Košarka

Društvo iz nekadašnje Jugoslavije s dva baltička začina

Piše:Ivor Krapac • utorak, 27.08.2013.
Društvo iz nekadašnje Jugoslavije s dva baltička začina
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Za razliku od skupine A, u kojoj odskače Francuska, skupina B prvog kruga dolazećeg Europskog prvenstva u Sloveniji djeluje puno izjednačenije. U prvom redu favorita za drugi krug stoje Litva i Srbija, za petama im je Makedonija, koja će pokušati ponoviti uspjeh iz Litve, dok će se BiH i Crna Gora nadati drugom krugu, a Latvija će probati poremetiti mir favoritima. Nagrada za one koji prođu nije loša. U drugom krugu slijedi križanje s grupom A, u kojoj su izrazito jaki samo Francuzi...

Bosna i Hercegovina

Reprezentacija koja je, iz hrvatskog kuta gledanja, osobito zanimljiva zbog Ace Petrovića na klupi imat će težak posao u lovu na drugi krug u Sloveniji. Gledajući tko s kime raspolaže prije početka Eurobasketa, prolazak BiH bio bi iznenađenje, a iako Petrović računa na niz igrača kojima ne nedostaje europskog iskustva, glavno pitanje bit će koliko daleko ovu momčad može odvesti Mirza Teletović.

U svojoj prvoj sezoni u Brooklyn Netsima, najbolji košarkaš BiH borio se za minutažu, jedno vrijeme ju je i imao, ali završnica regularnog dijela sezone i doigravanje donijeli su promjenu. Ne možemo biti sigurni koliko je toplo-hladni status ostavio traga na Teletoviću, hladno je ipak prevladavalo, ali sudeći po riječima Ace Petrovića s početka kolovoza, taj trag nije bio sjajan. Nakon što se Teletović pridružio reprezentativnim kolegama, Petrović je u javnost iznio da jedini NBA igrač u momčadi koju vodi nije tjelesno najspremniji, dodajući da postoji razlika u stavovima kakvu bi ulogu trebao imati, a iako od buhe ne treba praviti slona, ne može biti dobro kada izbornik i najbolji igrač nisu na istoj valnoj dužini, koliko god kratko to trajalo.

Među onima koje će hrvatski trener na klupi BiH povesti u Sloveniju bit će i trojac s iskustvom u hrvatskim klubovima (Andrija Stipanović, Ante Mašić, Zack Wright). U sastavu su, među ostalima, i Nihad Đedović, Nemanja Gordić, Marko Šutalo, Edin Bavčić, Elmedin Kikanović i Nedžad Sinanović, svi s dovoljno utakmica u europskim ligama ili eurokupovima, a što je Aco Petrović pripremio s materijalom koji ima, pokazat će pet nastupa u prvom krugu u Jesenicama.

Crna Gora

Mogu li na jakom turniru istovremeno na parketu dobro funkcionirati Nikola Peković i Nikola Vučević i kako će izbornik Luka Pavićević rasporediti minutažu svojeg centarskog dvojca iz NBA lige? U pogledu unaprijed prema Eurobasketu u Sloveniji, to pitanje činilo se najzanimljivijim u raspravi o crnogorskoj reprezentaciji, ali odgovor smo dobili prije izlaska na parket - Nikole Pekovića neće biti, pa će centarski eksperiment čekati neku drugu priliku.

Umjesto nastupa za reprezentaciju, Peković je u prvi plan stavio traženje novog kluba, što je skinuo s dnevnog reda dogovorenim ostankom u Minnesota Timberwolvesima, a za novu sezonu pripremat će se samostalno. Nikola Vučević bit će jedini crnogorski NBA "toranj" koji će zaigrati u Sloveniji, a okružili su ga sastavom koji je usporediv s onim BiH, sa slučajem "Teletović i ostali". Među ostalim Crnogorcima ima zanimljivih igrača (Suad i Sead Šehović, Bojan Dubljević, Vladimir Dašić, Aleksa Popović, Milko Bjelica, Marko Todorović), ali od Vučevića će se očekivati najviše.

