Zimski sportovi

Nicklas Lidström - 20 godina savršenstva

Piše:Ana Legradi • ponedjeljak, 06.01.2014.
Nicklas Lidström - 20 godina savršenstva

"Da mi je na jedan dan biti Nicklas Lidström!", želja je svakog hokejaša današnjice. Šveđaninu koji je svojom pojavom obilježio moderno razdoblje Detroit Red Wingsa i NHL-a teško je pronaći detalj kojim bi na 20 godina karijere utisnuli ijednu crnu točkicu, pa s razlogom nosi nadimak Mr. Perfect ili The Perfect Human. Ako još niste, Lidström je pravi razlog zbog kojeg ćete istinski zavoljeti hokej...

Godina je 2012., Hockeytown očekivano, u 26 od 28 sezona, ugošćuje doigravanje, ali već u četvrtfinalu zbrajaju se rezultati. Navijači su nervozni, u pitanju je produženje ugovora sa švedskim kapetanom, novčanice su pretanke i nema ih puno, predstojeća sezona je neizvjesna. U ligi se zahuktava situacija između igrača i klubova. Izmoren ozljedama, gladan odmora, Nicklas Lidström za 31. svibnja 2012. godine najavljuje konferenciju kojom je klubu i svijetu najavio svoj odlazak s leda. Poslije Stevea Yzermana i Dominika Hašeka, GM Ken Holland je ponosno s leda otpratio još jednog sjajnog igrača.

Iz života na vrhu Švedske i NHL-a

Osobni karton

Ime: Nicklas
Prezime: Lidström
Datum i mjesto rođenja: 28.04.1970., Avesta (Švedska)
Obitelj: supruga Annika, sinovi: Kevin, Adam, Samuel, Lucas
Pozicija: branič
Klubovi: VIK Västeras (SHL), Detroit Red Wings (NHL)
Olimpijska odličja: zlato (2005./2006.)
Svjetska prvenstva: zlato (1900./1991.), srebro (2003./2004.), bronca (1993./1994.)
NHL nagrade: "Norris Award" za najboljeg braniča (7), branič s najviše asistencija (2), igrač s najviše asistencija u doigravanju (1), branič s najviše golova (2), branič s najviše bodova (5), branič s najviše bodova u doigravanju (4), Stanley kup MVP "Conn Smythe Trophy" (1), najbolji švedski igrač "Viking Award" (2)
Stanley kup: 1997., 1998., 2002. i 2008.
Ostale nagrade: branič s najviše bodova na OI (2005./2006.), Triple Gold Club (2005./2006.)
Umirovljenje: 31. svibnja 2012.

Odrastao na obalama Dalecarlie u pitomom okružju švedskih prirodnih ljepota i gradiću Avesti zaigrao je hokej u Eliteserien s VIK Västeras HK. U 110 utakmica u vrhu švedskog hokeja upisao je 53 boda. S 19 godina Lidström je bio tek 53. pick Wingsa u trećoj rundi daleke 1989. godine, "željezo za kaljenje" po Hollandovom ukusu . U NHL je stigao dvije godine kasnije i zaigrao s legendom u Detroitu i tadašnjim kapetanom Stevom Yzermanom. Vođa mu je dao temelje koje je preuzeo njegovim umirovljenjem 2006. godine. "Kad sam stigao u NHL Steve je bio kapetan i postao je moj uzor u svemu", reći će Nick o svojem prethodniku.

Nick u svojoj karijeri nikada nije odbijao poziv švedske reprezentacije, kada ga ozljede nisu sprječavale, za nastup na Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama. Član Triple Gold kluba prvu je medalju osvojio 1991. godine i to najsjajniju, a nakon toga brončanu (1994.) i srebrnu (2004.). Na europskom ledu u talijanskom Torinu je sa svojim suigračima Švedskoj priuštio sedmu zlatnu medalju. U uvijek zanimljivom ogledu vječnih rivala sa sjevera, Sverige i Suomi, prevladala je tehnika momčadi kapetana Matsa Sundina uz 3:2, a u oku Saku Koivua i Teemu Selännea se zacaklila suza.

Od dolaska u Detroit, sa 21. godinom, uvijek je bio među igračima s najviše minuta na ledu po utakmici. U Detroit je ušao na velika vrata, iskoristio je mogućnost učenja od Yzermana i već je prve sezone upisao 60 bodova kao "rookie" te ušao u NHL All-Rookie Team. Godine 1991. Holland je postao vlasnik i kreator jedne od najvećih ličnosti u hokeju na ledu te postavio temelje modernoj verziji Wingsa.

Era Svetog grala

Na prvi Stanley kup nije čekao predugo, savršeni čovjek uz savršenu ekipu je Sveti gral po prvi puta uzeo u ruke 1997. godine, a iduće godine Yzerman i društvo su uspjeli obraniti trenutno najteže obranjeni naslov prvaka u svijetu sporta. U oba finala Wingsi su bili stopostotni, s 4-0 u seriji su savladani Philadelphia Flyersi i Washington Capitalsi. Rekli bi neki, uzaludan je dolazak u NHL ako barem jednom nisi podigao Stanleyja, junaku ove priče je to pošlo za rukom četiri puta.

