Nogomet

Hajdukova jesen: odrađena još jedna dionica maratona prema boljoj budućnosti

Piše:Bernard Jurišić • nedjelja, 29.12.2013.
Hajdukova jesen: odrađena još jedna dionica maratona prema boljoj budućnosti
Foto: Duje Bonačić

Hajduk će još jednu sezonu vjerojatno završiti bez trofeja. Kad se stvari gledaju iz ove perspektive, lako je reći da je jesen bila neuspješna. No, Hajduk je čudna biljka i nikako ga se ne može promatrati sam kroz jednu dimenziju...

Igor Tudor je ove jeseni radio dobar posao na terenu, ali i prilično loš pred mikrofonima. Neke nespretne izjave nisu ga učinile pretjerano popularnim izvan Hajdukove obitelji, ali mu nitko ne može osporiti da je napravio dobar posao s obzirom na kadar kojim raspolaže.

Hajduk se dugo sasvim dobro nosio s Dinamom i Rijekom u prvenstvu (nije izgubio ni jednu od pet utakmica protiv njih), ali što je najvažnije - uspio je stvoriti novu "dodatnu vrijednost" koju će danas-sutra moći unovčiti. A to je za Hajduk u ovom trenutku gotovo ravno trofeju.

Šteta je što europska obveza protiv gruzijske Dile Gori nije bila, recimo, negdje u rujnu kad je Hajdukova momčad igrala najbolje. Ispadanje u 3. pretkolu Europske lige protiv "bezimenog" protivnika za klub poput Hajduka je neuspjeh, ali ipak je potrebno te utakmice staviti u pravi kontekst. A on kaže - Hajduk nije imao ni iskustva, ni kvalitete za proći tu prepreku.

Ego se Hajdukovim navijačima malo oporavio zbog činjenice da je nakon ispadanja doveden ponajbolji igrač te momčadi Giorgi Iluridze, koji je, nažalost po Splićane, svoje najbolje utakmice u jesenskoj polusezoni odigrao u dresu koji nije Hajdukov.

Eksperiment sa švedskim sportskim direktorom Jensom Anderssonom neslavno je propao, jer uz dužno poštovanje prema tomu što mu nedostaje obitelj, zbog toga napustiti posao nakon samo tri mjeseca nije baš ozbiljno. Novi sportski direktor imenovan je tek ovih dana, pa će Goran Vučević, čija je obitelj u Splitu, s Tudorom slagati kockice momčadi za proljeće.

Ukupna ocjena

Hrabra i agresivna (relativno) mlada momčad minule je jeseni zaradila puno pljeska od punih poljudskih tribina. Dugo je uspješno trčala usporedo s Dinamom i Rijekom, dok u završnici ozljede, umor i limitirani kadar nisu uzeli svoje. Zimska pauza Hajduku je došla u pravo vrijeme.

Do početka proljetnog dijela utakmice će se igrati u uredima. Potreban je barem jedan unosan transfer kako bi klub u proljeće mogao funkcionirati i pripremati se za novu sezonu. Hoće li to biti Mario Maloča, Jean Kouassi, Mario Pašalić ili netko četvrti - znat će se iza nove godine. Realno je da se unovče i dobre igre BiH reprezentativca Avdije Vršajevića, za kojeg postoji zanimanje u Turskoj.

Najbolja i najlošija utakmica

I najbolju i najlošiju utakmicu polusezone Hajduk je odigrao protiv najvećeg rivala. Prvenstveni dvoboj u rujnu Splićani su riješili s "čistih" 2:0, "počastivši" novog trenera Modrih Branka Ivankovića porazom na početku kratkotrajnog trećeg angažmana u Dinamu.

No, najveći rivali vratili su im u kupu i to s kamatama. 0:5 u prvoj utakmici četvrtfinala kupa bilo je ne samo najteži poraz ove sezone, nego najteži poraz od Dinama u povijesti.

