Nogomet

Može li zajedništvo nadomjestiti ozlijeđenog Falcaa?

Ivan Blažević • subota, 07.06.2014.
Može li zajedništvo nadomjestiti ozlijeđenog Falcaa?
Foto: EPA

Kolumbijska se reprezentacija na Svjetskim prvenstvima pojavljuje po peti put u svojoj povijesti, a zadnji put nastupili su 1998. godine u Francuskoj. Najveći domet bio im je prolaz u osminu finala 1990. u Italiji, kada su ispali od Kamerunaca. Spomenimo i to kako su u jednom navratu osvojili i Copa Americu, 2001. godine na domaćem terenu.

Kolumbija je 1986. godine trebala biti domaćin svjetske smotre, no u to je doba upala u duboku ekonomsku krizu, a sama je država bila u dodatnom rasulu zbog brojnih političkih sukoba i nemira uzrokovanih kartelskim obračunima, pa je stoga domaćinstvo u zadnji čas dodijeljeno Meksiku, a Kolumbija je ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu.

Put do Brazila

Kolumbija u Brazilu

Vratari: David Ospina (Nica), Faryd Mondragon (Deportivo Cali), Camilo Vargas (Santa Fe).

Braniči: Camilo Zuniga (Napoli), Santiago Arias (PSV Eindhoven), Mario Alberto Yepes (Atalanta), Cristian Zapata (AC Milan), Pablo Armero (West Ham), Eder Alvarez Balanta (River Plate), Carlos Valdes (San Lorenzo).

Veznjaci: Alex Mejia (Atletico Nacional), Freddy Guarin (Inter), Abel Aguilar (Toulouse), Aldo Leao Ramirez (Morelia), Carlos Sanchez (Elche), Juan Quintero (Porto), Juan Cuadrado (Fiorentina), James Rodriguez (Monaco).

Napadači: Carlos Bacca (Sevilla), Teofilo Gutierrez (River Plate), Jackson Martinez (Porto), Víctor Ibarbo (Cagliari), Adrian Ramos (Hertha Berlin).

Kolumbijce predvodi bivši argentinski nogometaš Jose Pekerman, koji je od značajnijih angažmana bio i na klupi argentinske reprezentacije, dovevši je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine do četvrtfinala, u kojem je na jedanaesterce ispao od domaćina.

Pekerman je u dvije godine, koliko mu traje mandat na klupi ove južnoameričke momčadi, napravio dobar posao. Uveo je disciplinu u momčad koju krasi nekoliko izvanrednih pojedinaca koji igraju u velikim europskim klubovima i južnoameričke kvalifikacije završio na drugom mjestu, samo dva boda iza favorizirane Argentine.

Najveća je uzdanica dakako, bio Falcao u vršku napada, koji je tokom kampanje postigao devet pogodaka i završio kao treći strijelac kvalifikacija, a ispred njega su ostali samo Messi s deset, te Suarez sa 11 pogodaka.

Najveća zvijezda

Raspored na SP-u:

14. lipnja, 18.00:
Kolumbija - Grčka

19. lipnja, 18.00:
Kolumbija - Obala Bjelokosti

24. lipnja, 21.00
Japan - Kolumbija

Nažalost, Kolumbijci će u Brazilu biti lišeni usluga svog prvog strijelca. Falcao je naime, početkom godine u susretu osmine finala francuskog Kupa zaradio težu ozljedu koljena od koje se još nije u potpunosti oporavio. Iako je koncem sezone počeo trenirati, a izbornik Pekerman ga je čekao do posljednjih trenutaka uoči priprema, razočarani Falcao je nakon konzultacija s liječnicima morao donijeti tešku odluku.

''Nisam želio samo sjediti na klupi i gledati suigrače koji su na 100 posto, dok bi ja ovakav uzimao mjesto nekome tko bi mogao biti zvijezda SP-a. Moram se usredotočiti na oporavak za iduću sezonu, a moji suigrači moraju vjerovati u sebe i siguran sam da u Brazilu i bez mene mogu doći do velikog rezultata'', izjavio netom prije početka priprema vidno utučeni Falcao.

U njegovu odsustvu teško je odrediti tko preuzima ulogu prve zvijezde momčadi. Kolumbija u svakoj liniji ima po nekoliko vrhunskih igrača iz jakih europskih klubova, a Pekerman će morati dodatno poraditi na zajedništvu i momčadskom duhu kako bi nadomjestio nedostatak njihove najjače karike koja će im zasigurno faliti u Brazilu.

Usprkos tome, napadači poput Jamesa Rodrigueza (Monaco), Carlosa Bacce (Sevilla), i Jacksona Martineza (Porto) ne zvuče nimalo loše u ulogama Falcaovih alternativa.

Što očekivati?

PROFIL

FIFA-renking: 8. mjesto
Izbornik: Jose Pekerman
Kapetan: Mario Yepes
Najviše nastupa: Mario Yepes (97)
Prvi strijelac: Teofilo Guttierrez (12)
Najveći uspjeh: osmina finala, SP 1990.

Kolumbiju su kuglice smjestile u poprilično izjednačenu skupinu C, gdje će snage odmjeriti s Grčkom, Obalom Bjelokosti i Japanom. I dok bi sa spremnim Falcaom mogli reći kako Kolumbijci spadaju među prva dva favorita skupine, njegov izostanak ipak će se zasigurno osjetiti u momčadi, pa je dojam da će se za prolazak skupine glavne bitke voditi između Grčke, Obale Bjelokosti i Kolumbije, iako ni Japance, koji su objektivno relativni autsajderi, ne treba unaprijed otpisati.

Kolumbija će u Brazilu zasigurno imati i bučnu podršku s tribina, što će sigurno biti važan faktor. Njihovi navijači zaželjeli su se svojih ljubimaca na velikim natjecanjima i sada su konačno dočekali taj trenutak, a prvenstvo je na relativno bliskoj lokaciji.

Uzmemo li u obzir sve te faktore, može se reći kako Kolumbija ima dosta predispozicija da kao osma reprezentacija Fifina renkinga, uz mali faktor sreće, možda postane hit prvenstva.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dalmatinac8808.06.2014. u 15:04
    Samo da neko ne zabije autogol
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik08.06.2014. u 12:39
    Imaju dobre igrače i vjerojatno prolaze skupinu. Šteta zbog Falcaa
    Obrisan korisnik