana Gallianija, i omogućio Allegriju da ostane još barem ovu sezonu. Uvjet je da trener postigne bolje rezultate od prošle godine i da momčad igra lijep nogomet.

Milan, barem za sada, nije ostvario posebno značajne transfere, najznačajniji dolasci su onaj Andree Polija i talijanskog U21 reprezentativca Riccarda Saponare, no klub već ima u momčadi igrače poput Kevina Boatenga, Stephana El Shaarawyja i Marija Balotellija. Upravo će Balotelli biti jedan od igrača o kojima će ovisiti Milanove šanse za titulu. Ako talijanski reprezentativac bude u formi i discipliniran kroz cijelu sezonu, Milan se može umiješati u borbu za naslov, u suprotnom je realnija borba za ulazak u Ligu prvaka, što je ujedno minimalni cilj kluba.

Ciljeve Milana je potvrdio i sam Galliani, koji se osvrnuo i na transfer politiku kluba: "Cilj Milana u ovoj sezoni je biti među prve tri momčadi u prvenstvu i otići što dalje u Ligi prvaka. Mi pomlađujemo sastav. Ove godine nam je prosjek 25 godina. Za svakog igrača koji nas napusti jedan novi nam se pridruži, gledajući pritom da ne gubimo na kvaliteti i da istovremeno smanjimo prosjek godina."

Nade u naslov ima i Fiorentina, iako joj je primarni cilj ući u Ligu prvaka. Klub je napustio Stevan Jovetić, no dolasci Joaquina, Massima Ambrosinija i Josipa Iličića te posebno Marija Gomeza, uz činjenicu da je na klupi ostao mladi i talentirani trener Vincenzo Montella, dali su navijačima nadu da bi se momčad mogla boriti čak i za naslov prvaka Italije. Tijekom predsezone zbog nekih slabijih nastupa očekivanja su se malo smanjila. Međutim ako Fiorentina dobro krene u sezonu sigurno je da će se u Firenci glasno početi govoriti o mogućoj tituli, koja nedostaje od 1969.

Montella smatra da Fiorentina ima pravo nadati se velikim stvarima, ali isto tako je svjestan da mora biti čvrsto s nogama na tlu i ići korak po korak: "Iz kluba su mi kao cilj postavili ulazak u Europu, što neće biti lako obzirom na budžete koje imaju naši konkurenti. Neki tvrde da smo momčad koja može izboriti Ligu prvaka, ili možda čak i osvojiti prvenstvo. Ja smatram da navijači imaju pravo sanjati i da si mi sami ne smijemo postavljati granice, ali moramo uvijek biti svjesni realnosti i raditi dan za danom bez pretjerane euforije."

Razočarani u potrazi za iskupljenjem: Inter, Lazio i Roma

Inter, Lazio i Roma tri su najrazočaranije momčadi iz prošle sezone. Za sva tri kluba primarni cilj je ulazak u Ligu prvaka, ali i plasman u Europa ligu smatrao bi se zadovoljavajućim. Inter je nakon odlaska Mourinha krenuo silaznom putanjom koja je kulminirala prošlogodišnjim devetim mjestom. Zadaću da rekonstruira momčad i povede Inter u novu eru dobio je Walter Mazzarri.

Mazzarri je napustio Napoli jer mu je bilo dosta trenirati momčadi koje stalno treba rekonstruirati i kojima je maksimalni domet ulazak u Ligu prvaka, htio je momčad s kojom se redovito može boriti za trofeje. Na pomalo ironičan način došao je u Inter u trenutku u kojem je klub odlučio ne trošiti previše novca i polako krenuti u rekonstrukciju, dok je Napoli nakon njegovog odlaska uložio velika sredstva i postao ozbiljan kandidat za scudetto. Tijekom Interove sezone bit će posebno važno vidjeti kako će i koliko utjecati vjerojatni prelazak kluba iz ruku Massima Morattija u one Indonezijca Ericka Thohira.

