Nogomet

Uz "štrajk" strijelaca, razuma i trafostanice vrh ostao nepromijenjen

Piše:Lovro Štrbinić • ponedjeljak, 11.11.2013.
Uz "štrajk" strijelaca, razuma i trafostanice vrh ostao nepromijenjen
Foto: FaH

Još jedan "radni" vikend na terenima MAXtv Prve lige donio je nove pobjede Dinama, Hajduka i Lokomotive, vjerojatno bi i Rijeke da tehničke i vremenske poteškoće nisu zaustavili susret na Kantridi, a Split ponovno nije primio pogodak, no nije ga niti zabio...

Hrvatski nogometni prvoligaši približavaju se polovici svog ovosezonskog prvenstvenog nadmetanja, a nakon nepotpunih 16 rundi loptanja po "elitnim" hrvatskim travnjacima aktualni prvak drži vrh na kojeg se vratio u prošlom kolu.

No, sad već prošlotjednu rundu započeo je klub koji je i završio kolo prije toga. Zadar je nakon četiri dana odmora dočekao Lokomotivu sa željom da konačno pred svojim navijačima uspostavi željeni ritam osvajanja bodova, no napravljen je korak nazad, nakon što su u Sigetu bila naprijed dva. Lokosi su tehničkom superiornošću odgovorili borbenom pristupu domaćina i zasluženo se vratili pobjedama nakon dva vezana poraza. Mogao je, doduše, Zadar ponešto i zakomplicirati da je bilo preciznosti, no tom logikom je i klub s Kajzerice mogao riješiti sve mnogo ranije od sudačke nadoknade. Zanimljivo je da je Zadru ponovno ove sezone zabio branič Leonard Mesarić, kojem golovi nisu u osnovnom opisu radnog mjesta.

U subotu je za vrat Lokomotivi želio nastaviti "puhati" Split, no osim "granitne" obrane, koju u posljednje vrijeme Crveni prakticiraju, za pobjedu je potrebno napraviti nešto prema naprijed. Ulogu favorita u Gradskom vrtu Splitovci nisu opravdali, imali su skoro pola sata i igrača više, no prekasno su preuzeli veći rizik i ništa konkretnije nisu uspjeli napraviti. Štoviše, vijest o dolasku kluba korak bliže propasti kao da je mobilizirala igrače Osijeka, koji nisu bili ništa manje opasni od protivnika i ne može se reći da su nezasluženo došli do boda. Za statistike željne čitatelje stiže informacija kako vratar Splita Danijel Zagorac nije primio gol 517 minuta u nizu i optimisti u Parku mladeži već pogledavaju i prema rekordu Ivana Kelave, koji se svojedobno zaustavio na 950 minuta netaknute mreže.

Večernji subotnji termin bio je rezerviran za lov na bodove drugog splitskog kluba, ovaj put protiv Istre 1961, koju nisi pobijedili više od tri godine, točnije 1204 dana. Zapravo, nisu bili pobijedili, jer ta priča nije dobila nastavak ponajviše zahvaljujući Kouassiju, a odličnim rolama istaknuli su se i Pašalić, strijelac treću utakmicu uzastopce, te Tino Sven Sušić. Dobro su Splićani funkcionirali u sustavu 3-5-2, osim Maglice, a unatoč nekolicini prijetnji ekipe iz Pule u prvom dijelu, Pamićevi izabranici ostali su bez spomena vrijednog učinka. Tako su Bijeli dvadesetak sati proveli na vrhu MAXtv Prve lige, ali i još jednom otišli u utrobu poljudskog stadiona praćeni ovacijama više od 17 tisuća gledatelja.

Dinamov susret s Koprivničanima bio je u sjeni vijesti o odstranjivanju Sammira iz prve ekipe Modrih, a nakon dugo vremena od prve minute nastupio je i Alen Halilović, odigrao solidnu rolu, a spretni menadžeri vjerojatno će požuriti istaknuti kako je na neki način izborio jedanaesterac, poslao loptu u kazneni prostor koja je dotaknula Brleka u ruku. Zabio je Čop, vratio Dinamo na vrh, ali to je vjerojatno jedino što će malobrojni gledatelji pamtiti s tog susreta. Možda još neku od obrana Pelina i dobru reakciju Zelenike kad je Matoš imao čistu priliku dovesti Slaven Belupo u vodstvo.

