Košarka

Domaćin u uglednom društvu, ali veliki favorit za prvo mjesto

Piše:Marija Pastuović • petak, 29.08.2014.
Domaćin u uglednom društvu, ali veliki favorit za prvo mjesto
Foto: EPA

U skupini B, koja se igra u Granadi, glavni favorit jest reprezentacija Španjolske, domaćin prvenstva, momčad Francuske bit će im glavni suparnik na putu do prvog mjesta, Brazil i Srbija, očekuje se, proći će u osminu finala. Egipat bi prolazom napravio svojevrsno čudo, a Iran će tražiti iznenađenje u nekoj od utakmica…

Španjolska

Španjolska

4 Pau Gasol (Chicago Bulls)
5 Rudy Fernandez (Real Madrid)
6 Sergio Rodriguez (Real Madrid)
7 Juan Carlos Navarro (Barcelona)
8 Jose Calderon (New York Knicks)
9 Felipe Reyes (Real Madrid)
10 Victor Claver (Portland Trailblazers)
11 Ricky Rubio (Minnesota Timberwolves)
12 Segio Llull (Real Madrid)
13 Marc Gasol (Memphis Grizzlies)
14 Serge Ibaka (Okahoma City Thunder)
15 Alex Abrines (Barcelona)

O košarkaškoj reprezentaciji Španjolske nije potrebno puno riječi, u najužem su krugu favorita za zlato, uz reprezentaciju SAD-a, a uzme li se u obzir da su Španjolci domaćini svjetske smotre i da američka momčad ne dolazi u najjačem sastavu, jasno je da im je sam vrh jedini cilj koji imaju.

Naš Ante Tomić dugo godina igra u španjolskoj ligi, a Španjolce smatra prvim favoritima na natjecanju: ''Sada su ozbiljnija i čvršća reprezentacija nego u Sloveniji. Navarro im donosi iskustvo, bez njega su neogranizirani. S druge strane, ako mu se dozvole lagani šutovi, uništit će svakog suparnika'', rekao je Barcelonin igrač.

Prijetnje od ove ekipe dolaze sa svih strana, a najjača im je karika igra pod košem, kojom će suparnicima raditi najviše problema. Unutarnja linija koju će predvoditi braća Pau i Marc Gasol, uz Felipea Reyesa, a Serge Ibaka sposoban je napraviti razliku protiv svake reprezentacije, posebno u obrambenom dijelu. Ipak, igrači na vanjskim pozicijama ne predstavljaju im nikakvu slabost, naprotiv. Španjolska niže u svojoj postavi redom poznata imena koja čine fantastičnu momčad demonstracijom atraktivne, agresivne i brze igre. Osim braće Gasol, Reyesa, Ibake, tu su još Juan Navarro, Ricky Rubio, Sergio Llull.

Srbija

Srbija

4 Miloš Teodosić (CSKA)
5 Marko Simonović (Crvena zvezda)
6 Stefan Jović (Radnički)
7 Bogdan Bogdanović (Fenerbahče)
8 Nemanja Bjelica (Fenerbahče)
9 Stefan Marković (Unicaja Malaga)
10 Nikola Kalinić (Crvena zvezda)
11 Stefan Birčević (Estudiantes)
12 Nenad Krstić (Anadolu Efes)
13 Miroslav Raduljica (Milwaukee Bucks)
14 Raško Katić (Crvena zvezda)
15 Vladimir Štimac (Bayern Munchen)

Igrače Aleksandra ?orđevića čeka težak posao, ali utakmice koje će odigrati u skupini pokazat će Srbiji njene mogućnosti. Mečevi protiv europskog prvaka Francuske, domaćina Španjolske i Brazila bit će pravi test za ekipu koja kombinacijom mladosti i iskustva ima kvalitetu proći skupinu: "Grupa je jako teška, ali to nismo mogli birati. Igrat ćemo protiv dvije najbolje europske ekipe. Sve ovisi o glavnim glumcima koji na terenu o svemu odlučuju", rekao je Đorđević o ždrijebu.

Srbija ima kontinuitet kojim proizvodi talentirane igrače, a jedan od njih svakako je Bogdan Bogdanović, igrač, očito je već sad, svjetske klase. Rođeni vođa, momak koji pokazuje kvalitetu svaku utakmicu, osim talenta, ima i potrebnu sportsku drskost, igru u oba smjera… Ovog ljeta prešao je iz Partizana u turski Fenerbahče, a na dolazećem Prvenstvu imat će što pokazati svijetu.