Što se igrača tiče, Inter je doveo perspektivnog obrambenog igrača iz Brazila, Wallacea, koji je stigao na posudbi iz Chelseaja. Osim njega stigli su Mauro Icardi iz Sampdorije te Hugo Campagnaro i Rolando iz Napolija. Od odlazaka ističu se Antonio Cassano, koji nije imao previše sretnu avanturu u Interu, i klupska legenda Dejan Stanković.

Mateo Kovačić bi trebao biti jedan od ključnih igrača Mazzarrijevog sastava, a novi trener bi želio da ima istu ulogu koju je u njegovom Napoliju imao Marek Hamšik: "Vidim ga na poziciji iza špica, nešto kao Hamšik. Kovačić je igrač koji mora biti naprijed kako bi mogao iskoristiti sve svoje kvalitete. Želim da se ubacuje iz drugog plana i želim da puca na gol."

Mazzari se potom dotaknuo i očekivanja od sezone: "U redu je da navijači sanjaju naslov. Ali ja moram biti realan. Ljudi žele vidjeti ozbiljnu osobu, koja ne govori gluposti nego zna što govori. Prošlogodišnji sastav je završio deveti, nemojmo to zaboraviti. Naslov nije nemoguć, naravno da je naš cilj boriti se za njega i pokušat ćemo to ostvariti. No ono što ja moram napraviti je da momčad postigne svoj maksimum, a ne da dajem senzacionalna obećanja. Želim vidjeti momčad koja ne pada bez borbe i želim da igramo napadački, atraktivno."

Lazio je u protekle tri sezone svake sezone davao dojam da bi mogao izboriti mjesto u Ligi prvaka, da bi potom lošim nastupim u finišu sezone upropastio svoje šanse. U prve dvije sezone stigao je ipak plasman u Europa ligu, dok je u prošloj sezoni Lazio izvrsno krenuo pod novim trenerom Vladimirom Petkovićem, no u drugom dijelu sezone je toliko pao da je završio tek na sedmom mjestu. Sezonu, a s njom i Petkovićevu klupu, spasila je pobjeda u finalu Kupa protiv gradskog rivala, Rome.

No entuzijazam stvoren tom pobjedom brzo je nestao nakon teškog poraza od Juventusa u Superkupu. Ako Petković ne krene dobro u sezonu brzo bi se moglo pričati o njegovom mogućem odlasku. Na igračkom planu nije bilo prevelikih promjena, najveće kupnje koje je Lazio napravio su Lucas Biglia, koji je došao iz Anderlechta, i Felipe Anderson, koji je stigao iz Santosa. Valja napomenuti da je iz Hajduka stigao i Josip Elez.

Usprkos tome što mnogi od njega traže plasman u Ligu prvaka, Petković smatra da bi i bez takvog uspjeha sezona mogla biti uspješna: "Ja si ne želim postavljati matematičke ciljeve i niti čelništvo kluba nije to napravilo. Moj cilj je postići bolji rezultat nego prošle sezone. Mi krećemo s puno ambicija i željom da iznenadimo. No kompetitivnih momčadi je puno, stoga moramo raditi dan za danom i utakmicu po utakmicu, sa željom da u svakoj dominiramo suparnika."

Roma, pak, dolazi iz dvije jako razočaravajuće sezone i pred novim trenerom Rudijem Garcijom je apsolutni imperativ povratka u Europu. Na pomalo tragikomičan način čelnici kluba doveli su Garciju jer, između ostalog, ima iskustva u radu s mladima i njihovom razvijanju, da bi potom prodali Marquinhosa, koji je otišao u PSG, a vrlo vjerojatno i Erika Lamelu, koji je na pragu Tottenhama. Osim njih od bitnijih igrača otišli su Simone Perrotta, koji se odlučio povući, Maarten Stekelenburg, koji je već dugo htio napustiti klub, te Pablo Daniel Osvaldo, koji je praktički cijelu sezonu bio u ratu s navijačima.

U Romu je iz Udinesea došao Mehdi Benatia, koji bi trebao postati stup obrane, a također su stigli Maicon, koji se preko Rome želi izboriti za mjesto u brazilskoj reprezentaciji na idućem Svjetskom prvenstvu, perspektivni nizozemski veznjak Kevin Strootman, koji je već oduševio navijače, Gervinho, velika želja Garcije, i Morgan de Sanctis, s kojim se Roma nada da će nakon nekoliko teških sezona napokon dobiti sigurnost na vratima. Došao je i Tin Jedvaj, koji vjerojatno neće od samog početka biti prvotimac, no mogao bi tijekom sezone dobiti priliku i ako je bude znao iskoristiti mogao bi postati i standardni prvotimac.

Garcia je svjestan da se od njega traži Europa, ali do nje želi doći na svoj način: "Roma se mora vratiti u Europu. To je jasno. Međutim meni je važno da skupa s igračima predstavim svoju ideju nogometa, a to je napadačka igra, ali bez da pritom zaboravimo na obrambenu fazu. Ja sam ambiciozan. Ozbiljno ćemo raditi. Ne bojim se ničega i došao sam ovdje kako bih pobjeđivao s momčadi koja će se zabavljati na terenu i koja će pritom zabavljati navijače."

Ostatak lige: glavni cilj što ranije izboriti ostanak

Od ostatka lige bez sumnje se ističe Udinese. Otkad se na klupu vratio Francesco Guidolin Udinese je triput ušao u sezonu kao momčad koja bi se trebala boriti za sredinu tabele, a završio sezonu s mjestom u Europi. Guidolin je izgubio Benatiu, koji je bio srce njegove obrane, i još jedanput u sezonu ulazi kao momčad za sredinu tabele, no nikako ne treba Udinese otpisati iz borbe za Europu. Što se dolazaka tiče, u klub su stigli i Hrvati Ivan Kelava, Frano Mlinar i Igor Bubnjić.

Kao i u prethodne tri sezone, Guidolin kreće u prvenstvo s opreznim izjavama: "Naš cilj je kao i uvijek što prije dostići 40 bodova, što znači ostanak u ligi. Dok to ne ostvarimo ne možemo pričati o nikakvim drugačijim ciljevima."

Od ostalih momčadi najzvučniji transfer je prelazak Cassana u Parmu. Iako to iz kluba nitko ne govori javno, s njime se Parma nada da bi se možda mogla boriti i za Europu. S druge strane, Cassano se nada da će u sredini koja nema prevelikih očekivanja za sezonu ponovno podići svoju karijeru, kao što je pred nekoliko sezona već napravio u Sampdoriji.

Mirnoj sezoni nada se i Catania, koja iz sezone u sezonu postiže lijepe rezultate i prošle godine je čak izjednačila svoj najbolji rezultat u povijesti, osmo mjesto. Ovo je osmi uzastopni nastup Catanije u Seriji A, a u sastavu kluba sa Sicilije je i mladi Bruno Petković. Druga momčad lige koja dolazi s otoka, u ovom slučaju sa Sardinije, je Cagliari, koji i dalje nema vlastiti stadion te će sezonu opet početi igrajući domaće utakmice u Trstu.

Ove godine, po drugi put u povijesti u Serie A, igrat će se i derbi Verone. Chievo bi opstankom u ligi izborio sedmi uzastopni nastup u Serie A, što bi bio klupski rekord, dok se Verona drugim mjestom u Serie B vratila u talijansku elitu nakon 12 godina. Što se Chieva tiče, treba spomenuti i da su tijekom ljeta u klub došli Manuel Pamić i bivši Dinamovac Adrian Calello. S druge strane, u Veronu je došao veteran Luca Toni.

