Ostali sportovi

Dva Dream Teama na zapadu i dodatno poboljšani Packersi na sjeveru NFC-a

Piše:Tomislav Viduka • petak, 06.09.2013.
Dva Dream Teama na zapadu i dodatno poboljšani Packersi na sjeveru NFC-a
Foto: EPA

Prvi dani rujna osim najave jeseni uključuju i veselje publike širom svijeta na čijim će se uređajima od televizora preko tableta pa sve do "pametnih telefona" ponovno naći najveći "cirkus" kojeg sjevernoamerički sport može ponuditi. NFL svojim iz utakmice u utakmicu ponovno će držati gledatelje u prikovanim uz akciju na terenu. Kako bi ti događaji što bolje zabavili i očarali navijače, analitičare i promatrače 32 momčadi koje u njima sudjeluju su pokušale učiniti svoje sastave što konkurentnijima. Na Sportnetu će u idućih nekoliko dana biti analizirani detalji karakteristični za svaku od njih kako bi svaki gledatelj i čitatelj što informiranije mogao pratiti nadolazeće događaje.

NFC North

Chicago Bears

Jedna od momčadi uz čije se ime čvrsto veže pojam tradicija u posljednjih nekoliko godina ne proživljava svoje najbolje godine. Problemi s trenerima, traženjem adekvatnog dodavača i posebice napadačkom linijom učinili su Bearse ekipom koja se redovito nalazi s krive strane linije koja vodi dublje u doigravanje. Čak i u trenucima u kojima im se nazirala svjetlija budućnost jedan navedenih faktora isplivao bi na površinu i zatvorio im vrata raja. Ove godine poduzeli su neke bitne promjene, ostaje samo za vidjeti jesu li koraci naprijed bili dovoljno veliki za uspjeh.

Obećava: Napadačka linija Bearsa pojačana je kako bi ove godine počela nešto bolje braniti "mrtvi kut" Jaya Cutlera. Dovođenje Matta Slausona i Jermona Bushroda na lijevu stranu linije trebalo bi ju pojačati i omogućiti Bearsima ostvarivanje efikasnijih napada.

Zabrinjava: Koliko god Brian Urlacher bio u poznim igračkim godinama njegove sposobnosti vođe u sredini obrane definitivno će nedostajati ekipi iz vjetrovitog grada. Treba tek vidjeti mogu li D. J. Williams i James Anderson dovoljno dobro zauzeti poziciju ovog umirovljenog veterana i onu koju je odlaskom u redove Raidersa upraznio Nick Roach.

Vruće pitanje: Može li Jay Cutler napokon računati na pomoć napadačke linije?

Ključni igrači: Jay Cutler i Brandon Marshall prošle su godine vratili velik dio "kemije" koju su imali u Denveru. Iskaže li se ofenzivna linija ova veza u suradnji s Mattom Forteom mogla bi dići Bearse u visine kojima streme.

Raspored: Koeficijent od 50,2% nije veliko ohrabrenje ekipi iz Chicaga, ali uzme li se u obzir raspored ostatka divizije svakako je moguće reći da su Bearsi najbolje prošli. Njihova sudbina bit će definirana od trećeg do sedmog kola (Steelers, Lions, Saints, Giants, Redskins).

Detroit Lions

Detroit Lionsi prije dvije godine su se uspjeli plasirati u doigravanje i time ostvarili jedan od najvećih uspjeha u ovom tisućljeću. Međutim, odličnu sezonu popratila je jedna poprilično loša i sirene za uzbunu počele su se javljati u momčadi svijetloplavih. Talent u njihovim redovima definitivno postoji, a Jim Schwartz će dobiti posljednju priliku da ga pretvori u pobjede.

Obećava: Potpisivanje Reggieja Busha moglo bi napokon riješiti najveći napadački problem Lionsa. Momčadi je nedostajao barem dobar probijač dok Bush nikako nije dobivao igrati u ekipi koja u svojim redovima ima dobrog dodavača i sjajne hvatače u isto vrijeme. Čini se kako su ovim potezom riješili probleme obje strane.

Zabrinjava: Posljednji red obrane Lionsa nije postao ništa bolji nego što je bio prošle godine, a čitava obrana promijenila je čak pet prvotimaca u odnosu na proteklu sezonu. Bit će potrebno dosta uigravanja kako bi ekipa iz Detroita počela funkcionirati dovoljno dobro na tom polju.