Srpska reprezentacija generalnu probu imala je protiv Novog Zelanda, izgubili su sa šest poena razlike, ali kapetan Nenad Krstić smatra probu uspješnom, jer kako kaže, znaju što trebaju još popraviti. Ipak, igra momčadi ostala je u sjeni, zbog događaja na parketu, zbog kojeg je s terena, ali i iz reprezentacije udaljen Vladimir Micov zbog sukoba s izbornikom Đorđevićem. Taj događaj utjecat će sigurno na kompletnu ekipu, a hoće li to biti pozitivno ili negativno, preostaje nam da pogledamo u prvoj utakmici koju igraju s Egiptom. Solidna momčad, s trenerom koji se još nije sasvim dokazao, a koji bi mogao imati odlučujuću ulogu u bitnim trenucima…

Francuska

Francuska

4 Thomas Huertel (Laboral Kutxa)
5 Nicolas Batum (Portland Trailblazers)
6 Antoine Diot (Strasbourg)
7 Joffrey Lauvergne (Himki)
8 Charles Kahudi (Le Mans Sarthe Basket)
9 Edwin Jackson (Lyon)
10 Evan Fournier (Denver Nuggets)
11 Florent Pietrus (SLUC Nancy Basket)
12 Rudy Gobert (Utah Jazz)
13 Boris Diaw (San Antonio Spurs)
14 Kim Tillie (Laboral Kutxa)
15 Mickael Gelabale (Himki)

Francuska momčad u Španjolsku je otputovala znatno oslabljena – poziv nije prihvatio Tony Parker, glavna zvijezda ove momčadi, organizator, vođa, sinonim za Francusku. Bez njega, s Francuzima će moći igrati svaka ozbiljnija momčad. Osim Parkera, aktualni europski prvaci na pripremnoj utakmici protiv Ukrajine koju su izgubili, ostali su bez još jednog bitnog igrača - šaku je ozlijedio i glavni organizator igre Nando De Colo. Na pripremnom turniru koji je odigran u kolovozu, u Francuskoj, domaćin je osvojio drugo mjesto, a svojevrsno iznenađenje napravila je reprezentacija Srbije koja je u finalu odličnom igrom svladala Francuze sa deset poena razlike.

Ipak, francusko krilo i igrač Portlanda Nicolas Batum, Boris Diaw, igrač San Antonio Spursa, uz ostale suigrače i oslabljeni će predstavljati opasnost velikim reprezentacijama. Francuska će u Skupini A sigurno proći dalje, a u nokaut fazi sve je moguće. Prvi ispit bit će odmah pravi, jer će Svjetsko prvenstvo otvoriti s Brazilom.

Brazil

Brazil

4 Marcelo Machado (Flamengo)
5 Raulzinho Neto (UCAM Murcia CB)
6 Rafael Hettsheimer (Bauru)
7 Larry Taylor (Bauru)
8 Alex Garcia (Bauru)
9 Marcelinho Huertas (Barcelona)
10 Leandrinho Barbosa (Pheonix Suns)
11 Anderson Varejao (Cleveland Cavaliers)
12 Guilherme Giovannoni (Uniceub-BRB-Brasilia)
13 Nene Hilario (Washington Wizards)
14 Marquinhos Vieira (Flamengo)
15 Tiago Splitter (San Antonio Spurs)

Anderson Varejao odličan skakač i obrambeni igrač, Tiago Splitter, aktualni NBA prvak i Nene Hilario glavne su snage ove brazilske momčadi. Uz to, organizator igre Marcelinho Huertas odigrao je odlično prošlu sezonu u Barceloni i sigurno će praviti probleme i najboljim obrambenim igračima, a Leandro Barbosa još je jedan NBA igrač koji je sposoban napraviti razliku i odigrati presudnu ulogu u ovoj reprezentaciji. Izbornik Ruben Magnano vjeruje da je njegova momčad spremna, da je napredovala od prošlog natjecanja i da će njegovi igrači ostaviti dobar dojam svojoj državi.

Na prvenstvu Južne Amerike osvojili su treće mjesto i tako se kvalificirali u Španjolsku, a prvu utakmicu igrat će protiv Francuske. Brazil ima titule sa Svjetskih prvenstava, godina 1954. i 1963. osvajali su natjecanje, a broje još dva srebra i dvije bronce. Također, tri bronce s Olimpijskih igara nalaze se na kontu ove reprezentacije, a posljednjih uspjeh zabilježili su 1978. godine.

