Nogomet

Plasman u "zlatnu sredinu", cilj koji bi zadovoljio zadarske apetite

Piše:Branimir Korać • ponedjeljak, 14.07.2014.
Plasman u "zlatnu sredinu", cilj koji bi zadovoljio zadarske apetite

Nakon što su prošle sezone završili kao sedmi, Zadrani žele ove sezone napraviti napredak na prvenstvenoj ljestvici. U izjednačenoj ligi plasman u sredinu ljestvice bez nekih većih stresova u posljednjim kolima, značio bi pozitivnu sezonu za klub iz Stanova...

Zadar

Došli: Želimir Terkeš (Perak), Vlatko Šimunac (Vinogradar), Jurica Buljat (Energie Cottbus)?

Otišli: Igor Banović, Marin Oršulić, Marin Con, Mato Neretljak, Josip Tadić

Plasman u prošloj sezoni: 7. mjesto

Pripremne utakmice: Brasov - Zadar 2:0, Zadar - Dunaujvaros 0:0, Maribor - Zadar 2:2

Raspored u prva tri kola: Zadar - Split, Zadar - Osijek, Dinamo - Zadar

Nova sezona, ciljevi isti. Zadrani će i ove sezone težiti tome da ne žive opasno do same završnice prvenstva i da se što prije smjeste u sredinu ljestvice.

Posao neće biti lagan, Liga 10 je zahtjevnija, konkurencija je jača i svaka utakmica i svaki bod vrlo su važni. Kao i u dobrom dijelu klubova, financije su problem i u Zadru koji si ne može priuštiti dovođenje nekih zvučnih pojačanja pa je tako bilo i u ovom prijelaznom roku.

U klub se vratio Želimir Terkeš koji će predstavljati pojačanje i svojim iskustvom dosta pomoći ovoj momčadi, jednako kao i Mirko Hrgović koji je odlučio ostati. Dobitak je i ostanak Ivora Weitzera, a treneru Ferdi Milinu bilo bi puno lakše raditi i slagati momčad da ima jasniju sliku s kojim kadrom će ući u sezonu.

S momčadi trenira i Jurica Buljat, međutim nije sigurno da će i obući dres kluba sa Stanova. "Jurica trenira s nama, ali sigurno je da ga nećemo imati u prvom kolu jer nije registriran. Naime nada se inozemnom transferu i ukoliko se to ne realizira, ostat će. Tu je i mladi Ivančić koji je također pred odlaskom", rekao nam je u razgovoru trener Milin kojem bi ostanak ove dvojice igrača puno značio.

Pripreme za sezonu odrađene su u Moravskim Toplicama, odigrano je i nekoliko jakih provjera, a u tim susretima Zadrani su pokazivali napredak iz utakmice u utakmicu što je i bilo najvažnije. Kao i inače, u pripremama je rezultat u drugom planu, ali remiji protiv Dunaujvarosa i Maribora nisu rezultati za podcijeniti.

U fokusu

Zadar je nekada bio prava domaćinska momčad koja nije briljirala u gostima, ali je zato na svom travnjaku bila vrlo čvrsta i odnosila bodove. Međutim sada je situacija potpuno drugačija i prošle sezone Zadrani su osvojili samo jedan bod više u Stanovima nego u gostima. Na svom travnjaku nisu briljirali i upravo je to jedna od stvari na kojoj će inzistirati Milin.

"Sezona će biti jako teška i neizvjesna i u borbi za naslov i u borbi za opstanak stoga moramo od početka osvajati što više bodova. Na svom travnjaku moramo igrati bolje i biti barem 30 posto bolji nego prošle sezone", smatra Milin. Hoće li u tome uspjeti, vrijeme će pokazati, međutim činjenica je da je Zadar nekada bio puno agresivniji na svom travnjaku, pobjeđivao je i Dinamo i Hajduk kada je razlika u kvaliteti bila prilična dok je prošle sezone bio najdarežljiviji domaćin u MAXtv Prvoj ligi.

Već prvo kolo u Stanovima dat će sliku Zadra u novoj sezoni, protivnik je vrlo zahtjevan, dolazi Split od kojeg je Zadar u posljednja tri susreta izgubio, od toga čak dva puta na svom travnjaku.