Vruće pitanje: Je li Jim Schwartz pronašao metodu discipline kojom će dovesti u red problematične pojedince u momčadi?

Ključni igrači: Čini se kako su dodavač Matthew Stafford i "čudovišni" hvatač Calvin Johnson dobili treći dio vrhunskog napadačkog tria u Detroitu dovođenjem polivalentnog probijača Reggieja Busha te će njih trojica vrlo vjerojatno "žariti i paliti" protivničkim obranama.

Raspored: Detroitov proces izgradnje nikako neće biti olakšan postotkom od 53,9% koji stavlja raspored ove momčadi visoko u vrh onih najtežih. Period od 13. do 16. tjedna mogao bi ih ostaviti na zemlji ili poslati u orbitu (Green Bay, Philadelphia, Baltimore, New York Giants).

Green Bay Packers

od osvajanja naslova u sezoni 2010./2011. Green Bay Packersi uvjerljivo su se vratili među elitu NFL-a i čini se kako planiraju ostati u tom društvu. Iz sezone u sezonu ostvaruju odlične rezultate u regularnoj sezoni, ali ne uspijevaju pronaći raznolikost u igri koja će im biti potrebna kako bi još jednom zasjeli na sam vrh lige. Čini se kako će tu razliku donijeti mladi probijač Eddie Lacy kao podrška sjajnom Aaronu Rodgersu.

Obećava: U prošloj sveučilišnoj sezoni probijač Alabama Crimson Tidea Eddie Lacy je prolazeći kroz protivničke linije izgledao kao da dolazi s nekog drugog planeta. Bude li napadačka linija bar približno efikasna na profesionalnoj razini kao ona Alabame na sveučilišnoj Lacy će dodati novu dimenziju igri svoje momčadi.

Zabrinjava: Iako je hvatački "korpus" Packersa nevjerojatno efikasan nemoguće je ne ustvrditi kao im uopće neće nedostajati Greg Jennings koji je unatoč maloj minutaži dodavao poseban element prijetnji koju napad Packersa predstavlja.

Vruće pitanje: Jesu li Packersi u Eddieju Lacyju pronašli probijača koji će biti efikasan?

Ključni igrači: Green Bay Packersi ne mogu zamisliti bilo kakav uspjeh bez Aarona Rodgersa, njegova igra bit će temeljni poticaj i primjer za ostatak momčadi. S druge strane čini se da će Clay Matthews ponovno terorizirati protivničke dodavače i time nositi obranu Packersa na svojim leđima.

Raspored: Drugi najteži raspored divizije (53,3%) i jedan od težih u ligi nije olakotna okolnost za Packerse, ali kvaliteta koju posjeduju trebala bi im biti dovoljna za ulaz u doigravanje. Najbitniji period sezone bit će samo zatvaranje (Lions, Falcons, Cowboys, Steelers, Bears).

Minnesota Vikings

Ulazak u doigravanje prošle sezone bilo veliko iznenađenje kako za navijače Vikingsa tako i za nepristrane promatrače i analitičare. Uspjeh koji je došao poglavito na leđima Adriana Petersona teško će se ponoviti ako ostatak momčadi ne uspije maknuti nešto tereta s Petersona. U tome bi im trebala poslužiti obnovljena hvatačka jedinica, ali i veći doprinos Christiana Pondera koji do sada nije pokazao da može voditi franšizu s mjesta dodavača.

Obećava: Greg Jennings i novak Cordarrelle Patterson bit će ozbiljna "oružja" za do sada neuvjerljivog Christiana Pondera. Njihov doprinos mogao bi napokon pokazati koliko mladi dodavač vrijedi.

Zabrinjava: Osim Ponderove pasivnosti koja nikako nije nestala dovođenjem novih igrača Vikingse definitivno treba brinuti i posljednja linija obrane. Odlazak Antoinea Winfielda bit će teško nadomjestiti bilo kojim igračem kojeg Vikingsi imaju na raspolaganju.

Vruće pitanje: Može li Adrian Peterson računati na pomoć novih hvatača i Christiana Pondera?

