Nogomet

Tko nadzire Komisiju za licenciranje?

Piše:Ivana Strahija • petak, 25.04.2014.
Tko nadzire Komisiju za licenciranje?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Posljednji dopis upućen javnosti iz HNS-a bio je posvećen licenciranju i vrlo je jednostavno popisao tko jest a tko nije dobio pravo natjecanja u dva najviša hrvatska ranga, kao i europskim natjecanjima. No, apsolutno nikakve druge podatke HNS nije pružio...

Kad je Sportska inspekcija odnosno Ministarstvo sporta (i ostalog) pred neko vrijeme izdalo naredbu HNS-u da se povuku prvoligaške licence, odnosno dozvole za igranje u Prvoj HNL, za Lokomotivu i Hrvatski dragovoljac, mnogi su zapljeskali, a posebno su sretni bili kad se HNS povinovao toj odluci.

Glave su se malo spustile kad su oba kluba, unatoč opozvanim licencama, nastavila s natjecanjem, uz poprilično sarkastični odgovor iz HNS-a da "Ovim potezom nikako nije narušena regularnost prvenstva jer se ono i dalje nastavlja s istim brojem klubova. Razlika je u tome što sada njih osam posjeduje licencu za nastupa, a dva ne posjeduju." (Damir Vrbanović)

No, takav je rasplet situacije bio sasvim očekivan, jer Republika Hrvatska preko svog Ministarstva sporta nema baš nikakvu zakonsku podlogu krojiti sportska natjecanja u Hrvatskoj, a uplitanje u sustav licenciranja bio bi upravo to. Naravno, ukoliko se Republika Hrvatska zainati, može pojačati nadzor nad klubovima u smislu zakonitog poslovanja, kako onog financijskog, tako i oko sklapanja ugovora i isplaćivanja plaća, a može i povući svoju financijsku potporu nogometu, od dotacija za pitch terene pa do novca kojeg jedinice lokalne samouprave iskrcavaju u nogometne klubove preko zajednica sportova. Koliko bi to smetalo HNS-u, a koliko bi naštetilo malim klubovima i lokalnim sredinama, prilično je jasno, no eto, ostaje kao opcija.

Najbolji put Sportskoj inspekciji, Ministarstvu i Republici Hrvatskoj je da se s "močvarom" obračuna preko svojih zakona, a tek sada vlasti postaje jasno da prema zakonima, nadzor nad nogometom, kako savezom tako i klubovima, ispada skoro pa nemoguć. To će možda, ukoliko Željko Jovanović zbilja ostane pri svom izbornom sloganu, značiti nove zakonske propise, no oni koji poznaju način na koji stvari u Hrvatskoj funkcioniraju, nisu nimalo napeti.

Dakle, ako se država ne može i ne smije uplitati u postupak licenciranja, tko smije? Postoji li uopće nadzor nad famoznom Komisijom za licenciranje koja donosi odluke? Na prvi pogled, ne, a na drugi, nikako ne.

Da pojasnimo na današnjem primjeru, prema kojem je Hajduku, Hrvatskom dragovoljcu, Osijeku, Splitu i Zadru Komisija uskratila licence za Prvu ligu u idućoj natjecateljskoj godini. Po kojem ključu, kako i zašto, baš nikome tko nije član te komisije nije jasno. Komisija naime svoje odluke ne obrazlaže, a javnost nema pravo dobiti uvid u papirologiju koja je predana HNS-u uz zahtjev za licencu. Lakonski odgovor Komisije bio je da klubovi sami mogu objaviti svu papirologiju koju su predali u postupku licenciranja, kao i obrazloženje koje su dobili oko odbijenice.

Jedini za kojeg se odmah može reći zašto nije dobio licencu jest Hrvatski dragovoljac, koji prema popisu poreznih dužnika kojeg vodi Porezna uprava, s danom 31. siječnjem ove godine duguje 1,6 milijuna kuna, od čega skoro 1,4 milijuna na račun doprinosa za zaposlenike. Taj dug u ovom trenutku nije namiren, jer je posljednji update popisa napravljen 7. travnja.

Što je s ostalima? Ni jedan od njih nije na popisu dužnika Porezne uprave, pa se može samo nagađati radi li se o dugu prema drugim klubovima i (bivšim) igračima, je li u pitanju infrastrukturni kiks, nedostaje li osoblja...

Imaju li građani Hrvatske pravo znati o čemu se radi? Za klubove koji su dionička društva, dakle Hajduk i Osijek, na prvu bi se moglo kazati ne, jer oni odgovaraju svojim dioničarima i stoga su dužni njima polagati račune, no kako su ujedno u vlasništvu gradova u kojima djeluju, a kako se ti gradovi financiraju doprinosima iz plaća svojih građana, situacija je drukčija. Naravno da bi građani trebali imati pravo uvida u tim situacijama. Jedini koji svoje podatke smije "skrivati", gledano s moralne strane, jest Split, koji je u 99% privatnom vlasništvu Slavena Žužula. Klub koji nije SDD, Zadar, svakako ima moralnu obavezu pokazati o čemu se radi.

No, koliko je normalno da građani Hrvatske, gledatelji na tim stadionima koji su mahom građeni iz njihovih plaćenih poreza i koji su desetljećima iz svojih plaća izdvajali za te sportske kolektive, moraju čekati da saznaju što se dogodilo?

I koliko je normalno da Komisija, koja "vedri i oblači" Prvom ligom, nema nikakvi nadzor, pa ni onaj najjednostavniji - javno mnijenje? Kako može postojati u vakuumu koji je nepoznat u demokratskom društvu?

I na koncu, radi se o prvostupanjskoj presudi, pa svi klubovi koji licence nisu dobili imaju pravo na žalbu. U par će se primjera, sigurni smo, pokazati da se radi o pravim banalnostima koje je lako ispraviti, tipa nedostajućih znakova ili pak suglasnosti neke vrste. No, bilo bi vrlo upitno da se dogodi situacija kao pred koju sezonu, kad je Izvršni odbor HNS-a mimo odluke Komisije oduzeo licencu za natjecanje Gorici, koja je zauzvrat tužila HNS za 25 milijuna kuna izgubljene zarade.

Svi ovi problemi lako bi se mogli izbjeći kad bi HNS prihvatio načelo otvorenosti i javnosti dopustio uvid u svoje poslovanje, bilo ono financijsko, bilo ono uredovno. Naravno, nitko hrvatske nogometne vladare na to ne može prisiliti, ali ako su uistinu odlučni u tome da nemaju što skrivati i da je njihovo poslovanje apsolutno korektno, bilo bi zgodno da se to može i provjeriti.

Za sada, ne vidimo nikakvi napredak u odnosu na bivšu "strahovladu", čak ni uz agilno isušivanje "močvare", pa možemo i licenciranje pisati u kategoriju HNS-ovih razočaranja.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lovro-ZG25.04.2014. u 16:21
    ma oni sami sebe nadziru...
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik25.04.2014. u 15:53
    Gdje su bili dušebriznici kad je Sinovčić vozio Subašića u gepeku da potpiše ugovor? Ili kad je Šošo preodavao Rukavinu? To vi nudite kao alternativu Mamiću - a to nije neka alternativa. Mamić je jednom Leviju za čije se prezime zna već 4000 godina uspio prodati Luku Modrića za cijenu koju je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Duje7725.04.2014. u 15:50
    Tko će prvi u obranu tate, nego Ćenifa. :D
    Duje77
  • Obrisan korisnik25.04.2014. u 15:48
    Što je s televizijskim pravima u Hrvatskoj? Što je s televizijskim pravima u Španjolskoj? Što je televizijskim pravima u Italiji? Što je sa skrivenim javnim finaciranjem zbog kojeg je pod istragom Real Madrid? Što je s transferom Neymara? Što je UEFA-inom kaznom za Barcelonu oko transfera... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2014. u 15:40
    a gdje je to osim u njemačkoj nogomet na zdravim nogama? i ako je na zdravim nogama, koji su mu rezultati.Koliki je dug klubova najjače europske lige - španjolske?Koliki je dug klubova druge najjače europske lige - engleske?Koliko poreza je platio Real, Barcelona, Chelsea, Manchester City?Hoćemo li... [više na forumu]
    Obrisan korisnik