Rukomet

Francuska i Poljska u redizajniranim sastavima, Srbiji startni dvoboj kao četvrtfinale

Piše:Mihaela Bradovski • subota, 11.01.2014.
Francuska i Poljska u redizajniranim sastavima, Srbiji startni dvoboj kao četvrtfinale
Foto: Nikola Movrić

Skupina C Europskog prvenstva u Danskoj skupina je koja se nalazi na istoj strani ždrijeba u kojem je smještena i Hrvatska. Prolazak u drugi krug kroz nju će tražiti Srbija kao finalist prošle smotre, Francuska koju rezultati i reputacija stavljaju u ulogu favorita, Poljska koja iza sebe ima pripreme prepune ozljeda, ali i pobjede nad Češkom i Mađarskom, te Rusija koja u ovoj konkurenciji figurira kao reprezentacija s najmanje šanse za prolaz dalje. Odgovore na mnoga pitanja dat će već uvodni susret u kojem će se sastati Srbija i Poljska...

Gotovo svi sudionici skupine C slažu se u jednome, skupina u koju je ždrijeb spojio Srbiju, Francusku, Poljsku i Rusiju izjednačenija je u odnosu na ostale, a nama je posebno zanimljiva zbog daljnjeg dijela natjecanja. Francuske i poljske pripreme obilježile su ozljede, na velikoj sceni predstavit će neke nove snage, a ove dvije reprezentacije krasi još jedna sličnost. U odabranom sastavu Claudea Oneste tek trojica igrača igraju van domaće lige (Mahe, Sorhaindo, Nikola Karabatić), dok je uigranost jedan od aduta i poljske vrste u kojoj čak šestorica igrača (Szmal, Bielecki, Michal Jurecki, Lijewski, Chrapkowski, Grabarczyk) dolaze iz Kielcea.

Srbija, svjesna težine uspjeha prije dvije godine, želi nastaviti na visokoj razini iako niti ona u Dansku ne kreće u najjačem sastavu i s velikim izjavama istićući da bi "poraz na otvaranju od borbe za medalje napravio tek pustu želju, ako se zna da na tom putu stoje protivnici poput Francuske, Hrvatske i Švedske", dok će Rusija, upravo preko ovako neizvjesne skupine, a u ulozi autsajdera, pokušati vratiti dio sjaja koji je nekada na europskim prvenstvima imala.

Srbija

Srebro osvojeno na domaćem terenu reprezentaciji Srbije donijelo je mjesto nositelja prilikom ždrijeba skupina u Danskoj, a upravo uspjeh od prije dvije godine novi izbornik Vladan Matić smatra obvezujućim i na ovogodišnjoj smotri najboljih europskih selekcija. No bez obzira na to što u Dansku putuju kao finalisti prošlog Europskog prvenstva, Matićevi izabranici drže kako je upravo skupina C u kojoj se nalaze "skupina smrti".

Jedan od protivnika u Danskoj bit će Rusija s kojom su Vujin, Ilić i društvo odmjerili snage upravo u kvalifikacijama za ovo natjecanje. Srpska rukometna vrsta u oba međusobna susreta slavila je zahvaljujući tek pogotku razlike, pobjedivši pred domaćim navijačima s 30:29 te u ulozi gosta rezultatom 29:28. Susret u Nišu, gledajući napadački učinak, obilježio je Žarko Šešum, autor osam pogodaka, no njega zbog oporavka nakon teške ozljede potkoljenice nema među putnicima u Aarhus. Jednako tako, iz konkurencije je otpao i Nenad Vučković iza kojeg je operacija palca desne ruke.

Bez njih dvojice Srbija je u pripremnom razdoblju upisala dvije pobjede, svladavši Crnu Goru s 32:25, odnosno Makedoniju s dva razlike, točnije 30:28, osvojivši time prvo mjesto na turniru. Prvo ime turnira bio je član Kiela Marko Vujin koji je u prvi susret, u kojem je njegova momčad u jednom trenu imala visokih 11 prednosti, ugradio devet pogodaka sa stopostotnim učinkom s linije sedam metara, dok je protiv Makedonije dodao novih sedam zgoditaka.

"Naš glavni prioritet bit će koncentracija na našu igru, po kojoj želimo biti prepoznatljivi. Prije svega tu mislim na požrtvovnost i pravi pristup, a jednako tako želim da se u slučaju pobjeda ne zanosimo, baš kao što ne želim očajavanje dogode li se porazi. Želimo nastaviti tamo gdje je stala naša ženska reprezentacija i predstaviti se u pozitivnom svjetlu, no pristup će biti ići korak po korak", istaknuo je izbornik Matić koji je zajedno s asistentom Dejanom Perićem klupu Srbije preuzeo u studenom prošle godine.

