Rukomet

Lokomotiva prezimila u Europi i juriša na Prvenstvo i Kup

Piše:Jelena Bagarić • subota, 28.12.2013.
Lokomotiva prezimila u Europi i juriša na Prvenstvo i Kup
Foto: FaH

Prvi dio sezone je iza najboljeg zagrebačkog kluba Lokomotive. Iako Lokosice nisu bile previše aktivne u dosadašnjem dijelu sezone, ipak postoji neki temelj na kojem bi se mogla ocijeniti njihova uspješnost u četiri mjeseca koliko je trajala ova polusezona. Najvažnije su ostvarile, prezimile su u Europi, a tek ih iščekuje ono najbolje, ali i najteže. Dobar posao odradio je trener Nenad Šoštarić sa svojim stručnim stožerom koji je na početku sezone imao misiju uigrati potpuno promijenjenu ekipu.

Prva četiri mjeseca sezone 2013./2014. prošla su izuzetno brzo za ponajbolji hrvatski ženski rukometni klub. U potpuno izmijenjenom sastavu Lokosice su pokazale puno, ali nisu odigrale mnogo. Samo devet utakmica u četiri mjeseca nevjerojatan je podatak za jednu rukometnu ekipu ili momčad. Međutim, tako se poklopilo. Regionalna liga ponovo je „štekala“ u organizaciji, a europske utakmice igraju se rijetko. Hrvatsko prvenstvo za Lokomotivu počinje tek krajem sezone tako da su bile osuđene na mnoštvo prijateljskih utakmica.

S druge strane, u nadolazećem dijelu sezone igrat će se puno više. Već sada u siječnju raspored postaje ozbiljno zgusnut i sada ćemo imati priliku vidjeti što zapravo igračice Lokomotive imaju za ponuditi. Međutim, i u ovih devet utakmica pokazale su dovoljno da bi se mogao steći dojam o njihovoj igri. Velik broj novih igračica stigao je u klub, pa je Nenad Šoštarić sa svojim stručnim stožerom imao puno posla oko uigravanja ekipe. Samo za Sportnet, Šoštarić je iznio svoja mišljenja o dosadašnjem dijelu sezone, ali i onome što Lokosice tek očekuje.

“Bilo je dosta toga u dosadašnjem dijelu sezone, ali to je samo početak onoga što nas čeka. Ja sam radeći nekakve planove za ovu sezonu došao do vrlo jednostavnog zbrajanja. Mi smo u ovoj polusezoni iza nas, od osmog mjeseca do sad odigrali devet službenih utakmica, četiri u Europi i pet u Regionalnoj ligi. Ne računamo da smo odigrali jako puno međunarodnih prijateljskih utakmica gdje smo tražili jake protivnike. U nekim idealnim uvjetima u drugom dijelu sezone nas očekuje 36 utakmica, dakle omjer je 1:4. Praktički od 2.1.2014. pa do početka šestog mjeseca mi nećemo imati dan odmora. Sve se svodi na utakmice koje prije svega jako puno znače,“ kazao je Šoštarić.

Što su do sada Lokosice napravile?

Lokosice su u sezonu ušle turbulentno. Odmah ih je na startu sezone čekala Podravka, a nakon toga i kvalifikacije za Ligu prvakinja u kojima su po prvi puta sudjelovale. “Mi smo izuzetno bitno promijenili ekipu od prošle godine i da su ambicije daleko, daleko veće nego što su bile prošlogodišnje jesu. Krenuli smo s odigravanjem utakmica koje su za nas do prije par mjeseci u fazi nedodirljivog. Mi smo ušli u kvalifikacije za Ligu prvakinja gdje smo odigrali vrlo korektnu s Ferencvarosem koji je zapravo reprezentacija Mađarske. Odigrali smo dobru utakmicu sa Zugom i nakon toga odradili dvije odlične utakmice s Brasovom,“ započeo je trener Šoštarić.

