Nogomet

Osijekov cilj je nadograditi proljeće i osigurati mirnu sezonu

Piše:Mario Katušić • ponedjeljak, 14.07.2014.
Osijekov cilj je nadograditi proljeće i osigurati mirnu sezonu
Foto: Kristijan Komarica

Nakon turbulentne sezone, u kojoj je ostanak u ligi osiguran kroz pravu dramu, Bijelo-plavi namjeravaju započeti put povratka u vrh hrvatskog nogometa. Prvi korak trebala bi biti mirna sezona, u kojoj se može stvarati i napredovati. Iz tog razloga, sve što Osječani žele ove sezone je izbjegavanje drame kroz kakvu su prošli prošle sezone.

Osijek

Došli: Davor Špehar (Hrv. Dragovoljac), Ivan Baraban (Split), Matej Jonjić (Hajduk), Jurica Pranjić (Slaven Belupo)

Otišli: Karlo Lulić, Srđan Vidaković, Danijel Cesarec

Plasman u prošloj sezoni: 8. mjesto

Pripremne utakmice: Đurđenovac 14:0, Tomislav (Livana) 3:1, Slaven (Gradac) 3:0, Metalleghe BSI 3:1, Vitez 1:0, Travnik 2:0, Branitelj (Mostar) 3:2

Raspored u prva tri kola: Osijek – Lokomotiva, Zadar – Osijek, Osijek - Split

Gotovo dva mjeseca su prošla, a navijačima Osijeka još uvijek je u glavama 83. minuta posljednjeg susreta prošle sezone i pogodak Josipa Barišića koji je njihov klub ostavio u prvoj ligi, u kojoj se natječu od samih početaka ovog natjecanja. Sad je vrijeme za nadogradnju vrlo dobrog proljeća te je jedini cilj ove ekipe da osigura mirnu sezonu i dobre uvjete za rad trenera i prve momčadi.

Prednost ekipe je ta da su gotovo svi igrači ostali na broju, pojačanja su osigurana prije odlaska na pripreme, a i financijska situacija u ovome trenutku osigurava uvjete za miran rad, gdje se igrači mogu fokusirati samo na nogomet.

Da netko ljudima iz slavonskog prvoligaša ponudi sedmo mjesto, vjerojatno bi istog trenutka potpisali, no osim toga, cilj ove sezone je i dodatni napredak u svim segmentima profesionalnog nogometnog kluba. Trener, uprava i ekipa pokušat će stvoriti momčad koja se neće svake sezone raspadati i na kojoj će se moći izgraditi povratak u vrh hrvatskog nogometa.

U fokusu

U fokusu će sigurno biti situacija igara na domaćem terenu, gdje je želja dokazati da iza proljetnih pobjeda ne stoji ništa drugo osim sjajne igre. Naravno, ujedno će se pokušati popraviti igre na gostovanjima, zbog kojih je klub i došao u situaciju u kojoj je bio prošle sezone.

Poneki mladi nogometaši također će tražiti svoju priliku za dokazivanje ili dodatno sazrijevanje. Posebno se to odnosi na Josipa Mišića, koji je kod trenera Rukavine dobio istureniju poziciju i ofenzivniju ulogu te je tu eksplodirao, u posljednjih devet kola upisao je pogodak i čak šest asistencija. Od njega se očekuje da ove godine preuzme igru momčadi i da on bude taj koji će povući kad zatreba.

Osijek također traži pravo rješenje u napadu, a pošto Rukavina forsira igru s jednim napadačem, taj bi trebao biti onaj pravi killer. Glavni kandidati su prošlosezonski "spasitelj" Barišić, kao i Marko Dugandžić, koji pokazuje potencijal, no do sad nije uspio ustaliti dobru formu. Antonio Perošević se također oporavio i ove sezone se puno očekuje od njega, no na njegovim leđima je puno manji teret nego prošle godine prije ozljede, kad se očekivalo da on bude onaj glavni igrač u ekipi.

Plusevi u odnosu na prošlu sezonu

Najveći plus je što je momčad, izuzev Cesarca, ostala potpuno jednaka kao ona iz posljednjih desetak kola prošle sezone, a osim toga, ekipa je pojačana s još tri igrača te oporavljenicima Peroševićem i Vitaićem. To je Rukavini donijelo mirne pripreme, gdje je mogao samo usavršavati ono što je započeo prije nekoliko mjeseci.

