Rukomet

Španjolska favorit skupine, Katar kao neugodan protivnik za Bjelorusiju i Sloveniju

Piše:Jelena Bagarić • nedjelja, 11.01.2015.
Španjolska favorit skupine, Katar kao neugodan protivnik za Bjelorusiju i Sloveniju

Svjetsko prvenstvo u Kataru opasno se približilo, a Sportnet će vam kao i uvijek predstaviti sve sudionike Prvenstva po skupinama u kojima igraju. Prva na redu je skupina A u kojoj se nalazi aktualni prvak Španjolska, domaćin Katar, Slovenija, Bjelorusija i predstavnici južnoameričkog kontinenta Brazil i Čile. Domaćinu je ovo velika prilika za veliki rezultat, dok se Španjolci nadaju obrani naslova.

Španjolska

Aktualni prvaci svijeta i brončani sa zadnjeg Europskog prvenstva sigurno nisu nepoznanica već jedni od glavnih kandidata za medalju. Pod novim izbornikom Manolom Cadenasom osvojili su broncu u Danskoj, a u Kataru će u skupini morati igrati protiv izbornika s kojim su 2013. na domaćem terenu stali na svjetski tron.

Tri zlata sa svjetskih prvenstva do sada ima Španjolska: 2005., 2011. i 2013. U Europi se najsjajnijeg odličja još nisu dokopali, ali imaju tri srebra i dvije bronce, dok s Olimpijskih igra imaju tri bronce. Sve u svemu izuzetno trofejna reprezentacija koja je donedavno imala i jednu od najjačih liga na svijetu.

Izborniku Cadenasu ali i cijeloj reprezentaciji glavni cilj je za početak biti prvi u skupini jer to olakšava daljnji posao u križanju sa skupinom B gdje igra i Hrvatska. Cadenas neće moći računati na Arpada Šterbika, ali niti na dok je nastup Carlosa Ruesge još uvijek upitan. Umjesto Sarmienta pozvao je koji pruža odlične partije u Veszpremu.

Međutim, svi ostali igrači su spremni i željni igri. Julen Aguinagalde jedan je od najboljih na svijetu, Joan Canellas, Victor Tomas, Angel Montoro iskusna su imena za igru u napadu dok je "ministar španjolske obrane". Tu je i mladi Alex Dujšebaev koji napreduje iz sezone u sezonu.

Iako neće biti Šterbika, Cadenas ima dva dobra vratara koja ga mogu zamijeniti, a to su Jose Manuel Sierra i Gonzalo Perez de Vargas. Prema svemu ovome, Španjolci ne bi trebali imati problema s prolaskom u drugi krug s prve pozicije, ali i do samog polufinala gdje bi trebali konkurirati za finale.

Slovenija

Reprezentacija Slovenije napravila je veliki iskorak na prošlom SP-u gdje je zauzela četvrto mjesto pretrpjevši poraz od Hrvatske u utakmici za brončanu medalju. Pod vodstvom Borisa Deniča Slovenci se nadaju barem ponoviti taj uspjeh ili čak napraviti dodatni iskorak.

Svoje mjesto u Kataru izborili su u kvalifikacijama gdje su igrači protiv snažne Mađarske. Međutim, Slovenci su bili odlučni i dobrom igrom izbacili su Mađare sa SP-a i tako dobili priliku ponovo se natjecati na svjetskoj smotri. Osim četvrtog mjesta u Španjolskoj, najveći rezultat slovenske reprezentacije je srebro s EP-a 2004. kada su bili domaćini.

U Katar zbog ozljeda neće doputovati Borut Mačkovšek i Nenad Bilbija, dok je za sad upitan i Matej Gaber koji je na pregledima zbog koljena. Denič ipak nema razloga za brigu jer su tu potpuno zdravi i spremni Vid Kavtičnik, Gasper Marguč, Jure Dolenec, , i mnogi drugi. Slovenci igraju u dobrim europskim klubovima, a oni koji su u Sloveniji igraju većinom u Celju i Gorenju koji igraju Ligu prvaka i EHF Kup.

