Nogomet

Još jedna velika Hajdukova 'karakterna' pobjeda, 'bazen' na Kantridi čeka Dinamo krajem mjeseca

Damir Žbulj • ponedjeljak, 10.02.2014.
Još jedna velika Hajdukova 'karakterna' pobjeda, 'bazen' na Kantridi čeka Dinamo krajem mjeseca
Foto: Duje Bonačić

Nastavak sezone MAXtv Prve lige nije donio praktički ništa novog. UZ loše vremenske uvjete, na većini terena i katastrofalno stanje travnjaka te uz malu posjetu na tribinama hrvatski nogometaši vratili su se u akciju. Dinamo je jednu odgođenu utakmicu odigrao, no, derbi protiv Rijeke očekivano nije niti počeo. Hajduk je u sjajnoj završnici okrenuo Split, a Hrvatski dragovoljac nije propustio kazniti poraz Osijeka u Zadru bijegom sa začelja ljestvice...

Vremenske prilike u Hrvatskoj u veljači već po običaju nisu pogodni za odigravanje sportskih priredbi na otvorenom, ali to nije niti ove godine, osim u Rijeci, zaustavilo nogometaše da nastave sa svojim poslom. Problemi s travnatom podlogom ponovno su obilježili početak nadmetanja u novoj kalendarskoj godini. Kup susret Rijeke i Osijeka odgođen je za srijedu 12. ožujka zbog još jedne poplave na Kantridi, iako se već jedno u sličnim vaterpolskim uvjetima igrala utakmica Rijeke i Hrvatskog dragovoljca, koja ne bi niti bila prekinuta da nije nestalo električne energije. Ovog puta izgleda kako su odgovorni ipak došli k pameti, ali je stvarno bilo naivno očekivati kako će travnjak, s obzirom na prognozu, biti spreman za nedjeljni derbi Rijeke i Dinama. Modri su uzaludno putovali na Kvarner, a okršaj će probati ponoviti krajem mjeseca, u srijedu 26. veljače.

No, Dinamo je ipak proteklog tjedna uspio odigrati jednu utakmicu, već jednom odgođeni susret 17. kola MAXtv Prve lige u Puli. Niti na Drosini stanje travnjaka nije bilo zadovoljavajuće, ali u ipak koliko toliko regularnim uvjetima aktualni prvaci uspjeli su se vratiti iz rezultatskog zaostatka, uz dobru partiju Soudanija i dvostrukog strijelca Čopa.

Lokomotiva i Slaven Belupo svoju su utakmicu odigrali još u petak, ponovno praktički bez svjedoka na tribinama, jer gledatelji, simpatizeri Lokosa i ostali nogometni zaljubljenici u zimskim uvjetima sasvim razumljivo u širokom luku zaobilaze hladne tribine maksimirskog zdanja. Ekipe su prikazale dobar nogomet, uz zadovoljavajuću količinu prigoda s obje strane terena. Gostima je pripalo prvo poluvrijeme, domaćin se bolje snašao u nastavku i okrenuo rezultat u svoju korist, makar bi možda i podjela bodova bio najpravedniji ishod.

Osijek pleše po rubu već neko vrijeme, što rezultatski, što organizacijsko-financijski. Pripreme nisu donijele ništa novog i korisnog, nije bilo niti nekog zapaženog transfera, koji bi donio neku kvalitetno pojačanje ili s druge strane neku injekciju u klupsku blagajnu te je u takvim uvjetima gostovanje kod Zadra možda i unaprijed bilo osuđeno na propast. Domaćin je kontrolirao utakmicu, iskoristio poklone suparničke obrane i zasluženo stigao do slavlja čime je Osječanima na pretposljednjoj poziciji pobjegao na osam bodova i tako za neko vrijeme osigurao ugodnije proljeće u Zadru.

Hrvatski dragovoljac imao je veliku priliku za bijeg s dna ljestvice, ali već po nebrojeni put ove sezone, nije ju iskoristio. Nakon poraza Osijeka Crni su ih mogli preskočiti na ljestvici, a trebalo je 'samo' kod kuće svladati Istru 1961, koja je nekoliko dana ranije već otvorila drugi dio sezone porazom od Dinama. Dragovoljci su još jednom pokazali kako se s velikom većinom klubova mogu apsolutno ravnopravno nositi, nadigravati, ali bez realizacije nema bodova i mjesto na ljestvici samo je gruba preslika njihove nemoći pred suparničkim vratima.

Izjava kola

"Teren je bio loš, mjesec dana radiš na pripremama i sve se to promijeni nakon pet minuta zbog uvjeta na terenu. Mislim da bismo loše prošli da smo inzistirali na igri. Preokret uvijek nešto znači i daje dodatnu vrijednost pobjedi. Nisu obična tri boda kada gubiš i okreneš, psihološki je to drukčije. Pobjeda je važna zbog početka i distance koju smo napravili protiv izravnog konkurenta za Europu. Ova je pobjeda pokazatelj karaktera mojih igrača i duha koji nikad ne priznaje poraz," izjavio je nakon još jedne velike pobjede Hajduka u samoj završnici trener Bilih Igor Tudor.

Derbi Svetog Duje

Prema kvaliteti travnjaka u Parku mladeži, komotno se i derbi Svetog Duje mogao odgoditi za neke bolje dane. Nakon uvodnih pet minuta teren je podsjećao na oranicu i priznanje igračima koji su se u neprimjerenim uvjetima ipak trudili odigrati dobru nogometnu utakmicu. Junaci u slavlju bili su vratar Stipica, koji je obranio penal Ercegu te dvostruki strijelac Pašalić, koji se specijalizirao za golove u derbijima. Dinamu je također već zabio dvaput.

Potop kola

Pogodak kola

Slavljenik Zlatar, koji je u dresu Dragovoljaca odigrao već 250 utakmica, zabio je lijep pogodak, no, odgovorio mu je Obšivač, koji je krasno pogodio za pobjedu Puljana.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!