Nogomet

Sezonu iskusniji Hajduk u pokušaju promjene poretka na vrhu

Piše:Ante Zovko • srijeda, 16.07.2014.
Sezonu iskusniji Hajduk u pokušaju promjene poretka na vrhu
Foto: Simon Maljevac

S istim trenerom, malo boljom, ali i dalje ne sjajnom financijskom slikom te s većinom igrača iz vlastitog pogona, Hajduk ulazi u sezonu u kojoj će pokušati poremetiti ambicije bogatijih rivala kao što su Dinamo, Rijeka i Split.

Hajduk

Došli: Josiel Alves de Oliveira "Jô" (Istra 1961), Sandro Gotal (Wolfsberger AC), Josip Vuković (Dugopolje)

Otišli: Franko Andrijašević (Dinamo Zagreb), Tomislav Kiš (posudba u Goricu), Mario Pašalić (Chelsea)

Plasman u prošloj sezoni: 3.

Pripremne utakmice: Hajduk - Omladinac 10:2, Hajduk - Domžale 2:2, Hajduk - Rabotnički 0:2, Hajduk - Metalurg 0:0, Hajduk - Kuban 0:3, Hajduk - Rubin 1:1

Raspored u prva tri kola: Hajduk - Istra, Rijeka - Hajduk, Hajduk - Slaven Belupo

Prošle sezone brojni su Hajdukovi igrači pravili prve korake u svijetu seniorskog nogometa. Bit će takvih i ove godine, ali nova sezona bit će prije svega sezona nadogradnje na dobre temelje postavljene u prošloj pod vodstvom mladog trenera Igora Tudora, koji je dobio povjerenje uprave te će pokušati afirmirati nove snage za možda još bolji rezultat nego lani.

Zbog nezavidne financijske situacije, Tudor nema rezultatskih imperativa. Prošle sezone konačni plasman, sigurno treće mjesto u prvenstvu u društvu bogatijih klubova, stvorilo je možda prevelika očekivanja za ovu sezonu, no u biti se nije mnogo toga promijenilo.

Hajduk se i dalje uglavnom oslanja na igrače iz svojeg pogona. Bivši juniori i kadeti priključeni su igračima koji su prošli njihov put prošle sezone te onima koji imaju duži seniorski staž poput kapetana Marija Maloče. Mario Pašalić u prvoj je seniorskoj sezoni izborio transfer u Chelsea i teško je naći bolji uzor za njegove bivše suigrače ili mlađe članove Hajdukove momčadi.

U fokusu

Poslije iznenađujućeg transfera Franka Andrijaševića u Dinamo, klub je dobio značajnu financijsku injekciju, ali trebat će mu ih još. Uprava se nada će do završetka prijelaznog roka biti još izlaznih transfera kako bi se klub dodatno stabilizirao. Kandidati su prije svega Maloča, reprezentativci BiH Avdija Vršajević i Tino Sven Sušić te Anton Maglica i Jean Kouassi. Hoće li biti zainteresiranih, ovisit će uvelike o europskim nastupima.

Plusevi u odnosu na prošlu sezonu

Kontinuitet na klupi i na terenu je vidljiv. Hajduk nije mnogo mijenjao. Zadržao je trenera, zadržao je vratare, zadržao je dobar dio ostatka momčadi. Svi su godinu dana iskusniji, bolje se poznaju i automatizam u igri trebao bi biti na višoj razini. Tudor sada zna od koga koliko može očekivati te dobre i loše strane većine pojedinaca jer je s većinom radio. Važne karike u momčadi trebali bi biti Mijo Caktaš i Marko Bencun, koji su propustili dobar dio prošle sezone zbog ozljeda. Ako budu pokazivali predstave iz svojih najboljih dana u Hajduku, praznina nastala Pašalićevim odlaskom mogla bi se brzo popuniti. Ne treba zaboraviti ni da Hajduk ima najbrojniju navijačku podršku na hrvatskim stadionima. Tribine su nosile Splićane prošle sezone, a ove se očekuje još veći broj simpatizera na Poljudu, ali i na gostovanjima, što će mnogo značiti mladoj momčadi.