Derbi će se igrati i u Genovi. Genoa dolazi iz dvije jako teške sezone u kojima je zauzela 17. mjesto, posljednje koje omogućava ostanak u ligi. U pokušaju da ostvari mirniju sezonu momčad će s klupe povesti Fabio Liverani, bivši igrač Lazija, Fiorentine i Palerma, koji je do sada trenirao mlađe kategorije Genoe. U sastavu kojeg će Liverani imat na raspolaganju je i jedan Hrvat, Šime Vrsaljko.

Gradski rival Sampdoria je prošle godine odradio solidnu povratničku sezonu u elitu i želi se ponoviti u novoj sezoni. Klub je između ostalih napustio talentirani argentinski napadač Mauro Icardi, koji je u prošloj sezoni postigao 10 ligaških golova, najviše u redovima Sampdorije. Od dolazaka se ističe Manolo Gabbiadini, 21-godišnji Talijan koji je u prethodne dvije sezone igrao u Atalanti i Bologni, a prošle godine je dobio priliku zaigrati i za reprezentaciju.

Atalanta i Bologna su dvije momčadi kojima je primarni cilj spas, ali koje se nadaju borbi za gornji dom. U Atalanti, pod uvjetom da bude discipliniran, standardni prvotimac trebao biti Marko Livaja. Bologna se, pak, nada da će i za ovu sezonu zadržati izvrsnog Alessandra Diamantija, za kojeg se zanima Milan. U napadu bi, nakon povratka Alberta Gilardina u Genou, glavnu ulogu trebao igrati Rolando Bianchi, koji je nakon pet sezona napustio Torino.

Upravo Torino je posljednja momčad koja je i prošle sezone bila u prvoj talijanskoj nogometnoj ligi. Klub je ostao bez Bianchija i Ogbonne, odličnog mladog talijanskog obrambenog igrača koji je razočarao navijače odlaskom u redove gradskog rivala, Juventusa. Od dolazaka se ističe 23-godišnji napadač Ciro Immobile.

Sassuolo, je nakon pet sezona u Serie B osvojio ligu i izborio povijesni nastup u talijanskoj eliti, a domaće će utakmice igrati u Reggio Emiliji. Vođen talijanskim poduzetnikom Giorgiom Squinzijem, koji je već imao uspjeha u biciklizmu s momčadi Mapei, klub će pokušati preživjeti svoj prvoligaški debi i potom se stabilizirati među najjačim klubovima na poluotoku. Na koncu ostaje Livorno, koji je prvu ligu izborio preko play-offa i tako se nakon tri godine vratio u Serie A. Cilj je izbjeći ekspresni povratak u drugu ligu, što se dogodilo prošli put kad je Livorno ušao u prvu ligu.

Serie A

1Inter 3481:18+6389
2Milan 3464:39+2570
3Juventus 3447:26+2165
4Bologna 3449:27+2263
5Atalanta 3361:37+2457
6Roma 3359:40+1956
7Lazio 3443:35+855
8Fiorentina 3350:37+1350
9Napoli 3452:43+950
10Torino 3431:31046
11Monza 3436:44-844
12Genoa 3438:40-242
13Lecce 3431:49-1836
14Cagliari 3436:59-2332
15Verona 3431:45-1431
16Frosinone 3443:63-2031
17Empoli 3426:50-2431
18Udinese 3331:49-1829
19Sassuolo 3440:70-3026
20Salernitana 3426:73-4715

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.08.2013. u 13:24
    Juve je ispred prvenstveno zato što ih Conte tjera da budu "gladni", unatoč pojačanjima i 2 scudetta u nizu. Napoli se na papiru čak i pojačao, pitanje je koliko će Benitezu trebati vremena da to ukomponira + što Španjolci (igrači) nikada nisu dobro prolazili u Serie A Fiorentina je najavila... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG23.08.2013. u 13:24
    Napoli može osvojit naslov. Bit će zanimljiva sezona.
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik22.08.2013. u 22:51
    bit će ovo zanimljiva sezona, Juve malo iznad ostalih
    Obrisan korisnik