I onda kad se očekivalo da Rijeka protiv HD-a potvrdi treće mjesto na tablici, u priču se najprije uplela kiša i stvorila zanimljive uvjete na Kantridi, koji su očito najviše odgovarali Dariju Kneževiću. Kapetan Rijeke zabio je svoj prvi pogodak u HNL-u u karijeri, ali zapravo će ga morati postići ponovno jer je poništen baš kao i cijela utakmica. Iako se očekivalo da neće izdržati teren, mada je izuzetno "nategnuta" tvrdnja kako je izdržao, na kraju je otkazala trafostanica, struja je na sat vremena otišla u nepovrat i sudac nije imao drugih mogućnosti nego prekinuti utakmicu koja je idejno trebala biti nogometna. Kako Rijeka daje nekolicinu reprezentativaca, nije moguće odigrati novi susret za 24 sata pa će se naknadno odredit termin ponovljenog ogleda. Zasad se kao prvi slobodni termin nameće tek 21. prosinca.

Na kraju je u četiri završena susreta palo tek pet pogodaka, da je utakmica na Kantridi privedena kraju rezultatom s poluvremena, ili uz još jedan pogodak, bio bi to ovosezonski rekord neefikasnosti u MAXtv Prvoj ligi. Ovako će potencijalna potvrda toga morati pričekati.

Igrač kola

U susretu između Hajduka i Istre 1961 na Poljudu Jen Evrard Kouassi pokazao je zbog čega protivnici splitskog kluba upravo njega apostrofiraju kao najveću opasnost. Odličnom reakcijom prvo je asistirao za prvi pogodak, a potom je još ljepše dovršio akciju za konačnih 2:0.

Pogodak kola

U kolu koje je obilježeno golgeterskom sušom ljepši od ostalih bio je upravo pogodak Kouassija, točnije cijela akcija koju je pokrenuo Sušić, nastavio Jozinović, čije je dodavanje u asistenciju za pogodak pretvorio mladi reprezentativac Obale Bjelokosti.

Odluka kola

Sudac utakmice između Rijeke i HD-a Andrej Burilo odlučio je, u dogovoru s kapetanima obje ekipe, da se susret na Kantridi započne unatoč krajnje zanimljivim uvjetima na travnjaku. "Utakmica je započeta regularno uz minimalne uvjete za igru", rekao je kasnije delegat susreta, ali možda bi zaista bilo bolje i razumnije da je netko zaključio da ne postoje ti minimalni uvjeti, što bi se vjerojatno i dogodilo da povjerenike natjecanja ne pritišće zgusnuti kalendar sezone. Koliko god je potpisnik ovih redaka i vjerojatno još poneko uživao i zabavljao se gledanjem prvog dijela susreta u Rijeci, treba priznati da tu mnogo nogometa nije bilo. Na kraju je stvar "spasila" trafostanica i prekinula daljnje mučenje igrača, sudaca i lopte u svrhu zabavljanja gledatelja.

Izjava kola

"Imali smo umjetnički dojam kao Sandra Dubravčić u najboljim danima, ali ne žalim", riječi su kojima je trener Istre 1961 Igor Pamić još jednom odnio pobjedu u ovoj rubrici, a i zadovoljan viđenim u porazu, koliko se već zadovoljan može biti, otišao s Poljuda.

Otkaz kola

Tijekom subote domaći nogometni planet "presjekla" je vijest iz Maksimira. Informacija o tjeranju Sammira iz prve momčadi, vjerojatno i iz kluba, uručivanje otkaza sad vjerojatno zauvijek bivšem hrvatskom reprezentativcu došlo je naglo, teško je reći i neočekivano te najavilo kraj jedne dugogodišnje sage i Dinamu. A zaista je teško reći u čiju korist.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.11.2013. u 14:59
    jajaru provjeri info...kapetani Rijeke i HD-a su bili za odgodu ali mafija je forsirala da se igra
    Obrisan korisnik
  • Hektor33312.11.2013. u 08:53
    Po meni je bio ljepši prvi gol Hajduka nego drugi, ali dobro...
    Hektor333