Nogomet

Cilj Riječana zagorčati život Modrima u borbi za naslov prvaka

Piše:Branimir Korać • petak, 18.07.2014.
Cilj Riječana zagorčati život Modrima u borbi za naslov prvaka
Foto: FaH

Godinama smo u HNL-u najavljivali dvoboje Dinama i Hajduka u borbi za naslov prvaka, međutim Hajduk pod pritiskom financijskih problema nije zadržao korak s te strane moćnijima Dinamom i Rijekom. Stoga klub s Kantride preuzima poziciju broj dva u hrvatskom nogometu, dugoročno želi i na poziciju broj jedan, a kratkoročno, barem smanjiti zaostatak...

RIJEKA

Došli: Dario Čanađija (Slaven Belupo), Mato Jajalo (Köln), Mislav Oršić (Spezia), Miral Samardžić (Šeriff), Jozo Špikić (Široki Brijeg), Fausto Budicin (Istra 1961), Adis Jahović (Vorskla)

Otišli: Ivan Mance, Mehmed Alispahić, Goran Mujanović, Nikola Pokrivač, Josip Tadić

Plasman u prošloj sezoni: 2

Pripremne utakmice: Rijeka - Koper 4:2, Rijeka - Triglav 4:1, Rijeka - Domžale 1:0, Rijeka - Dinamo 2:1 (Superkup)

Raspored u prva tri kola: Zagreb - Rijeka, Rijeka - Hajduk, Istra 1961 - Rijeka

Rijeka danas i Rijeka prije dvije godine - nebo i zemlja. Kada se počeo spominjati ulazak Volpija u klub, dočekano je to sa simpatijama, ali nitko nije mogao predvidjeti što će se konkretno dogoditi. Bilo je dosta slučajeva investiranja u hrvatske klubove u raznim sportovima, ali manje-više nedostatno i(li) kratkoročno. No od ulaska stranog kapitala u Rijeku, investitor se pokazao kao vrlo ozbiljan i Rijeka je danas jednako takav klub.

Iako to na Kantridi neće glasno potvrditi, jasno je da Rijeka želi preuzeti od Dinama vodeću ulogu u hrvatskom nogometu. Najbolji potez koji je povučen je dovođenje Matjaža Keka na klupu i upravo slovenski stručnjak pokazatelj je koliko kvalitetan trener znači za jednu momčad. Ono što Kek traži od igrača, oni ispunjavaju i slijede ga u njegovim zamislima.

Sve se to polako isplaćuje, Rijeka je osvojila Kup, Rijeka je uzela i Superkup i bez obzira na priče iz Dinamovog tabora, Modri jednostavno trebaju priznati da je Rijeka bila bolja i u finalu Kupa i u Superkupu te da je zasluženo osvojila trofeje.

Možda igrački još uvijek nije ispred Dinama, ali uskoro će biti infrastrukturno. Na Kantridi su predstavili stadion koji će se uskoro početi graditi i mora se priznati kako je on idealan za potrebe ovog kluba. Ništa megalomanski, ali vrlo efektno i primamljivo.

U fokusu

Sva pozitiva koja okružuje riječki klub, ali i disciplina i rad koje zahtijeva Matjaž Kek, trebali bi Rijeku ovu sezonu podići na razinu više. U Kupu više ne može, on je osvojen prošle godine, ali zato se Riječani mogu približiti Dinamu u borbi za naslov prvaka te u Europi pokušati otići korak dalje.

Bit će zanimljivo pratiti kako će se situacija razvijati, momčad je posložena vrlo ozbiljno, sve rupe su dobro popunjene, a na Kantridi ne žele na tome stati. Dokazuje to i dolazak Darija Čanađije, jednog od naših najperspektivnijih veznjaka koji je napustio Koprivnicu i priključio se Rijeci. Iako u ovom trenutku nije prijeko potreban, Čanađija predstavlja ulaganje u budućnost i za godinu-dvije mogao bi biti stožerni riječki igrač.

Puno dobroga Kekova momčad pokazala je u pripremama i u ove dvije službene utakmice, a ne treba zaboraviti da je nastupila i značajno oslabljena bez niza važnih igrača. Ostaje za vidjeti može li u ovom ritmu i nastaviti.

Plusevi u odnosu na prošlu sezonu

Rijeka je na svim razinama ozbiljan klub i u sezonu ulazi s posloženim i vrlo jakim kadrom. Dok je prošlo ljeto još uvijek slagala momčad i pojačavala se na sve strane, ovog ljeta Rijeka za to nije imala prijeku potrebu. Nositelji igre su ostali, bilo je malo odlazaka, a oni koji su otišli zamijenjeni su kvalitetnim novim igračima.

Velika prednost je taj ostanak dobrog dijela glavnih igrača jer Kek nije imao problema s uigravanjem momčadi kao primjerice Zoran Mamić. Dok će prvom kandidatu za naslov prvaka trebati vremena da sve posloži nakon silnih dolazaka, Kek nema takvih problema i to se itekako vidjelo i osjetilo u susretima s Dinamom i Ferencvarosom. Rijeka je već danas na visokoj razini i izgleda jako dobro.