Prije nego se momčad okrene nastupu na Eurobasketu, Luka Pavićević još mora prelomiti tko će biti nasljednik Omara Cooka na dužnosti "crnogorskog Amerikanca" na vanjskim pozicijama. Kandidati su dvojica razigravača, Taylor Rochestie, koji će dolazeću sezonu provesti u Montepaschiju iz Siene, i Tyrese Rice, novi član telavivskog Maccabija.

Latvija

Prije dvije godine u Litvi, u skupini u kojoj su bili Makedonija, BiH i Crna Gora i pored njih i Grčka i Hrvatska, u drugi krug neočekivano je prošla Finska, a Latvija će se nadati da će im u Sloveniji uspjeti sličan pothvat. Kao i u slučaju Finaca preklani, Latvijcima će malo tko dati veće izglede za proboj u nastavak natjecanja, ali da ne biste previše poletjeli u slučaju da vam je latvijska košarka bliska srcu, postoje i ozbiljne prepreke za reprizu finskog recepta.

Umjesto Grčke i Hrvatske, s kojima su se Finci sreli u Litvi, Latvija će na dolazećem Eurobasketu u prvom krugu imati Litavce i Srbe, a status autsajdera skupine dodatno im podcrtava što u Sloveniji neće moći računati na Andrisa Biedrinša i Davisa Bertansa, kojima bi izbornik Ainars Bagatskis vjerojatno dao jako dobru minutažu. I jedan i drugi bili su na prvotnom popisu, ali Biedrinš je odustao sam, dajući prednost NBA karijeri koju će nastaviti u dresu Utah Jazza, dok je Bertansa s parketa udaljila teška ozljeda koljena koju je pretrpio igrajući za beogradski Partizan u završnici protekle sezone.

U sastavu s kojim će Latvijci doći u Sloveniju dominiraju igrači iz domaćih klubova ili iz VTB lige, na popisu izbornika Bagatskisa ima i vrlo iskusnih, poput Janisa Blumsa i Armandsa Škelea, a iako to djeluje pretanko za drugi krug, moglo bi biti dovoljno da zaskoče barem nekoga. U usporedbi s prošlim Europskim prvenstvom, za Latviju bi i jedna pobjeda bila korak unaprijed - u Litvi su završili s 0-5.

Litva

Dvije godine nakon petog mjesta na EP-u kojem su bili domaćini, sa zapinjanjem prije završnice turnira, litavski košarkaši doći će u Sloveniju kao ozbiljan kandidat za prvo mjesto u svojoj skupini prvog kruga. Uzimajući u obzir ne osobito impresivno društvo u skupini s kojom će se križati u drugom krugu, Litva će najvjerojatnije imati što za reći i u nastavku natjecanja - no, prvo će trebati obaviti posao u grupi kojom brojčano dominiraju reprezentacije iz bivše Jugoslavije.

S iskusnim Jonasom Kazlauskasom u izborničkoj ulozi, Litavci će na dolazećem Eurobasketu biti dovoljno dobro pokriveni u početnoj petorci, ali i na klupi.

Robertas Javtokas i braća Lavrinovič su već prevalili 30., pa litavskim visokim adutima s klupe neće nedostajati iskustva. Tu su i košarkaši u najboljim igračkim godinama, poput 28-godišnjeg Linasa Kleize, koji je napustio NBA ligu i u dolazećoj sezoni bit će u Fenerbahče Ülkeru, a u sastavu je i mladi NBA dvojac, 22-godišnji Donatas Motiejunas, član Houston Rocketsa, kao i godinu mlađi Jonas Valančiunas, centar Toronto Raptorsa.

Među onima na koje Kazlauskas neće računati u Sloveniji, izdvaja se Šarunas Jasikevičius, ali Litva je ozbiljna reprezentacija i bez svojega dugogodišnjeg lidera, koji je ionako ostavio najbolje košarkaške dane za sobom. Koliko je sadašnja litavska reprezentacija neugodan protivnik osjetile su sve momčadi s kojima su se Kazlauskasovi izabranici dosad susretali u pripremnom razdoblju. Ako je potrebno istaknuti neku utakmicu, u prvi plan izbit će ona odigrana proteklog četvrtka na turniru u Vilniusu - kada je Litva nadjačala Rusiju s 82:51.