Ključni igrači: Adrian Peterson prošle je sezone nosio Vikingse u doigravanja te će budu li htjeli završiti u tom dijelu sezone i ove godine morati računati prvenstveno na njega.

Raspored: Niti najlakši raspored divizije kojeg donosi postotak od 51,6% neće biti ohrabrenje za Vikingse. Nedostatak pravih rješenja na obje strane momčadi moga bi ih posebno koštati od 7. do 15. tjedna (Giants, Packers, Cowboys, Redskins, Seahawks, Packers, Bears, Eagles).

NFC West

Arizona Cardinals

Kraj sezone 2009. je daleka prošlost u Arizoni. Od nastupa u Super Bowlu te godine Cardinalsi nižu neuspjeh za neuspjehom, a jedan od najboljih hvatača svih vremena Larry Fitzgerald bez uspjeha pokušava dočekati dodavača koji će moći iskoristiti njegove sposobnosti. Nakon Kevina Kolba i Johna Skeltona ove je godine na to mjesto došao Carson Palmer koji definitivno ima sposobnosti, ali pitanje je hoće li imati stalnosti i energije.

Obećava: Carson Palmer daleko je od svojih najboljih dana. Ali usporedi li ga se s dodavačima koji su od odlaska Kurta Warnera vodili Cardinalse sve što ovaj veteran donosi u pustinju pored Phoenixa bit će ogroman korak naprijed za njegovu novu momčad.

Zabrinjava: Patrick Peterson ostao je jedini igrač u posljednjoj liniji obrane Cardinalsa čije ime utjeruje strah u kosti protivnicima. Ponovna izgradnja ovog dijela momčadi mogla bi ih koštati u rezultatskom pogledu.

Vruće pitanje: Znači li dovođenje Carsona Palmera novo buđenje Cardinalsa?

Ključni igrači: Suradnja Carsona Palmera i Larryja Fitzgeralda bit će ključni element u svim planovima Arizona Cardinalsa. Uspjesi momčadi i drugih pojedinaca ovisit će isključivo o mogućnostima ovog dua.

Raspored: S 52% kao koeficijentom težine raspored Cardinalsa ne ostavlja mnogo prostora za greške momčadi iz Arizone. Žele li iznenaditi protivnike i kritičare morat će što bolje odraditi dio od 6. do 8. tjedna (49ers, Seahawks, Falcons).

San Francisco 49ers

Pod ravnanjem Jima Harbaugha 49ersi iz godine u godinu odlaze po jedan korak dalje u doigravanju. Prvu godinu zastali su konferencijskom finalu protiv kasnijih prvaka Giantsa da bi prošle sezone izgubili u Super Bowlu od ekipe Jimovog starijeg brata Johna, Baltimore Ravensa. Nastavi li se taj trend 49ersi bi mogli slaviti svoj šesti naslov u povijesti, ali dosta jaku konkurenciju mogli bi imati i u vlastitoj diviziji te će morati ostati ozbiljni i koncentrirani u svim trenucima.

Obećava: Dolazak Anquana Boldina u hvatačku jedinicu Ninersa dodao je još jednu snažnu opciju za Colina Kaepernicka i učinilo momčad iz Kalifornije još "strašnijom" za sve protivnike s kojima će se suočavati.

Zabrinjava: Dashon Goldston otišao je iz redova 49ersa i ostavio mjesto safetyja poprilično praznim. Pitanje je koliko će efikasan biti novak Eric Reid kada zauzme tu poziciju na terenu.

Vruće pitanje: Je li vrijeme za šesti naslov momčadi s Candlestick parka?

Ključni igrači: Colin Kaepernick pravi je čovjek za sustav koji je Jim Harbaugh uveo u igru 49ersa, ali u svojim rezultatima mladi dodavač morat će računati na probijača Franka Gorea i njegovu produktivnost. U obrani će glavnu riječ i dalje voditi linebackerski duo kojeg sačinjavaju Patrick Willis i Aldon Smith.

Raspored: Raspored 49ersa (52%) jednak je po težini onome Cardinalsa, ali za ekipu iz San Francisca to ne znači toliko mnogo. Dobro pokriveni na većini pozicija 49ersi će morati dobro krenuti u sezonu i mjesto u doigravanju bit će im mnogo lakše dostižno (Packers, Seahawks, Colts).

