Nogomet

Nakon osvajanja Afričkog kupa nacija cijela Nigerija očekuje nešto veliko

Piše:Ante Dubravac • subota, 03.05.2014.
Nakon osvajanja Afričkog kupa nacija cijela Nigerija očekuje nešto veliko
Foto: EPA

Iako na sam spomen Afrike i nogometa na tom kontinentu jedna od glavnih asocijacija je Nigerija činjenica je da u posljednje vrijeme reprezentativni rezultati nisu na zavidnom nivou i upravo zbog toga svi navijači vjeruju da bi baš nastup u Brazilu mogao značiti povratak Nigerije na stare staze.

Nastup na svjetskom prvenstvu u Brazilu za Nigeriju će biti peto predstavljanje nogometnoj javnosti te ujedno i pokušaj vraćanja ugleda i stare slave koja se posljednjih godina pomalo izgubila.

Svoj prvi nastup na Svjetskom prvenstvu Nigerija je imala 1994. godine u SAD-u kada su iznenadili mnoge te osvojili prvo mjesto u skupini s Argentinom, Grčkom i Bugarskom što im je osiguralo susret s Italijom u osmini finala. Iako su Super orlovi vodili do 88. minute Roberto Baggio je izjednačio, a na kraju je u produžecima Italija bila spretnija i sretnija i slavila s 2:1. Međutim upravo je taj nastup u SAD-u predstavio Nigeriju u najboljem svjetlu te je ta reprezentacija pokupila brojne simpatije diljem cijelog svijeta.

Profil

FIFA-renking: 45. mjesto

Izbornik: Stephen Keshi

Kapetan: Vincent Enyeama

Najviše nastupa: Joseph Yobo (94)

Najviše golova: Rashidi Yekini (37)

Najveći rezultat: osmina finala na SP-u 1994. i 1998., 3. puta osvajači Afričkog kupa nacija

Četiri godine kasnije u Francuskoj Nigerija je opet prva u skupini, a posebno je odjeknula njihova pobjeda protiv Španjolske rezultatom 3:2. Osmina finala i ovoga puta je bila kobna jer je Danska bila uvjerljiva i slavila s 4:1. Između ta dva nastupa Nigerija je ostvarila veliki uspjeh osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine.

Tada je počeo i pad Nigerije jer na idućem Svjetskom prvenstvu zauzimaju posljednje mjesto u skupini, a 2006. godine niti ne prolaze kvalifikacije da bi u Južnoafričkoj Republici opet zapeli u grupnoj fazi nakon čega je predsjednik Goodluck Jonathan od silne ljutnje zabranio nogometnoj reprezentaciji nastupe na međunarodnim natjecanjima.

Osim plasmana u Brazil dokaz da se nešto novo sprema iz Nigerije dogodio se početkom prošle godine kada su Super orlovi nakon dugih 19 godina čekanja osvojili svoj treći Afrički kup nacija pobijedivši u finalu s minimalnih 1:0 Burkinu Faso, a strijelac jedinog pogotka bio je Sunday Mba. Iako je odmah nakon finala izbornik Stephen Keshi najavio odlazak s klupe vrlo brzo se predomislio: "Moj je plan od samog početka bio izgradnja dobre nigerijske reprezentacije. Posao još nije dovršen, tek smo na tom putu izgradnje."

Put do Brazila

Nigerija prva afrička reprezentacija koja je osigurala nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, a ukupno 22. zemlja kojoj je to uspjelo. Iako su kroz svoje kvalifikacije prošli bez poraza Nigerijci nisu baš previše impresionirali jer su igrali u možda i najslabijoj kvalifikacijskoj skupini u kojoj su još bili Malavi, Kenija i Namibija.

Raspored

16. lipnja, 21:00 (Curitiba):
Iran – Nigerija

21. lipnja, 00:00 (Cuiaba):
Nigerija – BiH

25. lipnja, 18:00 (Porto Alegre):
Nigerija – Argentina

U šest odigranih susreta Nigerija je upisali tri pobjede i isto toliko neriješenih rezultata pri čemu su postigli sedam, a primili četiri pogotka što im je osiguralo prvu poziciju u skupini F te nastup u dodatnim kvalifikacijama.

Uz Obalu Bjelokosti, Ganu, Alžir i Tunis Nigerija je na ždrijebu koji je održan u Kairu bila smještena među nositelje te im je "ples kuglica" kao posljednju prepreku za nastup u Brazilu dodijelio Etiopiju. Iako su domaćini poveli u 56. minuti pogotkom Behailu Assefa Nigerija je na krilima raspoloženog Emmanuela Emenikea došla do preokreta i slavlja 2:1. Uzvratni susret odigran je u Calabaru u kojem su aktualni prvaci Afrike upisali novu pobjedu. Pogocima Victora Mosesa iz jedanaesterca i Victora Obinna Nigerija je potvrdila nastup na Svjetskom prvenstvu.

Prva zvijezda

Iako je riječ o poprilično ujednačenoj reprezentaciji u kojoj izbornik Stephen Keshi pokušava dovesti do toga da su svi igrači podjednako važni ipak jedno ime odskače, a to je veznjak Chelseaja John Obi Mikel.