"Najpametniji hokejaš današnjice"

Uvijek na pravom položaju, koordinirani pokreti, igra poziciju braniča, ali nikada nije pretjerivao u fizičkoj igri, karakteristike su to kojima je zadivio mnoge poklonike među stručnjacima i komentatorima koji su ga u najboljim godinama opisivali kao "najpametnijeg hokejaša današnjice". Svojim je dodavanjima na poziciji braniča bio ono što je njegov suigrač Pavel Dacjuk na poziciji centra. Njegova inteligentna igra, bez pogrešaka, je bila melem za oči.

Nakon 1998. godine momčad se promijenila, 2001. godine u grad hokeja dolazi Dominator, hobotnice su ponovno letjele po ledu, a u finalu je uz 4-1 u seriji pala Carolina.

Posljednji Kup je pao 2008. godine kada je u finalu savladan Pittsburgh uz 4-2, a posljednje finale u Joe Louis Areni je odigrano već iduće godine. Finalisti su bili isti kao i prethodne godine, ali pobjeda je pripala momčadi Sidneyja Crosbyja uz 4-3 u seriji.

Lindström je s Wingsima osvojio četiri od ukupno 11 Stanleyja čime klub drži treće mjesto u ligi, iza Montreal Canadiensa (24) i njihovih najvećih rivala Toronto Maple Leafsa (13).

Najbolji europski hokejaš

Poruka mladim igračima

"Uvijek mi je bilo na pameti samo jedno: dati sve od sebe, ali prije svega pobijediti. Poručio bih mladim igračima da se trude iz dana u dan i rade na svojim vještinama, to je najvažnije u svakom sportu. Sve će se jednom isplatiti. Uvijek sam se trudio biti takav igrač, a kao kapetan razgovarati s igračima i biti pravi vođa."

Dolaskom u Detroit svoje najbolje godine i sav talent je poklonio samo jednom klubu. U 20 sezona upisao je 1564 utakmice i 1142 boda te 12 nastupa u All Star utakmicama. Četiri je puta podizao Stanley Cup i sedam puta trofej Norris, za najboljeg braniča sezone. Posljednji Norris je podigao u 40. godini života. Dvije godine je primio nagradu za najboljeg švedskog igrača "Viking Award".

Nakon Torina postao je 17. igrač član Triple Gold Cluba. Lidström je prvi europski igrač koji je kao kapetan osvojio Stanleyja i prvi hokejaš iz Europe koji se okitio nagradom za najkorisnijeg igrača doigravanja u sezoni kada je osvojio treći po redu Sveti Gral, 2001./2002. Sve ovo ga čini najboljim europskim hokejašem koji je ikada igrao u NHL-u.

Odlazak u stilu...

Vratimo se u Joe Luis Arenu 31. svibnja 2012. godine. "Hvala ti za nevjerojatnih 20 godina. Sve što si dao za Wingse je bilo sa stilom, svakim danom pazeći na detalje. Mislim da je naš Nick bio jedan od najboljih igrača ove franšize i cijele lige", riječi su kojima se Holland oprostio od najvrednijeg pulena kojeg je iz zemlje željeza i bakra doveo u svoje redove.

Steve Yzerman o Lidströmu

"Po mojem mišljenju, Nick je jedan od najboljih braniča koji su ikada zaigrali u NHL-u. Ne treba raspravljati o njegovom talentu. Nisam siguran ima li 42 godine, ali nevjerojatno je da s toliko godina stoji u eliti lige", riječi su kojma je Yzerman opisivao svojeg nasljednika.

Ozljeda, godine i udaljenost od obitelji su ga prisilile na ovaj korak u 42. godini života. "Svaki izlazak na led, atmosfera na ledu i oko njega me uvijek tjerala da nastavim još jednu sezonu, ali sada je zaista gotovo. Pokušat ću se nekoliko tjedana odmarati i previše ne misliti na oproštaj i činjenicu da više ne mogu igrati tako dobro kao što sam nekad igrao. To je ujedno bio jedan od razloga zašto sam danas objavio umirovljenje", zaključio je Lidström, najdugovječniji kapetan franšize iz Detroita, svoj govor pred novinarima, navijačima i cijelim svijetom.

"Nikad nisam mislio napustiti Red Wingse, uvijek ću biti dio ekipe koja će nadam se uskoro osvojiti Stanleyja," riječi su Nicka na opraštanju od navijača. Naravno, Holland nije mogao pustiti svojeg miljenika te mu je za sada povjerio ulogu skauta u klubu koju obnaša već drugu sezonu za redom. Klub će njegovu peticu umiroviti 6. ožujka 2014. godine na ceremoniji prije ogleda s Colorado Avalancheom.

U znak poštovanja prema igraču koji je postao uzor mladima i svojom igrom postavio visoke standarde NHL je objavio kratki video uradak NHL 36, 36 sati s Nickom, koji daje samo mali uvid o Nicku kao suprugu, ocu, igraču, kapetanu, suigraču, prijatelju i savršenom čovjeku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lovro-ZG10.01.2014. u 13:11
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik10.01.2014. u 10:29
    bravo ana!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.01.2014. u 13:18
    Odlican clanak, a za Nick sta mislim govori slicica u mom profilu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.01.2014. u 13:06
    Upravo oni članci koji čine sportnet posebnim, Bravo!
    Obrisan korisnik