Makedonija

Najveće iznenađenje prošlog Europskog prvenstva, na kojem su završili na četvrtom mjestu, ponovno računa na sve svoje glavne adute, a s takvim sastavom, izbornik Aleš Pipan pred sobom ima minimalni cilj ulaska u drugi krug. Makedonci su prije dvije godine u Litvi obavili dobar posao i uhvatili zamah u prvom dijelu natjecanja, iz kojega su prenijeli obje pobjede, a iako ih ne smijete podcijeniti, bilo bi iznenađenje da takvo što ponove u društvu u kojem su Litva i Srbija.

Ipak, ekipa s kojom raspolaže slovenski trener dovoljno je jaka da za sobom ostavi Crnu Goru, BiH i Latviju i pokuša iznenaditi Litavce ili Srbe, kako u drugi krug ne bi otišla praznih ruku. S priključivanjem 36-godišnjeg Todora Gečevskog, kojega su uspjeli nagovoriti na još jednu epizodu u nacionalnom dresu, Makedonci su otprije dva tjedna kompletni, a da u takvom sastavu s njima nema šale pokazali su na turniru u Neu-Ulmu. Proteklog vikenda u Njemačkoj ubilježili su tri pobjede, protiv Grka, Nijemaca i BiH.

Bo McCalebb i Pero Antić trebali bi biti u glavnim ulogama u pokušaju da makedonska reprezentacija bude jednako dobra kao preklani u Litvi. Ostali će pomoći, a s Gečevskim, Gjorgjijem Čekovskim, Predragom Samardžiskim, Vladom Ilievskim, Vojdanom i Damjanom Stojanovskim, pod košem i na vanjskim pozicijama ima dovoljno pomagača da Makedonci od Pipana imaju pravo očekivati ispunjenje barem minimalnog cilja.

Srbija

Iako još uvijek nemamo jasnu sliku u kakvom će sastavu nastupiti, reprezentacija Srbije u pravilu je sudionik barem drugog kruga na europskim prvenstvima, a bilo bi iznenađenje da se takva tradicija ne nastavi i u Sloveniji. I dalje s Dušanom Ivkovićem na klupi, Srbija bi se na dolazećem Eurobasketu trebala boriti za prvo mjesto u svojoj skupini prvog dijela natjecanja. Koliko više od toga može, zasad je "u magli". U potrazi za odgovorom o konačnom dosegu ove reprezentacije, puno toga ovisit će o oporavku Miloša Teodosića od ozljede lista lijeve noge i spremnosti za utakmice poslije prisilne tromjesečne stanke.

Bez puno iskustva na vanjskim pozicijama, Srbiji bi jako puno značilo da Teodosić bude potpuno oporavljen i što bliže svojem maksimumu. Predvođena Nenadom Krstićem, momčad koju vodi Dušan Ivković ima kvalitetu u reketu, ali ne bude li Krstićeva klupskog kolege iz moskovskog CSKA, Srbi će vani biti sa Stefanom Markovićem kao jedinim iskusnim košarkašem, što bi mogla biti ozbiljna prepreka u eliminacijskim utakmicama.

Ako su dosadašnji nastupi u pripremama realan pokazatelj, Srbija je dovoljno jaka za dolazak do četvrtfinala čak i ako se Teodosić ne vrati. No, s njegovim povratkom i mogućim priključivanjem Vladimira Lučića, koji je trenutno izvan stroja zbog problema s leđima, Ivković bi imao još više aduta.

Motiva neće nedostajati. Srbija nije ispunila očekivanja na proteklom EP-u, s tek osmim mjestom u Litvi, pa će u Sloveniji probati iskoristiti priliku za iskupljenje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.08.2013. u 16:40
    videcemo brate
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2013. u 16:34
    2013-08-2816:33:08
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2013. u 16:33
    2013-08-2816:33:08
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2013. u 16:32
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2013. u 15:50
    e da mozda tako mislis ali videcemo,mozda cemo za prve tri pozicije reshavati makedonija,bih,srbija i crna gora,izvini brate ako vec navijavam navijacu do smrt za svoje makedonce i za nashih braca od Jugoslavije.litvanci ni su mi nishta i necu da prodju a kamoli da budu prvi
    Obrisan korisnik