Zimski sportovi

Pregled tjedna: Hokejski spektakl pripao Nashvilleu, Vojnov negativac tjedna

Piše:Željka Jurkas • petak, 24.10.2014.
Pregled tjedna: Hokejski spektakl pripao Nashvilleu, Vojnov negativac tjedna

Tjedni pregled NHL-a donosi najvažnije vijesti lige, događanja u momčadima, najljepše akcije s leda te poneko pojavljivanje u „civilu“...

U proteklih tjedan dana preostale četiri momčadi vratile su se s gostovanja i otvorile novu sezonu na svome ledu. Winnipeg Jets , Ottawa Senators , Anaheim Ducks, Montreal Canadiens i konačno New Jersey Devilsi priredili su show na ledu i predstavili domaćoj publici ovogodišnje sastave. Devilsi su po prvi puta koristili novi 3D projektor:

U prvoj utakmici na domaćem ledu Habsi su ugostili vječite rivale, još jednu momčad Originalnih 6, Boston Bruinse. Kao i u zadnjem susretu u doigravanju prošle sezone pokazali su da se odnos snaga nije promijenio te da i dalje mogu i znaju kako biti trn u oku velikih Bruinsa. Pa, iako je utakmica bila obilježena brojnim lijepim obranama i sa čak deset golova, priča idućeg dana bilo je ponašanje tj., gesta Milan Lučića prema navijačima Habsa zbog koje je kažnjen s najvišim dopuštenim iznosom bez saslušanja – 5000 dolara.

Druga disciplinska akcija proteklog tjedna povukla je još više pažnje, i to ne samo hokejaške javnosti te dočekana s velikim odobravanjem.

Nakon incidenta Raya Ricea u NFL-u, NHL je čini se promijenila tj. zaoštrila svoje poglede na optužbe nasilja u obitelji. Malo manje od godine dana nakon što je Semjon Varlamov, protiv koga su optužbe odbačene, bio predmetom istrage zbog navodne otmice i nasilja, Slava Vojnov, branič Los Angeles Kingsa našao se u sličnoj nezavidnoj situaciji. Uhićen pod sumnjom nasilja u obitelji u ponedjeljak ujutro, Vojnov je suspendiran iz svih klupskih aktivnosti do daljnjega. Prema novom CBA-u (Odjeljak 18-A.5), Liga ima pravo na ovaj potez, a on je nesumnjivo došao potaknut kritikama nakon dopuštanja Varlamovu da igra u utakmici dva dana nakon uhićenja te izrazito nemarnom pristupu NFL-a prema cijelom Rice incidentu. Zbog uhićenja Vojnov će automatski biti proslijeđen zajedničkom NHL/NHLPA Substance Abuse and Behavioural health program, a kada će točno biti pomaka u njegovom slučaju, nitko ne zna za sigurno. Datum saslušanja na sudu, i konačni datum do kojega se moraju podnijeti optužbe je 1. prosinac. Iako u ovakvom slučaju sva pozornost i prioritet treba biti usmjerena prema rješavanju konflikta i pomoći onima kojima je potrebna, s druge, poslovne strane, ova situacija ostavlja jako puno pitanja. Hoće li liga čekati pet tjedana s odlukom, kako će se cjelokupna situacija odraziti na momčad Kingsa te konačno, ukoliko pomaka ne bude, hoće li Kingsima biti dozvoljeno dobiti barem dio cap spacea (na čijem su plafonu) kojega zauzima ugovor Vojnova da upotpune momčad, ostaje vidjeti.

Los Angeles je sinoć bio po prvi puta na ledu otkako je Vojnov suspendiran, a sreća ih je pomazila u vidu liječničkog dopuštenja da se Jake Muzzin vrati u sastav i u sedmoj sezonskoj utakmici Kingsa zaigra svoju prvu. Muzzin je na ledu bio s Drewom Doughtyjem u utakmici u kojoj se Kingsi priključuju borbi protiv raka.

NHL je od 1998. uključena u podizanje svijesti i prikupljanje sredstava za borbu protiv raka u svojoj kampanji Hockey Fights Cancer. Kroz pet tjedana svaka momčad lige će na svoj način obilježiti ovaj pokret.