Iako se na konačnom popisu nalazi 19 imena, javnost će ime jednog igrača koji će ostati u Srbiji u ulozi rezerve saznati pred sam polazak. Matićevo povjerenje dobili su vratari Darko Stanić, Slaviša Đukanović i Strahinja Milić, lijeva krila Ivan Nikčević i Nemanja Ilić, desna krila Rajko Prodanović i Bogdan Radivojević, Rastko Stojković, Alem Toskić i Mijajlo Marsenić na crti, dok na vanjskim pozicijama računa na Marka Vujina, Nemanju Zelenovića, Draška Nenadića, Momira Rnića, Momira Ilića, Miljana Pušicu, Nikolu Manojlovića, Petra Nenadića i Uroša Mitrovića.

Francuska

Europsko prvenstvo u Srbiji reprezentacija Francuske dočekala je kao aktualni prvak i branitelj naslova, no zbog slabe igre i rezultata u prvom dijelu Prvenstva Onestina momčad nije izborila završnicu već se od natjecanja oprostila na razočaravajućem 11. mjestu. Ujedno je to i najslabiji plasman ove vrste, jedne od svega četiri reprezentacije koje su upisale nastupe na svih dosadašnjih deset smotri Starog kontinenta. Nakon spomenutog podbačaja Francuzi su Olimpijske igre dočekali u potpuno drugačijem raspoloženju, prepuštajući ulogu favorita drugim sastavima, a s istim, sada već prokušanim, pristupom okrenuli su se Danskoj.

Jedan od nekoliko razloga je rezultat od prije godinu dana na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj gdje ponovno nisu stigli do medalje, no najveći leži u činjenici da ovogodišnje natjecanje dočekuju u znatnije promijenjenom sastavu u odnosu na one proteklih godina. Didier Dinart nakon završetka igračke karijere priključio se Onesti i ostatku struke, zauzevši poziciju trenera odgovornog za obranu, dok su u posljednja dva mjeseca sastav Francuske poprilično nagrizle ozljede. Bertrand Gille i Xavier Barachet nisu se niti našli na širem popisu, dok je najiskusniji dvojac, kapetan Jerome Fernandez i vratar Thierry Omeyer, u pripremnom razdoblju imao poseban tretman.

Francuska se u takvom redizajniranom izdanju predstavila u drugoj fazi Zlatne lige ugostivši u Parizu reprezentacije Danske, Norveške i Katara. Azijski sastav svladan je rezultatom 29:23, a najbolji period francuska je vrsta, prepoznatljivo, odigrala u završnim minutama. U drugom dvoboju, dan kasnije, s minimalnih 29:28 poražena je od Danske, u susretu u kojem je s 20 obrana dominirao Niklas Landin, dok je protiv Norveške Francuska slavila identičnim rezultatom, 29:28.

U tim pripremnim dvobojima, u kojima nije mogao računati na ranije spomenutih dvojac, Onesta je na vratarskim pozicijama ravnopravno priliku dao Vincentu Gerardu i Cyrilu Dumoulinu, kapetansku traku preuzeo je Daniel Narcisse, a Fernandezovu poziciju na desnom vanjskom njegov klupski suigrač Valentin Porte. Francuski izbornik upravo je 23-godišnjaka iz Fenixa ocijenio kao najkonstantnijeg pojedinca turnira, a treba spomenuti da od ozljede Fernandeza, inače desno krilo, Porte i u klubu igra na vanjskoj poziciji. Standardno na visokoj razini pripremne je dvoboje odigrao i pivot Cedric Sorhaindo, a Francuska u njemu i Karabatiću ima još jaču kombinaciju od kako su postali suigrači u Barceloni.

Upražnjena Dinartova pozicija na pripremama je pripala Luki Karabatiću, a na poziciji pivota Onesta na raspolaganju ima i Igora Anića. Na konačnom popisu svoje su mjesto još pronašli i Luc Abalo, Guillaume Joli, Michael Guigou, Samuel Honrubia, William Accambray, Mathieu Grebille, Kentin Mahe i Kevynn Nyokas. Uoči polaska u Aarhus jasno je samo da će utakmice s Rusijom, Poljskom i Srbijom propustiti Omeyer koji je "pet do 12" dobio dozvolu liječnika Montpelliera.

