Nogomet

Posrtaj Rijeke, buđenje Osijeka i otkaz Mršiću obilježili nogometni vikend u Hrvatskoj

Piše:Josip Piršljin • ponedjeljak, 17.02.2014.
Posrtaj Rijeke, buđenje Osijeka i otkaz Mršiću obilježili nogometni vikend u Hrvatskoj
Foto: FaH

22. kolo domaćeg prvenstva ponudilo je pobjede vodeće dvije ekipe na tablici, Dinama i Hajduka, ali i kiks Rijeke koja s dva igrača više nije uspjela izbjeći poraz u Zadru. Navijači Osijeka malo su odahnuli nakon visokog slavlja protiv Slavena, a predahnuti od trenerskog posla može Stanko Mršić kojem su presudili porazi od - Dinama i Hajduka.

Dinamu je uoči dvoboja sa Splitom dodatni pritisak stvorio Hajduk koji se pobjedom nad Dragovoljcem približio na samo dva boda, uz dvije utakmice manje Modrih. Navijačima zagrebačkog kluba stoga nije bilo nimalo ugodno kada je Split preko Kvesića poveo na Maksimiru. No, Mamićeva ekipa je uspjela preokrenuti preko Fernandesa koji je s dva poteza riješio utakmicu. Čileanac je pokazao da može biti itekako koristan momčadi kada je na pravom nivou. Dinamo je tako nastavio put prema obrani naslova, a Splitovci će u nastavak sezone s novim trenerom, Mršiću su braća Žužul otkazali nakon niza nezadovoljavajućih rezultata.

Hrvatski dragovoljac nije uspio pokvariti rođendansku proslavu Hajduka. Bijeli su na Poljudu pobijedili Crne 2:1, a ponovno je čovjek odluke bio Chelseajev Mario Pašalić. Postigao je prvi gol i asistirao za drugi Milića i zasad odlično iskorištava vrijeme na posudbi u Splitu. Mrčelin gol u sudačkoj nadoknadi samo je ublažio poraz Sigećana koji su upali u još veće probleme nakon slavlja Osijeka protiv Slavena.

Najveće iznenađenje kola napravio je Zadar koji je na Stanovima svladao Rijeku. Zadrani su napravili pravi podvig jer su uzeli tri boda s čak dva igrača manje. Hrgović je najprije realizirao jedanaesterac, a potom ga skrivio i zaradio drugi žuti karton. Con je ranije isključen, te je Benko imao priliku izjednačiti i Rijeka bi imala još desetak minuta za pobjedu, ali ona je ostala u Zadru jer je Matković zaustavio najboljeg strijelca lige.

Zeleno-žuti iz Pule su upisali i treći ovosezonski poraz od Lokomotive. U utakmici u kojoj je palo šest pogodaka domaći su se dva puta vraćali iz zaostatka, ali treće vodstvo Lokosa više nisu mogli stići. Budimir i Trebotić su zabili po dva gola, a za Puljane su strijelci bili Radonjić i Blagojević. I nakon ove utakmice vjerojatno će biti prigovora na suđenje, ali Pamić je na kraju ipak priznao Ivkoviću da je Lokomotiva bolja.

Kohorta je konačno dočekala pravo izdanje svoje momčadi. Osječani su u Gradskom vrtu protiv Slaven Belupa zabili pet golova, no jedan u vlastitu mrežu. Cesarec, Dugandžić, Šorša i Barišić su najavili bolje proljeće za Osijek, a Koprivničanima nije pomogao niti autogol Bralića. Kuleševićev sastav se odvojio od Dragovoljca na dnu tablice, ali i približio Slavenu koji drži zadnju poziciju koja garantira Prvu ligu i sljedeće sezone.

Igrač kola

Iako je u ovom kolu bilo igrača koji su postigli po dva pogotka (Fernandes, Budimir, Trebotić), titulu najboljeg zaslužio je Mario Pašalić. Mladi veznjak Hajduka čiji su talent prepoznali u Chelseaju već dvije utakmice vuče svoju momčad. U prošlom je kolu s dva gola preokrenuo protiv Splita, a sada je pogotkom i asistencijom najzaslužniji što je Hajduk na 103. rođendan pobijedio Dragovoljac.

Tragičar kola

Nakon samo dva kola nastavka sezone otkaz je dobio Stanko Mršić. Uprava RNK Splita nije bila zadovoljna s uvodna dva poraza, premda su Crveni izgubili od Hajduka i Dinama. Ipak, peto mjesto očito ne odgovara ambicijama kluba, te će na Park mladeži uskoro doći novo trenersko lice.

Pogodak kola

Dinamov Čileanac Fernandes bio je prvo ime susreta na Maksimiru protiv Splita, a posebno je efektan bio njegov prvi gol za 1:1. Najprije je glavom prebacio Križanca, a potom volejem poslao loptu u mrežu.

Izjava kola

Trener Istre Igor Pamić otkrio je na konferenciji za medije poslije dvoboja s Lokomotivom što je dobio za Valentinovo...

"Moji igrači mene toliko vole pa su mi za Valentinovo poklonili četiri komada u našoj mreži. To je prvi puta u 12 godina moje trenerske karijere da sam dobio na domaćem terenu četiri gola. Jednostavno nismo izgledali kao momčad, nego su pojedinci igrali neku svoju igru. Apeliram na svoje igrače da već od subote počnu igrati za momčad, a ne sami za sebe."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!