Kampanji se danas priključuje i Minnesota Wild koja se nakon dva tjedna vraća na domaći led i u petom susretu dočekuje Arizonu. Prva tri susreta prošla su u rušenju rekorda: u prvoj utakmici s Coloradom zabilježili su 48 udarca na vrata, najviše ikada; u drugoj (opet s Coloradom) Jared Spurgeon blokirao je devet udaraca, najviše od igrača Wild ikada, a u trećoj vratar Darcy Kuemper postavio je najduži period bez primljenog gola u povijesti Wilda: 163:46 minute. Zadnju utakmicu odigrali su u Los Angelesu gdje su ostavili oba boda unatoč pravoj bitci i neizvjesnosti do samoga kraja.

Colorado Avalanche su nakon šokantno lošeg starta uspjeli doći do jedne pobjede i dva boda iz produžetaka u dosadašnjih sedam susreta. Malo je reći da to nije start kakav su očekivali (nalaze se na samom dnu divizije Central), no prerano je za ikakve veće zaključke, osim onog najočitijeg, a taj je da im je prijeko potreban njihov prvi vratar nazad, i to po mogućnosti u formi u kakvoj je bio prošle sezone. Varlamov je na listi ozlijeđenih s povrijeđenim preponama, a ozljeda je izgleda teža od prvotne prognoze. Avsi nisu išli na potpisivanje novog vratara (trenutno im je slobodan samo jedan profesionalni ugovor), pa je sve ostalo na Retu Berri, odnosno Calvinu Pickardu koji je nenadano imao svoj prvi start u NHL-u. Osim vratarske situacije, pronalazak kemije među svojim napadačkim linijama i konačno dodjeljivanje Jeroma Iginle centru s kojim će naći iskru bi svakako pomoglo.

S druge pak strane, u njihovoj diviziji odličan start sezone bilježe Nashville Predatorsi. S deset bodova iz šest susreta drže prvo mjesto i priključak s najboljim momčadima Lige. Osim toga, oni su jedina momčad, uz Chicago Blackhawkse s kojima igraju večeras, koja još nema upisan poraz u regularnom dijelu. Prošlog tjedna objavljeno je da je Nashville dobio domaćinstvo All Star utakmice 2016.

Dallas Starsi za cijelu sezonu su izgubili Patrika Nemetha kojemu je klizaljka prošla preko ruke, a s ozljedom prepona je van leda Valerij Ničuškin.

Vrijedno spomena na Zapadu je prva upisana pobjeda Edmonton Oilersa, iz šestog pokušaja, i to protiv Tampa Bay Lightninga. Tampa je bila prva momčad Istoka s kojom su se susreli ove sezone, taman nakon što je utakmicu prije momčad Stevena Stamkosa izgubila Viktora Hedmana(kasnije se pokazalo da je došlo do frakture prsta, Hedman je operiran i bit će van pogona 4-6 tjedana). Tampa je u idućem susretu s manjim ozljedama izgubila Ryana Callahana i Alexa Killorna. Oilersi su nakon Boltsa dočekali Washington Capitalse, do tada jednu od tri momčadi koje nisu imale upisan poraz u regularnom dijelu te im zadali taj prvi poraz.

Capitalsi su na turi po Zapadu bez ozlijeđenih Johna Erskina i Brooksa Laicha. Start u sezonu im je skroz solidan obzirom na to da s novim trenerom mijenjaju sustav igre u kojem kompletna momčad ima puno više defenzivnih zadaća. Svakako veseli zasad solidan učinak Mikea Greena (kojemu je ovo zadnja godina ugovora) te neočekivano dobar start Andrea Burakovskyja koji u svojoj rookie sezoni bilježi šest bodova (2+4) u prvih šest susreta. Ako se oko ičega u ovom trenu Capitalsi trebaju zabrinuti, onda je to stagnacija, točnije kriza Jevgenija Kuznjecova koji još nije upisao svoj prvi gol sezone.

Carolina Hurricanesi, jedina momčad bez upisane pobjede, je iduća momčad Istoka s kojom će se Oilersi susresti u sklopu svojih sedam domaćih utakmica. Canesi su dobili nazad Jeffa Skinnera i braniča Andreja Sekeru, no na kapetana Erica Staala morat će pričekati do najmanje idućeg tjedna.