"U procesu smo izgradnje nove momčadi s mladim temeljima te s nekoliko iskusnih pojedinaca. Ovo Prvenstvo poslužit će nam da vidimo gdje se takvi nalazimo u odnosu na druge reprezentacije i koje su glavne karakteristike ove nove momčadi. Ždrijeb nas je smjestio u jednu izjednačenu, dobro izbalansiranu skupinu te od samoga starta moramo biti na visokoj razini", kratko je prokomentirao Onesta ciljeve momčadi koja je u više- manje istom izdanju kvalifikacije odradila sa stopostotnim učinkom. Porazi koje je u posljednje vrijeme doživjela su oni od Danske u obje faze Zlatne lige (29:33, 28:29).

Poljska

Baš poput Francuske i poljska se reprezentacija u proteklim mjesecima, pa tako i za vrijeme pripremnog perioda, susrela s brojnim ozljedama. Selekcija koja u konkurenciji Srbije, Francuske i Rusije jedina nema odličja s europskih prvenstava, a najbolji je plasman ostvarila 2010. godine u Austriji osvojivši četvrto mjesto, kvalifikacije za Dansku zaključila je iza Švedske s pet pobjeda i jednim porazom. Jedini izgubljeni bodovi oni su s gostovanja u Malmou (21:28), dok su Bieglerove trupe na domaćem terenu slavile s 22:18.

Od dolaska na kormilo reprezentacije, gdje je na poziciji šefa stručnog stožera zamijenio Bogdana Wentu, Michael Biegler priključio joj je nekoliko novih imena, no jezgru momčadi ipak nije dirao. Igrače i sastave koje je oprobao na pripremama krojili su već spomenuti problemi s ozljedama i oporavcima, pa su tako Patrick Kuchczynski i Michal Jurecki trenirali odvojeno, Rafal Glinski otpao je zbog ozljede mišića, dok je Kamil Syprzak u jednom periodu bio bolestan.

U prvom pripremnom dvoboju poljski su rukometaši snage odmjerili s Bjelorusijom i upisali jedini poraz na turniru na kojem su još zaigrale i Mađarska te Češka. Iako su na poluvremenu imali tri pogotka prednosti susret je u konačnici završio s minimalnih 29:28 za Bjeloruse. Najbolji šuter u tom dvoboju bio je Orzechowski (7). Kako je turnir tekao dalje Poljska se dizala pa je tako s uvjerljivih 31:23, uz sedam pogodaka Lucaka, svladala Čehe, a uslijedilo je i slavlje protiv Mađara (30:23) u kojem je najviše pogodaka, njih šest, postigao Krzysztof Lijewski. Glavne uloge u obrani i dalje imaju vratar Slawomir Szmal i Peter Grabarczyk kojeg također nisu zaobišle ozljede.

"Prava je šteta što zbog ozljeda nismo u mogućnosti u Dansku otići s najjačim sastavom kako je to bio slučaj prije pet, šest godina kada je rođena jedna nova momčad i kada smo svi bili spremni za borbu. Ključan će biti prvi dvoboj skupine, onaj protiv Srbije, jer nam pobjeda na startu najlakše osigurava dizanje samopouzdanja", smatra Bartosz Jurecki, dok je izbornik Biegler jedan od mnogih koji upravo ovu skupinu drži najravnopravnijom. "Što se naših protivnika tiče, upali smo u tešku skupinu, rekao bih najjaču na Prvenstvu, ali ne bojimo se niti jednog od naših protivnika. Glavni nam je cilj kroz dobru igru proći skupinu i u drugi dio prenijeti što više bodova."

Za razliku od Matića i Oneste, Biegler je konkurenciju i prije puta u Dansku smanjio na 16 imena. Aarhus će tako vidjeti Slawomir Szmal, Peter Wyszomirski, Adam Wisniewski, Robert Orzechowski, Przemysław Krajewski, Jacob Lucak, Karol Bielecki, Michal Jurecki, Krzysztof Lijewski, Peter Chrapkowski, Michael Kubisztal, Mariusz Jurkiewicz, Bartholomew Jaszka, Bartosz Jurecki, Kamil Syprzak i Peter Grabarczyk.

Rusija

Papirnati autsajder skupine C Europskog prvenstva je reprezentacija Rusije. Rusija je posljednja dohvatila Dansku, najteže se plasirala na Prvenstvo, a dio zasluga za njezin prolaz nosi i Bjelorusija koja je u posljednjem kolu kvalifikacija slavila u Sloveniji. Kvalifikacijski put Rusi su završili na trećem mjestu u skupini i kao najbolja trećeplasirana reprezentacija rezervirali mjesto u Danskoj. Tri pobjede i tri poraza bili su konačan omjer u skupini u kojoj su jedino Bosnu i Hercegovinu svladali oba puta dok su od Srbije dvaput izgubili te s Austrijom upisali pobjedu i poraz.

