Nogomet

Tko je napravio bolji posao ovog ljeta, Barcelona s transferom Neymara ili Real Madrid s Baleom?

Maj Gašparac, Toni Rončević • petak, 13.09.2013.
Tko je napravio bolji posao ovog ljeta, Barcelona s transferom Neymara ili Real Madrid s Baleom?
Foto: EPA

Transferi Neymara i Garetha Balea bili su glavne priče ovog ljetnog prijelaznog roka. No, tko je napravio bolji posao, Real Madrid ili Barcelona? Svoje argumente iznijela su dvojica Sportnetovih novinara...

Brazilski wonderkid garancija za nove uspjehe Barcelone

Neymar Da Silva Santos Junior ili jednostavnije Neymar najjače je i najveće ovoljetno pojačanje FC Barcelone. Brazilski 21- godišnji napadač plaćen je neskromnih i za Katalonce pomalo netipičnih 57 milijuna eura Santosu, a ugovor je potpisan na period od pet godina, što je jasan dokaz koliko mu vjeruju, ali i koliko očekuju od mlade zvijezde. U Barcelonu je stigao s pedigreom udarne napadačke igle brazilske seniorske reprezentacije za koju je zabio već 24 gola u 39 nastupa, ali i kao igrač kojeg se nerijetko upoređuje s velikim Peleom.

Hoće li dostići slavu legendarnog Pelea, teško je reći, no za navijače Barcelone to možda i nije primarno. Puno pitanja ovog ljeta postavljalo se oko Neymarovog slaganja s glavnom zvijezdom kluba- Lionelom Messijem. Stilom igre Neymar je gotovo identičan Messiju, ono što će Messi raditi na sredini to će Neymar ponavljati na lijevoj strani napada. Neymar će nakon početnog uhodavanja i pažljivog doziranja minutaže zauzeti poziciju na lijevoj strani kako bi kao dešnjak bio licem okrenut prema golu i suigračima, te tako koristio svoju kreativnost, pregled igre i tehničku nadarenost. To su mu neosporne kvalitete, no još je puno onih koji vuku usporedbe s Messijem- ali ne po pitanju igračkih osobina već po pitanju njihova međusobnog slaganja koje će biti od velike važnosti za klub. Većina stručnjaka je optimistična u vezi toga, što je najvažnije i trener Gerardo Martino, ali i oba igrača odašilju pozitivne tonove jedan prema drugome. "Istina je da se priviknuo vrlo dobro na sve oko sebe. Družimo se i izvan travnjaka. Tiha je osoba i primjećujem da se odlično slaže sa svima u svlačionici. Mislim da je vrlo dobro ono što nudi zasad na travnjaku. Polako ulazi u ritam naše igre, upoznaje sve više svoje nove suigrače. Uvjeren sam da će biti sve bolji. Iskreno, uživam s njim igrati, i na treningu i na utakmicama", rekao je Messi u izjavi za Mondoleo prije nekoliko dana.

Sklad zasada nesumnjivo postoji, no ima onih koji vjeruju da to neće biti dugog vijeka, a jedan od takvih je i legenda Barcelone, Johann Cruyff koji je izjavio :"Neki će se složiti sa mnom, neki neće. Ali, Neymarov dolazak mogao bi kreirati probleme. Uzmite, na primjer, slobodne udarce. Neymar iz jako dobro izvodi, a Messi je dokazao kakav je majstor u tome. Tko će ih sada izvoditi? Ili, činjenica da su Neymar i Barcelona vezani s Nikeom, a Messi s Adidasom. To su situacije koje bi mogle donijeti probleme". No, možda će primarno biti da mladog Neymara u početku zaobiđu usporedbe sa - Zlatanom Ibrahimovićem. Šveđanin je prije nekoliko godina doveden kao veliko pojačanje i plaćen enormno puno, slično kao i Neymar. Unatoč velikim očekivanjima, Ibrahimović nije pokazao puno, brzo se posvađao s Guardiolom i otišao iz kluba bez da je ostavio značajniji trag. Htio je igrati sam u napadu i da napadi idu preko njega, nije mu sjeo značaj Lionela Messija kao i podređenost sustava igre Argentincu. Gledajući Neymara u prvih nekoliko utakmica ove sezone povijest se ne bi trebala ponoviti jer je za vjerovati da je Brazilac svjestan kako svoje ime tek treba izgraditi u europskim okvirima. Nije iskakao u medijima, otvoreno je rekao :"Želim pomoći ekipi, Barcelona je više od kluba. Želim pomoći Messiju da i dalje bude najbolji na svijetu. Sretan sam što sam igrač Barcelone. To je ostvarnje sna". Dojma smo da je u 260 minuta koliko je dobio u pet službenih utakmica zaista i bio dosta jednostavan i orijentiran na suigrače, ali bi nakon prilagodbe trebao oplemeniti dosadašnju igru sa solo- akcijama, udarcima, driblinzima,...

