Nogomet

Nakon dvije krivine pred Osijekom je ravna cesta koju treba iskoristiti

Mario Katušić • srijeda, 09.04.2014.
Nakon dvije krivine pred Osijekom je ravna cesta koju treba iskoristiti
Foto: Kristijan Komarica

Nakon samo tri pobjede u dotadašnjih 27 kola, nogometaši Osijeka upisali su dvije vrlo vrijedne, domaću protiv Dinama i gostujuću protiv Lokomotive. Ja li to znak buđenje Bijelo-plavih i prostiranje puta pred siguran ostanak ili ih je samo pomazila sreća, budući da su u ta dva susreta de facto postigli pet pogodaka iz pet udaraca u okvir gola?

Oni koji prate Osijek ove su sezone često odlazili sa stadiona pognute glavne, tužni, razočarani ili jednostavno ljuti. Bilo na slabu kvalitetu Osijeka, lošu igru ili na nedostatak sreće. Gradski vrt ove sezone nije bio mjesto zadovoljstva, osim u nekim iznimnim situacijama. No, jedna od tih dogodila se prije desetak dana kad je tamo gostovao Dinamo.

Prije nego krenemo na taj susret mora se spomenuti kako Osijek ovo proljeće kod kuće igra vrlo dobro. Slaven Belupo je otišao kući s četiri gola u mreži, Istru je u prvom dijelu spasio fantastičan vratar, a nakon što su zabili iz jedine prilike, Osijek nije imao rješenja za bunker. U Kupu je pala Rijeka, a Hajduk je "visio" do 95. minute, i to samo zato što Bijelo-plavi nisu uspjeli iskoristiti neke prilike za 2:0. Isto tako, Osijek je i u jesenskom dijelu, kada je objektivna slika izgledala mnogo lošije, protiv Dinama u Gradskom vrtu poražen sa samo 1:0, u vrlo izjednačenoj utakmici gdje domaći nisu iskoristili svoje prilike, a Dinamo je postigao gol iz prekida.

U proljeće, kod takvog Osijeka došao je Dinamo. Na stranu teorije zavjere, već i prije samog susreta neki su spominjali što će se dogoditi ako Osijek pobijedi. A taj Dinamo je, realno gledajući, ušao u susret s pola gasa. Osijek je postigao dva pogotka nakon dvije sjajne akcije uz majstorsku završnicu Danijela Cesareca. I onda se Dinamo probudio, postigao dva pogotka, bio blizu trećem, posebno udarcem Brozovića u 87. minuti, a onda je bljesnula kontra Osijeka za pobjedu. Velika tri boda, koja je momčad Osijeka zaslužila fanatičnom borbenošću i ostavljanjem srca na terenu.

Slika 2 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Pet dana kasnije gostovanje kod Lokomotive, gdje je Osijek u jesenskom dijelu poražen s pet pogodaka u mreži, a gostovanja su ono što Osijeku ne leži. Bilo je nekoliko svijetlih trenutaka, gdje je na kraju bilo nedostatka sreće, no Osijek je na gostovanjima najčešće bio razbijen. No, izuzevši poraze u gotovo neregularnim uvjetima na Stanovima i Parku mladeži, Osijek je i van Slavonije popravio igru. Apsolutno je nadigran jedino od strane Hrvatskog dragovoljca, a dva gostovanja kod Rijeke su izgledala dobro. U Kupu je poraz od 1:0 uslijedio pred kraj susreta, dok je u prvenstvu Rijeka došla do pobjede iz diskutabilnog jedanaesterca, a drugo poluvrijeme je "izvlačila živu glavu". Osijek je bio jedina momčad u cijeloj sezoni, računajući i Europu, koja je na Kantridi imala više udaraca prema golu od Rijeke. I te činjenice su također davale tračak nade.