Prosječna dob momčadi koja će predstavljati Brazil na Prvenstvu je 29 godina, što dovoljno govori o tome da je jedna od njihovih prednosti snažna timska igra, uz dugogodišnji igranje zajedno. Također, Brazil ima igrače koji u svojim klubovima igraju važne role, te su u početnim petorkama. Ekipa je to koja može pomrsiti račune svima u Skupini A, a neprolazak u osminu finala bio bi isključivo neuspjeh momčadi.

Iran

Iran

4 Rouzbeh Arghavan (Zob Ahan Eshafan)
5 Sajjad Mashayekhi (Mahram Teheran)
6 Behnam Yakhchali (Petrochimi Bandar Imam Harbour)
7 Mahdi Kamrani (Petrochimi Bandar Imam Harbour)
8 Arsalan Kazemi (Petrochimi Bandar Imam Harbour)
9 Amran Zangeneh (Mahram Teheran)
10 Hamed Afagh (Petrochimi Bandar Imam Harbour)
11 Oshin Sahakian (Mahram Teheran)
12 Asghar Kardoust (Kazma)
13 Mohammed Jamshidi (Azad University Teheran)
14 Samad Nikkhah (Mahram Teheran)
15 Hamed Haddadi (Mahram Teheran)

Iranska reprezentacija kvalificirala se na natjecanje u Španjolskoj preko Azijskog prvenstva na kojem su osvojili prvo mjesto. Trostrukom prvaku Azije prosječna dob reprezentacije je 26 godina, a natjecanje će otvoriti protiv domaćina Španjolske.

Glavna zvijezda ekipe je Hamed Haddadi, prvi Iranac koji je zaigrao u NBA-u, a izbornik reprezentacije je Mehmed Bečirovič. Također, ova reprezentacija nije upisala nikakve značajne dosege na velikim natjecanjima, a svaka pobjeda više u nekoj od utakmica bila bi iznenađenje, kao i prolaz u osminu finala, koji je, izvjesno je, ipak nedostižan ove godine.

''Na prvenstvu Azije igrali smo jako dobro. Cilj nam je ući u osminu finala, u ovoj grupi će to biti malo teže, ali napravit ćemo sve da dostignemo taj cilj. Imamo kvalitetu i iskustvo. Do sada je Iran imao jednu pobjedu na Svjetskim prvenstvima, ako ostvarimo dvije to je korak dalje, ali i vjerojatno prolazak u osminu finala'', rekao je Mehmed Bečirovič, izbornik iranske reprezentacije.

Egipat

Egipat

4 Seif Samir (Al Alhy)
5 Amr Gendy (Gezira)
6 Haytham Kamal (Al-Ittihad Alexandria)
7 Wael Badr (Sporting Alexandria)
8 Moamen Abouelanin (Al-Ittihad Alexandria)
9 Ibrahim Elgammal (Al Ahly)
10 Mouhanad Elsabagh (Al-Ittihad Alexandria)
11 Sherif Genedy (Gezira)
12 Youssef Shousha (Sporting Alexandria)
13 Moustafa Elmekawi (Al-Zamalek)
14 Ramy Ibrahim (Al-Ittihad Alexandria)
15 Ashraf Rabie (Al-Ittihad Alexandria)

Egipat se na natjecanje kvalificirao na afričkom prvenstvu, na kojem su osvojili drugo mjesto, iza Angole. Najveća dostignuća reprezentacije su deveto mjesto na Olimpijskim igrama 1952, a peto mjesto 1950. godine na Svjetskom prvenstvu još uvijek je najbolji rezultat bilo koje afričke nacije na nekom turniru. Europski naslov 1949. godine u Kairu je vrlo značajno dostignuće, a vlasnici su i bronce iz 1947. godine.

Zanimljiv podatak jest i da Egipat ima rekordan broj medalja, 17, od svih afričkih nacija. Wael Badr i Ibrahim Elgammal predvode ovu momčad koja, ukoliko odnese bilo koju, bit će to čudo Skupine A, a prvu utakmicu otvaraju utakmicom s reprezentacijom Srbije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.08.2014. u 14:56
    To ti je isto kao što sada Izrael igra EP, a realno geografski ne pripada Europi (prije bi onda Libanon trebao igrat EP).Stvar je politike, pa Izrael politički odgovara Europi, isto kao što je valjda Egipat prije odgovarao (i stvarno je osvojio EP jednom, a imaju čak još i broncu :))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2014. u 23:17
    Iz teksta se može saznati da je izbornik iranske reprezentacije Veselin Matić ili pak Mehmed Bečirovič? Također mi nije jasno kako Egipat može imati europski naslov? Ispričavam se ako sam nešto pogriješio.
    Obrisan korisnik