U dosad odigranim susretima primjetna je njegova suradnja i pas- igra s Messijem, Fabregasom, Sanchezom, ali i igračima koji dolaze iz drugog plana kao što su Alba ili Busquets. Ogromna je stvar što je već sad vidljivo da se Neymar odrekao "nogometa s plaže" i poštuje timske zadaće, no individualni potezi i više sportske drskosti bili bi šlag na tortu. Vidjet ćemo puno kretanja i izvlačenja s pozicije, kako bi izbjegao direktne duele s braničima, a istovremeno stavio sebe u svrhu i razigravača i driblera čije poteze protivnik neće lako čitati. S obzirom da Barcelonin stil igre zahtijeva i individualni rizik i timsku igru, Neymar će morati brzo birati najpovoljnija rješenja, odnosno njegov nogomet ne smije biti niti ziheraški, niti sebičan.

Važna je i njegova prilagodba na Barcelonin sustav igre. Barcelonin sustav zahtijeva i visoki presing odnosno pritisak na zadnju liniju protivničke obrane, kako bi se posjed što prije vratio odnosno kako se ne bi riskiralo s klasičnom, postavljenom obranom koju Barcelona ne zna igrati zbog fizičke inferiornosti, relativno uzevši. I Neymar je tu važan kotačić, iako još nije razvidno hoće li imati određenu poštedu u pogledu toga, pa bi tako drugi igrači bili odgovorniji za obranu više no dosad. Ukoliko će sudjelovati u presingu važno je da izbjegava sitne faulove, koji ga mogu koštati kartona ali isto tako sjeckaju i razbijaju ritam igre što Barceloni ne odgovara.

Za kraj, još jedna vrlo zanimljiva usporedba- ona s Garethom Baleom. Velšanin je oborio rekord u visini transfera i od njega se u Real Madridu očekuje jako puno kao i od Neymara u Barceloni. Došao je na kraju prijelaznog roka i predstavljen kao najveće ime koje je pristiglo u klub, još od Ronaldovog transfera. Upravo je Ronaldo jedan od razloga za strahovanje kako će se Bale uklopiti jer se mora znati tko je prva zvijezda, barem ako se pita Portugalca. S Ronaldom i velikim očekivanjima na leđima, Baleu neće biti jednostavno prekinuti neuspješnu tradiciju britanskih igrača kad je u pitanju Real Madrid. U španjolskom velikanu nisu se snašli Owen, Beckham, Woodgate, ali i brojne druge zvijezde koje nisu imale doticaja sa španjolskom kulturom i mentalitetom.

Sve u svemu, Neymar bi trebao biti velika snaga Barcelone i jedan od njezinih ključnih igrača. Možemo mu predvidjeti uspješnu karijeru i u Španjolskoj bi trebao pružiti nekoliko sezona koje će se pamtiti. Barcelona je njegov prvi europski klub i za vjerovati je da će ovu prigodu shvatiti ozbiljno te postati jedan od najboljih nogometaša na Starom kontinentu. U dosadšnjim utakmicama pokazao je da prilagodba teče dobro i da je voljan podrediti se momčadi koliko je potrebno, što bi trebala biti garancija za njegove igre. Čeka nas još jedna uzbudljiva i neizvjesna sezona u kojoj katalonski div opet puca na sve trofeje, a s Neymarom u napadu bit će im puno lakše ostvariti ciljeve i zadovoljiti navijače, posebno ako primjerice, osvoje i Primeru i Ligu Prvaka. Bale je ogromno pojačanje koje će na travnjaku opravdati svaki uloženi cent i donijeti Realu nove titule

Prelaskom Garetha Balea u Real Madrid pretposljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka zaključena je najveća sapunica ovog ljeta. Kraljevski klub za veliku svotu novca dobio je svojeg čovjeka - jednog od najboljih nogometaša na svijetu i igrača koji će zajedno s Cristianom Ronaldom pokušati u Madrid donijeti deseti naslov europskog prvaka u povijesti.

