Zimski sportovi

NHL: Najbolje od prvog tjedna u riječi i slici

Piše:Željka Jurkas • četvrtak, 16.10.2014.
NHL: Najbolje od prvog tjedna u riječi i slici

Tjedni pregled NHL-a donosi najvažnije vijesti lige, događanja u momčadima, najljepše akcije s leda te poneko pojavljivanje u „civilu“...

Nova sezona, prazna stranica koja svojim potencijalom nudi nadu svim momčadima da je ovo baš njihova godina, da je njihov red za ispisivanje povijesti ili u najmanju ruku dostizanje ciljeva koji su ostali na korak predaleko prošle sezone. Spremne krenuti u lov na ultimativnu nagradu, momčadi NHL-a dočekale su otvaranje sezone na domaćem ledu sa željom da joj od samoga starta daju svoj pečat. Tradicionalna predstavljanja igrača domaćoj publici prije podbacivanja prvog paka diljem lige su prilika da prenesu poruku ili cilj koji su si zacrtali. U premijerno prikazanim video uvodima, Leafsi sve podsjećaju da su jedna nacija, Starsi da se nova zvijezda rađa, Columbus da je do svega što vrijedi imati teško doći, Vancouver da smo svi mi Canucksi, dok je Chicago svoj cilj jasno istaknuo projekcijom na ledu:

Najsretniji i s najviše pompe su u novu sezonu ušli Los Angeles Kingsi koji su prije podizanja zastave s naslovom prvaka svog posebnog gosta spustili s vrha dvorane:

Slavlje im je bilo kratkog vijeka jer su im već San Jose Sharksi (kao i Chicago Blackhawksi prije dvije godine) pokazali da se na staroj slavi ne živi i uredno ih ostavili bez postignutog pogotka.

No, to nije bilo jedino slavlje na početku sezone koje su gosti pokvarili. Edmonton Oilersi su na otvaranje pozvali kompletnu generaciju 1984. u čast 30. godišnjice osvajanja kupa, a Washington Capitalsi ove sezone slave 40 godina postojanja (i jednako duge potrage za prvim naslovom). Washington je izgubio u shootoutu, dok su Calgary Flamesi očitali lekciju Edmontonu.

Prvi pogodak sezone pripao je Maxu Paciorettyju u susretu Habsa i Leafsa, prvi hat trick Coreyju Perryju u susretu Ducksa i Penguinsa, prvi shutout zaradio je Antti Niemi s 34 obrane, a prve rukavice su pale u susretu Flyersa i Bruinsa između Luka Schenna i Bobbyja Robinsa.

Novost u praćenju NHL utakmica ove sezone je pogled na led iz sudačke perspektive odnosno kamere koju nose. Ovako je izgledalo podbacivanje prvoga paka nove sezone, ovako izgleda kada se tenzije povećaju, a praćenje akcije koja rezultira golom vidi se na primjeru Ricka Nasha u susretu s Leafsima (Rangersi su izgubili tu utakmicu, a Henrik Lundqvist je poslan na klupu).

Vijest koja je izazvala brojne reakcije bila je zapošljavanje Chrisa Prongera, braniča Flyersa koji zbog ozljede zadnje tri sezone ne igra, ali je još uvijek na platnoj listi, u NHL Odjel za sigurnost igrača.

Druga vijest tjedna je novo vodstvo u Arizoni. Coyotesi su ponovno promijenili vlasnika kada je za 155 milijuna dolara s 51% udjela na čelo grupe IceArizona zasjeo Andrew Barroway koji je prije Coyotesa pokušao kupiti New Jersey Devilse i New York Islanderse. Ova promjena vlasništva još uvijek čeka odobrenje NHL’s Board of Governors, a šuškanja oko preseljenja momčadi su se ponovno pojačala.

