Nogomet

Nije sve baš tako crno

Piše:Branimir Korać • četvrtak, 08.01.2015.
Nije sve baš tako crno
Foto: FaH

HNL je sve češće na meti stranih skauta i to ne onih "pomoćnih" koji su zaduženi za dovođenje igrača za nekoliko stotina tisuća eura koji ako uspiju dobro, a ako ne uspiju nikom ništa. Posljednji transferi dokazuju da se u hrvatskom nogometu ne prestaju stvarati igrači koji će biti danas ili sutra važan faktor, ili bi takvi trebali postati, u cijenjenim europskim klubovima...

Koliko god se često na HNL gledalo s omalovažavanjem i podsmjehom, "tvornica igrača" u punom je pogonu. Danas Andrej Kramarić, sutra Tino Sven Sušić, nakon njih Marcelo Brozović, redom ostvaruju transfere za iznose kakve mnoge lige mogu samo sanjati.

Naravno, cijenu su dizali nastupi u Europi i u dresu reprezentacije, međutim da bi vas određeni klub doveo za određenu zadovoljavajuću svotu, trebate nešto pokazati i u ligi. Ova trojica igrača iskočila su u prvi plan ove zime, a Hajduk, Rijeka i Dinamo ne moraju strahovati što se tiče prihoda od izlaznih transfera u budućnosti jer imaju još niz igrača koji će napuniti klupsku blagajnu.

Hajdukovi klinci Vlašić i Balić već sada su predodređeni za velike stvari, Dinamo ima svoju kadetsku generaciju koja je osvojila Nike Premier Cup, Rijeka s druge strane dovodi HNL talente i kroz Kekov sustav podiže im cijenu, a i drugi klubovi imaju što za ponuditi poput Roga, Livakovića, Kolingera... Šteta što je Osijek u takvoj situaciji u kakvoj je i brojne talentirane igrače morao je puštati prerano i prečesto ispod cijene koju je mogao kroz neko vrijeme dobiti.

Kramarić povukao odličan potez

Iako bi lijepo zvučao naslov - Andrej Kramarić novi napadač Chelseaja - odlazak u Leicester je pametan potez. U Leicesteru će dobiti priliku, igrat će u jednoj od najjačih liga svijeta i imat će priliku pokazati neospornu kvalitetu. U Chelseaju, realno, prilike ne bi bilo. U Londonu nisu skrivali da je plan posudba, a napadači se s posudbe u Chelsea ne vraćaju gotovo nikada.

Dovoljno je pogledati primjer Romelua Lukakua koji je skupo plaćen i doveden kao jedan od najuzbudljivijih mladih napadača svijeta. No u Chelseaju nije dobio priliku, zabijao je na posudbi u Premier ligi, ali niti to nije bilo dovoljno. A kako se onda probiti u Mourinhovu momčad iz jednog Vitessea?

Leicester je na dnu Premier lige i navijači Kramarića dočekuju kao spasitelja. Tamo mu definitivno neće biti lako, očekuje ga puno brži nogomet, puno brži, snažniji i čvršći čuvari i igra uglavnom kroz kontranapade. Bit će to novost za Kramarića koji je dosad igrao u momčadima koje se uglavnom nisu branile. Dinamo, Lokomotiva, Rijeka, u većini utakmica kroz igru su pokušavali doći do pogotka, a sada ga očekuje nešto drugačija momčad i na to će se trebati prilagoditi. Prilika za realizaciju neće biti kao u ranijim klubovima i da bi ispunio očekivanja i opravdao status kakav je dobio ovim rekordnim transferom, Kramarić će morati biti ubojit kakav je bio u dobrom dijelu ove polusezone.

Leicester je ujedno i izlog za budući veliki transfer. Tamo će posebno biti na oku jačim klubovima i ako sve bude kao što se nada i očekuje, ako nastupi budu na razini dosadašnjih i bolji, teško je za očekivati da će ugovor u Leicesteru odraditi do kraja. U tom slučaju s još bolje pozicije otišao bi u kvalitetniji klub.

Hajduk stvorio Sušića

Kao što je Kramarić odlaskom u Rijeku dobio pravu priliku i "pušten je s lanca", tako je i Tino Sven Sušić povukao najbolji potez u karijeri dolaskom u Hajduk. U kratkom roku Sušić je značajno napredovao posebno u taktičkom smislu i talent koji je odmah bio očit, pretvorio je i u igračku kvalitetu.

U Belgiji se nije uspio probiti, nisu prepoznali u potpunosti njegov talent i nije bio iskorišten na pravi način. Međutim u Hajduku su ga istrpili i iako je imao i lošijih dana i u početku teških trenutaka, Sušića se čekalo i dočekalo. Igrač fantastične tehnike i odličnog udarca bio je i sve korisniji momčadi i iz utakmice u utakmicu je rastao. U Hajduku mogu biti zahvalni Belgijcima što nisu prepoznali Sušića, a Sušić itekako može biti zahvalan Hajduku što ga je katapultirao u profesionalni nogomet.

