Ostali sportovi

Zadnji, najuzbudljiviji mjesec MLB-a, Jeter na dojmljiv način rekao "zbogom!"

Piše:Filip Jukić • ponedjeljak, 29.09.2014.
Zadnji, najuzbudljiviji mjesec MLB-a, Jeter na dojmljiv način rekao "zbogom!"

Došao je kraj regularnom dijelu MLB sezone u 2014. Derek Jeter zauvijek se oprostio od profesionalnog igranja baseballa, a šest momčadi je, pomalo u sjeni odlaska velikog Yankeeja, osvajanjem svojih divizija osiguralo direktan ulazak u divizijsku seriju pojedinih liga. Za preostala dva mjesta borit će se četiri momčadi u Wild Card okršajima. Glavne favorite za osvajanje naslova svakako treba tražiti među onim klubovima koji su osvojili svoje divizije...

Istočni AL: Baltimore Orioles (96-66)

Prije početka sezone svi su od ove divizije očekivali najveću neizvjesnost i vrhunski baseball od pet podjednako jakih momčadi. Ipak, na kraju regularnog dijela može se ustvrditi kako je na istoku AL-a jedna momčad igrala odlično, njih tri tek prosječno, dok je jedna apsolutno podbacila (Boston, aktualni prvak). Baltimore je upravo ta momčad koja je oduševila svojim izvedbama duž čitave sezone te s lakoćom i potpuno zasluženo osvojila titula prvaka istočnog AL-a (prvi puta nakon 1997. godine). Slično kao i susjedi im s Nationals Parka i Oriolesi imaju adute na svim ključnim pozicijama. Iako je cijela momčad igrala na visokom nivou od travnja do rujna, jedan igrač se ipak posebno izdvojio - Nelson Cruz. S 40 homera i 108 RBI-eva Cruz se u velikom stilu vratio nakon sramote s korištenjem nedopuštenih sredstava te si uvelike "podigao cijenu" za predstojeći off-season u kojem će Cruz biti free agent i zasigurno meta mnogih momčadi dubljega džepa.

Najviše RBI-eva: Nelson Cruz (108)
Bacač s najviše pobjeda: Wei-Yin Chen (16)
Loše priče: Teške ozljede i izostanak Matta Wietersa i Mannyja Machadoa kroz cijelo doigravanje

Centralni AL: Detroit Tigers (90-72)

Teže nego što se to očekivalo, Detroit Tigersi uspjeli su osvojiti svoj četvrti uzastopni naslov divizije i tako si osigurati divizijsku seriju protiv Baltimorea. Unatoč impresivnoj bacačkoj rotaciji, koja je tijekom sezone pojačana s Davidom Priceom, te Cabrera-Martinez-Martinez trojcu u napadu, momčad iz Michigana nikako nije uspijevala pobjeći Royalsima iz Kansas Cityja. Baš naprotiv, Tigersi su divizijski naslov osigurali tek u zadnjoj regularnoj utakmici pobijedivši Minnesotu.

Najviše RBI-eva: Miguel Cabrera (109)
Bacač s najviše pobjeda:Max Scherzer (18)
Loše priče: Oscilacije u formi duž cijele sezone

Zapadni AL: Los Angeles Angels of Anaheim (98-64)

Momčad iz Anaheima je napokon uspjela odigrati sezonu na razini koja se od nje očekuje, imajući na umu kvalitetu igrača s kojima Mike Scioscia raspolaže. Ubojiti napad predvođen s najizglednijim kandidatom za osvajanje AL MVP titule, Mikeom Troutom, uspio je u potpunosti nadoknaditi sve mane koje je ova kalifornijska momčad znala imati tijekom sezone, pogotovo one na području bacača iz bullpena. Angelsima je posao osvajanja divizije dodatno olakšao rival iz Oaklanda koji je nakon Cespedes-Lester razmjene zapao u tešku krizu i tako borbu za naslov divizije pretvorio u šetnju Angelsa do ciljne ravnine. Težak udarac Anđeli su doživjeli ozljedom njihovog zvjezdanog bacača Garretta Richardsa koji će se zbog destrukcije koljena na terene vratiti tek iduće godine.

Najviše RBI-eva: Mike Trout (111)
Bacač s najviše pobjeda: Jered Weaver (18)
Loše priče: Bullpen bacači, nakon ozljede još uvijek nedovoljno "raspucani" Josh Hamilton

Istočni NL: Washington Nationals (96-66)

Nakon šokantnog ispadanja iz prve runde doigravanja prije dvije godine te razočaravajuće sezone u 2013., čini se kako Washington Nationalsi u ovogodišnje doigravanje, s dobro tempiranom formom, ulaze u potpunosti spremni i što je još važnije s naučenim lekcijama iz te kobne 2012. i serije s Cardinalsima. Iako je Ryan Zimmerman, zbog teške ozljede natkoljenice sredinom sezone, još uvijek na putu ka potpunoj fizičkoj spremi, generalno se može reći kako su Natsi fizički zdravi. Ono što momčad iz Washingtona čini jednim od glavnih favorita za osvajanje World Seriesa je činjenica da su "pokriveni" na praktički svim pozicijama. Gore navedene karakteristike Nationalsa više nego jasno potvrđuje činjenica da su s lakoćom osvojili istočni NL, a na posljetku i postigli najbolji omjer pobjeda i poraza u čitavom NL-u.

