Vodeni sportovi

Šest razloga zašto biste danas trebali biti tužni

Piše:Bojan Koprivica • četvrtak, 26.09.2013.
Šest razloga zašto biste danas trebali biti tužni
Foto: EPA

Vjerojatno niste svjesni da je jučer završen 34. America's Cup. Lako je moguće i da uopće nemate pojma radi li se pri spomenutom događaju o brzinskom gutanju feferona, deset tisuća krugova dugom natjeravanju vozila u radijusu malo manjem od vaše dnevne sobe ili nekom drugom sportu koji nam je podarila najnaprednija ekonomska zajednica na svijetu. Razlog zašto ne znate što je America's Cup je da je to jedriličarsko natjecanje, a o jedrenju nitko nikad ne piše jer jedrenje izgleda nikoga ne zanima. Što je već samo po sebi šteta, ali nije jedan od razloga zašto biste baš danas trebali biti tužni.

Kao i u svakom drugom natjecanju, i u ovome postoji pobjednik i gubitnik. Ovaj prvi se zove Oracle Team USA, a ovaj drugi Emirates Team New Zealand. Ovaj prvi će se godinama slaviti ne samo kao pobjednik, već će se toj imenici dodavati razni pridjevi poput herojski, dok će se ovaj drugi u najboljem slučaju morati zadovoljiti nečime poput tragični. S obzirom na to da su do poraza u seriji do devet pobjeda došli nakon vodstva od 8:1, vjerojatno je da će Novozelanđani biti suočeni i s onom najružnijom riječi koja se dijeli gubitnicima - chokers.

Ako kojim slučajem niste upoznati s tim izrazom, choke je riječ kojom gledatelji opisuju vrhunske sportaše koji su se po njihovom mišljenju, da oprostite, usrali. Time revni pratitelji i komentatori sportskih zbivanja lamentiraju manjak mentalne snage kod sportaša koji na ekranu pred njihovom foteljom nedvojbeno pune gaće, suočeni s veličinom sportskog momenta kojemu su nedorasli. Uz pivicu i kikiriki, naši hobi-psihijatri ledene krvi prisjećaju se tada vlastitih slavnih trenutaka u kojima ih je superiorna psiha dovela do sedmog mjesta na općinskom natjecanju u aviomodelarstvu, sanjanog posla na noćnoj porti Elektre i figure modela za slike "prije". Iako bi upotreba riječi "choke" mogla naći mjesto na ovoj listi, neće. Iz jednostavnog razloga što je lista moja i ja izmišljam pravila dok pišem.

Pobjeda novca

Larry Ellison, čovjek koji je financirao projekt Oracle Team USA, ima osobnu tržišnu vrijednost od 44 milijarde dolara. Osim ako se ne radi o dinarima bivše Jugoslavije krajem osamdesetih, nitko normalan nema 44 milijarde bilo čega. Ako mislite da Todorić ima para, Ellison može kupiti i njega i njegovih 100 najboljih prijatelja slične platežne moći.

America's Cup je oduvijek bio natjecanje ekscentričnih bogataša, kojima za nadvladavanje krize srednje dobi nije bio dovoljan klasični kabrio ili perika, ali pravila koja je Ellison kao branitelj kupa postavio za ovo izdanje postala su i bogatima preskupa. Minimalni budžet ove godine je procijenjen na 80 milijuna dolara, čime je broj izazivača već na početku skresan na tri. Za usporedbu, na posljednjem normalnom izdanju natjecanja, 2007. godine u Valenciji, bilo ih je 11.

No, niti tri preostala izazivača nisu igrali na istom nivou, jer je budžet Ellisonove ekipe bio trostruko veći. Time su si mogli priuštiti dva jednako vrijedna broda, dvije jednako vrijedne posade, više sati treninga i jaču ekipu na obali koja je danonoćno optimirala plovila i koja se na kraju pokazala presudnom. Oracle Team USA je okupio toliko vrhunskih jedriličara da je Sir Ben Ainslie, četverostruki olimpijski pobjednik, natjecanje počeo na klupi. Kada Ellison nešto poželi, Ellison si to i kupi.

Poraz malih

To smo mogli biti i mi. Mala zemlja koja drži u šahu sportski svijet. Sjetite se '92. i male Hrvatske koja se u finalu namjerila na veliku NBA Ameriku. Ili '98. kada nam se na putu do finala Svjetskog nogometnog prvenstva ispriječila hipnotizerka koja je Liliana Thurama uvjerila da je Gerd Müller. Sjetite se i zanosa i ponosa koji nas je nosio, dana i tjedana u kojima ništa drugo nije bilo važno. I zamislite da smo protiv Francuske vodili ne 1:0, već 3:0 petnaest minuta prije kraja utakmice i da nema utakmice za broncu. Tako je danas na sjevernom i južnom otoku, gdje su sinoć sportska srca pucala glasnije nego čepovi šampanjaca u razmaženoj Americi naviknutoj na uspjehe.