No, taj naslov nije jedini kojega Real Madrid želi, a za osvajanje titule u Španjolskoj nogometaši Carla Ancelottija trebat će biti uspješniji od Barcelone, svojeg najljućeg rivala. Oba kluba poslovala su tijekom ljetnog prijelaznog roka, a postoji nekoliko razloga zbog kojih bi se moglo pokazati da je Real Madrid napravio bolji posao transferom Garetha Balea no što je to učinila Barcelona dovođenjem talentiranog, ali u europskim uvjetima još neafirmiranog Brazilca Neymara.

Upravo je iskustvo igranja na vrlo visokoj razini u europskom nogometu, u vjerojatno fizički najzahtjevnijoj ligi na svijetu, engleskom Premiershipu, glavni razlog zbog kojeg će Baleu trebati manje vremena na prilagodbu u španjolskom nogometu. Nogometaš iz Walesa u Tottenhamu je proveo posljednjih šest godina, tijekom kojih se selio s pozicije lijevog braniča i lijevog krila na mjesto na desnoj strani igrališta, a zadnje godine je izvrsno igrao i na poziciji povučenog napadača.

"Za mene, Bale je bolji od Neymara jer je igrao u zahtjevnijoj ligi. S Neymarom ćemo morati čekati i vidjeti, a ako postoji itko tko je vrijedan 100 milijuna eura, to je Bale. Čak i slijepac vidi da Bale posjeduje nešto drugačije, on je igrač za sve uvjete i sjajan profesionalac. Vrlo je skroman, ojačale su ga ozljede koje je doživio kao vrlo mlad igrač", rekao je prije nekoliko mjeseci John Toshack, velška nogometna legenda i bivši trener Real Madrida.

Svoju "eksploziju", koja je najzaslužnija za izuzetno veliku odštetu koju je za njega isplatio Real Madrid, Bale je doživio u prošloj sezoni. Tada je proglašen najboljim nogometašem i najboljim mladim igračem u izboru Udruženja profesionalnih nogometaša Engleske i Walesa, čime je postao treći igrač u povijesti kojemu je to uspjelo. Prva dvojica bila su Andy Gray koji je do tih priznanja stigao 1977., te Baleov sadašnji suigrač Cristiano Ronaldo kojemu su navedena priznanja dodijeljena prije šest godina. Također, Velšanin je proglašen i najboljim igračem po izboru Udruge nogometnih izvjestitelja. U prošloj sezoni, koju je njegov Tottenham završio na petom mjestu i nije se uspio plasirati u Ligu prvaka, Bale je postigao 21 pogodak, čime je zauzeo treće mjesto na ljestvici strijelaca.

U Real Madridu mogu biti vrlo zadovoljni obavljenim poslom ovog prijelaznog roka. Na Santiago Bernabeu stigao je Isco, ponajbolji mladi španjolski nogometaš koji se smatra "novim Iniestom" i zbog kojega se odlazak Mesuta Özila ne bi trebao osjetiti. Također, tu je branič Daniel Carvajal, talentirani veznjaci Asier Illarramendi i Casemiro te velika nada iz omladinskog pogona, Jesé Rodríguez, a kao "šlag na tortu" pretposljednjeg dana prijelaznog roka stigao je Gareth Bale.

Bale je nogometaš kojeg krasi velika brzina, fizička moć te vrlo snažan i kvalitetan udarac, gotovo identične kvalitete kakve ima Cristiano Ronaldo, nogometaš kojega je Velšanin okarakterizirao najboljim na svijetu. "Ronaldo je najbolji, posjeduje sve kao nogometaš. Trenirat ću s njim i proučavati što radi. Igrat ću s njim i učiti od najboljeg igrača na svijetu", rekao je bivši igrač Tottenhama.

Sada Real u svojim redovima ima dvojicu ponajboljih svjetskih nogometaša koje krase takve odlike, no iako su neki potencirali da bi prisustvo Balea moglo negativno utjecati na Ronalda i njegove izvedbe na terenu, to neće biti slučaj nego bi Portugalac i Velšanin mogli kreirati jedno od najboljih partnerstva u nogometu. Proteklih godina igra Real Madrida bila je usmjerena na Ronalda - najboljeg igrača momčadi, a kada Portugalac nije imao svoj dan, to se vrlo često znalo i jako osjetiti na igri, pa i rezultatima, ekipe Kraljevskog kluba. No, s dolaskom Balea, to se promijenilo. Sada Real Madrid u ekipi ima dvojicu izvanrednih pojedinaca koji će predstavljati nerješivu zagonetku svakoj obrani.

