Košarka

Ispunjen i drugi hrvatski cilj, apetit je postao veći

Piše:Ivor Krapac • nedjelja, 15.09.2013.
Ispunjen i drugi hrvatski cilj, apetit je postao veći
Foto: EPA

Dodavanjem Talijana u uspješni niz nastupa u Sloveniji, hrvatski košarkaši pobrinuli su se da posljednje kolo drugog kruga Europskog prvenstva prođe bez briga o odlasku u četvrtfinale. Hrvatska je osigurala svoje mjesto među posljednjih osam, a slijedi borba za prvo mjesto u skupini. S obzirom koliku vrijednost ta pozicija ima, nema razloga da se u hrvatskom taboru razmišlja o bilo čemu drugom osim o utakmici protiv Grčke, koja je na rasporedu u ponedjeljak...

Na početku nije izgledalo obećavajuće. Za razliku od dvoboja s Finskom dva dana ranije, Italija se pokazala kao puno opasniji protivnik za Hrvatsku u drugom krugu Eurobasketa, što nije bilo nimalo iznenađujuće. Talijani nisu bez razloga prenijeli obje pobjede iz prvog kruga i s takvim učinkom obavili veliki dio posla u lovu na četvrtfinale - iako oslabljeni, u Sloveniji izgledaju vrlo dobro, a tijekom prvih 20 minuta subotnje utakmice u ljubljanskim Stožicama to se vidjelo na parketu i odrazilo na semaforu.

Iz hrvatskog kuta gledanja, prvo poluvrijeme ogleda s Talijanima gurnulo je u prvi plan priču o pritisku, s kojim su se izabranici Jasmina Repeše teško nosili tijekom tog razdoblja utakmice. Pritiska je sigurno bilo, utakmica u kojoj možete osigurati četvrtfinale i skinuti s leđa taj teret prije posljednjeg kola neće proći bez psihološkog opterećenja, ali dobar dio razloga za probleme bio je u igri suparnika. Talijanski košarkaši su na oba kraja parketa bili brži, Hrvatska nije uspjela odigrati obranu na razini one iz ranijih pobjeda, dok je momčad Simonea Pianigianija brzinom i dobrim postavljanjem pokrila glavni nedostatak u sastavu s kojim su došli na Eurobasket.

Bez puno visine u reketu, Talijani su u svojem prethodnom nastupu bili na velikim mukama protiv Slovenije, ali u prvom poluvremenu sudara s Hrvatskom uspjeli su natjerati Antu Tomića i kasnije Luku Žorića da ne primaju loptu jako blizu koša, s dovoljno brzim dolaskom igrača na udvajanje da Tomić ili Žorić potom ne bi stigli lako poentirati iz reketa. Pomoglo je što Marco Cusin nije ušao u veće probleme s prekršajima, za razliku od talijanskog susreta sa Slovenijom, a plus na strani Pianigianijevih izabranika bilo je i što Hrvatska tada još nije igrala obranu kakvu može. Nije bilo tranzicije, a u igri "pet na pet" nije bilo vanjskog šuta, što je, uz probleme u reketu, značilo puno uloženog truda bez pravog rezultata na napadačkom kraju parketa.

Ako su u prvom poluvremenu Talijani pokazali više od Hrvatske i napadački i osobito kvalitetnom obranom koju su tada igrali, u drugom dijelu stvari su se okrenule. Buđenje Repešinih izabranika počelo je već potkraj druge četvrtine, kada je Hrvatska, da je bilo veće preciznosti iz slobodnih bacanja, mogla do egala. Tada nije išlo, no s ostavljanjem napadački potentnog suparnika na samo devet ubačenih poena u trećoj četvrtini hrvatski košarkaši sasvim su usmjerili stvari u svoju korist.

Takvih 10 minuta bilo je dovoljno za subotnji nastup. Možda i zbog nedostatka svježine, što je normalna stvar kako se utakmica bliži kraju, Hrvatska je malo popustila u posljednjem periodu. No, s raspucanim Luigijem Datomeom kao jedinim izrazito raspoloženim igračem u napadu, Talijani su se uspjeli samo približiti, ali ne i zakomplicirati utakmicu do kraja.

Za razliku od ranijih natjecanja na kojima su igrali, dobra je vijest što su hrvatski košarkaši još jednom pokazali da neće puknuti pod pritiskom ni kada postane teško. Nisu se raspali kada je pritisak bio na leđima, a Talijani igrali dobro u prvom poluvremenu, niti kada je suparnička momčad zaprijetila potpunim povratkom u završnici susreta.

S ukupno šest pobjeda zaredom poslije startnog bljedila i poraza od Španjolaca, Hrvatska može biti zadovoljna dosad obavljenim na Eurobasketu, ali još nema razloga za otvaranje šampanjca. Četvrtfinale je tu, ostvaren je i drugi cilj, nakon onog minimalnog prolaskom prvog kruga, što je, naravno, dobra vijest, no prave stvari tek slijede. Ukoliko dobiju Grčku, izabranici Jasmina Repeše mogu osigurati dvoboj s nominalno slabijim suparnikom među posljednjih osam, Ukrajinom ili Latvijom, a za to se vrijedi boriti u posljednjem kolu drugog kruga. Pobjeda donosi prvo mjesto u skupini - i nema razloga za razmišljanje o bilo kakvim drugim kalkulacijama.

Osim Hrvatskoj, subota je bila sretna i Sloveniji, koja je pobjedom nad Grčkom osigurala vlastiti prolaz, a pomogla je da sigurni četvrtfinalist postane i Italija. Grci će svoju šansu tražiti protiv Repešinih izabranika, s imperativom pobjede, ali ne ovise samo o sebi, s obzirom da im je potrebno i da Talijani u posljednjem kolu nadjačaju Španjolsku. Kako će Hrvatska i Grčka na parket u prvoj utakmici u ponedjeljak, u 14:30 sati, sve može biti poznato već poslije tog susreta.

Završno kolo drugog kruga počinje u nedjelju

Prije nego svoje utakmice posljednjeg kola odigraju reprezentacije u skupini F, doznat ćemo rasplet skupine E, iz koje u četvrtfinale prolaze Litavci, Francuzi i Srbi, dok Ukrajina (2-2) zasad ima pobjedu prednosti pred Latvijom (1-3). Ukrajinci u nedjelju s početkom u 17:45 sati u posljednjem kolu igraju protiv Litve, a Latvijci će prije toga, u 14:30 sati, probati opravdati ulogu favorita protiv Belgije. Završe li Ukrajina i Latvija s omjerom 2-3, prednost će imati Latvijci, zbog visoke pobjede (85:51) u međusobnom susretu na početku drugog kruga.

Nedjelju će zatvoriti ogled Francuske i Srbije, s početkom u 21 sat. Bit će to borba za prvo ili drugo mjesto u grupi, ovisno o raspletu litavskog ogleda s Ukrajinom u ranijem terminu. Litva, Francuska i Srbija su uoči posljednjeg kola na 3-1, Litavci s prednošću iz međusobnog susreta s Francuzima, a Srbi s Litavcima.

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2013, skupina F

1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.09.2013. u 22:35
    Joj daj od....verglaj:) lol
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2013. u 22:33
    Sutra treba pobijediti Grke no ne treba se previše trošiti... bitna je snaga i svježina za četvrtfinale....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2013. u 18:07
    ne fali nitko, jer imamo potencijalni rezultat nakon toliko godina....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2013. u 16:56
    fali nam joke
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2013. u 16:55
    da izgube sve do kraja, sto se mene tice ja zadovoljan.odo na kos poslje 10 god
    Obrisan korisnik