Osim što su igrači ostali na okupu, svi mlađi igrači iza sebe imaju jednu prvoligašku sezonu, i to sezonu u kojoj su do posljednje minute igrali važne i presudne utakmice te su naučili nositi se s pritiskom.

Minusi u odnosu na prošlu sezonu

Najveći minus je što je klub ostao bez Karla Lulića, koji je odbio potpisati aneks ugovora te je postao slobodan igrač, no još uvijek nema imena njegovog novog kluba. Čudna je to odluka, posebno za momka koji je izjavljivao da želi u klubu ostati što duže, još više ako se zna da je situacija trenutno izuzetno stabilna i da nije bilo nikakvog razloga za njegovo nezadovoljstvo. Budućnost će dati odgovor koliko je njegova odluka bila ispravna i korisna za njegovu karijeru.

Snage i slabosti

Zajedništvo, koje je proizašlo iz prošlosezonske situacije, kao i iskustvo koje su prošli, je najveća snaga ove momčadi. Osijek je uvijek u svojoj ekipi imao nekoliko velikih talenata, a tako je i ove sezone, koji će kraj sebe imati i određeni broj iskusnih prvoligaških igrača. Slabost bi mogla biti nedostatak pravog napadača, onog koji iza sebe ima i pokoju sezonu s dvoznamenkastim brojem pogodaka.

Trener

Tomislav Rukavina će pokušati nastaviti odličan posao, koji je radio prošle sezone, za što je dobio sve uvjete, a imao je i ponešto sreće, budući da su pripreme prošle bez ozljeda. Trener je koji njeguje moderan pristup nogometu, a neke njegove ideje i novine su već urodile plodom.

Osim kvalitetnog taktičkog pristupa, Rukavina ima i poseban odnos s ljudima, kako sa svojim igračima, tako i s novinarima. Čovjek je koji inteligentno i smireno odgovara na svako pitanje te ništa ne radi brzopleto i to je dobra karakteristika, posebno u radu s mladim igračima. Ovo bi i za njega trebala biti sezona u kojoj će dokazati koliko je velik trenerski talent.

Očekivanja od nove sezone

Kao što je već navedeno u tekstu, očekivanja su miran ostanak u ligi i napredak kluba u svim granama, bilo poslovnim, bilo sportskim. Potrebno je nastaviti s dobrim igrama na svom terenu i osvajanjem domaćih bodova te popraviti bodovni saldo koji je dolazio s gostujućih terena.

Ukoliko se uspije u tom planu, Osijek bi trebao imati pravu sezonu, u kojoj bi svojim navijačima mogli pružiti atraktivne partije i puno veselja, onog što je u turbulentnim prethodnim sezonama nedostajalo.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • russell14.07.2014. u 18:48
    bit će to dobro ove godine, mišić će bit jedan od najboljih igrača u prvenstvu i ako bog da iduće ljeto ide van igrat nogomet
    russell
  • Ljuke14.07.2014. u 14:45
    Samo da ne bude opet jedna sezona stabilizacije u svim aspektima pa onda opet pucanje po savovima. Koliko vidim radi se kvalitetno i profesionalno u klubu, samo neka se nastavi tako i evo Osijeka opet u vrhu HNL-a. To bi bila odlicna liga, s jakim Dinamom, Rijekom, Hajdukom, Osijekom, Splitom!
    Ljuke
  • Obrisan korisnik14.07.2014. u 11:27
    Rukavina je prošle godine preporodio momčad, vidjet ćemo može li ove sezone nakon odrađenih priprema, ustabiljene financijske situacije i novopridošlih solidnih pojačanja napraviti korak više. Talent je zasigurno pokazao!
    Obrisan korisnik
  • dullknife14.07.2014. u 09:17
    Nek Brbić ponudi pod račun koji apartman od gazde Andabake, " pare nemamo, evo ti trosobni u Brelima"....
    dullknife
  • Obrisan korisnik14.07.2014. u 08:55
    baš me zanima gdje će "zvijezda" u usponu Karlo Lulić nastaviti karijeru. Sigurno ima kvalitetnog menađera (i kuma).
    Obrisan korisnik