Košarka

Dok se na igri Hrvatske ne osjeti trenerski rukopis - nećemo biti spremni za ozbiljnije domete

Piše:Bernard Jurišić • petak, 06.09.2013.
Dok se na igri Hrvatske ne osjeti trenerski rukopis - nećemo biti spremni za ozbiljnije domete
Foto: Simon Maljevac

Iščupana pobjeda protiv Gruzije spriječila je potpuni proboj brane i definitivan potop hrvatskih ambicija na ovom Europskom prvenstvu. 'Ajde da smo i mi jednom dobili u gustoj završnici, nismo još od one znamenite trice Marka Tomasa na otvaranju Europskog prvenstva 2007...

Lakše se diše, bar malo, nakon tog jednog poena koji je prevagnuo na stranu Hrvatske u prvom u povijesti košarkaškom okršaju s Gruzijom. Lakše se diše zbog jedinice u rubrici pobjeda, ne i zbog neke značajno kvalitetnije igre u odnosu na Španjolsku.

Realno - nije to bila neka partija koja bi hrvatskim navijačima mogla vratiti odavno izgubljenu vjeru, jer smo i protiv Gruzijaca u nekim periodima utakmice izgledali loše. Borili su se više nego protiv Španjolske? Super. Ali zar borbenost nije nešto što bi se trebalo podrazumijevati, a ne nešto što bi trebalo iznenađivati?

Repeša preskočio Skansija

Izbornik Jasmin Repeša utakmicom protiv Gruzije preskočio je svog televizijskog kritičara Petra Skansija i postao izbornik s najviše vođenih natjecateljskih (kvalifikacije i velika natjecanja) utakmica u povijesti hrvatske reprezentacije.

Repeši je Gruzija bila 42. utakmica koju je vodio (26 pobjeda, 16 poraza), dok je Skansi ostao na 41 (26-15). Treće mjesto drži Aleksandar Petrović s 29 (24-5), a Neven Spahija je vodio 25 (16-9) službenih utakmica hrvatske košarkaške reprezentacije.

Ono što je još lošije je što ni u ovoj utakmici, kao i u velikoj većini utakmica koje je Hrvatska odigrala od početka priprema do drugog kola Eurobasketa, nismo vidjeli nekakav ozbiljan "rukopis" trenera. Još uvijek nismo uspjeli shvatiti i prepoznati kakvu bi to košarku trebala igrati Repešina Hrvatska?

Gruziju smo pobijedili zato što smo imali raspoloženog pojedinca u tri kratka perioda, jednom Šarića, jednom Bogdanovića, jednom Drapera i što je Ante Tomić u posljednjoj minuti konačno napravio ono što smo od njega očekivali u prethodnih 79. Da uzme loptu u svoje ruke i riješi utakmicu. Ako je "taj". A želimo vjerovati da jest. Njegova klupska karijera kaže da jest.

Pobjedu smo upisali, ali ako želimo išta ozbiljnije napraviti morat ćemo puno ozbiljnije izgledati kao momčad, ne kao pojedinci. Prva prigoda za to će biti grogirana Poljska u subotu, koja je s puno velikih riječi stigla u Sloveniju, a onda zaradila dvije pljuske u prva dva kola, bez da su se uopće susreli s najkvalitetnijim selekcijama skupine.

Jasmin Repeša ispred sebe ima tri utakmice za objasniti svima nama što je radio prošlog ljeta. S ponekom rolom individualne klase mogla se pobijediti Gruzija, ali na duže staze od toga nema koristi. Dok se na igri Hrvatske ne osjeti trenerski rukopis - nećemo biti spremni za bilo kakve ozbiljnije domete. I nećemo uspješno završiti trokorak koji nas čeka do kraja skupine ako ćemo se oslanjati na košarku jedan na jedan ili jedan na pet.

Gruzija nam je svima dala malo zraka u pluća i ostavila Repeši i njegovim izabranicima 48 sati za mentalnu pripremu za nastavak turnira. Ako će ovaj jedan poen viška u odnosu na Gruziju biti prekidač kojim će se skinuti psihološka blokada koja se osjeća u igri hrvatske reprezentacije - onda se imamo čemu nadati.

A tako se očajnički želimo nadati.

Ali ako će i u nastavku turnira hrvatska igra sličiti na ono na što je sličila protiv Gruzije (Španjolsku da ni ne spominjemo) - protiv Poljske, Slovenije i Češke nas čeka još 120 minuta teške muke. A vjerojatno i bruke.

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10806.09.2013. u 19:35
    A još nešto o članku, sve potpišem, rukopisa nema, možda je i bolje. Ali evo par mojih posmatranja: Izbornik na time-outu protiv Španjolaca u zadnjoj četvrtini, kad se radilo o respektabilnom porazu:„Da li možete mentalno izdržati? Ko može, jel možeš ti..., jel možeš ti...?"; Tomić u intervjuu... [više na forumu]
    narada108
  • narada10806.09.2013. u 19:25
    Kokoškov je možda nekima danas nepoznat, ali će biti vrlo značajan trener u budućnostii, možda u NBA (već su 4 franchisa tražili njegove usluge), možda kao trener nekog kluba, kao izbornik. Sjajna biografija, već do sad.
    narada108
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 17:31
    Ne moras da znas Kokoskova ( NBA sine ), ali on je jako mlad uradio mnogo u kosarci. Svakako je bolji strucnjak od Repese, to je nesumnjivo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 17:19
    daj nemoj bit seljo. covjek je radio koliko se sjecam dosta dugo u NBA kao pomocni trener. malo prouci prije nego seres.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 16:12
    Prekodrinski provokatoru odjebi. Nisam srbijanac, pa prema tome ne moram znati sve vaše trenere. Koji je to on europski klub samostalno vodio, kao prvi trener, da bih ga morao znati?Jesi ti čuo za tomicu mijatovića i antu nazora?
    Obrisan korisnik