New York Islandersi drže čelo divizije Metropolitan, bodovno najslabije, no nakon što im je ozljeda Mikhaila Grabovskog poremetila linije, nisu uspjeli naći novi balans te su poprilično lagano izgubili iduća dva susreta. U međuvremenu s manjim ozljedama se bore Thomas Hickey, Cal Clutterbuck i Travis Hamonic te je pitanje koliko dugo će momčadi trebati da se prilagodi.

Columbus je zbog posljedica udarca u glavu (tek dan nakon) ostao bez vratara Curtisa McElhinneyja do daljnjega, što znači da je zamjena Sergeju Bobrovskom rookie Anton Forsberg.

U diviziji Atlantic Habsi vode glavnu riječ, a Detroit Red Wingsima se na led vratio Pavel Dacjuk te sada, nakon dugo vremena, imaju samo jednog igrača na listi ozlijeđenih - Johana Franzena.

Najljepše s leda – golovi

U proteklom tjednu veći broj utakmica odlučen je u završnim sekundama, a neki od najljepših poteza na ledu bili su djelo inspiracije pojedinaca. Jedan takav potez je ovaj powerplay gol Gustava Nyqvista koji je izjednačio utakmicu Detroita i Bostona (Boston je kasnije u ispucavanju kaznenih udaraca uzeo i drugi bod).

Mnogi su s nestrpljenjem očekivali povratak Magic Mana Pavela Dacjuka u sastav Red Wingsa. Ovakvi trenuci su razlog zašto. Isječak je iz Dacjukove prve utakmice, Wingsi su igrali s Habsima (i izgubili u produžetku), a ovaj gol je poništen zbog ometanja vratara. Ako ništa drugo, možemo zaključiti da Carey Price jako dobro poznaje pravila i zna kako ih okrenuti u svoju korist.

Steven Stamkos je još jednom pokazao da ga se nikada, ali baš nikada ne smije ostaviti samoga. Ovo se dogodilo Vancouveru u prvoj minuti susreta.

P.K. Subban izlazi s klupe za kažnjenike, prima pak i sve oko sebe ostavlja u usporenoj snimci (pobjeda protiv Colorada):

Najbolje obrane ili kako to nije ušlo

Jimmy Howard osigurao je bod Detroitu u utakmici s Bostonom s dvije velike obrane na samom kraju regularnog dijela. Jonathan Quick zadržao je minimalno vodstvo Kingsa u zadnjih 30 sekundi utakmice s Wildom obranivši zadnju veliku priliku Zacha Parisea.

Jonathan Bernier doprinio je velikoj pobjedi Toronta protiv Islandersa zaustavivši Caseyja Cizikasa.

Carey Price zaustavio je Matta Duchena u pobjedi Canadiensa 3:2:

Novi ugovori

Los Angeles Kingsi su potpisali novi ugovor s braničem Jackeom Muzzinom (5 godina, 20 milijuna dolara).

Calgary Flames osigurali su vjernost T.J. Brodija na dodatnih pet godina s prosječnom plaćom od 4.65 milijuna dolara po sezoni.

Još jedno petogodišnje produljenje ugovora potpisano je između Minnesota Wild i Charlija Coyla (u vrijednosti od 16 milijuna dolara)

Dojmovi van leda

Montreal Canadiensi su izbacili seriju reklama sa sloganom:„Get closer to the team. Legally.“

Pittsburgh Penguinsi i Washington Capitalsi snimili su kalendare s napuštenim životinjama.

Jedanaestorica igrača Hurricanesa sudjelovat će u Movemberu.

Brojni klubovi su u zadnjih par godina počeli stvarati vlastite dokumentarne serijale koji daju pogled iza kulisa na cijelu sezonu, po uzoru na originalni 24/7: The Road to the Winter Classic. In the Room Penguinsa krenuo je u svoju četvrtu sezonu, a Behind the B Bostona u drugu. Habsov 24CH će neko vrijeme biti dostupan samo na televizijskim programima, Capsov Red Line je razbijen u nekoliko kraćih videa, a Nashville kreće sa svojim uratkom „Beneath the Ice“:

Profesionalni sportaši često ne stignu slaviti blagdane u točno određeno vrijeme, pa se moraju snalaziti kako im raspored dozvoljava. Tako su Pensi, Blackhawksi i Habsi prije vremena proslavili Noć vještica, a zahvaljujući društvenim mrežama slike su u javnosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!