Osijek je susret protiv Lokomotive otvorio dobro, vrlo brzo postigao lijep pogodak, no onda stao. Lokomotiva je brzo izjednačila, a u drugom dijelu igrali su samo domaći. Promašivali su puno prilika i to im se onda osvetilo pred sam kraj na nesretan način. Osijek ponovno nije izgledao dobro u gostima, veliki dio susreta Lokomotiva je izgledala čak bolje i nadmoćnije nego u onoj jesenskoj pobjedi, no sreća je ovog puta otvorila vrata ekipi Osijeka.

Osijek je sad u vrlo dobroj situaciji. Slijedi domaći susret protiv Zadra, a onda gostovanje u Koprivnici. Pobjedama u ta dva susreta Osijek bi si već jednim dijelom "otvorio vrata raja", a raj je u ovom trenutku siguran ostanak u ligi. Nakon onakve igre i rezultata u prvih tri četvrtine sezone, to se čini kao premija.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Trener Tomislav Rukavina je napravio neke nove poteze i sada se već vidi njegov rukopis. U momčad je uveo Marina Glavaša koji svojom trkom, promjenama smjera i dobrom tehnikom veznom redu daje dodatni impuls. Milu Škorića je postavio na lijevi bok, uz dozvolu iznošenja lopte i odlaska u napad, što ovaj dobro koristi, a ostaje dojam da je probudio i Tomislava Šoršu koji sjajno surađuje s Nikolom Matasom na desnoj strani.

No, ono najvažnije napravio je s najvećim draguljem Osijeka, Josipom Mišićem. Nakon što je kod gotovo svih trenera igrao na poziciji defenzivnog veznog, Rukavina je Mišića stavio bliže golu i potpuno pogodio. Pogodak u Kupu protiv Rijeke je 90 posto njegov, a u ova dva susreta upisao je pogodak i tri asistencije, a još nekoliko puta je pokazao svu raskoš svog talenta. Naravno, nikako se ne smije zaboraviti Cesareca, koji je svojom klasom i iskustvom donio ono što je nedostajalo napadu Bijelo-plavih.

Osijek je tako počeo potvrđivati svoj potencijal, a ostaje dojam da veliki broj igrača tek počinje igrati onako kako znaju i mogu. Osijek se već ranije probudio igrački, sad se probudio i rezultatski, no pravi sud donijeti će iduće dvije utakmice. Možda nisu povijesne, ali su sigurno sudbonosne, jer ukoliko budu uspješne moglo bi se već početi razmišljati o idućoj sezoni, dok bi neuspjeh ovu ekipu ponovno vratio tamo negdje gdje je bila početkom mjeseca ožujka.

Ostaje samo pričekati i vidjeti jesu li i igrači svjesni toga i da je vrijeme da se, slikovito rečeno, nakon što su prošli dvije teške krivine, sada dodatno doda gas, jer ovo je ravnina koju se treba iskoristiti.

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.04.2014. u 14:31
    Bubba Jabemti - Ti sigurno navijaš za Hajduk. :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.04.2014. u 20:15
    Haha, ravnine i krivine. Dragovoljci moraju ispast, to je ocito. Belupo ce dobit dodatne kvalifikacije. Osijek ce bit osmi. I to je to. Nema tu krivina i ravnina, postoji samo mocvarno tlo
    Obrisan korisnik
  • Captain Tsubasa09.04.2014. u 18:01
    nakon Dinama sam još shvaćao kako ljudi moraju kakati, ali nakon utakmice protiv Lokomotive, sve vas steram u k*rac, jer onaj tko je gledao utakmicu shvaća da to nije nikako moglo biti namješteno...Osim što je Lokomotivi trebalo za Europu i grizli su kao manijaci, za razliku od nonšalantnog Dinama... [više na forumu]
    Captain Tsubasa
  • nikoništ09.04.2014. u 17:42
    Slažem se
    nikoništ
  • Cap_JackSparrow09.04.2014. u 17:35
    Ono najvaznije Osijek je napravio kupivši utakmice protiv Dinama i Lokomotive, nije tu nikakva taktička inovacija ili igračka genijalnost kumovala pobjedama.
    Cap_JackSparrow