Zimski sportovi

Puno promjena i nepoznanica na početku nove NHL sezone

Piše:Željka Jurkas • četvrtak, 09.10.2014.
Puno promjena i nepoznanica na početku nove NHL sezone

Mirno ljeto za jedne, a turbulentne vode za druge momčadi dovele su do kraja predsezone i novih popisa igrača koji ponovno okreću novi list i kreću u lov na Stanleyja. Tko će preživjeti u diviziji Central, hoće li se Cup vratiti na Istok, koliko brzo će momčadi kliknuti s novim trenerima i hoće li (i u kojem trenu) pretendenti na McDavida/Eichela odustati od regularne sezone, samo su neka od pitanja uoči otvaranja...

Jaki, jaki Zapad u kojem je sve moguće

Ako je dosad Zapad glasio kao konferencija koja je teža i kompetitivnija, ova sezona će to još više učvrstiti. “Teško je i postaje sve teže“, rekao je Kevin Bieksa, branič Vancouver Canucksa. „Izgleda kao da svakog ljeta momčadi Zapada dodaju kockicu više koja ih čini još širima i boljima.“ Uvriježeno mišljenje za konferenciju koja je zadnje tri sezone upisivala jedinu pobjedu koja se pamti, onu u zadnjoj utakmici finala. I sam kraj regularne sezone uglavnom govori istu stvar – bodovno momčadi koje ne mogu ući u doigravanje na Zapadu bi u najmanju ruku bile u igri do zadnje utakmice na Istoku. Ove sezone situaciju je dodatno otežala Centralna divizija u kojoj su se gotovo sve momčadi pojačale.

Bitka koju smo gledali prošle sezone (da bi na kraju nenadano Colorado Avalanche odnio diviziju), između St. Louis Bluesa i Chicago Blackhawksa ponovno bi trebala biti aktualna. Bluesi su već jakom napadu dodali Paula Stastnyja, a pogrešku u vidu dovođenja Ryana Millera na kraju prijelaznog roka, odlučili zaboraviti. Chicago je riješio pitanje drugog centra dovođenjem Brada Richardsa, a sami pogled na prve dvije linije dovoljan je argument da je ovo momčad koja pretendira na naslov. A onda pogledate i vidite da ta momčad ima i dubinu. Bili prvi, drugi ili upali na wild card mjesto, ove dvije momčadi pucaju na najvišu stepenicu.

Mlada momčad Dallas Starsa, s osloncem na ofenzivu, pojačana Jasonom Spezzom spremna je napraviti korak dalje, no ne baš bajno stanje obrane, može se pokazati presudnim u poboljšanoj diviziji. U korak s njima stoje Avalanche i Minnesota Wild. Colorado je svom napadu pridodao Jaroma Iginlu i Daniela Briera tako da bi gubitak Stastnyja trebao proć bezbolno. Obrana će se kao i prošle sezone uglavnom oslanjati na sjajnog Semjona Varlamova. S druge strane, Wild je uz odličnu obranu i nekolicinu vratara prošle sezone otišao do drugog kruga doigravanja. Dodatkom Thomasa Vaneka, i uz mlade Mikaela Granlunda i Nina Niederreitera, trebali bi dobiti više ofenzivnog poleta. Vratarska situacija trenutno ne izgleda odlično, no povratkom s liste ozlijeđenih, bit će sasvim solidna.

Nashville Predatorsi najveća su zagonetka ove divizije. Nakon 15 godina promijenili su trenera, Peter Laviolette došao je na mjesto Barryja Trotza (koji je otišao u Washington Capitalse), i time se doveli do promjene sustava. Laviolette će ih tražiti puno dinamičniju igru, no obzirom na transfere tijekom ljeta to ne bi smjelo predstavljati problem. Najveće pitanje je koliko brzo će se razviti kemija i svi se naći na istoj stranici. Ukoliko sve sjedne na svoje mjesto, uz Shea Webera u obrani koji uči Setha Jonesa, momčad bi se mogla naći u završnoj borbi za doigravanje.

Na kraju, momčad koja je završila zadnja prošle sezone, Winnipeg Jetsi, ima sve šanse da ponovi to dostignuće.

