Košarka

LaMarcus Aldridge - tiha zvijezda Blazersa u pohodu na vrh

Piše:Branimir Korać • utorak, 22.04.2014.
LaMarcus Aldridge - tiha zvijezda Blazersa u pohodu na vrh
Foto: EPA

Portland Trail Blazersi sjajno su otvorili seriju protiv Houston Rocketsa, a prvo ime utakmice bio je LaMarcus Aldridge. Sjajni krilni centar Portlanda još jednom je potvrdio zašto ga smatraju jednom od najboljih četvorki lige...

LaMarcus Aldridge ključni je igrač Portland Trail Blazersa i čovjek koji je po svojoj igri i kvaliteti vrh lige. Međutim, iako je jedan od vodećih igrača lige na svojoj poziciji, Aldridge ne dobiva pozornost kakvu zaslužuje.

Glavni kolumnist Blazersa Jason Quick porazgovarao je s Aldridgeom na tu temu između dva susreta protiv Rocketsa. Prvi dvoboj je bio prenošen na TNT-u i kako običaj nalaže, na kraju susreta ključni čovjek utakmice dao je izjavu na terenu. Međutim, unatoč monstruoznom učinku od 46 poena i 18 skokova, TNT nije "priveo" pred kameru Aldridgea nego Damiana Lillarda. Kasnije je stiglo tanko objašnjenje kako je Lillard bio najbliži reporteru nakon susreta i da ga je ovaj zatražio za mišljenje. Ajde, barem nešto, mogao se u blizini naći i Will Barton...

Aldridge je priznao da je očekivao kako će on biti taj koji daje izjavu, no odluka TNT-a nije ga iznenadila. Dugo, predugo je živio u sjeni drugih. U Blazersima je uvijek bio Brandon Roy iznad svih, otišao je Roy, a navijači su pronašli novu "igračku" u Damianu Lillardu. A Aldridge? Ponekad se čovjek uistinu šokira razmišljanjem pojedinih navijača.

Od priča kako je preplaćen, premekan, nepouzdan, nadanja kako Olsheyu neće pasti na pamet ponuditi mu maksimalni ugovor, zašto Thomas Robinson ne dobije ponešto minuta više nauštrb Aldridgea itd., itd. Da, Thomas Robinson i upravo je to slika prosječnog ljubitelja košarke u SAD-u. Hej, Robinson je atraktivan, Aldridge je samo - produktivan. I što onda očekivati od ostalih kada Aldridge nema dovoljan respekt niti od strane navijača svojeg kluba. Potpuno je jasno da nikada neće steći status jednog Griffina, možda jedino ako napusti Oregon i preseli u momčad koja se bori za naslov. Ili u Lakerse ili Knickse.

Tretman od strane medija je bio sličan. Dogodio se niz slučajeva da je Aldridge odigrao fantastičnu utakmicu, bio čovjek odluke, ali u svlačionici je sjedio usamljen dok je Roy bio okružen novinarima. Na All-Star vikendima je uredno među onima koji nemaju problema s najezdom novinara i odgovaranjem na uobičajena pitanja. Jednostavno - Aldridge nema status zvijezde kakav zaslužuje.

Ipak, čini se kako dolazi njegovo vrijeme. Ove sezone su svi postali svjesni koliko je važan za igru Blazersa. Osim toga, igra u životnoj formi i to jer konačno uz sebe ima odličnog centra i može napokon igrati na poziciji četvorke koja je njegova prirodna pozicija. Robin Lopez odrađuje ono što je Aldridge morao prošle i dijelom pretprošle sezone i gdje je gubio energiju bez potrebe.

Prošle sezone Blazersi su napravili ogromnu pogrešku u selekciji. Ne jednu, bilo ih je više, međutim ostanimo na Aldridgeovoj poziciji. Momčad je u biti bila prepuna "četvorki" s jednim centrom i to neiskusnim Meyersom Leonardom koji se, uzgred rečeno, ne razvija baš onako brzo kako se očekivalo. Blazersi su tako pod košem igrali s Aldridgeom i JJ Hicksonom, 206 centimetara visokim "fighterom" skromnih taktičkih i tehničkih dosega. Tu se previše trošio, odrađivao veliki posao, jer je trebalo previše toga pokrpati.