Seattle Seahawks

Jednako kao što je mlađi Harbaugh donio preporod u San Francisco tako je još jedan bivši sveučilišni trener donio značajno poboljšanje u Seattle. Pete Carroll je poziciju po poziciju gradio snažnu ekipu da bi prošle sezone dodao konačni sastojak, dodavača Russella Wilsona. Igrač kojeg krase izvrsne mentalne predispozicije i snažna ruka donio je u redove svoje momčadi nešto više te bi Seahawksi s poboljšanjem koje su ostvarili i ove godine mogli ozbiljno konkurirati za naslov.

Obećava: S obzirom na to da su već i prije ove sezone bili "popunjeni" sjajnim igračima na većini pozicija Seahawksi su najatraktivniju akviziciju prijelaznog razdoblja odlučili platiti izborom na prvoj rundi drafta. Percy Harvin donio je svoje talente na sjeverozapad Sjedinjenih Država i dao Russellu Wilsonu još jednu sjajnu opciju u napadu.

Zabrinjava: Otpuštanje LeRoya Hilla ostavilo mjesto vanjskog linebackera praznim i Seahawksi će definitivno riskirati u srcu obrane postavljanjem Malcolma Smitha na njegovo mjesto.

Vruće pitanje: Jesu li Seahawksi spremni za najviše domete?

Ključni igrači: Marshawn Beastmode Lynch i Russell Wilson i ove će godine terorizirati protivničke obrane svojim nevjerojatnim sposobnostima. Bude li Percy Harvin na razini svoje nadarenosti Seahawksi će biti prevelik zalogaj za većinu drugih momčadi.

Raspored: Jednako kao i 49ersi i Seahawksi ne trebaju obraćati mnogo pažnje na težinu rasporeda kao faktor. 51,6% je koeficijent koji je u gornjoj polovici težine, a Seahawksi će najteže protivnike imati u periodu od 13. do 15. kola (Saints, 49ers, Giants).

St. Louis Rams

Momčad iz St. Louisa već godinama pokušava probiti "zid" prosječnosti od kojeg se konstantno odbija. Činilo se kako će mladi dodavač Sam Bradford donijeti potrebnu razliku prije tri godine kada je izabran kao prvi na draftu. Međutim, nestalnost forme, neprilagođenost ostatka ekipe i loše vođenje doveli su do Ramse do ponovne izgradnje momčadi ove godine. U takvom stanju teško će nadići prosječnost, ali u nizu promjena naziru se one koje bi im mogle donijeti mnogo dobra u budućnosti.

Obećava: Napad Ramsa unatoč odlasku Stevena Jacksona i Dannyja Amendole dobio je na kvaliteti. Pojačanje napadačke linije Jakeom Longom i dovođenje tri igrača na hvatačke pozicije moglo bi se pokazati izvrsnim potezom za ovu momčad.

Zabrinjava: Obrana s druge strane neće biti ništa jača nakon odlaska Craiga Dahla i Quintina Mikella. Teško je vjerovati da će Darian Stewart i T. J. McDonald na pravi način zamijeniti navedeni dvojac.

Vruće pitanje: Je li Jeff Fisher karika koja je nedostajala Ramsima?

Ključni igrači: Sam Bradford ulazi u svoju treću sezonu i vrijeme da njegov talent napokon "eksplodira". Budu li dovedeni hvatači pokazali dovoljno mladi vođa navala će moći ostvariti ono što mu se već neko vrijeme predviđa.

Raspored: Ramsima ne pomaže raspored od 53,9% težine. Ponovna izgradnja momčadi mogla bi trajati nešto duže nego što bi to ekipa iz St. Louisa priželjkivala. Posebno zahtjevan period očekuje ih 6. do 8. tjedna (Texans, Panthers, Seahawks).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.09.2013. u 21:42
    A di su u Packersima Nick Perry i Franklin koji bi mogao biti iznenađenje sezone za packerse nešto kao randall cobb prekolani, on i Lacy ako ostanu zdravi bi mogli dobro rasteretiti Rodgersa, a vruće pitanje packersa sigurno nisu hvatači jer cobb, nelson i jones su pod dirigencijom rodgersa lani... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • fantom1706.09.2013. u 19:46
    nadam se da ce seahawksi u SB.
    fantom17