Carolina Hurricanesi imaju sve samo ne početak sezone kakav su priželjkivali. Gubitku Jordana Staala (noga) i Jeffa Skinnera (potres mozga) pridodali su Erica Staala (ozljeda gornjeg dijela tijela) i konačno jučer Andreja Sekeru nakon što se zabio u ogradu. Kako trenutno situacija izgleda (unatoč činjenici da je tek početak sezone), pogotovo kada se uzme u obzir da imaju novog trenera, Billa Petersa, i da se momčad nalazi u diviziji u kojoj su se svi osim njih tokom ljeta pojačali, ponovna nagađanja oko potencijalnog tradea kapetana i nisu toliko nerealna. E. Staal ima ugovor do 2015./16. uz klauzulu koja ne dopušta trade bez njegovog pristanka.

Još jedna momčad razočarana početkom sezone su svakako Buffalo Sabresi čiji je trener Ted Nolan nakon poraza 5:1 od Anaheim Ducksa prokomentirao:“Ovo je bilo kao da je NHL momčad igrala protiv dječjeg tima.“ Dan nakon ove izjave su Sabresi u ispucavanju kaznenih udaraca uspjeli uzeti i drugi bod iz Caroline.

S druge pak strane, New York Islandersi s tri pobjede u tri utakmice imaju najuspješniji početak sezone od 2001.

Najljepše s leda - golovi

Da se upornost isplati pokazao je Jamie Benn pravim „radničkim golom“ prošavši kompletnu momčad Columbusa, kao i Phil Kessel koji je „prošetao“ oko igrača Colorada za u produžetku.

Alex Ovečkin nastavlja zabijati sa svog omiljenog mjesta kao na ovom powerplayju u utakmici s Bostonom.

Koliko znači precizno i pravovremeno dodavanje pokazali su Victor Hedman i Steven Stamkos, a da u brzom iznošenju paka iz svoje trećine treba sudjelovati cijela momčad vidi se u akciji koju je okrunio Tomaš Hertl.

Školski izrađena akcija u tri poteza nakon oduzimanja paka djelo je St. Louis Bluesa:

Nevjerojatne obrane ili kako to nije ušlo

Karri Ramo rukavicom je obranio sto postotnu šansu Nashvilleovog Craiga Smitha.

Sergej Bobrovski još je jednom pokazao zašto Columbus računa na njega ovom brzom obranom desnim štitnikom.

Brian Elliot je s leda na leđima uspio dohvatiti pak u zraku taman prije nego je prošao gol liniju:

Novi ugovori

Boston Bruinsi su potpisali Simona Gagnea na jednogodišnji ugovor vrijedan 600 000 dolara.

Minnesota Wild je produžila vjernost Jonasa Brodina na još šest godina za 25 milijuna dolara.

Dojmovi van leda

Za vrijeme medijskog dana prije početka nove sezone mnoge momčadi, kao i medijske kuće, pratile su napredak i izbacivale fotografije događanja i razgovora koji će se emitirati. Jedna od takvih fotografija bila je i okrugli stol u raznim kombinacijama od po tri igrača i Georga Stroumboulopoulosa (popularno znanog kao Strombo, a javnosti više poznatog od ovogodišnjeg vođenja nagrada NHL-a). Sportsnet 360 objavio je dva takva razgovora:

U opuštenoj atmosferi kapetani Claude Giroux i John Tavares uz Tylera Seguina raspravljaju o udarcu Shea Webera, čemu se vesele i što bi promijenili u igri da mogu.

Za još malo Seguina pogledajte video Dude Perfect s Dallas Starsima (točnije Seguinom i Bennom) u kojem su testirane njihove pucačke vještine.

U poprilično ozbiljnijem razgovoru Sidney Crosby, Jonathan Toews i Henrik Lundqvist su podijelili što znači biti kapetan, kakav je pritisak na vratarima, a dodirnuli su se i You can play kampanje.

Strombo je u jedan na jedan razgovoru s Crosbyjem još jednom pokazao da Crosby može puno reći bez da u stvari išta kaže.

A u još jednom odličnom intervjuu Cabbie Presents ponovno je sudjelovao Toews.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!