Košarka

Autsajder čiji ugriz može biti opasan

Piše:Ivor Krapac • utorak, 03.09.2013.
Autsajder čiji ugriz može biti opasan
Foto: EPA

U borbi za prolazak u drugi krug iz skupine C Europskog prvenstva u Sloveniji, sve reprezentacije računat će da će u svoju rubriku pobjeda upisati i onu nad Gruzijom. U najavi natjecanja, Gruzijci definitivno nisu u prvom planu u razgovoru o kandidatima za ostanak u igri poslije prvog kruga. Nisu ni kompletni, nedostajat će im dvojica NBA igrača, a mogu li iznenaditi?

Iskoristivši priliku u skupini prvog dijela natjecanja, u kojoj su završili ispred Bugarske, Ukrajine i Belgije, gruzijski košarkaši ostvarili su lijep uspjeh u svojem prvom nastupu na europskim prvenstvima, prije dvije godine u Litvi, kada su bili sudionici drugog kruga. Kao debitanti, Gruzijci nisu napravili više od toga, a gledajući u kakvom su društvu u prvom krugu u Sloveniji, bilo bi iznenađenje da ponove ono što su ostvarili u Litvi.

Gruzijski roster

Anatoli Boisa (Armia Tbilisi) 194 branič
Beka Burjanadze (Cajasol Sevilla) 203 krilo
Ricky Hickman (Maccabi Tel Aviv) 189 branič
Besik Ležava (Kutaisi) 192 branič
Manučar Markoišvili (Galatasaray) 196 branič
Nika Metreveli (bez kluba) 211 krilni centar
Levan Patsatsia (DniproAzot) 198 krilo
Otar Phakadze (Fairmont State) 190 branič
Duda Sanadze (Univ. San Diego) 196 krilo
Viktor Sanikidze (bez kluba) 203 krilo
Giorgi Šermadini (CAI Zaragoza) 216 centar
George Tsintsadze (bez kluba) 192 branič
Nikoloz Tskitišvili (bez kluba) 212 centar

Zajedno s Češkom, Gruzija je u prognozama prije početka turnira u drugom planu u skupini C, u kojoj se očekuje da će glavne uloge imati Španjolska i domaćin Slovenija, a borbu za drugi krug očekuju Hrvatska i Poljska. Glavni razlog za sporednu ulogu Gruzijaca je što njihov izbornik Igor Kokoškov, srpski trener koji ima i američko državljanstvo, računa na igrački kadar kojem nedostaje širine. Na takvo stanje stvari osobito je utjecalo što će Gruzija u Sloveniji biti bez svojeg dvojca iz NBA klubova, ozlijeđenih Zaze Pačulije i Tornikea Šengelije.

Pačulia je već veteran na NBA parketima, a u protekloj sezoni u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, svojoj posljednjoj u dresu Atlanta Hawksa, 29-godišnji povratnik u Milwaukee Buckse mučio se s ozljedom ahilove tetive desne noge. Pačulia je propustio 30 utakmica i u travnju je morao na operaciju, bez dovoljno vremena za oporavak kako bi mogao igrati za reprezentaciju. Šengelia je otpao kasnije. U slučaju 21-godišnjeg člana Brooklyn Netsa riječ je o problematičnom lijevom koljenu, s odlaskom na operativni zahvat potkraj srpnja, nedugo nakon što je igrao na Ljetnoj ligi u Orlandu.

Bez iskusnog aduta pod obručima (Pačulia) i mlađeg kandidata za pokrivanje pozicija niskog krila ili krilnog centra (Šengelia), Gruzijcima neće biti lako iznenaditi u skupini u Celju.

Petorka ima kvalitetu, dužina klupe problematična

S petorkom u kojoj bi trebali biti Ricky Hickman (Maccabi Tel Aviv), Manučar Markoišvili (Galatasaray), Viktor Sanikidze (trenutno bez kluba, prošle sezone u Montepaschiju), Nika Metreveli (bez kluba) i Giorgi Šermadini (CAI Zaragoza), Gruzijci imaju kvalitetu i iskustvo za ozbiljnu prijetnju favoritima za prolazak u drugi krug. Međutim, bez Pačulije i Šengelije, klupa je tanja, a kada na natjecanju na kojem nema puno vremena na predah imate tanku klupu, imate i problem.

Na toj klupi izdvaja se Beka Burjanadze, 19-godišnje krilo Cajasola iz Seville. Kurioziteta radi, spomenimo da bi kao jedna od pričuva utakmice trebao počinjati i košarkaš koji je 2002. godine odabran kao peti na NBA Draftu, ispred igrača koji su kasnije u karijeri pokazali puno više, poput Amar'ea Stoudemirea, Carona Butlera, Tayshauna Princea ili Nenada Krstića, da spomenemo samo neke iz prvog kruga. Riječ je o danas 30-godišnjem krilnom centru ili centru Nikolozu Tskitišviliju, kojega su tada odabrali Denver Nuggetsi, ali karijera mu je do te mjere otišla u krivom smjeru da je protekle sezone igrao - u Libanonu. Trenutno je bez kluba.

Teško do novog proboja u drugi krug

Pobjedama nad Belgijom i Ukrajinom, Gruzija je preklani u Litvi napravila dovoljno da zaigra u drugom krugu, ali objektivno gledajući, bilo bi zaista veliko iznenađenje da u Sloveniji to ponovi u skupini koja djeluje teže. Za ozbiljne izglede da prirede takvo iznenađenje, trebat će im barem jedna pobjeda iz prva dva kola. Za početak, u srijedu će se sresti s Poljskom, a dan kasnije čeka ih ogled s Hrvatskom.

Ponavljanje omjera 2-3, s koliko su završili prvi krug na prošlom Eurobasketu, bilo bi velika stvar za Gruzijce - čak i ako im to ne bude dovoljno za drugi krug, kao što je bilo pretprošle godine.

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.09.2013. u 02:29
    opasan ugriz mjauu... općenito su autsajderi poznati po tome da grizu
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina03.09.2013. u 15:29
    da, ali se zato moramo paziti ona 4 igrača koja su bez kluba, željni dokazivanja.
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik03.09.2013. u 15:24
    Pa to nisam znao...da su na EP-u bez Zaze i šengelie! Oooo, pa takvu gruziju čak i mi možemo dobiti:) Po svemu sudeći Gruzija i Češka ne bi trebale biti problem, ali se zato moramo poljaka paziti!
    Obrisan korisnik