Ronaldo na lijevoj strani i Bale na desnoj kombinacija su koja na papiru izgleda zastrašujuće i mogla bi biti nezaustavljiva za svakog protivnika. Kao osoba, Bale je mnogo samozatajniji od Ronalda i igrač je kojemu, barem na početku, neće smetati biti u drugom planu, ali je sposoban briljantnim potezom usmjeriti utakmicu, te će kao takav biti idealan partner ambicioznom Portugalcu.

Na sustav igre Real Madrida nakon dolaska Balea i moguće promjene u ekipi Kraljevskog kluba osvrnula se osoba koja o tome odlučuje, trener Carlo Ancelotti: "Ne, Ronaldo neće zauzimati poziciju centralnog napadača. Radimo na sistemu u kojem će do izražaja dolaziti najbolje karakteristike obojice. Vrhunski igrači moraju biti smješteni tamo gdje se osjećaju dobro."

"Ne sumnjam da će sve funkcionirati na pravi način za Balea. Nije bilo problema s njegovom prilagodbom. On je sjajan mladi igrač. Ništa nije htio više nego doći ovdje i igrati za Real Madrid, siguran sam da će uspjeti", poručio je talijanski strateg.

Neovisno o točnom iznosu koji je isplaćen za Velšanina, jer španjolski mediji, među ostalima i Real Madrid TV, navode cifru od 91 milijuna, dok Englezi javljaju da se radi o svjetskom rekordu sa 100 milijuna eura, Bale ispred sebe ima veliki zadatak opravdavanja ogromnih očekivanja. No, mladi "superstar" iz gore navedenih razloga moći će odgovoriti na zahtjeve koji su pred njega postavljeni. Uostalom, kada je Ronaldo za ogroman novčani iznos stigao iz Manchester Uniteda u Madrid, i za njega su se javljale slične sumnje, no s 202 pogotka u 202 utakmice uspio ih je u potpunosti opovrgnuti i opravdati svaki cent uložen u njega. Tko može garantirati da i Bale neće napraviti isto i u potpunosti se afirmirati kao jedan od najboljih igrača na svijetu?

La Liga

1Real Madrid 3787:26+6194
2Barcelona 3777:43+3482
3Girona 3778:46+3278
4Atlético Madrid 3768:43+2573
5Athletic Bilbao 3760:37+2365
6Real Sociedad 3752:37+1560
7Real Betis 3747:45+256
8Villarreal 3764:64052
9Valencia 3738:41-348
10Deportivo Alaves 3735:45-1045
11Osasuna 3744:55-1144
12Getafe 3741:52-1143
13Sevilla 3747:53-641
14Celta Vigo 3744:55-1140
15Las Palmas 3732:46-1439
16Rayo Vallecano 3729:47-1838
17Mallorca 3731:43-1237
18Cadiz 3725:49-2433
19Granada 3738:72-3421
20Almería 3736:74-3818

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.10.2013. u 15:11
    Mislim da mozemo reci da se Neymar definitivno bolje uklopio, puno bolje u igru Barce nego Bale u igru Reala, i jos je ozlijeden. Cak bi i reko da Sanchez igra puno bolje odkad je Neymar doso. I kad nema Messi-a Barca se manje muci nego prosle sezone.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.10.2013. u 16:55
    prava je priča Martino vs Anceloti sa pripadajućim kadrom. Po meni Martino pomalo uvodi Neymara i dozira, pa čak i Messija i stvara unutranju kompetitvnost, igra puno bolje ombrambeno i agresivnije i čvršće od Vilanove. Real će malo pričekati da se riješi nabrijanosti Jose Mourinha jer je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2013. u 20:41
    30% bolji igrac za skoro duplo love.kolko para tolko muzike.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2013. u 20:02
    odličan posao za oba kluba ali mislim da je Bale puno bolja kupovina...
    Obrisan korisnik
  • Hrvoje199013.09.2013. u 23:29
    kad smo već kod duga Reala, čini se meni da je veći Hajdukov dug nego Realov :P
    Hrvoje1990