Brojni veliki klubovi na čelu s Interom žele dovesti Sušića i vide ga kao ulaganje u budućnost. Jasno, neće istog trenutka upasti u prvih 11 tog istog Intera bez obzira na nemalih pet milijuna eura koji se spominju, ali niti u Hajduku nije odmah bio nezamjenjiv i polako je učio i rastao. Danas od njega koristi može imati i reprezentacija Bosne i Hercegovine, a imat će i Hajduk ovim transferom.

Ono što je najvažnije, čak i odlazak Sušića koji je u ovom trenutku među glavnim igračima Hajduka, neće biti dugoročno nenadoknadiv. Hajduk će dobiti priliku razviti novog igrača i s vremenom ponovno napuniti blagajnu.

Brozović sljedeći veliki Mamićev posao

U Dinamu su već navikli brojati milijune od transfera, a sljedeći koji bi trebao ostvariti unosan transfer je Marcelo Brozović. Talijani i Englezi najčešće se spominju kao zainteresirani, no u Dinamu dosad nisu dobili ponudu koja bi ih zadovoljila. Od Brozovića očekuju veliki transfer i nekako se nadaju da će Englezi konkretizirati svoj interes jer će od konkretno Milana teško izvući novac koji očekuju.

Brozović je igrač kojeg se i danas prečesto omalovažava iako je jasno da je Dinamo s njim jača momčad nego bez njega. Kao i Domagoju Antoliću, tako su i njemu stručnjaci radili "uslugu" tvrdeći da je sljedeći veliki veznjak hrvatskog nogometa. Odmah su se očekivale predstave na razini Modrića, no i Brozoviću je trebalo vremena.

I on je polako rastao, na kraju došao i do reprezentacije i statusa ključnog igrača Modrih. On nije jedan od onih atraktivnih igrača koji će svojim potezima podizati publiku, riječ je o radniku koji je u službi momčadi i to mu baš i nije pomoglo u podizanju statusa kod navijača. Ipak, oni koji su to trebali prepoznati, prepoznali su i Brozović zasigurno neće još dugo nositi Dinamov dres.

Kao što će i pred Sušićem biti još dosta posla i dokazivanja, isto slijedi i Brozoviću. Njegova karijera je takva da je upravo radom uspio doći do ovog statusa.

Sve su to produkti HNL-a koji su u kratko vrijeme došli do velikih transfera ili pred vrata istih. Kramarić je zabijao u Europskoj ligi, on i Brozović probili su se u reprezentaciju Hrvatske, Sušić je zaigrao za Bosnu i Hercegovinu, međutim interes klubova i skauta privukli su i odličnim nastupima u HNL-u. Moglo bi se satima i danima razgovarati o stanju u hrvatskom nogometu koje je daleko od idealnog, no postoje i one pozitivne stvari, a to su mladi i kvalitetni igrači koji privlače pozornost velikih klubova.

Milijunski transferi dokaz su toga i pokazatelj da se i kroz rad i igre u HNL-u može uspjeti i doći tamo gdje na kraju i žele. Ponekad je strpljenje puno bolji izbor nego odlazak klinaca na prvu ponudu i na kraju završavanje u drugoj talijanskoj ligi ili pak daleko od klupe nekog jačeg kluba.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.01.2015. u 03:31
    koga vi lazete ?kakav inter i akav susic ?Spinovi placenih portala za klikove i da se cita vise ovo drugo od realknih stvari ...
    Obrisan korisnik
  • anetisi08.01.2015. u 17:19
    zanima me kako se velikom magu dinama ajatolahu maminju uspjelo desiti da odjebe perspektivnog igrača poput brozovića u svoju filijalu, pa ga onda u idućem prijelaznom otkupi za astronomskih 2,5 milijuna eura?
    anetisi
  • interreg08.01.2015. u 16:52
    ma sve stoji siggi, jos usto ne znas nikad hoce li kasnije biti nesto od igraca ili ne, tako da je tesko odbiti ponude. U vecini slucajeva igraci sa 22-23 godine ili kostaju vise nego 17-18 godisnjaci ili ih ne mozes vise prodati. Realnost je zato da jedan Hajduk ili Osijek nece odbiti u ovakvoj... [više na forumu]
    interreg
  • Obrisan korisnik08.01.2015. u 16:50
    pročitaj bolje krivo si shvatio tko kome.
    Obrisan korisnik
  • gerrard08.01.2015. u 16:30
    sve štima, ali antolića ubaciti kao velikog dinamovog veznjaka i budući veliki transfer..khmm..
    gerrard