Godinama i godinama Novozelanđani proizvode i ponajbolje svjetske jedriličare i ponajbolje svjetske jedrilice. Jedrenje i ragbi su dva ponosa zemlje koju s Hrvatskom veže ne samo veličina, nego i brojno hrvatsko iseljeništvo. Zemlje u kojoj su znakovi na ponekim ulicama na tri jezika: engleskom, maorskom i dalmatinskom. Kiwiji su naši i ovaj poraz boli.

Natjecanje je završeno

Danas je tužan dan ne samo zato što su pobijedili krivi, već i zato što je samo natjecanje završeno. Nema više večeri pred prijenosima uživo na You Tubeu, nema više divljenja najbržem match racingu kojeg smo ikada vidjeli. Pred kulisom San Francisca gledali smo dva katamarana od preko 20 metara kako jure brzinama neviđenima u natjecateljskom jedrenju. Vidjeli smo brzine od preko 40 čvorova, odnosno preko 80 kilometara na sat, brodove koji su plovili gotovo trostrukom brzinom vjetra koji su imali na raspolaganju. Vidjeli smo katamarane s jarbolima od 40 metara, visine zgrade od preko 12 katova. Vidjeli smo najzanimljiviji America's Cup ikada.

Sastav posada

Pobjednik se zove Oracle Team USA. Prvi dio je jasan, Ellison je osim svog novca uložio i novac svoje tvrtke vrijedne 150 milijardi dolara. Ali ovo "Team USA"? Od jedanaest natjecatelja na palubi američkog broda, Amerikanac je bio samo jedan - Rome Kirby. Na američkom brodu bilo je više Novozelanđana nego Amerikanaca. Voditelj cijelog projekta također je bio Novozelanđanin, najuspješniji sudionik America's Cupa svih vremena, Russell Coutts. U američkoj ekipi je bilo manje Amerikanaca nego u Medveščaku igrača rođenih u Hrvatskoj.

Zemlja s 300 milijuna stanovnika je u stanju pronaći samo jednog vlastitog sportaša, dok zemlja s četiri milijuna stanovnika ima devet.

Aotearoa

Američki brod se zvao Oracle Team USA 17. Strašno maštovito. Izazivačka jedrilica nosi ime Aotearoa, koje je prekrasno i po zvuku i po značenju, jer je to maorsko ime za Novi Zeland, kojim ekipa prepoznaje, prihvaća i pronosi svoje korijene. U natjecanju koje je povijesno dominirano brodovima imena tipa Sloboda, Dobrovoljac, Hrabri i Pouzdanost, imenima koja vas mogu navesti na pomisao da ste zalutali na nogometni turnir u Tuzli prije pedeset godina, već je sama melodičnost riječi Aotearoa dovoljna da vas pridobije na stranu Novog Zelanda.

Ellison

Ne treba Ellisona ne voljeti zato što je bogat. Mislim, može se, ali ima boljih razloga. Larry Ellison se na prethodnim natjecanjima America's Cupa postavljao u ekipu. I na samo kormilo. On je dobar hobi jedriličar, ali koliko taštine mora biti u tome da se iz postave u kojoj u prosjeku sjedi dvadesetak olimpijskih medalja u jedrenju izbaci vrhunski profesionalni jedriličar i postavi samog sebe? Pa čak se ni Mamić ne postavlja na centarfora kad Dinamo igra u ligi prvaka. Još ne. Ako počne, znate tko je kriv.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • terryboy27.09.2013. u 09:25
    Ovo je sigurno najlošiji i najsramniji prikaz Americas cupa u njegovoj povjesti. Pravi pamflet antipropagande najstarijeg natjecanja na svijetu koje je i ove godine svijetu podarilo neslučene tehnološke inovacije. Sramotni prikazaz jedrenja i uspjeha znanosti u teoriji fluida. Prebrojavanje krvnih... [više na forumu]
    terryboy
  • Obrisan korisnik27.09.2013. u 08:24
    Hahahahaha naprosto fantastično. @estevaKakve čitanke, ovo bi na misama trebali čitati ;)
    Obrisan korisnik
  • Zdren26.09.2013. u 22:37
    Jedrenje?
    Zdren
  • Seattle26.09.2013. u 21:42
    " Izazivačka jedrilica nosi ime Aotearoa, koje je prekrasno i po zvuku i po značenju, jer je to maorsko ime za Novi Zeland, kojim ekipa prepoznaje, prihvaća i pronosi svoje korijene. " Nisam pratio ali kako moze New Zealand biti mali ako su najbolji u tom sportu. To je kao reci za Hrvate... [više na forumu]
    Seattle
  • Obrisan korisnik26.09.2013. u 19:55
    Ili '96. kada nam se na putu do finala Svjetskog nogometnog prvenstva ispriječila hipnotizerka koja je Liliana Thurama uvjerila da je Gerd Müller. Ili 98....
    Obrisan korisnik