Košarka

Vrijednosnice udahnule košarkaški život Osijeku

Piše:Edvard Burić • utorak, 30.09.2014.
Vrijednosnice udahnule košarkaški život Osijeku
Foto: Martina Japundžić

Košarka se opet budi u Osijeku. Nakon Osječkog sokola u sezoni 2012./2013., prvoligaška košarka ponovno će se igrati u četvrtom gradu po veličini u Hrvatskoj. Brokeri se nadaju kako neće biti samo statisti u ligi, već i legitimni kandidati za Ligu za prvaka.

U moru negativnih vijesti koje u posljednje vrijeme dolaze iz košarkaških krugova, u prvom redu financijske prirode, pomalo nezapaženo prolazi i jedna pozitivna košarkaška priča. Dok velikani Cibona, Zadar i Split muku muče kako uopće zatvoriti financijsku konstrukciju, Križevci odustaju od prve lige, u Osijeku se polako kotrlja nešto pozitivno.

Početak u Brodu

Vrijednosnice Osijek sezonu otvaraju slavonsko-baranjskim derbijem protiv Slavonskog Broda 4. listopada, a tjedan dana kasnije u Gradski vrt dolazi sinjski Alkar. U trećem kolu bodove će tražiti na šibenskom Baldekinu kod Jollyja.

Popularni Brokeri su se iz Darde preselili u Grad na Dravi i tamo počeli graditi temelje bolje slavonsko-baranjske košarkaške budućnosti. Iako je odlazak iz jednog grada u drugi vani sasvim normalna pojava, pogotovo u NBA gdje klubovi bez problema mijenjaju gradove, u Hrvatskoj to nije tako čest slučaj.

Veći grad, puno više termina za treninge, bolja dvorana i daleko kvalitetnija infrastruktura samo su neki od razloga prelaska Vrijednosnica u Osijek. Iz kluba stalno ponavljaju kako im je cilj stvoriti okosnicu ekipe od domaćih igrača iz slavonsko-baranjskog bazena. To nije nimalo lak put, ali je svakako pozitivan i vrijedan podrške. Svojevremeno je kadetska ekipa VROS-a osvojila četvrto mjesto u prvenstvu Hrvatske što svakako pokazuje kako potencijal postoji, samo ga treba prepoznati i iskoristiti.

Osječani će uz prvu ekipu imati i svoju razvoju momčad koja će u novoj sezoni nastupati u A-2 ligi Istok. Nosit će ime Vrijednosnice OS Darda. Ono što je posebno bitno kod ovog novog osječkog prvoligaša su financije. Iza kluba stoji tvrtka Vrijednosnice Osijek, ali i uspješni poduzetnik i veliki zaljubljenik u košarku Alexander Hrkač. Bez njega ništa od ovoga ne bi bilo moguće.

Hrkač brine o tome da kompletan pogon normalno funkcionira i osigurava mu financijsku stabilnost. To konkretno znači da klubu neće trebati pomoć grada kako bi (pre)živio. Poseban naglasak na zdravu sredinu koja dolazi u Osijek stavio je i gradonačelnik Ivica Vrkić u nedavnom predstavljanju kluba, hvaleći upravu koja ima ozbiljne namjere u pozicioniranju osječke košarke na karti Hrvatske. Grad će vjerojatno pomoći, ali to nije presudno za opstanak kluba, eventualno samo za ambicije u bližoj budućnosti.

Sponzori

Klub se većim dijelom financira novcem sponzora. Generalni pokrovitelj su Vrijednosnice Osijek po kojima su i dobili ime, a klub još financijski značajnije podupiru Esseker Grupa, Osječka robna burza i Europlantaže d.d.

Možda je pretenciozno Vrijednosnice Osijek uspoređivati s Cedevitom. Razlike su u puno aspekata prevelike, ali ono što ih veže je da neće ili ne ovise (isključivo) o gradskom novcu. Takvih primjera u Hrvatskoj za sada je (pre)malo, a nadamo se da će ih biti sve više.

Vrijednosnice Osijek i proteklih su sezona stajale iza kluba, a sada će pokušati napraviti još jedan iskorak prema naprijed. U klub su ove sezone došli Matej Karlović (Slavonski Brod), Aljoša Šarac (Zagreb) i Velibor Buha iz Novog Sada. Momčad možda u prvom razdoblju neće postizati neke spektakularne rezultate, ali iz kluba nas uvjeravaju kako je primarni cilj afirmacija mladih igrača i stvaranje temelja za bolju budućnost.

Momčad Senada Muminovića do sada je odigrala čak sedam pripremnih utakmica i upisala četiri pobjede i tri poraza. Ako ih ozljede zaobiđu, mogli bi biti u borbi za Ligu za prvaka. Za sada ipak nema previše dobrih vijesti. Najveće pojačanje ove sezone Karlović out je još najmanje dva do tri tjedna (koljeno), Šarac ima problema s leđima, a Filip Krajina upalu skakačkog koljena.

Ono što ljubitelje košarke u Osijeku svakako može zanimati je akcija "Povratak prvoligaške košarke u grad na Dravi" kojom će klub pokušati zainteresirati gledatelje i privući ih na tribine. U sklopu iste svima će biti omogućen besplatan ulaz u Gradski vrt tijekom prvog dijela sezone 2014./2015. To je ujedno prilika da se Osječani povežu s ekipom i daju joj neophodnu podršku u borbi za što bolju poziciju u domaćem prvenstvu. U klubu posebnu pozornost posvećuju i komunikaciji s navijačima putem društvenih mreža. Vrijednosnice Osijek tako uz službenu internetsku stranicu imaju i svoj facebook i twitter profil.

Klub će organizirati i školu košarke sa ŽKK Mursa. Zajedničko djelovanje obuhvatit će deset osnovnih škola iz Osijeka, koje će sa školama košarke iz Darde i Bilja omogućiti košarkaški razvoj 250-300 djece.

U svakom slučaju, radi se o projektu koji je prelaskom iz Darde u Osijek dobio dimenziju više, a kako će se razvijati ostaje nam za vidjeti. Slavonija i Baranja potrebni su hrvatskoj košarci i nadamo se da će u kvalitativnom smislu doći na nivo na kojem će kontinuirano stvarati reprezentativce. Kako u mlađim selekcijama, tako i u A reprezentaciji.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Cibona 11-2
5Zabok 11-28
6Dubrava 10+4
7Dubrovnik 02-36
8Dinamo Zagreb 01-3
9Šibenka 01-4
10Kvarner 2010 01-8
11Vrijednosnice Osijek 01-25
12Alkar 01-47

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Cibona 11-2
5Zabok 11-28
6Dubrava 10+4
7Dubrovnik 02-36
8Dinamo Zagreb 01-3
9Šibenka 01-4
10Kvarner 2010 01-8
11Vrijednosnice Osijek 01-25
12Alkar 01-47

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!