Nogomet

Lokomotivi i dalje cilj stvaranje igrača od nogometaša

Piše:Ivana Strahija • utorak, 15.07.2014.
Lokomotivi i dalje cilj stvaranje igrača od nogometaša
Foto: Kristijan Komarica

Iako se Lokomotivu iz godine u godinu "odbacuje" kao malu sestru velikog brata Dinama, na Kajzerici, u smislu stvaranja i promocije igrača, rade vrlo dobar posao. Stabilna atmosfera i predani rad na igri bit će obilježje i ove sezone, a cilj je gornji dom tablice...

Lokomotiva

Došli: Marko Kolar (Dinamo), Tomislav Mrčela (Hrvatski dragovoljac), Domagoj Pavičić (Dinamo), Jan Doležal (Hrvatski dragovoljac), Jakov Biljan (Dinamo)

Otišli: Mathias Chago (F.C. Foolad Iran), Dinko Trebotić (Videoton Hungary), Tomislav Barbarić (Sturm), Marko Pjaca (Dinamo)

Plasman u prošloj sezoni: 5. mjesto

Pripremne utakmice: Lokomotiva - Slavia Sofia 1:1, Lokomotiva - Zagreb 2:2

Raspored u prva tri kola: Osijek - Lokomotiva, Lokomotiva - Dinamo, Zagreb - Lokomotiva

Prošle sezone Lokomotiva je dugo bila u utrci za Europu, no posustala na samom kraju. U utakmici u kojoj joj je trebala pobjeda, odigrala je 1:1 sa Splitom i prepustila Splitovcima četvrto mjesto tablice.

Također je momčad predvođena Tomislavom Ivkovićem imala niz uspona i padova, koji su pokazali da je mlada ekipa sklona tome, ali i da je liga jaka te da svatko može dobiti svakoga. Tako su ubilježeni remiji protiv jakih momčadi (1:1 na Kantridi, 2:2 protiv Hajduka i 1:1 protiv Dinama), visoke pobjede (5:0 nad Osijekom i 4:3 nad Zadrom), ali i teški porazi (3:0 na Parku mladeži, 1:5 protiv Rijeke). Činjenica je da Lokomotivi treba konstanta, da bi joj dobro došlo da joj se ekipa ne mijenja previše svake sezone, no čini se da ni ove to neće biti moguće.

Četvorka koja je napustila prugasti Lokomotivin dres otišla je u jače sredine, dokazavši svoju vrijednost, no ujedno su to bili igrači koji su konstantno bili u početnih 11 te će ih Ivković morati znati nadoknaditi u novoj sezoni. "Izuzetno sam zadovoljan pripremama, stvarno smo ih odradili fantastično. Nije to toliko posljedica mog trenerskog iskustva koliko sjajnog karaktera igrača koji su pristigli. Mislim da nikad nismo odradili bolju pripremu za prvenstvo", kazao je trener Ivković za Sportnet.

U fokusu

Kod Lokomotive će, kao i svih sezona unazad, u fokusu javnosti biti povezanost s Dinamom, pravednost igranja u Prvoj ligi, nedostatak gledatelja i niz drugih stvari koje nisu nužno povezane s onim što momčad pokazuje na travnjaku. Neki će se kladiti da ni ove sezone Lokosi neće uzeti trobod Dinamu i da je hrvatskom prvaku to zagarantirani saldo na tablici.

Sve navedeno jest teret na leđima igrača i struke, koji se iz godine u godinu trude pokazati što znaju i umiju, a kako su prošle sezone mnogima pomrsili račune i uzeli pobjede ili ubilježili poraze gdje nisu trebali, svakako su zanimljiv član Prve lige.

"Kakav veliki brat, nemam ja brata, samo sestru", našalio se Ivković na pitanje smeta li ga to konstantno povezivanje s Dinamom. "Prva liga je postala izuzetno atraktivna i rezultate je teško predvidjeti", dodao je na pitanje hoće li se upisati i koja pobjeda protiv Modrih.

Plusevi u odnosu na prošlu sezonu

Iako je ostala bez niza izvrsnih igrača, poput Chaga, Trebotića, Barbarića i Pjace, Lokomotivi je i dalje ostao vjeran Ante Budimir, najbolji strijelac Kluba prošle sezone. Njegovo će iskustvo svakako mnogo značiti novopridošlim napadačima, Marku Kolaru i Janu Doležalu, dok se od Marija Šituma očekuje još bolja sezona.

Minusi u odnosu na prošlu sezonu

Četvorka koja je otišla na putu je da stvori pravo nogometno ime za sebe, dobivši u Lokomotivi afirmaciju i iskustvo. Oni koji su pristigli nisu još pokazali svoju puni potencijal i momčad će se morati ponovno izgraditi u tom smislu.

Snage i slabosti

Najveća snaga Lokomotive jest stabilna atmosfera u smislu financija, omogućavanje nesmetanog rada struci u Klubu.

Slabost je odlazak nositelja igre, što znači moguće lošije rezultate dok se ekipa ne uigra kako valja.

Trener

Tomislav Ivković će i ove godine stvarati novu momčad: "Navikao sam na to, odlaske nosioca igre, i da svake sezone počinjemo iznova. Ono što je meni osobno važno kod igrača jest da su mladi i gladni uspjeha, a koliko će to biti dovoljno, vidjet ćemo. Jedno su treninzi i prijateljske utakmice, a drugo je prvenstvo."

Ne muči Ivkovića ni to što pristigli igrači nisu velika imena: "Naš cilj i jest stvaranje igrača, sad su još uvijek samo nogometaši. Imena nam nikad ni nisu dolazila, nama je važan karakter. Ja s karakternim igračem, manje kvalitete, napravim više negoli s kvalitetnijim, a manje karakternim igračem", kazao je za Sportnet strateg Lokosa.

Očekivanja od nove sezone

Osim "proizvodnje" igrača, Lokomotiva ima malo imperativa, sem onog da bude u gornjem dijelu tablice. "Moje su osobne želje uvijek igranje europskih utakmica. No, liga je jaka, par loših rezultata dovodi svakoga u tešku situaciju i borbu za ostanak. Prvenstvo je dugačko, a mi srećom imamo mirnoću što se tiče situacije s financijama, pa se možemo posvetiti svojim ciljevima", zaključio je trener.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2014. u 09:58
    Zamislite da Dinamo ne bude prvak, a Lokomotiva ispadne u drugu ligu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2014. u 09:35
    Lokomotiva je, od kad je Ivković na klupi, nezgodan protivnik za svakoga. (osim za Dinamo, al to je tema za malo širu raspravu, nažalost!) Iako ih svake godine "stariji brat" oslabi za nekoliko najkvalitetnijih igrača, oni se uspiju konsolidirati i napraviti dobar rezultat. Vidjet ćemo mogu li to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • The Phantom16.07.2014. u 00:10
    Lokomotivi i dalje cilj pranje novca
    The Phantom
  • Dario_SNet15.07.2014. u 23:46
    Ne muči Ivkovića ni to što pristigli igrači nisu velika imena: "Naš cilj i jest stvaranje igrača, sad su još uvijek samo nogometaši. Imena nam nikad ni nisu dolazila, nama je važan karakter. Ja s karakternim igračem, manje kvalitete, napravim više negoli s kvalitetnijim, a manje karakternim igračem"
    Dario_SNet
  • Obrisan korisnik15.07.2014. u 20:01
    jedna lijepa priča...
    Obrisan korisnik