Košarka

Hrvatska koja budi optimizam na iznimno izjednačenom Prvenstvu

Piše:Branimir Korać • utorak, 10.09.2013.
Hrvatska koja budi optimizam na iznimno izjednačenom Prvenstvu
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je prvi dio cilja i prošla je skupinu te se plasirala u drugu fazu natjecanja na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Nije bilo lako, tri od četiri pobjede upisane su u tijesnim završnicama i to na za Hrvatsku netipičan način. Međutim reprezentacija je pokazala karakter i preskočila teške prepreke...

Ona priča o tome kako se po jutru dan poznaje, u hrvatskom slučaju ne drži vodu. Da je tako, hrvatski reprezentativci bi se već danas vraćali svojim kućama i kretali na odmor uoči javljanja na pripreme klubova.

Ako smo svi bili glasni u kritikama nakon onog ružnog poraza protiv Španjolske, sada ne treba dizati euforiju, ali treba jasno čestitati Jasminu Repeši i reprezentativcima na napravljenom u prvom krugu natjecanja.

Da je netko ponudio uoči početka Prvenstva 4-1 u skupini, ma i s 3-2 bi se bilo zadovoljno jer bi na papiru to možda značilo prolaz, objeručke bi prihvatili. Posebno nakon mučenja tijekom priprema. Međutim, ta pobjeda protiv Slovenije podignula je hrvatske apetite. Slovenci su se bunili na suđenje, u redu, bilo je nekoliko odluka koje su bile za raspravu, ali zaboravljaju da je bilo preko nekoliko u kojima je Hrvatska prilično oštećena.

Nema veze, nije da nismo navikli, kroz povijest je hrvatska reprezentacija itekako naučila kako igrati protiv protivnika i sudaca. Ono što joj je nedostajalo bio je borbeni duh, hladna glava u trenucima kada se utakmica lomila i karakter pobjednika. Ova generacija je na najboljem putu da to promijeni.

Na kojem je velikom natjecanju Hrvatska upisala tri uzastopne pobjede praktički u posljednjim trenucima? A koliko smo se puta hvatali za glavu svjesni ulaska u tijesnu završnicu za koju smo znali da će otići na stranu protivnika?

Nije sada odjednom došlo 12 novih igrača, 12 pobjednika koji dosad nisu bili u reprezentaciji. Sve je stvar borbenosti i povjerenja u suigrače i sebe. Kada se boriš, kada si 100 posto glavom u utakmici i nemaš straha "što ako mi ispadne lopta", onda ti rastu šanse za pobjedu. Svi oni brojni porazi u tijesnim završnicama plod su i nesretnih okolnosti i dobrog protivnika i nedostatka samopouzdanja.

Prije su najčešće bile situacije u kojima je Hrvatska tijekom susreta vodila i zatim gubila prednost i u završnici bilježila poraze. Sada smo imali suprotnu situaciju. Sada je Hrvatska bila ta koja je hvatala zaostatak, bila i u neugodnoj situaciji pa na kraju slavila. Iznimka je susret protiv Poljske u kojem je dopušten Poljacima veliki povratak, ali reakcija je stigla u posljednji trenutak.

Posljednji dvoboj protiv Čeha bio je vrlo težak, ali Repeša je iskoristio Štimčev poučak - čekao je da se Česi ispušu. Visoki ritam Česi nisu mogli držati svih 40 minuta, bilo je važno samo da ne uđu u neku prednost, a kada su počeli padati, Hrvatska je podignula ritam, pametan potez je bilo uvođenje Šarića koji je donio dodatnu energiju i Češka je samljevena.

Bila je to apsolutna taktička pobjeda Repeše nad Budinskym. Potezi su vučeni logično i trebalo se puno toga poklopiti da bi Češka prošla dalje. Niti Satoransky, a niti Vesely nisu mogli igrati svih 40 minuta toliko dobro da bi držali Čehe iznad vode. Donekle je iznenadio Pumprla vanjskim šutom, ali to i nije neko veliko iznenađenje kada se zna da je čovjek prošle sezone imao niz odličnih predstava u Ligi Endesi i to nerijetko šuterski vrlo dobrih.

Skupina koja daje nadu u četvrtfinale

U drugu fazu Hrvatska prenosi dva boda zahvaljujući pobjedi protiv Slovenije, a po dva boda prenose i Španjolci i domaćini. Iz druge grupe dolaze stopostotna Italija, jedina stopostotna reprezentacija u dosadašnjem dijelu Prvenstva, zatim ugodno iznenađenje Finska koja prenosi jednu pobjedu te Grci koji više razmišljaju o fizičkom stanju Spanoulisa nego o igri.