U drugoj diviziji Zapada, Pacificu, situacija nije puno lakša. Anaheim Ducksi pojačali su poziciju centra dovođenjem Ryana Keslera, no izgubili na iskustvu umirovljenjem Teemu Selannea. Najveće pitanje će biti vratarska situacija, odnosno mogu li Fredrik Andersen i John Gibson potvrditi potencijal. Momčad kojoj su uz bok, Los Angeles Kingsi, ostali su gotovo isti kao i prošle sezone. Izgubili su Willyja Mitchella zbog cap spacea, no značajnijih poteza nije bilo. Kao i kod najbližeg rivala, najveće pitanje je ono na vratima. Jonathan Quick bio je na operaciji zgloba i dugo vremena proveo van leda. Naravno, treba spomenuti i poznati „mamurluk“ koji ih je 2013. na tren bio uhvatio.

Vancouver Canucksi imaju iza sebe jednu od najgorih sezona, a ništa bolje se nakon spektakularnog pada u prvom krugu doigravanja ne osjećaju niti San Jose Sharksi. I dok su Nucksi promijenili gotovo sve što su mogli (novi predsjednik, GM i trener) i nakon gubitka Keslera doveli vratara Ryana Millera (koji mora pokazati da je izvedba u prošlogodišnjem doigravanju za St. Louis Bluese bila slučajna); Sharksi su momčad, koja na papiru i dalje zvuči odlično, ostavili gotovo istom, no maknuli su „C“ Jou Thorntonu i „A“ Patricku Marleau.

Od tri preostale momčadi, Arizona Coyotesi obećavaju najviše. Nakon gubitka Mikea Ribeira doveli su Sama Gagnera na kojeg će puno računati. Edmonton Oilersi i dalje ostaju momčad mladih ofenzivnih nada koja još treba stasati, a uz to treba i koliko-toliko funkcionalnu obranu. Calgary Flamesi su popravili situaciju na golu dovođenjem Jonasa Hillera, no i dalje su momčad u pomlađivanju.

U moru nepoznanica Bruinsi i Pensi bi trebali dominirati

U zadnjih šest sezona pet različitih momčadi predstavljao je Istok u Finalu. Dvije su uspjele odnijeti pobjedu, a samo bi Boston Bruinsi, od svih momčadi Istoka mogli ići u istu usporedbu s momčadima Zapada. Unatoč preranom ispadanju od Montreal Canadiensa u prošlogodišnjem doigravanju, ovo je momčad izgrađena da traje i njihovu širinu malo tko može pratiti u regularnoj sezoni. Ponovni favoriti za Prince of Wales Trophy morali su se oprostiti s Iginlom i Johnnyjem Boychukom zbog prekoračenja salary capa.

Tampa Bay Lightning predvođena Stevenom Stamkosom i Montreal Canadiensi sa četvoricom dokapetana vodit će bitku oko drugoga mjesta divizije Atlantic. Godinu iskusnija, ali još uvijek mlada Tampa pojačana Brianom Boyleom i Antonom Stralmanom trebala bi pokazati više od glatkog ispadanja u doigravanju, pogotovo ako Ben Bishop ostane zdrav. Habsi su promijenili dio sastava, ali jezgra je ostala ista. Carey Price na golu, P.K. Suban u obrani, Max Pacioretty na krilu i dalje će nositi igru. P.A. Parenteau pokušat će popunit nedostatak Briana Gionte.

Detroit Red Wingsi tražit će 24. uzastopno nastupanje u doigravanju. Ako ih ozljede barem malo više zaobiđu nego prošle sezone, šanse su velike da će se tradicija nastaviti. Uz neizostavne učinke Henrika Zetterberga i Pavela Dacjuka, velike stvari se očekuju od klinaca Tomaša Tatara i Gustava Nyquista.

Toronto Maple Leafsi su ovog ljeta napravili pravu akciju zapošljavanja analitičara i priča o promjeni pristupa i kulture igre, no jezgra igrača i trener su ostali isti. Za vjerovati je Brendanu Shanahanu da zna što radi, no previše je nepoznanica uz famozne padove Leafsa da bi se išta više moglo pretpostaviti. Za očekivati je sve, od sigurnog ulaska u doigravanje do matematičkog ispadanja i prije same završnice regularne sezone.

Florida Panthersi doveli su nekolicinu veterana koji bi u kombinaciji s mladim igračima trebali povući Floridu s dna. Mitchell je postao novi kapetan, a Roberto Luongo će imati svoju prvu punu sezonu. Ottawa Senatorsi nadaju se povratku na staze dok je Daniel Alfredsson bio kapetan. Erik Karlsson odabran je za njegovog novog nasljednika nakon što je Jason Spezza otišao. Kao veliki plus ove postsezone smatra se nedavno produživanje ugovora s Bobbyjem Ryanom.