Osim svojim talentom i nogometnim znanjem Mikel je na sebe skrenuo pažnju svjetskih medija već s 18 godina kada je nastala prava trakavica oko njegovog prelaska u Englesku. Naime Manchester United je u u travnju 2005. godine službeno objavio da je postigao dogovor s Lynom iz Osla te da je Mikel potpisao višegodišnji ugovor koji stupa na snagu u siječnju 2006. godine. Da stvar bude još zanimljivija klub je organizirao predstavljanje igrača na kojem se Mikel pojavio i predstavio navijačima ponosno se slikajući u dresu s brojem 21.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Međutim nekoliko dana kasnije u cijelu priču su se upleli Mikelov menadžer i Chelsea tvrdeći da mladi igrač ima već potpisan ugovor s klubom iz Londona te da je transfer već ranije dogovoren što je Mikelov tadašnji klub Lyn demantirao. Vrlo brzo Mikel "nestaje" iz Norveške, a njegov menadžer plasira priču u javnosti da dobiva prijetnje smrću zbog potpisa za United koji se dogodio pod prisilom te da je igrač otet. Prava istina bila je da je Nigerijac bio u Londonu gdje se priključio treninzima Chelseaja nakon čega je Manchester United pokrenuo tužbu, a FIFA je presudila da se Mikel mora vratiti u Norvešku jer još uvijek ima važeći ugovor s Lynom, a da će naknadno donijeti konačnu odluku o tome u koji od engleskih velikana Mikel ima pravo otići.

Da bi izbjegao cijeli sudski postupak i potaknuo Manchester United na povlačenje tužbe u lipnju 2006. godine Roman Abramovič odlučuje za otkup Mikelova ugovora Manchester Unitedu isplatiti oko 12 milijuna funti dok je Lyn dobio nešto više od 4 milijuna nakon čega se cijela priča završava, a John Obi Mikel postaje član Chelseaja za koji igra i danas

Još jedna zanimljivost je vezana uz ovoga nogometaša. U susretu između Chelseaja i Fulhama koji je odigran 21. rujna 2013. godine Mikel je u 84. minuti postigao drugi pogodak za domaćine i time potvrdio pobjedu svoga kluba. I tu ne bi bilo ništa tako posebno da to nije bio njegov tek prvi prvenstveni pogodak od kada je u klubu. Za taj svečani trenutak trebalo mu je točno 185 utakmica i ako se ne računaju vratari niti jednom igraču nije trebalo više nastupa da bi postigao premijerni pogodak otkad je Premiershipa: "Naravno da ću ovaj dan vječno pamtiti. Sretan sam, napokon sam i ja zabio," kratko je prokomentirao Mikel.

Osim njega svakako treba spomenuti napadač Chelseaja na posudbi u Liverpoolu Victora Mosesa kao i napadača Fenerbahčea Emmanuel Emenikea. Na vratima je iskusni kapetan Vincent Enyeama koji od svih aktualnih igrača ima najviše nastupa za reprezentaciju, a opasnost za protivničke čuvare mreže svakako će biti i član moskovskog CSKA Ahmed Musa.

Borba za drugo mjesto

Nigerija će na Svjetskom prvenstvu u Brazilu biti smještena u skupinu F zajedno s Argentinom, Bosnom i Hercegovinom i Iranom. Već na prvi pogled jasno je da je Argentina apsolutni favorit te da će se ostale tri reprezentacije boriti za drugo mjesto.

Nigerija će nastup u skupini završiti kao:

ANKETA#657

"Igramo protiv tri potpuno različite reprezentacije i svaka od njih ima svoj način igre," izjavio je Keshi i optimistično dodao: "Poštujemo svaku od tih momčadi, ali se nemamo razloga bojati nikoga. Moramo se što bolje pripremiti za prvu utakmicu," zaključio je.

Slično razmišlja i John Obi Mikel: "Idemo na pobjedu protiv Irana jer je prva utakmica na ovakvim prvenstvima uvijek najvažnija. Siguran sam da možemo proći u drugu fazu natjecanja."

Mikel se kratko osvrnuo i na ostale momčadi u skupini: "Argentina je favorit i nama će utakmice s Bosnom i Hercegovinom te Iranom biti puno teže. Međutim ako budemo spremni i koncentrirani vjerujem da možemo savladati te suparnike," zaključio je.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis09.05.2014. u 03:32
    i ja bih volio vidjeti obafemija u brazilu, no keshi ima drugačiju viziju. ali bit će oni dobri, ima štofa ovog puta i s dva naslova pod pojasom (svjetski prvaci i-17 i afrički prvaci seniori) ovo mora biti njihovo (i naše) natjecanje!
    cameosis
  • Seattle08.05.2014. u 17:38
    Obafemi nije pozvao a vecina napadaca im i ne igra. Martins stalno gledam i ovu sezonu je bas dobar, sto golovi, sto asistencije. Ne mislim stvarno da je i jedan od njihovih napadaca bolji od njega trenutno.
    Seattle
  • marinfil03.05.2014. u 15:43
    Nigerija- BIH ključna tekma za drugo mjesto
    marinfil
  • Obrisan korisnik03.05.2014. u 15:12
    Ova generacija Nigerije ima šansu u Brazilu.
    Obrisan korisnik
  • cameosis03.05.2014. u 15:07
    nigerija je 1994. protiv italije ispala nažalost već u produžecima s 2:1. ove godine se kreće po prvo mjesto u skupini i lakši daljnji raspored do finala s hrvatskom, nema tu diskusije.
    cameosis