Odigrane utakmice i rezultati

Europa (LP i KPK)
FTC – Lokomotiva 26:23 (7:9)
Lokomotiva – LK Zug Handball 35:24 (18:10)
ASC Corona 2010 Brasov – Lokomotiva 23:25 (9:14)
Lokomotiva – ASC Corona 2010 Brasov 25:23 (11:12)

Regionalna liga
Lokomotiva – Podravka Vegeta 28:22 (17:9)
GEN – I Zagorje – Lokomotiva 30:23 (20:10)
Lokomotiva – Krim Mercator 24:28 (13:11)
Lokomotiva – Danilovgrad 31:17 (15:9)
Metalurg – Lokomotiva 18:19 (5:10)

Lokosice su po drugi put u istoj godini, ali u različitoj sezoni slomile otpor Podravke, svog najvećeg rivala. U prethodnoj sezoni su nakon tri poraza i jednog remija uspjele doći po pobjede onda kada je trebalo, u utakmici za treće mjesto u Regionalnoj ligi. No, tada su Lokomotiva i Podravka imale potpuno drugačije ekipe no što imaju za ovu sezonu. Tako su igračice Nenada Šoštarića u novom sastavu bez većih problema došle do pobjede nad svojim vječnim konkurenticama. Time su zapravo najavile ono što žele ove sezone, a to je Prvenstvo i Kup.

Nakon početnog zamaha u Regionalnoj s Podravkom uslijedio je kvalifikacijski turnir Lige prvakinja u Budimpešti. Protivnik nije bio lak, ali Lokosice su odigrale dobru utakmicu, no na kraju je ipak kvaliteta FTC-a došla do izražaja. “Reći ću zanimljivu izjavu trenera Ferencvarosa koji je nakon utakmice u kvalifikacijama za Ligu prvakinja rekao da je Lokomotiva puno jača i puno bolja od onoga što su oni gledali. Gledali su nas na pripremnom turniru u Szekesfehervaru. Normalno kad smo tek okupili i kad smo prolazili pripreme da to ne izgleda baš prekrasno. Međutim, za svaku dobru sliku i umjetničko djelo treba vremena,“ rekao je strateg Lokosica.

“ Za svaku ekipu u kojoj imate različite ljude, ljude različitih karaktera i u krajnjoj liniji godišta treba vremena. Imamo Sanju Rajović koja je udata i ima dijete s jedne strane, a Ines Lisjak i Nikolinu Tvorić koje su tek krenule na fakultet s druge strane. Sve to treba ukomponirat u jednu cjelinu i to nije bilo lako,“ pojasnio je trener Lokomotive koji je zadovoljan onime što je njegova ekipa postigla do sada. Puno je posla oko uigravanje ekipe bilo, no sve je kroz utakmice ipak „sjedalo“ na svoje mjesto.

Ipak događali su se neočekivani padovi. Od pet odigranih utakmica u Regionalnoj ligi Lokomotiva je zabilježila tri pobjede i dva poraza. Po nekim objektivnim pokazateljima trebale su imati jednu pobjedu više, no „kiksale“ su protiv GEN – I Zagorja te bi se ta utakmica mogla okarakterizirati kao najlošijom u ovoj sezoni. S druge pak strane, najbolja je sigurno bila ona protiv FTC-a, no ne zaostaju niti dvije utakmice s Brasovom u Kupu pobjednika kupova.

Osim Zagorja i Podravke, Lokosice su u Regionalnoj ligi igrale još s Danilovgradom, Metalurgom i Krimom. Crnogorski Danilovgrad objektivno je najslabija ekipa u Regionalnoj ligi pa je Lokomotiva lako došla do pobjede. Međutim, s uvijek neugodnim Metalurgom morale su se pomučiti, pa pobjeda nije došla tako lako. Protiv Krima na domaćem terenu Lokosice su pružile dobar otpor, no loša igra u drugom poluvremenu koštala ih je pobjede ili eventualnog remija.

