Nogomet

Lokomotivinu igru na terenu zasjenile priče izvan njega

Piše:Filip Han • subota, 28.12.2013.
Lokomotivinu igru na terenu zasjenile priče izvan njega
Foto: Kristijan Komarica

Nogometaši Lokomotive prvi dio sezone završili su na četvrtom mjestu lige s pet bodova zaostatka za Hajdukom i Rijekom. Lokosi su dobro otvorili novu sezonu, bodovni zaostatak mogao je biti i manji da nije bilo nekih utakmica u kojima su se nepotrebno i nespretno prosuli bodovi, a dobro raspoloženje oko momčadi narušile su priče izvan travnjaka...

Dvije gostujuće pobjede protiv Dragovoljca i Osijeka, te domaća protiv Belupa uz dobru igru dale su nadu da će Lokomotiva i u ovoj sezoni biti u vrhu ljestvice i boriti se s favoriziranim triom - Dinamom, Hajdukom i Rijekom. Uoči novogodišnje stanke situacija na tablici upravo je takva, Lokomotiva je četvrta iza tih ekipa i u nastavku nada se pomrsiti račune Hajduku i Rijeci, a Dinamu ako je to uopće moguće.

Upravo je povezanost s Dinamom bila i najviše spominjana tema krajem polusezone. Nejasni transferi, ponajprije onaj, odnosno oni Marcela Brozovića, koji su otkriveni nakon što su u javnost dospjela financijska izvješća Lokomotive, za mnoge su bili krunski dokaz o nezakonitoj povezanosti Dinama i momčadi s Kajzerice o kojoj se priča već dulje vrijeme. U klubovima tvrde da u tim transferima nema ništa nezakonito ni sporno, ali priča još nije završena i rasplet će tek biti poznat.

Još je jedna stvar "prodrmala" Lokomotivu uoči zadnjeg kola. Nakon što je trener Tomislav Ivković najavio da daje ostavku, u očima mnogih ona je bila rezultat najave Zdravka Mamića da će Dinamo na klupi ostaviti Zorana Mamića koja je samo pridonijela pričama o "pupčanoj vrpci" i utjecaju izvršnog predsjednika Dinama. Ivković je svoju odluku poslije posljednje utakmice s Rijekom ipak promijenio, nakon što je razgovarao s vodstvom kluba. S obzirom na to da je Ivković u ekipu unio svoj potpis, ostanak na funkciji vjerojatno je bolje rješenje koje Lokose može zadržati u vrhu u nastavku sezone.

Ukupna ocjena

Ukupan dojam na sredini sezone je zadovoljavajuć. Lokomotiva je igrala dobro početkom sezone, pobjeđivala je ekipe od kojih je nominalno jača, od trolista na vrhu je gubila tijesno ili izvukla remije. Forma je malo opala kako se bližio kraj, momčad je ušla u seriju poraza, no to nije ništa neobično s obzirom na to da se radi o mladoj ekipi. Bilo je tu nekih utakmica u kojima su se bodovi nespretno prosuli, a oni bi pomogli da Lokomotiva bude bliže vrhu, no situacija je još uvijek svijetla.

Četvrto mjesto je realno ako se u obzir uzmu sve okolnosti izvan terena, no to ne znači da momčad ne može biti među prve tri momčadi na kraju sezone, za to definitivno postoji kapacitet. Lokosi će morati pokazati zube jačima od sebe kako bi se to ostvarilo.

Najbolja i najlošija utakmica

Lokomotiva nije pružila neke spektakularne partije protiv jačih momčadi, tako da bi se kao najbolje utakmice mogle okarakterizirati pobjede protiv Hrvatskog dragovoljca i Osijeka. U desetom kolu protiv Dragovoljca Lokosi su preokrenuli zaostatak i u 93. minuti nakon penala Budimira pobijedili i izjednačili se na vrhu s Dinamom. U susretu 11. kola s Osijekom Lokomotiva je slavila s 5:0 (najviše u klupskoj povijesti) i time je izbila na čelo prvenstva u tom trenutku.