Istaknuli su se

Lovre Kalinić u jednoj se polusezoni prometnuo u reprezentativnog kandidata i potencijalno možda i jedinog Hajdukovog putnika u Brazil narednog ljeta. 24-godišnji Solinjanin premašio je očekivanja nakon što ga je Tudor pretpostavio tada još jednom reprezentativnom kandidatu Goranu Blaževiću na početku sezone. Dosta Hajdukovih jesenskih bodova idu "na njegovu dušu".

Od mladića koji su gurnuti u vatru na početku sezone najbolje se snašao Mario Pašalić i postao jedna od ključnih figura splitske momčadi. Osim što je s dva gola srušio Dinamo u derbiju, 18-godišnjak je u 23 nastupa zabio ukupno šest pogodaka i privukao skaute mnogih inozemnih klubova na Poljud.

U ovo doba prošle sezone

Prošle je sezone u ovo vrijeme Mišo Krstičević dobivao slične komplimente kao i Tudor ove, jer je uspio od tankog kadra "umijesiti" ono što su njegovi prethodnici uspijevali s puno skupljim momčadima. Drugo mjesto na prvenstvenoj ljestvici, ali i plasman u polufinale kupa u kojem je na koncu Tudor potpisao trofej.

Pogled u proljeće

Kuglice ždrijeba u kupu nisu bile milostive prema Hajduku, pa im je Dinamo zatvorio vrata "utješnog" trofeja već u polufinalu. (Minimalno) pet bodova zaostatka s Dinamom, kao i činjenica da će se za razliku od Modrih Bili vjerojatno oslabiti za neku od važnih karika koje treba prodati kako bi se preživjelo, ne ostavlja puno optimizma glede prvenstvene utrke.

No, Hajdukovi ciljevi ove sezone ionako nisu trofejni, jer kadar kojim Tudor raspolaže realno teško može parirati kvalitetnijim i brojnijim "rosterima" financijski stabilnih Dinama i Rijeke. Minimalni cilj ispod kojeg se ne smije ići je Europa, kao i što duži ostanak u utrci za najviše pozicije.

Izvan konkurencije

Ništa što je Hajduk radio ove jeseni ne može zasjeniti ono što se događalo na tribinama. Hajdukovi navijači punili su i Poljud, ali i sve druge stadione po Hrvatskoj, još jednom dokazujući kako je ljubav Hajdukovih navijača apsolutna i bezuvjetna. S takvom navijačkom podrškom i čitava borba za financijski oporavak ima smisla. Kao i vjera u bolju i trofejniju budućnost.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.01.2014. u 19:29
    Pa od koga će biti minusi nego od čitatelja? Ne može se podijeliti onoliko minusa koliko se želi, o čemu pričaš? Po toj logici onda bi ti tako sebi mogao podijeliti puno pluseva da anuliraš minuse :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.01.2014. u 15:32
    Mislim da je logično da Juriš piše o Hajduku, budući da on bolje zna što se događa u klubu od nekog "neovisnog" novinara koji događaje u klubu prati s neke distance.Mislim da bi bilo pošteno da objasniš što to u ovom članku nije dobro napisano tj. "kako bog zapovjeda"?
    Obrisan korisnik
  • free2le30.12.2013. u 16:15
    Koji je sportski novinar koji prati nogomet neovisan? Novinari prate klubove većinom za koje navijaju a razlikuju se samo u količini kritike koju koriste. Nažalost količina kritike prema klubu/igraču/upravi je proporcionalna benificijama koje taj novinar koristi od istih. Npr. Pacak je na čuđenje... [više na forumu]
    free2le
  • 280430.12.2013. u 15:19
    Vidim malo komentara a puno minusa. Logično je zaključiti da minusi nisu baš od čitatelja, nego od nekoga tko može bez problema uči u sportnet klub i podijeliti onoliko minusa koliko želi. I drugo: maraton je atletska disciplina koja ima određenu duljinu: 42.195 metara, bilo bi zanimljiva prognoza... [više na forumu]
    2804
  • 280429.12.2013. u 17:44
    tko o kome svoj o svome, juriš o hajduku. dajte nekog neovisnog da napiše članak onako kako bog zapovjeda.
    2804