Košarka

Grci i Turci lako "ako poslože glave", Rusija i Italija u borbi za drugi krug, Skandinavci teško dalje

Piše:Bernard Jurišić • srijeda, 28.08.2013.
Grci i Turci lako "ako poslože glave", Rusija i Italija u borbi za drugi krug, Skandinavci teško dalje
Foto: EPA

Grčka i Turska papirnati su favoriti skupine D Eurobasketa i trebali bi bez velike drame osigurati prolaz među 12 najboljih. Zbog otkaza svojih najboljih igrača Rusi i Talijani gledaju iz drugog startnog reda, dok bi prolaz Finske ili Švedske u ovom društvu predstavljao pravu senzaciju...

Finska

Pod vodstvom Nijemca Henrika Dettmanna Finci su prije dvije godine ostvarili svoj najbolji rezultat od 1967. - deveto mjesto. Na krilima dobrih vibracija iz Litve Finci žele letjeti i u Sloveniji, pa će desetorica igrača od prije dvije godine predstavljati Finsku i ovog puta.

Najzvučnija imena su 37-godišnji Hanno Möttölä, Teemu Rannikko i prvi strijelac Petteri Koponen. Sa solidnim Amerikancima Shawnom Huffom i Geraldom Leejem moći će trčati sa svima, ali će ipak teško dva prvenstva zaredom proći u drugi krug. Trebali bi napraviti neka čuda.

Grčka

Kad vas predvodi najbolji igrač Eurolige u protekle dvije sezone i u tom periodu klub iz vaše zemlje drži naslov najboljeg u Europi, ne možete izbjeći ulogu jednog od prvih favorita natjecanja. Grci to apsolutno jesu, bez obzira na činjenicu da više nema ni Papaloukasa, ni Diamantidisa.

Vassilis Spanoulis bit će čovjek oko kojeg će se sve vrtjeti u momčadi koju će voditi talijanski stručnjak Andrea Trinchieri. O njegovom raspoloženju ovisit će i raspoloženje suigrača, ali i konačni domet grčke momčadi.

Bit će jedna od najviših momčadi na prvenstvu s Vougioukasom, snažnim Bourousisom, Fotsisom, Printezisom, zanimljivim Papanikolaouom, uvijek korisnim Zisisom, Bramosom, Perperoglouom. Grci imaju momčad za visoke domete, pa prolaz u drugi krug ne bi trebao biti previsoka prepreka.

Italija

Dvije najveće zvijezde otpale su zbog ozljeda, Andrea Bargnani i Danilo Gallinari neće moći pomoći momčadi koju će voditi Simone Piangiani. Prva violina stoga će biti Marco Belinelli, novi igrač San Antonio Spursa.

S obzirom na izostanke, Talijani ni ovog puta neće biti svrstani u najuži krug favorita, ali prolazak u drugi krug nikoga neće iznenaditi. Uz Belinellija najviše se očekuje od Dienera, Gentilea, Aradorija, a tu je i iskusni Stefano Mancinelli. S obzirom na izostanak prvih zvijezda i na činjenicu da ih nije bilo u Litvi prije dvije godine, na njima neće biti velikog pritiska očekivanja. A to može biti dobro za njihov konačan doseg.

Rusija

Mijenjali su izbornike u zadnjih godinu dana i na koncu se odlučili za domaćeg Vasilija Karaševa. Rusija ovog puta neće koristiti pomoć naturaliziranih Amerikanaca, ali ni većine svojih najvećih zvijezda koje su odlučile propustiti natjecanje.

Neće tako biti Andreja Kirilenka, koji se s Prohorovom sprema za borbu za NBA titulu. Otkazali su i Viktor Hrjapa, Timofej Mozgov i Saša Kaun, a nedavno je zbog ozljede zgloba otpao i Andrej Voroncevič.