Takav nedefiniran status na terenu + loš rezultat momčadi + svjesnost da drugdje može zarađivati puno više = nezadovoljstvo Aldridgea. Odmah po završetku sezone jasno je poručio Olsheyu i Paulu Allenu - ili složite izbalansiraniju momčad ili odlazim. Što je tražio, to je i dobio i osim toga dobio je ulogu vođe na parketu.

Aldridge ima još jednu godinu ugovora s Blazersima, međutim nakon toga nastupa neizvjesnost. Hoće li ostati u Portlandu i napasti neke klupske rekorde ili će potražiti novu sredinu, marketinški jako tržište gdje bi mogao zarađivati i puno više putem reklama. Bez obzira što niz velikih tvrtki ima sjedište u Oregonu, među njima i Nike, ako je ovo jedan od najvećih dosega što se tiče reklama, jasno je zašto se toliko često u priči o odlasku ističe onaj dio o marketinški nezanimljivom tržištu.

Ipak, za sve navijače Portlanda stižu ohrabrujuće vijesti. LaMarcus Aldridge će po svemu sudeći ostati i narednih godina igrač Portlanda. Olshey će uz potporu gazdi iz Vulcana ponuditi Aldridgeu maksimalni ugovor jer ga on i zaslužuje. Maksimalni ugovor je nuđen ljetos Royu Hibbertu, a kako onda ne bi ponudili i Aldridgeu. A LaMarcus je nakon prve pobjede u seriji protiv Houstona poručio kako želi srušiti rekorde kluba. To znači da je pred njim još velik posao.

Trenutno je treći strijelac Blazersa u povijesti iza Drexlera i Portera, po broju odigranih minuta je četvrti, a po skokovima peti.

Već sada je napravio puno više nego što će brojni igrači Portlanda napraviti u budućnosti. Brojni u koje će se navijači zaklinjati i obožavati ih. U potpunosti je opravdao trade koji je inicirao Kevin Pritchard i tako napravio najveći posao u karijeri GM-a Portlanda. Pritchard je podvalio Chicagu Tyrusa Thomasa i Viktora Hrjapu za Aldridgea. U tom trenutku nitko nije bio svjestan kako dobar posao su Blazersi napravili.

Dobili su danas jednu od najboljih četvorki lige, najkompletniju definitivno, igrača oko kojeg mogu graditi budućnost. Iako su počeci bili teški, za uvertiru u NBA ligu imao je operaciju ramena, zatim mu je dijagnosticiran Wolff–Parkinson–White sindrom, ali danas su svi problemi iza njega. Aldridge je središnja figura kluba i sve zapaženiji u cijeloj ligi. Napokon dolazi tamo gdje mu je i mjesto. U svakom pogledu. Čak i oni koji su ga godinama omalovažavali danas se nadaju samo jednom - LaMarcusovom produženju ugovora.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.04.2014. u 18:23
    Užitak je gledati kako Dinamite-Lillard i Olajuwonov vanbračni sin Lamarcus razvaljuju Rocketse.
    Obrisan korisnik
  • litleben23.04.2014. u 07:46
    Pravo osvježenje nakon Juriša! Sažetiji, konkretniji i bez pravopisnih grešaka. Bravo!
    litleben
  • wanksta23.04.2014. u 00:44
    Inače, priča s Aldridgeom me poprilično podsjeća na Davida Westa, ista pozicija i debelo podcijenjen igrač. S Westom još čudnije, pošto je pokazao svoju vrijednost i u Hornetsima i u Pacersima, al nekako mi se čini da je u posljednje vrijeme nešto više na cijeni. Nadam se da s LMA neće trebati... [više na forumu]
    wanksta
  • Obrisan korisnik23.04.2014. u 00:37
    Brane ide putevima Bernarda a to je najbolji put !!!
    Obrisan korisnik
  • ZoSo22.04.2014. u 23:11
    Bravo za tekst, uživancija!
    ZoSo