Nogomet

Gdje to ide Robert Jarni: FK Sarajevo - plamenčić nade za BiH ligu

Sportnet • utorak, 03.12.2013.
Gdje to ide Robert Jarni: FK Sarajevo - plamenčić nade za BiH ligu

Nakon Branka Karačića u Zrinjskom i Ante Miše u Vitezu, Robert Jarni postao je treći hrvatski trener koji će na proljeće voditi nekog od bosansko-hercegovačkih premijerligaša. Član nezaboravne generacije Vatrenih iz 1998. godine sjest će na užarenu klubu FK Sarajevo, jednog od najvećih, najtrofejnijih i najpopularnijih bh. sportskih kolektiva...

Za Sportnet piše: Emir Aletić (Radiosarajevo.ba)

I neće mu biti lako jer dolazi u potpuno nepoznato okruženje na koje nije naviknuo. Nogometna svakodnevnica BH Telecom Premijer lige po mnogo čemu se razlikuje od bilo koje druge u Europi. Kronični nedostatak kvalitete i manjak sustavnog rada u domaćem klupskom nogometu najlakše je primijetiti prateći "roster" Brazilom opijenih Papetovih Zmajeva, koji u krugu od 25 igrača imaju samo jednog predstavnika domaće elite – vratara Borca Asmira Avdukića.

Prazne tribine

Sarajevo je, kao i ostali klubovi u ligi, žrtva iznimno slabog zanimanja publike koja ovdašnje stadione (vjerovatno najlošije u Europi) već godinama zaobilazi. Iako je klub uz lokalnog rivala Željezničara, najtrofejniji i najveći u državi, njegove utakmice protiv neatraktivnih rivala prati tek po nekoliko stotina gledatelja, dok derbiji s momčadima iz vrha ljestivce, privuku tek tri ili četiri tisuće navijača.

No, uz euforiju kakva sarajevsku publiku lako hvata, neće biti potrebno mnogo dobrih rezultata i kvalitetnih igara da bi se stvari osjetno promijenile. A kad je klima na Koševu povoljna, onda bi se na svakoj utakmici moglo očekivati i do 15.000 gledatelja.

Ovdašnje klupsko takmičenje već godinama stagnira, rezultati u Europi su očajni, ali ako postoji ijedan plamenčić nade u sve dubljoj tami, onda je to svakako Jarnijev novi poslodavac – FK Sarajevo.

"Bordo-klub", kako mu tepaju sarajevski sportski novinari, u posljednjih je godinu dana pretrpio korjenitu reorganizaciju. U Titovu 38B na nikad do kraja razjašnjen način doveden je malezijski milijarder Vincent Tan (isti onaj koji će kod Dubrovnika graditi hotelsko – apartmansko naselje), a njegovi su dolari odmah pronašli put do godinama prazne klupske kase.

Sponzorski ugovor Tana je, neslužbeno, stajao oko pola miljuna maraka (250.000 eura) što je za ovdašnje prilike dramatično velik novac. A to je tek početak njegovog angažmana u ovom klubu čiji nedavno izmijenjeni pravni status otvoreno pruža mogućnost kupovine uloga, odnosno mjesta ili glasova u Skupštini kluba. Samo se čeka da prebogati Malezijac uloži novac i zapravo postane gazda, a jedan od važnih koraka na putu potpunog zaokruženja reorganizacije upravo je postavljanje hrvatskog trenera na klupu.

U Sarajevu novca ima, mediji u Hrvatskoj ne bi trebali nasjedati na kojekakve priče kako su trofeji i sportska ambicija jedini razlog dolaska Roberta Jarnija na Koševo. Igrači trenutno drugoplasirane momčadi Premijer lige najplaćeniji su sportaši u državi, a klub sve svoje obveze ispunjava redovno, najviše zahvaljujući već spomenutom malezijskom kapitalu.

Ono što je Jarni vidio za kratkog boravka u bosanskohercegovačkoj prijestolnici ne treba ga i ne smije zavarati jer Sarajevo je organizacijski u svakom segmentu iskočilo miljama iznad ovdašnjeg prosjeka.

U ostalim klubovima vlada kaos, igrači bježe glavom bez obzira, a niti jedan klub već godinama ne uspijeva realizirati bilo kakav ozbiljan transfer. Mnogo je u toj ligi čudnih rezultata, potpuna nepredljivost i pregršt čudnih sudačkih odluka.

Jarni će se na bosanskohercegovačkim livadama nagledati svega i svačega i vrlo brzo saznati gdje je došao i u što se upustio. Za bilo kakav uspjeh pored rada i dobrih uvjeta na koje može računati, trebat će mu i mnogo sreće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • javasluk04.12.2013. u 10:04
    Kao prvo i oni su Hrvati. Hrvati iz Hercegovine. Oni su čak čišći Hrvati jer kod njih ima daleko manje miješanih brakova, u biti kod njih i nema uopće mješanih brakova, kod njih i na otocima (izuzev Visa). U Slavoniji, Istri rijetko tko da nema barem jednu lozu mađarsku, švapsku, mađarsku... [više na forumu]
    javasluk
  • nido04.12.2013. u 08:51
    Yakove rekao sam da ne generaliziram, nego mislim tocno na one koji zagovaraju ova sranja!!! Imam i ja rodbine iz Hercegovine. Ja zagovaram jednu i jedinstvenu BiH, zdravu i dostojnu covjeka...
    nido
  • Obrisan korisnik04.12.2013. u 00:21
    Dokad više ti mitovi o zlim Hercegovcima. Da, imamo Bandića i Mamića... A da krenem nabrajati 'oriđiđi' Rvate koji imaju prste u isto toliko pekmeza ne bi stao do sutra. Jedina istina je da se Hercegovcima zamjera uspjeh. Oni se drže skupa, međusobno se potpomažu: da, kojiput tako da netko nešto... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2013. u 22:04
    E moj pitar nije ni tebi lako, nabili smo vam komplekse pa ovdje TI prosipaš priču
    Obrisan korisnik
  • VanBasten03.12.2013. u 21:59
    pa vi s štrumfovima imate odlične odnose, završavate Kup između sebe i tako. A mensečini da je ona vaša karikatura, Bevanda, u vrhu Saveza godinama. Mojne ljudima ba prodavati priču.. Vi ste ugroženi taman koliko i štrumfovi...Da si navijač Zrinjskog pa hajde, imali bi oni o čemu...
    VanBasten