Najviše RBI-eva: Adam LaRoche (92)
Bacač s najviše pobjeda: Doug Fister (16)
Loša priča: nestabilnost na zatvaračkoj poziciji

Centralni NL: St. Louis Cardinals (90-72)

Ova divizija MLB-a se dugo vremena činila kao mjesto u kojem će se borba za pozicije u doigravanju, i to sve do samoga kraja, voditi između četiri kluba. Ipak, Cincinnati i Milwaukee nisu uspjeli izdržati taj pritisak te se četveroboj pri kraju regularnog dijela sezone pretvorio u dvoboj, i to onaj između St. Louisa i Pittsburgha. Jednako kao i u centralnom AL-u, borba je trajala sve do zadnjega dana. I dok su Tigersi pobjedom morali razriješiti sve dileme oko osvajača divizije, Cardinalsi su imali luksuz kasnijeg termina utakmice te su već u svlačionici, prije početka susreta s Arizonom, proslavili naslov divizijskog prvaka, nakon što su saznali za poraz Pittsburgha u Cincinnatiju. Cardinalsi će šansu u doigravanju tražiti preko svojih odličnih bacača i ponovno zdravog, ljubimca domaće publike, Yadiera Moline. Suparnik u divizijskoj seriji bit će im stari znanci, Dodgersi iz Los Angelesa.

Najviše RBI-eva: Matt Holliday (90)
Bacač s najviše pobjeda: Adam Wainwright (20)
Loša priča: Mali broj višebaznih (double, triple i home run) udaraca

Zapadni NL: Los Angeles Dodgers (94-68)

Već i prije početka sezone stvar je bila prilično jasna - LA Dodgersi glavni su kandidati za osvajanje zapadnog NL-a. Međutim, zbog drame oko četiri zvjezdana igrača vanjskog polja (samo tri moguće pozicije), rane ozljede najboljeg bacača svijeta Claytona Kershawa te na trenutke fantastičnog baseballa Giantsa iz San Francisca, stvorila se atmosfera sumnje u redovima navijača Dodgersa. Ipak, Kershaw se vratio bolji nego ikada, Matt Kemp, Yasiel Puig, Carl Crawford i Andre Ethier prihvatili su svoje uloge te su stvari ubrzo došli na svoje mjesto. I dok su Giantsi pretkraj rujna još koliko-toliko prijetili momčadi iz Los Angelesa, ostatak je divizije već sredinom sezone izvjesio bijelu zastavu. Vrhunska bacačka postava na čelu s Kershawom, koji bi uz Cy Young titulu vrlo vjerojatno mogao osvojiti i onu MVP NL-a, i, sve do osme udaračke pozicije potentna napadačka postava visoko kotiraju u svim "Tko će osvojiti World Series 2014.?" prognozama.

Najviše RBI-eva: Adrian Gonzalez (116)
Bacač s najviše pobjeda: Clayton Kershaw (21)
Loša priča: Neuvjerljiva igra u obrani (107 obrambenih grešaka)

Wild Card susreti

Osvajači divizija zauzeli su šest od ukupno osam mjesta u divizijskim serijama. Preostala dva mjesta pokušat će osigurati četiri momčadi (po dvije iz svake lige) u Wild Card susretima. U AL-u, na Kauffman Stadiumu, snage će odmjeriti Kansas City (koji će se u doigravanju naći prvi puta nakon 1985. godine) i posrnuli Oakland, dok će na NL frontu Pittsburgh na svom terenu dočekati San Francisco. Pobjednici ovih dvoboja idu u divizijsku seriju s momčadima koje su imale najbolji omjer pobjeda i poraza u pojedinoj ligi. U AL-u taj podvig ostvarili su Angelsi, dok je u NL-u isto pošlo za rukom Nationalsima. Wild Card susreti na rasporedu su u utorak (AL), odnosno srijedu (NL).

Oproštaj Dereka Jetera

Kako je i najavio prije samog početka sezone, već sada legendarni Derek Jeter, okončao je svoju prebogatu karijeru i nakon 20 godina u košulji New York Yankeesa zauvijek rekao zbogom! profesionalnom igranju baseballa. Kao i sve do sada u karijeri, i zadnje dane u MLB-u Jeter je odradio u velikom stilu, na dramatičan način te na korist Yankeesima, ali ovoga puta i na korist i zadovoljstvo svima koji vole ovu igru. Pri zadnjem dolasku na udaračku poziciju na Yankee Stadiumu u karijeri, Jeter je udarcem u suprotno polje donio pobjedu svojoj momčadi protiv Baltimorea, dok se u svojoj zadnjoj regularnoj utakmici uopće, kod ljutih rivala Red Soxa na Fenway Parku, uz skandiranje bostonske publike zauvijek (barem kao igrač) oprostio od bejzbolske publike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!