Plusevi u odnosu na prošlu sezonu

U hrvatskom nogometu nije baš čest slučaj da neki trener dobije mir u radu i ostaje na klupi, a da se njegova momčad ne bori za trofeje. Ipak, ostanak Milina je pozitivna stvar, ima konstantu na klupi, igrači ga još bolje poznaju i znaju što od njih očekuje. Dolazak Terkeša je pozitivna stvar, riječ je o igraču koji je i na pripremama potvrdio kako će biti pojačanje. "Mi smo već sada u tim pripremnim utakmicama pokazali puno toga pozitivnog i igrači koji su bili na travnjaku pokazali su da su prava momčad što je veliki plus", tvrdi Milin.

Minusi u odnosu na prošlu sezonu

Nedefinirani igrački kadar na ulasku u sezonu i gubitak nekih igrača koje neće biti lako nadoknaditi. U odnosu na prošlu sezonu u momčadi više nema Banovića, Oršulića, Cona, Neretljaka, Tadića, neki igrači otišli su i tijekom zime, a neki su na pragu odlaska. Najgore što se Milinu može dogoditi je svaki odlazak posebno u situaciji kada kadar i nije toliko širok. U rad s prvom momčadi priključena su i dva izlazna juniora, međutim osjeti se razlika i prema trenerovim riječima trebat će im još dosta vremena da uhvate prvotimce.

Snage i slabosti

Spoj iskustva i mladosti nerijetko je bio dobitna kombinacija. Nekoliko starijih igrača u svlačionici, prvenstveno Surać, Hrgović i Terkeš, trebali bi svojim iskustvom pomoći. Ukoliko ostane i Buljat, Zadrani će u svakoj liniji imati po barem jednog iskusnijeg igrača koji će znati usmjeriti suigrače na travnjaku. Milin se nada da će domaći teren ponovno postati snaga Zadrana i mjesto otkud se teško odnose bodovi. Slabosti bi mogle isplivati tijekom sezone kada krenu izostanci zbog kartona i ozljeda. Momčad će tada morati puno raditi da bi pokrpala te rupe jer za razliku od nekih Zadar nema kadar od 20-25 visokokvalitetnih igrača.

Trener

Ferdo Milin jedan je od naših najmlađih trenera u profesionalnom rangu i ono što je vrlo važno, Zadrani ga nisu brzo "potrošili". Dobio je vrijeme, mir u radu koliko god je to moguće i održava Zadar u elitnom društvu hrvatskog nogometa. Njegova nogometna filozofija je poznata i neće je mijenjati niti sljedeće sezone. "Neću odstupati od sustava 3-5-2 koji prakticiram. Pokazalo se i sada na Svjetskom prvenstvu koliko je taj sustav uspješan i da ga sve veći broj reprezentacija koristi. Mi se dobro snalazimo u takvoj igri i odgovara kadru koji posjedujemo", kaže Milin.

U Zadru je od završetka igračke karijere, veći dio nje proveo je u Stanovima s kratkim izletom u Hajduk gdje je ranije odradio juniorski staž. Nakon što je završio igračku karijeru, pomagao je Dalibor Zebiću u radu s prvom momčadi, a nakon Zebićevog odlaska 2012. godine preuzeo je prvu momčad, pokrenuo ju je i još uvijek sjedi na klupi kluba u kojem je stvarao igračku, a sada i trenersku karijeru.

Očekivanja od nove sezone

"Zadovoljilo bi nas mjesto u sredini ljestvice. Moj cilj je uvijek ići za mjesto više nego sezonu ranije. Nezahvalno je govoriti o borbi za opstanak, ona će biti teška jednako kao i borba za prvaka ove sezone, liga je dosta izjednačena i svakako želimo ostvariti napredak u odnosu na sezonu ranije, to mi je uvijek cilj."

Kako i Zadar krpa kraj s krajem i živi od pokojeg transfera, pokušat će neke igrače afirmirati i u dolazećoj sezoni, a prvenstveno bi mogao iskočiti Frane Ikić koji je već pokazao potencijal. Izbjeći neizvjesnost u posljednjim kolima i mirno odraditi sezonu bez prevelikih stresova, nešto je što bi definitivno zadovoljile čelnike, struku i igrače Zadra.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.07.2014. u 23:55
    Milin je jedan od najperspektivnijih trenera u Hrvatskoj, što je dokazao uspješno vodeći ovu ekipu usprkos lošim uvjetima rada.Isto tako smatram da Terkeš i Buljat (ako ostane) mogu nadomjestiti ove igrače koji su napustili klub. Zadar ima jako dobar spoj mladih i iskusnih igrača, a Ferdo će to po... [više na forumu]
    Obrisan korisnik