Rusi bi tako mogli imati dosta problema pod košem, ali i dalje je to momčad koja ima Šveda, Ponkrašova, Monju, Fridzona, dovoljno kvalitete za prolaz u drugi krug. Ako bismo trebali rangirati njihove šanse, stavili bismo ih u borbu s Talijanima za treće mjesto, iza Grčke i Turske.

Švedska

Deset godina Šveđana nije bilo na Europskom prvenstvu, a i tada su ušli samo zbog činjenice da su bili domaćini. Širenje Eurobasketa na 24 reprezentacije donijelo im je prigodu da se još jednom okušaju u eliti.

Nisu potpuno bezazleni, u Sloveniju dolaze s čak dvojicom NBA igrača - svojom najvećom zvijezdom Jonasom Jerebkom iz Detroit Pistonsa i Jeffreyeom Taylorom iz Charlotte Bobcatsa. Ostatak reprezentacije čine uglavnom nižerazredni igrači među kojima je i Brice Massamba, koji je kratko vrijeme proveo u Slavonskom Brodu. Uz dužno poštovanje prema mogućnostima Jerebka i Taylora, prolazak momčadi Brada Deana u drugi krug bio bi senzacija.

Turska

Turci uglavnom nemaju problema s otkazima, osim ako nije riječ o težim ozljedama. I ovog puta Bogdan Tanjević skupio je gotovo sve najbolje čime turska košarka raspolaže i kreće u još jedan pokušaj odlaska što je moguće dalje na velikom natjecanju.

Turci nisu u najužem krugu favorita u kojem su, primjerice, Litva, Francuska, Grčka, Španjolska, ali imaju i iskustvo i kvalitetu za ugodno iznenaditi. No, kao i obično - nepredvidljivi su do krajnjih granica. Mogu vrlo daleko, ali se i svojim čestim "crnim rupama" mogu zaustaviti već na prvoj prepreci.

Hidayet Türkoglu mogao bi se nakon Slovenije oprostiti od nacionalnog dresa, a uz njega će tursku predvoditi još dvojica igrača s ozbiljnim NBA statusom - Ömer Aşik (Houston Rockets) i Ersan Ilyasova (Milwaukee Bucks). Tu su i glavni igrači njihovih euroligaških klubova, Emir Preldžić, Sinan Güler, Semih Erden, Öguz Savaş, Kerem Gönlüm...

Ako im Boša Tanjević dobro "posloži glave" - Turci bi mogli daleko.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • sportoz28.08.2013. u 17:51
    Turci i Grci prolaze, a Talijani bi možda, ali jako teško mogli iznenaditi Ruse. Finci opasniji od Šveđana. Tipična šuterska momčad. Ako ih krene bez problema će ubaciti 20+ trica, a tako mogu dobiti svakoga...
    sportoz
  • Obrisan korisnik28.08.2013. u 17:39
    Bas suprotno. Turci idu po medalju ovaj put.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2013. u 15:35
    grci uvjerljivo prvi u svojoj skupini, a turci drugi-ali samo zato jer su rusi strašno oslabljeni, a talijani bez 2 (od svoja 3) NBA igrača! švedi i finci će biti zadnji, a mislim da će rusi ipak biti 3. p.s. turci nikada i nigdje ništa nisu napravii van turske! jedini uspjesi su im 2001. i 2010... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2013. u 15:21
    jedna lasta ne chini proleche,ni jedan igrac nemoze igrati sam pa neka je to i Kobi i ako tako gledamo neke stvari onda shta da kazu francuzi tamo ima svashta samo ne francuzi,ali nikome to ne bode oci,kosharka ke kolektivan sport ,naivaznije je srce,borbenost i hemija tima i svakako nije stoni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • hanson28.08.2013. u 13:45
    Fiba je napravila potpunu sprdacinu od kosarke! Em kaj su prosirili prvenstvo tak da skoro svi sudjeluju, em kaj su reprezentacije pretvorili u klubove u kojima svako moze igrati za bilo koju repku kak mu se sprdne. To sa amerima je fakat prejadno. Nije ni cudo kaj se mnogim igracima neda ni igrati... [više na forumu]
    hanson