Utakmica u kojoj je Lokomotiva izgledala jako loše i u kojoj je upisala visok poraz bila je ona protiv Dinama početkom studenog. Dinamo je bio bolji s 3:0 na "gostujućem" terenu u Maksimiru, iako ni Modri nisu izgledali predobro u toj utakmici, što je bila još jedna u nizu izgubljenih utakmica protiv Dinama, te još jedan u nizu povod pričama o puštanju i "bratskom" osiguravanju bodova za Dinamo.

Istaknuli su se

Mladi Petar Mišić od početka sezone igra na visokoj razini. On je prvi asistent momčadi, a s pet postignutih pogodaka dijeli titulu najboljeg strijelca ekipe s Mariom Šitumom, te se pokazao kao pravo pojačanje. Važna karika u igri Lokomotive svakako je Mathias Chago čija statistika ne ostavlja pravi dojam o onome što pruža na terenu. Chago je koristan u oba smjera, važan je u organizaciji igre, a pomaže i u obrambenom dijelu.

U ovo doba prošle sezone

Kraj prošlogodišnje polusezone Lokomotiva je dočekala na trećem mjestu ljestvice iza Dinama i Hajduka. Lokosi su u tom periodu igrali jako dobro, momčad sastavljena od mladih igrača pomalo neočekivano je dobivala ekipe koje su na papiru bile jače od nje, a forma se u nastavku prvenstva i poboljšala što je na kraju rezultiralo drugim mjestom i nastupom u Europi.

Pogled u proljeće

Lokomotiva u nastavku sezone ne smije oscilirati niti kiksati protiv momčadi koje joj trenutno gledaju u leđa. Treba prikupljati bodove, a u utakmicama s ekipama koje su ispred pokušati iznenaditi, s tim da će za to biti potrebne bolje predstave nego su to bile one iz prvog dijela. Ako Lokosi uspiju izvući neke bodove i iz tih utakmica, plasman među prve tri ekipe bio bi velik uspjeh, koji k tome osigurava i nastup u Europi sljedeće sezone.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.12.2013. u 20:04
    Kakav si ti miš mali. Takvi poput tebe će nda kad i ode ta bagra iz Dinama promijenit ploču i stajat uz one koji su davali svoje živote za ovu borbu. Isto ko i 91'.Doći će i taj dan... :)) Lijep pozdrav svima kojima Dinamo nekaj znači!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.12.2013. u 19:15
    daj se više skinite s kurca lokomotive i dinama, šta vas boli kurac kako lokosi funkcioniraju, vas samo jebe šta je dinamo za 5 koplja ispred svih hajduka posebno, pa se na sve načine želi skinuti s trona. E nećeš razbojniče. Dabogda mamić doživotno ostao predsjednik dinama samo da ovakvima tipa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.12.2013. u 16:57
    Dragi, ovo je tekst o Lokomotivi (shodno tome i o Dinamu), zakaj spominješ Hajduk i Rijeku sad? Jesam ja rekao išta o njima? Svoj zločin opravdavati tuđim. To je tvoja logika. Dragi. Ali, kad već moram braniti nekoga, nije isto imati 2,3 igrača na posudbi i 85% igrača iz jednog kluba koji ti ga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.12.2013. u 16:03
    "Evo još jednog beskičmenjaka.. jel ti vidiš da 85% igrača Lokomotive su iz Dinamove škole, tebi nije čudno da masovno igrači besplatno odlaze u Lokomotivu i onda ih se kasnije kupuje za milijune? Možeš imati svoje poltronsko različito mišljenje, ali ovo su činjenice. Direktor Lokomotive je u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.12.2013. u 15:55
    "Dinamo i Mamić ne djeluju legalno i legitimno, već PROTIVNO ZAKONU, i da, svako ko to brani je mamićevac, plaćenik i ljudski šljam." A hajduk? Za hajduk znamo da je kupovao trofeje jer je dugovao pare sudačkoj mafiji. Hajduk je godinama i godinama bia u blokadi, dugova pare na sve strane...kršia... [više na forumu]
    Obrisan korisnik