Hendikep za nasljednika velikog Vladimira Maksimova, Olega Kulešova, predstavlja neigranje trojice veterana i vrlo važnih igrača. U Dansku tako ne putuju Aleksej Rastvorcev, Mihail Čipurin i Timur Dibirov, iskusni igrači s kojima bi Rusija bila jedna druga momčad. Tijekom priprema Rusi su rezultatski imali malo uspjeha. Njemačka ih je u potpunosti nadigrala dok su ostala tri poraza stigla u ravnopravnijim susretima i tijesnim završnicama. Tako su od Austrije poraženi 31:30, od Islanda 35:34 te od Bjelorusije 30:29. Jedinu pobjedu na pripremama Rusija je upisala protiv Švicarske (35:31), dok je 31:31 remi ostvarila s Egiptom.

Na turniru u Austriji Rusija je u porazu od Bjelorusije ostala i bez Pavela Maksimova umjesto kojeg je pozvan Aleksej Poljakov iz Astrahana i to će biti dodatni problem za Ruse jer su ostali bez očekivane širine na poziciji pivota. U ruskom taboru vjeruju da će do početka Prvenstva stvari sjesti na svoje mjesto. "Radimo na pripremljenosti, dio igrača ima problema s manjim ozljedama i rezultat na pripremama nije bio najvažniji. Vjerujem da će do početka Europskog prvenstva biti puno bolje", objasnio je Pavel Atman.

"Sigurno je da će nam nedostajati Čipurin i Dibirov kao i ozlijeđeni Rastvorcev i Maksimov no nadam se da će u Danskoj moja momčad nastaviti s daljnjim napretkom i s planom koji smo započeli na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Naš jasan cilj je prikazati moderan i kreativan rukomet, a što se tiče skupine u kojoj se nalazimo smatram da sve momčadi u njoj imaju kvalitetu izboriti polufinale. Bit će zanimljivo vidjeti tko će u tome uspjeti. Priželjkujem uzbudljivo natjecanje s mnoštvom iznenađenja", mišljenja je Kulešov, izbornik "nove Rusije", Rusije koja će pokušati popraviti plasman s prošla tri europska prvenstva gdje je redom osvajala 13., 12. i 15. mjesto.

Na ruskom popisu nalaze se Vadim Bogdanov, Igor Levšin, Nikolaj Sorokin, Oleg Skopincev, Sergej Gorbok, Eldar Nasirov, Dmitrij Žitnik, Pavel Atman, Inal Aflitulin, Anton Volkov, Konstantin Igropulo, Sergej Šelmenko, Samvel Aslanian, Danil Šiškarev, Dmitrij Kovaljev, Jegor Jevdokimov, Aleksandr Piškin i Aleksej Poljakov.


Gledajući međusobne susrete u posljednjih nekoliko godina, a odigrane na europskoj pozornici, najbolje stoji Francuska. 2010. godine rezultatom 29:24 svladala je Poljsku, prije dvije godine s 28:24 bila bolja od Rusije, dok se sa Srbijom sastala prije deset godina kada je bila uspješnija za tri pogotka (23:20). Sastav Srbije 2012. godine porazio je Poljsku rezultatom 22:18, no nakon toga ove su se dvije reprezentacije susrele i na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj gdje je s minimalnih 25:24 bolja bila poljska vrsta. Najsvježije uspomene ipak imaju Srbija i Rusija koje su se susrele u kvalifikacijama za put u Dansku. Srbija je upisala dvije tijesne pobjede, a posljednji susret s europskih prvenstava datira iz 2006. godine te je on završio s 29:21 u korist Rusije. Ruski su rukometaši u svom posljednjem sudaru s Poljacima, 2011. godine taj prijateljski meč okončali remijem, 29:29.

Skupina C, EP 2014

13. siječnja:
Srbija - Poljska 18
Francuska - Rusija 20.15

15. siječnja:
Rusija - Srbija 18
Poljska - Francuska 20.15

17. siječnja:
Poljska - Rusija 18
Srbija - Francuska 20.15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Nenad6211.01.2014. u 16:10
    Srbija i Francuska su puno jace od Rusije i Poljske.
    Nenad62
  • nido11.01.2014. u 12:28
    Ovdje ce biti iznenadenja, svatko moze pobjediti svakoga!
    nido