Nogomet

Hajduk, Dinamo i Rijeka nastavljaju utrku

Mario Katušić • ponedjeljak, 28.10.2013.
Hajduk, Dinamo i Rijeka nastavljaju utrku
Foto: Duje Bonačić

14. kolo MaxTV Prve lige obilježile su pobjede tri momčadi gotovo izjednačene na vrhu prvenstvene ljestvice, Hajduka, Dinama i Rijeke. Njihov četvrti pratitelj Lokomotiva je malo posustao porazom na Poljudu, Slaven Belupo je došao do velikog boda u Puli, a Split je u posljednjim trenucima utakmice došao do sva tri boda u Stanovima...

14. kolo započelo je u petak poslijepodnevnim susretom Istre i Slaven Belupa u Puli. Susret u kojem su se sastale ekipa Igora Pamića, koja kroz ovo cijelo prvenstvo igra vrlo promjenjivo, te Koprivničanci, koji su se dolaskom Mladena Frančića na klupu rezultatski i prezentacijski podigli, prošla je u blagoj dominaciji gostiju. No, oni ipak nisu uspjeli doći do pobjede unatoč tome što su već u trećoj minuti došli u vodstvo pogotkom Ivana Fuštara nakon udarca iz kuta. Nakon nekoliko prilika s obje strane, od kojih su bolje imali gosti, Istra je izjednačila sredinom drugog dijela pogotkom Slavka Blagojevića iz slobodnog udarca s velike udaljenosti. Do kraja susreta Slaven je imao nekoliko sjajnih prigoda, no najbolju su propustili domaćini, kada je Jo na jednu ubačenu loptu ostao zamalo kratak.

Ove dvije momčadi sada očekuje izazov u Kupu, gdje Istra gostuje kod Zagreba, dok Slaven Belupo u Koprivnici dočekuje Lučko. Nakon toga ove dvije momčadi imaju domaće susrete u prvenstvu. Slavenu dolazi ekipa Hajduka, dok će Istra ugostiti Osijeka koji u Pulu dolazi po bodove spasa.

Prvu od dvije subotnje utakmice otvorio je dalmatinski susret Zadra i Splita. U jednoj utakmici bez puno prilika na kraju su više sreće imali igrači Splita, i to u posljednjim trenucima susreta, kada vrlo lijep pogodak postiže „joker“ s klupe Mario Kvesić. Njegov drugi pogodak u prvenstvu, a oba su bili prava mala remek-djela. Zadar je u velikoj krizi, u posljednjih osam susreta postigli su tek pobjedonosni pogodak u Puli, u zadnjim trenucima utakmice. Split se, s druge strane podiže, učvrstio je peto mjesto, a sve je bliže i Lokomotivi. Split je slobodan do vikenda, budući da ne nastupa u Kupu, dok Zadra očekuje teško gostovanje kod Cibalije u Vinkovcima.

Derbi kola odigran je u subotnjim večernjim satima na Poljudu, gdje je Hajduk u prekrasnom dekoru dočekao Lokomotivu i uz veliku podršku navijača došao do nova tri boda. Junak susreta ponovno je bio Marko Bencun koji je postigao dva pogotka, od kojih je posebno lijep onaj prvi u 38. minuti, dok je drugog postigao u 87. Lokomotiva se pokušala vratiti, u sudačkoj nadoknadi izjednačio je Marko Pjaca, no Hajduk je već u idućem napadu sve riješio kada je kontru pogotkom završio Mario Pašalić. Hajduk u srijedu u Kupu gostuje kod Vinogradara, dok Lokomotiva ima slobodan tjedan za pripremiti se za susret sa „starijim bratom“, Dinamom.

Dinamo je uspješno odradio susret s Hrvatskim dragovoljcem i ostao korak uz momčad Hajduka. Novi trener Zoran Mamić u sastav je postavio gotovo zaboravljenog Fatosa Beqiraja, a ovaj mu je uzvratio vrlo dobrom igrom. No, u strijelce su se ipak upisali drugi igrači. Dragovoljac je zapravo bio apsolviran već nakon osam minuta pogocima Soudanija i Juniora Fernandesa. U drugom dijelu je prvo Marcelo Brozović u 53. minuti podigao na 3:0, Stipe Bačelić-Grgić uspio smanjiti s bijele točke u 65., a krajnji rezultat je u 75. minuti postavio Duje Čop i time prekinuo svoj dugi golgeterski post. Dinama sada čeka Kup avantura u Unešiću, kod Zagore.

Posljednji susret 14. kola odigran je u Gradskom vrtu, a sastali su se Osijek i Rijeka. Rijeka, zanimljivo, do sada nije izgubila ni bod u susretima s pet momčadi iz donje polovice, a taj trend je nastavila i u Osijeku. Iako su bili umorni od gostovanja u Lyonu, Riječani su imali dovoljno snage da rutinski odrade susret protiv bijelo-plavih, a u vodstvo su došli u 28. minuti pogotkom Zorana Kvržića. Andrej Kramarić je u 64. to podigao na 2:0, no Osijek se samo dvije minute kasnije vraća u susret, a pogodak je postigao Saša Novaković. No, do kraja susreta domaćin nije uspio ozbiljnije priprijetiti, a Rijeka je svoju pobjedu potvrdila pogotkom Ivana Močinića u 79. minuti.

Rijeka je tako nastavila pratiti vodeći dvojac, dok Osijek tone sve dublje, a iduća prilika za bodove spasa im je idući vikend u Puli. Prije toga ove obje momčadi gostuju u Kupu na sjeveru Hrvatske. Rijeka u Ludbregu kod Podravine, dok Osijek dolazi u Čakovac na noge Međimurju.

Pogodak kola

Iako je pogodak Zorana Kvržića bio uistinu lijep i precizan, naslov pogotka kola ipak pripada Slavku Blagojevića čija je bomba s 30-ak metara udaljenosti završila u mreži iznenađenog Silvija Rodića. Pogodak vrijedan velikog boda za održavanje prednosti ispred najugroženijih.

Igrač kola

Jedini dvostruki strijelac ovog kola je bio Marko Bencun i time je zaslužio i naziv igrača kola. Osim dva pogotka, bio je stalna opasnost po gol Lokomotive i dokazao da u njemu leži ogroman potencijal.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • maxi29.10.2013. u 11:09
    "Lokomotiva se pokušala vratiti, u sudačkoj nadoknadi izjednačio je Marko Pjaca..." nije izjednacio nego smanjio :)
    maxi