Društvo je to koje daje nadu i protiv kojeg Hrvatska može igrati. Grci su najugledniji, ali svladali su ih i Finci i Talijani što ne govori da je Grčka loša već da treba biti itekako oprezan i protiv Italije i protiv Finske.

Sve te tri reprezentacije morat će igrati protiv tri jaka protivnika u drugom krugu, jača nego što su bili oni u prvoj fazi natjecanja. Šveđani su tamo ionako bili autsajderi, Turci su odradili očajno Prvenstvo i morat će napraviti dobru analizu što im se dogodilo dok Rusi nisu uspjeli nadoknaditi sve silne izostanke s kojima su se suočili.

Sada slijede pravi izazovi i za Italiju i za Grčku i za Finsku i vidjet ćemo kako će se nositi s tim.

Finska je protivnik s kojim će Hrvatska otvoriti drugu fazu natjecanja u četvrtak u 14:30. Finci i košarka za neupućenog promatrača nisu kompatibilni pojmovi, ali Finska već neko vrijeme igra dobru košarku i sve je intrigantniji protivnik.

Uspon je krenuo nekako s pojavom Petterija Koponena koji je čak izabran u prvoj rundi NBA drafta i pravi je vođa ove reprezentacije. Začinimo to s dvojicom solidnih Amerikanaca, nekolicinom solidnih momčadskih igrača i dobijemo neugodnog protivnika. Finska igra lijepu košarku i stvarno je bio gušt gledati njihove nastupe, no pobjediva je.

Jednako kao što su pobjedive i Italija i Grčka. Italija je neugodna reprezentacija, šuterski vrlo dobra, ali i protivnik protiv kojeg ima lijeka. Ako je zona dosad bila jako hrvatsko oružje, protiv Italije će se po svoj prilici vrlo malo koristiti jer Talijani imaju podosta dobrih šutera koji je mogu razbiti. Međutim čvrstom i agresivnom obranom Hrvatska je može dovesti u probleme.

Grci su najrespektabilniji protivnik bez obzira na dva poraza u prvom krugu. Puno je tu jakih imena, ali i puno je oscilacija. Bez obzira na sve Grci imaju najviše prostora za podizanje forme i bit će opasni.

Kako bilo, Hrvatska u drugu fazu natjecanja ulazi puna samopouzdanja. Pokazala je da ima krvi, da ima kvalitete, ali i da ima navijače. Ljubljana nije na kraju svijeta i za očekivati je nastavak pohoda hrvatskih navijača prema Sloveniji jer su ovi igrači to zaslužili, a na krilima navijača lakše je izvući onaj promil energije više od protivnika.

Dva dana odmora će svakako dobro doći i dobro je što se izlazi iz ovog nenormalnog ritma od pet utakmica u šest dana. Svježija Hrvatska, puna energije, može do četvrtfinala. Treba u to vjerovati.

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.09.2013. u 08:48
    Nisam ja nigdje. Ja samo kažem da s 2 pobjede u drugom krugu sigurno ulazimo u 1/4 finale.Da...stvarno mislim da se NE smijemo potrošiti, jer ćemo onda u 1/4 finalu (ako se tamo plasiramo) sigurno izgubiti, a to je tekma koja donosi siguran nastup na SP-u i povratak (psihološki više nego... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.09.2013. u 08:27
    Evo Plenglacijal...ti si već u 4finalu sa pregršt bodova. Polako ! I ti stvarno misliš da se ne treba abnormalno potrošiti ? Ma oni baš moraju igrati 100% jer jedino tako to može funkcionirati. Nema nikakvog odmaranja. Jel iko može nešto pametno reći o tim Fincima? Jel ih neko gledao ?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.09.2013. u 08:17
    Ajmo se momci skoncentrirati na utakmicu koja dolazi a ne lamentirati ko bi trebao biti u reprezentaciji i zašto nije !! Igraju dobro i ušli su u drugi krug.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2013. u 22:43
    Prije EP tvrdio sam da smo igrački inferiorni samo Španjolcima, Grcima i Francuzima. Od Talijana i Finaca ne bi trebali strahovati ako budemo pristupili utakmicama kao što smo do sada. Ako Spanoulis ne zaliječi ozljedu mislim da se možemo ravnopravno nositi i s Grčkom, pogotovo zato što bez njega... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • baja123410.09.2013. u 20:30
    Mario Hezonja je još na pripremama U19 reprezentacije obnovio ozljedu stopala koju je vukao cijelu sezonu pa se išlo u saniranje iste.
    baja1234