Buffalo Sabresi su, unatoč nekoliko jačih potpisivanja i dalje glavni kandidati za osvajanje lottery drafta, točnije prvog ili drugog picka (iako oni tvrde da im je to zadnje na pameti).

Kako je predsezona krenula, glavni konkurenti Sabresima na Istoku bit će Carolina Hurricanesi iz susjedne divizije Metropolitan. S novim GM-om i novim trenerom i svega dvojicom novih igrača, uz sve ozljede što su ih već načele, ove sezone se nitko ničemu velikom od njih ne nada. New York Islandersi su se zamalo našli u poprilično sličnoj kategoriji, no s dva velika potpisivanja u obrani pred sam početak sezone, pokazali su da u svojoj zadnjoj sezoni u Nassau Coliseumu žele biti u konkurenciji za doigravanje. Što naravno ne znači da na samom kraju prijelaznog roka neće ostati bez ključnih igrača (kao prošle sezone).

Philadelphia Flyersi imaju najveći problem s obranom i nedostatak jednog od ključnih igrača, Kimma Timonena bit će teško nadoknadiv. Na vratima imaju solidnog Steva Masona, a u napadu, unatoč gubitku Scotta Hartnella, ne bi smjelo biti većih poteškoća. Flyerse nikada ne valja prekrižiti jer unatoč svemu uvijek nađu način kada nitko na njih ne računa. Columbus Blues Jacketsi su nakon prvog ulaska u doigravanje prošle sezone pojačali napad s Hartnellom, a nakon cjeloljetne drame i potpisali ugovor s Ryanom Johnasenom (koji je propustio gotovo cijeli kamp). Momčad bi se trebala ustaliti čim se ozlijeđena krila vrate, a Sergej Bobrovski na vratima ih može još jednom dovesti u doigravanje.

New Jersey Devilsi nisu potpisali produžetak ugovora s Martinom Brodeurom, no imaju više nego solidnog startera u Coryju Schneideru. Iako im je napad u godinama, i dalje može producirati, a prošlosezonska boljka – gubitak svih utakmica koje su otišle u ispucavanje kaznenih udaraca – je valjda bila samo loša sreća koja je sad iza njih.

New York Rangersi, s novim kapetanom Ryanom McDonaghom našli su se u problemima kada im se ozlijedio Derek Stepan za kojeg nemaju zamjenu. I dok će gubitak nekih igrača tijekom ljeta (Stralman, Richards, Pouliot) teško pasti, dolazak Dana Boyla pomoći će obrani, a ideja je da Martin St. Louis nastavi igrati kao u doigravanju. Vratarska pozicija je ona s kojom nemaju nikakvih problema.

Pittsburgh Penguinsi favoriti su za osvajanje divizije unatoč velikim promjenama tijekom ljeta. Promijenili su GM-a, a kao i Washington Capitalsi, i trenera. Prvi veliki potez Jima Rutherforda bio je zamjena Jamesa Neala za Patrica Hornqvista i Nicka Spalinga, a tokom ljeta pojačao je obranu sa Christianom Ehrhoffom. Nažalost ozljede su ponovno spriječile Penguinse da uigraju linije koje žele, pa je za očekivati da će prvi dio sezone proći u glađenju neravnina. No, sve u svemu, momčad Penguinsa ima balans koji već dugo nije imala. Ovo je zadnja godina ugovora prvom vrataru Marc-Andre Fleuryju, a kompletno vodstvo dalo je do znanja da se još jedan sramotan izlaz iz doigravanja ne smije dogoditi.

Capitalsi su s Barryjem Trotzom dobili novo vodstvo i pokupivši dva slobodna igrača Penguinsa Matta Niskanena i Brooksa Orpika, bacili se na slaganje novog sustava koji bi trebao riješiti problem Capsa zadnjih godina – obranu. Komunikacija Trotza i Alexa Ovečkina bit će jedan od ključeva uspjeha, a zasada sve zgleda dobro. Odličnu rookie sezonu mogao bi imati Jevgenij Kuznjecov. Zadnja godina u ugovoru Mika Greena trebala bi ga navesti na bolju igru i podsjetiti sve zašto je u samom startu bio potpisan. Samo da ostane zdrav.

Foto - Canucks Hockey Blog

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • crodevils10.10.2014. u 11:31
    i dalje ne razumijem uvođenje 4 skupina ukupno.. bolje je bilo po 6 skupina(po 3 u 2 konferencije).. sad istok broji 16 klubova,a zapad 14.. pa onda je normalno da je puno lakše upasti u doigravanje ako si sa zapada
    crodevils