“Teoretski, najmanje nam je važna ta Regionalna liga koju je u krugu prijatelja zovem dogovorene prijateljske utakmice,“ rekao je Šoštarić, a njegovo mišljenje dijeli i većina rukometnih djelatnika budući da ženska Regionalna liga nije na istoj visini organizacije kao što je to slučaj u muškom rukometu. Te utakmice su jake i kvalitetne kao što su i ekipe koje igraju, no nedostaje nešto što bi ovo natjecanje podiglo na višu razinu.

Nastup u Europi i nastavak u Kupu pobjednika kupova

Nakon što su ispale od FTC-a u utrci za prvo mjesto na kvalifikacijskom turniru koje je vodilo u Ligu prvakinja, Lokosice su preko švicarskog Zuga izborile nastup u trećem kolu Kupa pobjednika kupova. Prvi protivnik u tom natjecanju bila im je neugodna rumunjska ekipa ASC Corona 2010 Brasov.

Raspored utakmica siječanj i veljača

Regionalna liga:
Lokomotiva – Budućnost 4.1.
Lokomotiva – Vardar 11.1.
Vardar – Lokomotiva 12.1. (obje utakmice se igraju u Zagrebu<)
Podravka Vegeta – Lokomotiva 25.1.

Kup pobjednika Kupova
Lokomotiva – Byasen Trondheim 2.2.
Byasen – Trondheim 8.2.

Dvije zaista kvalitetne utakmice odigrale su ove dvije ekipe koje su u principu i podjednake kvalitete. Skoro identičnih rezultatom završile su obje utakmice, no pobjeda je oba puta otišla na stranu Lokomotive. Ključ u objema utakmicama bila je dobra obrana, no ono što bi za budućnost trebalo popraviti jest pad u igri koji se u obje utakmice dogodio. Međutim, kada se sve zbroji i oduzme te dvije utakmice trećeg kola spadaju u ponajbolje utakmice koje je Lokomotiva odigrala u dosadašnjem dijelu sezone.

U osmini finala očekuje ih Byasen, izuzetno jaka norveška ekipa protiv koje neće biti nimalo lako. “ Byasen je izuzetna ekipa, o njima je bespredmetno pričati. Oni su zadnjih deset godina druga ekipa Norveške. Prije mjesec dana su igrali s Larvikom u prvenstvu izgubili su jedan razlike, prošle godine su gubili od njih i na produžetke. Prava ekipa, ekipa s dugotrajnom poviješću, Trondheim je poznat kao centar ženskog rukometa u Norveškoj. Igraju tipičnu run and gun igru i koliko se mi možemo prilagoditi i spremiti i uspostaviti svoj stil igre toliko će nam biti bolje,“ kazao je trener Lokomotive.

“Naravno da nam puno znači igranje u Europi protiv Byasena. Dvije utakmice u kojima će svi vidjet jako dobre i jako kvalitetne igračice. To je nama i cilj, cilj nam je bio dovesti kvalitetne ekipe u Zagreb da grad ponovo počne živjeti sa ženskim rukometom,“ konstatirao je s pravom Šoštarić budući da je u utakmici protiv Brasova dvorana II Doma sportova bila ugodno popunjena, nakon dugo vremena na utakmici ženskog rukometa bilo je prisutno 1500 gledatelja. Sigurno je da će ekipa kao što je Byasen koja u redovima ima nekoliko reprezentativki Norveške privući dodatnu pozornost.

Ukoliko Lokosice prođu dalje neće im biti nimalo lako budući su ekipe koje igraju ovogodišnje izdanje Kupa pobjednika kupova izuzetno jake. “ Nakon toga, dao Bog da prođemo, igra se mini Liga prvakinja. Gledao sam od ovih 16 klubova koji su ostali u Kupu pobjednika kupova, deset je došlo iz Lige prvakinja, dakle igra se druga Liga prvakinja. Bilo bi lijepo proći dalje, bilo bi lijepo odigrati još bar dvije međunarodne jake utakmice i vidjeti gdje si u klasi s tim vrhunskim europskim klubovima. Mi ne spadamo u sam europski vrh, u tih nekakvih 20-30 klubova, ali da smo tu u klasi sa svima drugim ostalima jesmo. Bilo bi lijepo provjeravati sebe što smo mi napravili u tih šest mjeseci i što nam još treba da bi bili bliže,“ zaključio je trener Lokomotive.