Minusi u odnosu na prošlu sezonu

Kako se gleda na Dinamo kao snažnog protivnika protiv kojeg se želi doći do velike pobjede, tako se sada gleda i na Rijeku. Momčad koja konkurira za naslov prvaka uvijek je "crvena krpa" ostalim protivnicima koji daju i onaj jedan posto više negou ostalim susretima. Riječanima niti u Europi neće biti lako, izbacivanje Stuttgarta i dobar nastup u skupini nisu prošli nezapaženo i svi će opreznije prilaziti susretima s njima.

Iako baš i nije pravilo, ponekad se znalo dogoditi da preširok kadar igrača bude problem. U Rijeci su danas redom igrači koji nisu navikli sjediti na klupi, u svojim klubovima bili su standardni i Kek će trebati svakog od njih zadovoljiti. Koliko god imali sustav u koji u svakom trenutku može netko uskočiti, nije lako balansirati između uigranosti momčadi i zadovoljavanja želja igrača.

Snage i slabosti

Kek je protiv Dinama u Superkupu pokazao da ima fantastično razrađenu igru protiv jačih protivnika. Rijeka se može kompaktno braniti i onda iz kontranapada koji su sjajno uvježbani biti vrlo opasna. U momčadi je danas niz igrača koji se ne boje zapucati izvan 16 metara, redom imaju vrlo kvalitetan udarac i svako približavanje Riječana golu može biti opasnost. U Vargiću ima vrlo pouzdanog vratara i odlično je pokrivena na svim pozicijama.

Nije samo problem Rijeke već i brojnih velikih momčadi igra protiv postavljene obrane, kada protivnik ne ostavlja dovoljno prostora. Kek tu traži strpljenje i za takvo što trebat će vremena. Dobro bi došao Riječanima i jedan čistokrvni klasni playmaker, igrač koji jednim potezom izbacuje napadače u priliku.

Trener

Kekov dolazak u hrvatski nogomet bio je pravo osvježenje. Od pristupa treninzima, profesionalnosti pa do odnosa prema protivnicima i sucima. Dok je u Hrvatskoj uvijek sudac kriv za poraz, Kek drugačije razmišlja, ne zamara se nepotrebnim stvarima i vrlo rijetko se uvlači u priče oko suđenja. U ovakvoj ligi gdje smo navikli na graktanje s razlogom i bez, takvo što bilo je ugodno iznenađenje.

Ovaj slovenski stručnjak uvijek naglašava iste stvari - igračima nakon pobjede uputi čestitku, upozori da je utakmica završena i da se okreće drugom protivniku i zabranjuje bilo kakvo opuštanje protiv bilo koga ili pak strah od bilo kojeg protivnika. Odličan je psiholog i autoritet u svlačionici i nema problema s održavanjem visoke tenzije među igračima.

Očekivanja od sezone

Korak prema naprijed cilj je Riječana iz sezonu u sezonu otkako je Volpi ušao u klub. Zadržati korak s Dinamom u borbi za naslov i učiniti tu utrku neizvjesnom glavni je cilj. Iako je Kek rekao da mu se "zavrtilo u glavi" kada je vidio kakve je igrače Dinamo doveo, niti Riječani nisu lošije tržili. Dapače, nije otišao nitko tko je nenadoknadiv, igrači koji su tu imaju kvalitetu i današnja Rijeka je jača od prošlosezonske.

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.08.2014. u 23:11
    I oće
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2014. u 14:56
    Pa prihvaćam ...može prvaci smo ziher ili ove ili iduće. Za kup ne znam....a stadion da će u pretplati bit 40-50 % popunjen. Eto to bu bilo. U Rijeci se nama šta skužiti jer nije ni za usporedit sa Zagrebom to jest slučajem dinama ni po čemu. Dalo bi se tu još toga napisat i odgovoriti ali nema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2014. u 14:56
    Pa prihvaćam ...može prvaci smo ziher ili ove ili iduće. Za kup ne znam....a stadion da će u pretplati bit 40-50 % popunjen. Eto to bu bilo. U Rijeci se nama šta skužiti jer nije ni za usporedit sa Zagrebom to jest slučajem dinama ni po čemu. Dalo bi se tu još toga napisat i odgovoriti ali nema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2014. u 02:07
    LoL ja imam veze s komunizmom kao i sa kazahstanskom podmorskom arheologijom! Hoćemo se ti i ja kladiti da će ove i iduće i iduće godine rijeka biti druga, a dinamo prvi? Hoćeš se kladiti da će u iduće 3 sezone rijeka 2 puta osvojiti kup? hoćeš se kladiti da će ljudi u Rijeci skužiti o čem je riječ... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.08.2014. u 15:56
    Evo mlađim generacijama za primjer kako su se odgajali i stvarali mozgovi za vrijeme komunizma. Znači ovaj lik , što je tipično za taj mentalni sklop, vidi opasnost i negativno u svemu što nije njegovo. Znači bilo koji klub ili pojedinac ili udruga koja se suprotstavlja ideji NOB i partije a kojoj... [više na forumu]
    Obrisan korisnik