Košarka

Košarkaška Euroliga, velika prilika ili opasna prijetnja?

Piše:Edvard Burić • subota, 03.05.2014.
Košarkaška Euroliga, velika prilika ili opasna prijetnja?
Foto: FaH

Iza nas je još jedna sezona regionalne ABA lige. Dojmovi su se potpuno slegli, klubovi su se okrenuli nacionalnim prvenstvima, a nama ostaje pogledati u budućnost i vidjeti što našim klubovima donosi finale regionalnog natjecanja, odnosno plasman u Euroligu iduće sezone.

Svakom, pa i površnom košarkaškom zaljubljeniku u Hrvatskoj pomisao na nastup u Beogradu naših klubova izmami osmijeh na lice. Luda završnica utakmice Zvezda - Cibona, nevjerojatna trica Cedevitinog Smitha u posljednjoj sekundi protiv Partizana ili pak odlične predstave Darija Šarića daju nam nadu u svjetliju košarkašku budućnost. Ipak, je li tome tako?

Cedevita i Cibona u glavni grad Srbije zaputili su se bez ikakvog imperativa rezultata. Zvezda i Partizan etiketirani su kao apsolutni favoriti, pogotovo "crveno-bijeli" protiv Cibone i već su ih svi vidjeli u međusobnom beogradskom finalu. Međutim, Rimac i Repeša imali su druge planove, uvjerili su svoje igrače kako mogu u finale i ispisali jednu od najljepših priča u posljednjih 20-ak godina. Barem što se hrvatske košarke tiče.

Vukovi smijenili Partizan, ali što dalje?

Cibona je uzela naslov regionalnog prvaka, jedini koji im je nedostajao u bogatoj trofejnoj riznici i barem na trenutak Šarić i društvo izbrisali su goleme probleme koji muče zagrebačke Vukove. Dugovi za koje nitko sa sigurnošću ne može reći koliki su, blokada transfera od strane FIBA-e, ali i trenutna nemogućnost dobivanja licence za Euroligu problemi su koje će netko trebati riješiti.

Hrvatskoj drugi naslov

Cibona je tek drugi hrvatski klub koji je osvojio regionalnu ligu. Prije Zagrepčana to je uspjelo Zadru u sezoni 2002./03. kada su u finalu svladali izraelski Maccabi rezultatom 91:88. U 13 sezona koliko je do sada odigrano, osim ova dva hrvatska naslova, Srbija je slavila devet puta, a ljubljanska Union Olimpija i Maccabi Tel Aviv po jednom.

Cibona je dugi niz godina živjela iznad svojih mogućnosti trošeći više nego je imala. Sada to dolazi na naplatu. Možda u najnepravednijem trenutku. Ali, tako to valjda u životu bude. Grad je već nekoliko puta spašavao Cibonu i bez ponovne pomoći ni ovoga puta neće moći. Vrlo je teško očekivati ponudu nekog novog Tedeschija, a i svi znamo kako je prošla ova prva. Znači, jedina mogućnost da Cibona igra Euroligu je financijska injekcija iz gradske blagajne.

Klub iz Draženovog doma je institucija, brand grada Zagreba i u svakom slučaju zaslužuje pomoć grada. Iako, treba voditi računa kako se i pod kojim uvjetima daje novac, kako će se isti trošiti i što će Cibona dobiti nastupom u Euroligi. Ako će to biti puko preživljavanje s ciljem ostvarivanja jedne ili dvije pobjede, možda je potrebno dobro razmisliti što i kako dalje.

Vukovi si ne smiju dozvoliti još jednu sezonu iznad svojih mogućnosti, ali s druge strane ne smije biti niti "kanta za napucavanje" u Euroligi i već sada je sasvim izvjesno kako vodstvo Cibone čeka vrlo težak zadatak u smišljanju planova, ali i ostvarivanju ciljeva za iduću sezonu. U Ciboni si pogrešku ne smije dozvoliti. Život iznad svojih mogućnosti ni pod koju cijenu nije dozvoljen, pogotovo ako znamo da ni (bezuvjetne) pomoći grada neće uvijek biti. Pred klubom je vrlo teško i izazovno vrijeme. Svijetlo zvano Euroliga postoji, ali ako se krivo upotrijebi, moglo bi stvoriti probleme koji će se teško rješavati.

Gradski rival bez financijskih problema

S druge strane je Cedevita. Klub koji iz godine u godinu raste na svim poljima. Zna se točno čiji je novac i koliko ga ima. Tedeschijeva Atlantic Grupa stoji iza kluba dižući ga iz sezone u sezonu. Pred odlazak u Beograd iz kluba su uporno ponavljali kako im Euroliga nije imperativ, a sada kada je izborena, dobili su i slatke brige. Proračun za prvu momčad ostat će na razini ove sezone ili nešto malo viši s ciljem borbe za drugi krug Eurolige.

Cedevitine stabilne financije

Atlantic Grupa najveći je Cedevitin sponzor. Kompanija je u 2013. godini ostvarila prihode u iznosu od 5.138,4 milijuna kuna i neto dobit od skoro 200 milijuna kuna. Dionicom se trguje na Zagrebačkoj burzi, a trenutno ima 4300 zaposlenika i posluje na 11 tržišta. Većinski dioničar sa 50,2 posto dionica je Emil Tedeschi, a u vlasničkoj strukturi su i svi obvezni hrvatski mirovinski fondovi.

Podsjetimo kako su ove sezone igrali bez stožernog Marka Tomasa koji će za iduću sezonu biti potpuno spreman, kako gotovo svi igrači imaju višegodišnje ugovore i kako će na Repeši biti zadatak da posloži momčad po svom guštu, zadrži sve koji mu trebaju i popuni roster u financijskim okvirima onog što mu uprava daje na raspolaganje. Često je slučaj da o Amerikancima puno toga ovisi, Smith je kroz sezonu promašivao bitne završnice pa se ipak iskupio protiv Partizana, Ray je daleko od igrača kojeg su očekivali, tako da možemo očekivati promjene na tim pozicijama. Ipak, puno toga ovisi o Repeši.

Sada je pred nama završnica prvenstva. Cibona i Cedevita kao glavni favoriti za naslov hrvatskog prvaka, iako ni Zadar ne treba otpisati. Pogotovo u polufinalu protiv koga god bude igrao. Beograd je pokazao da su iznenađenja itekako moguća, ali ipak sve osim zagrebačkog finala bilo bi ravno čudu.

A onda će krenuti slaganje rostera za iduću sezonu. Svatko sa svojim brigama i ciljevima. U Ciboni kako se riješiti blokade i barem djelomično dugova, dok u Cedeviti kako složiti momčad što konkurentniju u Euroligi i kako napraviti još jedan iskorak prema naprijed. Nadamo se samo kako će oba naša kluba igrati Euroligu i kako neće dovesti u pitanje barem ova dva mjesta koja regionalna košarka trenutno ima u najelitnijem klupskom natjecanju u Europi. Ne tako davno regiji su pripadala tri mjesta, a Bartolomeu samo čeka da smanji broj onih koji mu ne donose dovoljno novca. I da ubaci neke bogate Ruse ili Turke...

Euroliga

1Monaco 10+13
2Panathinaikos 10+10
3Bayern 10+8
4Maccabi Tel Aviv 10+7
5Žalgiris 10+7
6Baskonia 10+6
7Partizan 01-6
8ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
9Barcelona 01-7
10Real Madrid 01-8
11Alba Berlin 01-10
12Armani Milano 01-13
13Anadolu Efes 000
14Crvena zvezda 000
15Fenerbahçe 000
16Olympiakos 000
17Paris 000
18Virtus Bologna 000

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga

1Monaco 10+13
2Panathinaikos 10+10
3Bayern 10+8
4Maccabi Tel Aviv 10+7
5Žalgiris 10+7
6Baskonia 10+6
7Partizan 01-6
8ASVEL Lyon-Villeurbanne 01-7
9Barcelona 01-7
10Real Madrid 01-8
11Alba Berlin 01-10
12Armani Milano 01-13
13Anadolu Efes 000
14Crvena zvezda 000
15Fenerbahçe 000
16Olympiakos 000
17Paris 000
18Virtus Bologna 000

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • trailer trash05.05.2014. u 18:29
    Ako se ne zadrži Dario , nema smisla igrat EL sa par polukvalitetnih amera, bolje nek Bandić uloži još u stipendiranje mladih sportaša i studenata , to je pravi kapital i budućnost ovog grada.
    trailer trash
  • Obrisan korisnik04.05.2014. u 19:23
    Ključ sljedeće sezone je Dario Šarić. Ako on ostane onda sve poprima smisao (mislim na igranje Eurolige). Nisam do sada čuo da je neki klub odustao od igranja Eurolige, pa se nadam da Cibona neće biti prva. Inače po svemu (lova, sadašnja ekipa, logistika...) Eurokup je po mjeri Cibone. Euroliga je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • iadera04.05.2014. u 15:26
    Prilika ti je svake godine u ABA ligi. Samo jebiga tribaš ući u finale.
    iadera
  • Obrisan korisnik04.05.2014. u 08:54
    Cibona je napravila veliki posao, zahvaljujuci Rimcu i igracima izuzetno su simpaticni ali.... druga je priča Euroliga. Kojim redom uopce krenuti ili samo konstatirati da osim imena nemaju nista drugo za Euroligu. Totalno su igracki, financijski i organizacijski nesposobni igrati EL i to treba... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • tecec03.05.2014. u 23:29
    Cibonin najveći problem je što ne žele objaviti koliko su u stvari dužni, pa svi koji bi mogli uložiti neke novce, bježe od njih jer ne znaju dal će ti novci otići za vraćanje dugova ili za nova pojačanja. U ovom trenutku su u blokadi zbog dugova četvorici igrača. Onog trenutka kad drugi igrači... [više na forumu]
    tecec