Ciljevi i očekivanja u 2014. godini

U nadolazećih 36 utakmica Lokosice će tek morati pokazati koliko vrijede i jesu li spremne ove sezone nakon dugo vremena otići do kraja u Prvenstvu i Kupu.

“ Nekakav vrhunac sezona bit će Kup Hrvatske i Prvenstvo Hrvatske. Svi znamo koji su nam maksimalni ciljevi, želimo biti prvaci Hrvatske i to je osnovni cilj. Potrudit ćemo se da to i napravimo. Uz Božju pomoć i što manje ozljeda i bolesti vjerujem da zaista možemo napraviti puno. Uprava i svi ostali organizacijski uvjeti su tu. Klub se vraća na stare tračnice. Svi su preduvjeti ovdje, a na nama je samo da nastavimo s radom.

Moguća nova pojačanja

Iako je Lokomotiva skoro u potpunosti promijenila svoj sastav u ovoj sezoni, Nenad Šoštarić ne isključuje mogućnost dovođenja još novih igračica: “Ekipa je dobra, ali mi naravno razmišljamo o pojačanjima jer želimo više. I u tom aspektu razmišljamo da nam treba jedan klasični srednji vanjski uz ove igračice koje imamo. Imamo dobre igračice na vanjskim pozicijama, u principu pucača, Lidiju Horvat s desne strane i tri lijeva vanjska, Maju Kožnjak koja može zamijeniti obje strane. Međutim klasični srednji vanjski, playmaker bi nam dobro došao. I možda, ali to o tom-po tom, ali i ljevak koji bi nam mogao u nekim trenucima mogao zamijeniti Lidiju Horvat. Ali to su već planovi za stvaranje jedne zaista vrhunske ekipe. Mi radimo s onime što imam. S time smo zadovoljni, jako zadovoljni, a uvijek težimo boljem,“ pojasnio je Šoštarić.

Budući da je Prvenstvo i Kup prioritet, logično se nametnulo pitanje gdje se u cijeloj priči nalazi nastup u Regionalnoj ligi. Prošle godine Lokomotiva je zaista napravila iskorak kada se plasirala na Final four i tamo osvojila treće mjesto. No, može li to ponoviti i ove godine, pitanje je na koje je podrobno odgovorio trener Šoštarić

“ Moja filozofija sporta nije Pierre de Cubertin (op.a. „Važno je sudjelovati“). Znači ako treniramo, mi ne treniramo da bi igrali nego da bi pobjeđivali. Naravno da ćemo nastojati pobjeđivati i naravno da ćemo nastojati ostvari što bolji rezultat. Međutim, kao i u prvom dijelu sezone, tako i u drugom U Regionalnoj ligi ćemo dati šansu igračicama koji manje igraju. Jedino gdje se one mogu pokazati jest u jakim utakmicama, nama ne trebaju igrači koji će igrati utakmice s nekakvim slabijim hrvatskim ligašima. Trebaju nam igrači koji mogu biti ravnopravni u europskim utakmicama, tako da kad zamijenimo prvu sedmorku da se ne osjeti pad u igri. Naravno da ćemo htjet doći do toga.“

Kao što je i sam Šoštarić najavio, u nastavku sezone Lokomotivu očekuje puno utakmica u kojima će se tek trebati pokazati. Rotacije igračica biti će prijeko potrebne, no roster s kojim Šoštarić raspolaže sigurno će mu to omogućiti. “ Gust nam je kalendar, ali to nas ne zabrinjava. Imamo kadar od dvadesetak igračica. Imamo sad problema sa Sonjom Bašić koja tek treba počet trenirat. Rasporedit će se utakmice na sve njih, svaka od njih mora pokazati zašto je u Lokomotivi. Ali bi mi drago da cure shvate, da su Lokomotiva i Podravka ipak nešto specijalno u hrvatskom rukometu. Igrač koji odigra u Lokomotivi može ići u svaku klub u Hrvatskoj,“ konstatirao je.