Minusi u odnosu na prošlu sezonu

Hajduk je u prošloj sezoni dosta ovisio o inspiraciji pojedinca. Često je to bio Pašalić, strijelac 11 pogodaka. Realizacija je bila boljka Hajduka, a sudeći prema pripremama, bit će i dalje. Tudor je optimističan, tvrdi da će golovi doći i da nije zabrinut jer njegova momčad stvara šanse. Najvažnije prinove bile su u ofenzivnom dijelu momčadi (Gotal, Jo). Tek će se vidjeti hoće li oni, Maglica, Kouassi i drugi biti nadahnuti pred protivničkim golom. Širina kadra nije zavidna, pogotovo u obrambenom dijelu momčadi. Dogode li se odlasci Maloče i/ili Vršajevića, Hajduk bi ostao na jednoj od najneiskusnijih zadnjih linija u ligi.

Snage i slabosti

Splićani su zadržali veći dio momčadi iz prošle sezone na okupu i dodali nekoliko prinova, tako da je kostur ostao gotovo nepromijenjen. Mario Pašalić će, naravno, nedostajati zbog svoje igre u oba smjera, ali očekuje se da se netko drugi istakne. Hajduk ima dvije dobre opcije na vratima. Dante Stipica je tijekom priprema zamijenio Lovru Kalinića kao prva opcija na mjestu vratara, a zdrava konkurencija uvijek je dobra stvar.

Uigranost bi trebala biti na većoj razini nego prošle sezone, što će biti vrlo važno za obrambeni dio momčadi, koji je prošle sezone, ali i na pripremama, pokazivao dosta nedostataka.

S druge strane, Tudor vodi iznimno mladu, neiskusnu momčad kojoj fali, između ostalog, i fizičkih kvaliteta za sudare s iskusnijim momčadima. Realizacija je bila problem tijekom priprema. To je dijelom posljedica dolazaka novih igrača, a dijelom su to boljke iz prošle sezone. Vidjet će se što će Jo donijeti na tom planu.

Trener

Rijetkost je u Hajduku da sezonu počinje trener koji je završio prethodnu. Igor Tudor osvojio je navijače u svojoj prvoj sezoni, a njegov ostanak ide u prilog priči o kontinuitetu koji toliko nedostaje hrvatskim klubovima. Veliki je to plus za Hajduk jer je Tudor uveo mnogo sadašnjih igrača u prvu momčad i razvio s njima suradnju.

Tudor je rekao da ima petnaestak igrača na koje računa da će iznijeti sezonu. Rezultati na pripremama nisu bili blistavi, ali Tudor je u nedavnom intervjuu za službene klupske stranice rekao da se time ne opterećuje i da bi uvijek izabrao na pripremama dvoboje s jačim suparnicima nego slabijima protiv kojih bi se eventualnim pobjedama zavaravali:

"U ovom trenutku samim rezultatima se ne opterećujem. Kao što tijekom prošlih pripremnih razdoblja pobjede nisu podizale nikakvu euforiju, tako ni danas nije suprotno. Ono što je bitno za pripremno razdoblje je igra, stvaranje prigoda a ne isključivo krajnji rezultat", rekao je tada bivši hrvatski reprezentativac.

Očekivanja od nove sezone

Mlade momčadi sklone su oscilacijama bez obzira kako kvalitetne bile, a Hajduk je patio od njih kroz brojne sezone jer nije mogao zadržati najbolje igrače. Dinamo i Rijeka u prednosti su na tom planu zbog igračkog iskustva kojim raspolažu. Osvajanje trofeja uvijek je bila ambicija u Hajduku, no pitanje je što je želja, a što realnost. Dinamo i Rijeka financijski su puno jači i Hajduk će im pokušati pomrsiti račune, no realno je teško očekivati borbu za naslov. Primarni cilj je izboriti još jedan nastup u Europskoj ligi, ili kroz prvenstvo ili kroz Kup.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2014. u 09:55
    Nije bilo velikog prometa na Poljudu ovaj prijelazni rok. Nešto su ušićarili na Andrijaševiću i Pašaliću, te doveli Joa (Istra dobiva 40% od eventualnog transfera) i Gotala. Kako su im novci neophodno potrebni vjerojatno su htjeli prodati još pokojeg igrača, a možda do kraja prijelaznog roka to i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik