Rukomet

Turbulentna polusezona Nexea obilježena bolnom europskom ranom

Piše:Mario Katušić • ponedjeljak, 30.12.2013.
Turbulentna polusezona Nexea obilježena bolnom europskom ranom
Foto: rknexe.hr

Iza rukometaša iz Našica je teška i sadržajna polusezona u koju se ušlo s puno nepoznanica, uz veliki broj novih igrača. Na kraju nje može se reći da je vidljiv napredak, ostvareno je nekoliko sjajnih rezultata, no dogodilo se i nekoliko neočekivanih kikseva, a posebno je bolno ispadanje iz Europe na način o kojem će se u Našicama još dugo pričati.

Na početku sezonu za trenera je postavljen dosadašnji sportski direktor Zdenko Kordi, koji je najavio da je cilj napredovati i pokušati ostaviti što bolje rezultate igrajući susret po susret. Kao glavni cilj postavljena je afirmacija novih igrača te ostanak u SEHA ligi.

SEHA Gazprom South Stream liga

Ekipa Nexea je nastup u ovoj sezoni SEHA lige započela porazom u Sutinskim Vrelima kod Zagreba, no odmah nakon toga uslijedila je velika pobjeda nad Tatranom u debitantskom nastupu u osječkom Gradskom vrtu. Serija od tri domaća susreta je nastavljena uvjerljivom pobjedom protiv Borca, no kada se očekivao dodatni korak, uslijedio je prvi ovosezonski kiks i poraz od Vojvodine. I onda, kada se počelo pretpostavljati da Nexe ipak nema kvalitetu uslijedio je gostujući remi protiv Metalurga, u susretu u kojem se Nexe vratio iz osam pogodaka minusa te poraz od samo dva razlike kod Vardara u jednom izjednačenom susretu.

Sjajni nastupi iz Makedonije okrunjeni su pobjedom u Beogradu kod Partizana, no onda je ponovno uslijedio neočekivani pad. Domaći bod protiv Lovćena osiguran je tek u posljednjim sekundama susreta, a par dana nakon toga uslijedio je i poraz u Bjelorusiji od Meškova. Lijep uvod u sezonu je dodatno pokvaren domaćim porazom od Zagreba, kao i gostujućim u Banjaluci, od protivnika koji je iz Osijeka ispraćen s 14 pogodaka razlike. 11 bodova iz 12 susreta ipak nije rezultat kojem su se u Našicama nadali, posebno nakon pobjede nad Tatranom. U preostalih šest kola Nexe se tako nada da bi mogao ostvariti dovoljno dobre rezultate koji bi im osigurali 6. mjesto ljestvice, što je u početku sezone i bio neka vrsta cilja, no neće biti lagano i oscilacije se ne smiju nastaviti.

EHF Cup

Natjecanje u EHF Cupu Nexe je počeo protiv grčkom Diomidisa. Iako protivnik nije dolazio iz zemlje poznate po kvalitetnom rukometu, Nexeu nije bilo lagano. No, domaća pobjeda od 26:22 bila je dovoljna, tako da su Našičani nakon poraza 31:28 ipak osigurali sljedeći krug i susret protiv velikog Ademar Leona.

A protiv uglednih protivnika Nexe je u Našicama odigrao i svoj najbolji susret u ovoj polusezoni. 34:29 bio je sjajan rezultat koji je budio nadu, ali u Španjolskoj se dogodilo ono što su u klubu nazvali „Horor u svjetlo plavom“, po boji dresova koji su nosili suci te utakmice. Nexe je i tu utakmicu igrao vrlo dobro, kroz cijeli susret su držali povoljan rezultat, a pet minuta prije kraja na semaforu je bilo 30:28. A u tih pet minuta, Nexeu je poništen pogodak zbog prijestupa, oduzeta lopta u napadu te se u zadnju minutu ušlo s 32:28 i napadom Ademara. Onda su suci prvo isključili igrača gostiju, a u posljednjoj sekundi susreta dosudili i sedmerac, koji su domaći iskoristili, za prolaz u grupnu fazu natjecanja EHF Cupa. Poraz za kojeg iz kluba još uvijek tvrde da boli te se osjećaju kao da u tom susretu nije bilo dovoljno biti samo bolji na terenu.

Tko se iskazao, a tko je zakazao?

Kroz ovu polusezonu neki su igrači oscilirali, neki su podigli svoju igru na višu razinu, dok neki ipak nisu opravdali očekivanja. Prvo ime momčadi sigurno je najbolji strijelac i peti asistent SEHA lige Igor Vujić koji u prosjeku postiže 7.18 pogodaka po susretu što je za više od gola bolje od drugoplasiranog igrača. On je možda i jedini koji je kroz cijelu polusezonu zadržao konstantu, a posebno se ističe utakmice u Ademaru gdje je držao momčad postigavši 11 pogodaka.

Osim Vujića vrijedi spomenuti i dva igrača koji su odradili lavovski posao u obrani. To su kapetan Marko Mrđenović te Albin Eter čija je ozljeda jedan od ključnih razloga činjenice da je u posljednjim susretima Nexe primao više golova nego do tada.

Marin Vegar je sjajno otvorio sezonu i pokazao se kao pravo pojačanje, no pokazalo se da ipak još nije spreman za ovakav ritam i gust raspored te su njegove partije prema kraju polusezone bivale sve lošije. Vrlo dobro je igrao i veliki potencijal Šime Ivić koji je imao posebno dobar mjesec Listopad, no posljednje susrete je i on zakazao.

Vratari su možda bili i jedan od slabijih aspekata momčadi. Perica Lelić je odradio nekoliko sjajnih susreta, prije svega onaj domaći protiv Zagreba, no bilo je i onih gdje ga uistinu nije išlo, i tu se vidio nedostatak Mate Šunjića koji je proteklih sezona često bio presudni faktor u pobjedama Nexea.

Sigurno se više očekivalo od sjajnog krila Franje Lelića koji nikako nije mogao uhvatiti pravu formu, a i neka pojačanja, kao što su Marin Kružić i Luka Sokolić nisu opravdali očekivanja te se od njih puno više očekuje u proljetnim utakmicama.

Što očekivati u nastavku sezone?

Iako se trener Kordi ne usudi to niti spomenuti, konstantno ponavljajući kako je cilj Nexea biti što bliže Zagrebu, Našičani bi morali pokušati napasti našu najbolju momčad, kako u natjecanju hrvatskog kupa, pa tako i u prvenstvu. Zagreb ove godine ne izgleda bajno, Nexe je pokazao da može igrati s njima i tu ne bi smjeli biti rezervirani, nego moraju prodati, jer zanimljivo i neizvjesno prvenstvo bilo bi najbolja stvar koja se može dogoditi hrvatskom rukometu.

Što se tiče SEHA lige, Nexe bi u preostalih šest susreta trebao pokušati napraviti što više, posebno uzevši u obzir da će četiri od tih šest susreta odigrati na domaćem terenu. Osvajanje šestog mjesta bilo bi odlično i ekipa bi si to trebala postaviti kao neki cilj, i tako na neki način isprati rane koje su ostale od nekoliko neugodnih kiksova.

Ona najvažnija stvar je da treba afirmirati još igrača, kao i konstantno podizati formu istih i uigravati ekipu. Nexe ima mladu momčad predvođenu s nekoliko iskusnih prvotimaca i to bi trebala biti formula za napredak popraćen rezultatskim uspjehom i tako treba i nastaviti.

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!