Ono što je očito u ovoj sezoni jest da se Lokomotiva kao feniks digla iz pepela. Od kluba koji je prije nekoliko sezona bio pred gašenjem, popeo se na razinu pravog i ozbiljnog europskog kluba. “ Nasreću došlo je vrijeme da ne može svako doći u Lokomotivu. U Lokomotivu mogu doći samo vrhunski, samo oni koji nas zadovoljavaju igračkim i ljudskim kvalitetama i oni koji to žele. Kad kažem žele mislim da su ambiciozni. Lokomotiva je prestala biti klub u kojem se igra uz studiranje. Nego postaje jedan pravi profesionalni klub, i u tom profesionalizmu nema milosti za nikoga. Mi jednostavno ne možemo i ne smijemo radi svih ljudi koji su uz nas i ulažu da sredstva ne smijemo se ponašati neodgovorno. Moramo težiti najboljem,“ detaljno je i zorno objasnio Nenad Šoštarić.

Dakle, Lokosicama je u ovoj sezoni krajnji cilj osvojiti Prvenstvo i Kup. Posjetimo, posljednji put bile su prvakinje Hrvatske 2005., a trofej pobjednika Kupa posljednji put digle su 2007. godine. Sve preduvjete da se ove sezone vrate na vrh hrvatskog rukometa imaju. Podravka i dalje „vreba“ i ne treba ju otpisivati. Klub je to s dugačkom tradicijom koji iza sebe ima 20 osvojenih naslova i bez obzira što ove sezone imaju promijenjenu ekipu neće se predati bez borbe.

Treba još unutar ekipe poboljšati neke stvari kao što su očiti padovi u igri tokom jačih utakmica koje često dovode Lokosice u neprilike. Međutim, već na startu drugog dijela sezone očekuju ih jake utakmice u kojima će se morati iskazati. Prvo im 4. Siječnja u goste dolazi Budućnost, a vikend kasnije također na domaćem terenu odigrat će dvije utakmice s moćnim Vardarom. Zatim ih 2. Veljače očekuje novi europski ispit protiv Byasena. U toj utakmici morat će dati sve od sebe kako bi pobijedile. Sigurno bi puno za igračice i klub značio plasman u četvrtfinale natjecanja kao što je Kup pobjednika kupova.

Bez obzira na sve, priča se na kraju ponovo svoji na Prvenstvo i Kup : “Nama je osnovni cilj ove sezone Prvenstvo i Kup i tu uopće nema diskusije,“ zaključio je Šoštarić.

1. HRLŽ

1Podravka Vegeta 20688:384+30440
2Lokomotiva 21640:451+18935
3Zrinski  20554:520+3427
4Dalmatinka 20501:493+824
5Split 2010 21537:533+424
6Dugo Selo 55 21569:569024
7Bjelovar 20571:557+1420
8Koka 21494:565-7117
9Rudar Labin 20496:562-6616
10Zamet 21541:617-7614
11Osijek 21485:561-7614
12Sesvete 20505:581-7611
13ŽARK Split 20328:516-1880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

1. HRLŽ

1Podravka Vegeta 20688:384+30440
2Lokomotiva 21640:451+18935
3Zrinski  20554:520+3427
4Dalmatinka 20501:493+824
5Split 2010 21537:533+424
6Dugo Selo 55 21569:569024
7Bjelovar 20571:557+1420
8Koka 21494:565-7117
9Rudar Labin 20496:562-6616
10Zamet 21541:617-7614
11Osijek 21485:561-7614
12Sesvete 20505:581-7611
13ŽARK Split 20328:516-1880

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!