Koliko je konkurencija jaka pokazuje i činjenica da se na popisu nije našlo ime Mihe Zarabeca koji ima fantastičnu sezonu iza sebe u Celju. Iako je konkurencija u skupini A jaka, Slovenija ne bi trebala imati problema s prolaskom dalje budući da četiri reprezentacije nastavljaju dalje. Međutim važno je s koje će pozicije nastaviti radi daljeg raspleta situacije.

Katar

Reprezentacija Katara domaćin je prvom Svjetskom prvenstvu na azijskom kontinentu i prvom koje će se u potpunosti održati u jednom gradu, u Dohi. Katarani su sve podredili ovom natjecanju kojemu su domaćin i tražiti će svoju priliku za svoj najbolji rezultat ikada. Uložili su veliki novac, doveli rukometne stručnjake i poznata rukometna imena.

Novi izbornik je proslavljeni Valero Rivera koji je osvojio mnoštvo medalja sa Španjolskom.Na zadnjem SP-u u Španjolskoj Katar je zauzeo 20. mjesto. Malo je nedostajalo za prolazak skupine, no morali su se ipak zadovoljiti igrom u tzv. President cupu. No, vrijeme je za promjene, Katar želi zablistati u Dohi i pokazati da mogu više od toga.

U 2014. osvojili su i svoje prvo zlato na Prvenstvu Azije i time najavili pohod na SP. U momčadi Katara pojavila su se neka nova imena. Poznato je već da je katarska reprezentacija sastavljena od stranaca i nešto manje od domaćih igrača. Za ovo prvenstvo Kataru su se priključili Žarko Marković, Danijel Šarić, Goran Stojanović i Bertrand Roine.

Od domaćih igrača tu je i najbolji strijelac reprezentacije Sinen Wajdi, te Madadi Hamad. Katar će sve svoje utakmice u skupini igrati u najvećoj dvorani Lusail koja prima 15 500 gledatelja. Očekuju veliku podršku koja bi ih trebala nositi do povijesnog rezultata. Priželjkuju drugo mjesto u skupini odmah iza Španjolske koje bi im omogućilo lakši posao u drugom krugu.

Bjelorusija

S napretkom domaće lige, Bjelorusija je postala čest sudionik velikih natjecanja. Ovo im je drugo uzastopno SP, ali su i sudjelovali 2014. na EP u Danskoj. U Španjolskoj su zauzeli 15. mjesto, a u Danskoj su bili tri mjesta bolji, 12. U Kataru imaju priliku popraviti svoj najbolji rezultat, a i zreliji su i iskusniji no što su bili prije dvije godine u Španjolskoj.

Nastup u Kataru izborili su svladavši u kvalifikacijama reprezentaciju Crne Gore. Vodi ih izbornik Juri Čevtsov koji je svoje igrače izabrao poglavito iz bjeloruskih klubova. Najjači je tu Meškov Brest koji igra Ligu prvaka i SEHA ligu, ali i mnogo je igrača iz SKA Minska. "Izgubljeni sin" Siarhei Rutenka najjače je ime ove reprezentacije, no veliki napredak bjeloruskih klubova iznio je još neke jako dobre igrače.

Dobra je stvar za Čevtsova što većina igrača igra zajedno u klubu te neće puno morati raditi na uigravanju reprezentacije. Osim Siarheia Rutenke tu su još i Ivan Brouka, Dmitrij Nikulenkau, Maxim Babičev i vratar . Na svom ukupno trećem SP-u Bjelorusi će pokušati popraviti svoj najbolji rezultat a to je deveto mjesto iz 1995.

Vjerojatno je da bodove mogu očekivati protiv Brazila i Čilea, dok će borbu za što bolju poziciju voditi sa Slovenijom i Katarom. Sigurno je da kvaliteta postoji, ali igra ove reprezentacije dosta ovisi u Siarheiju Rutenki na kojem se i temelji igra.

Brazil

Dva južnoamerička predstavnika nalaze se u skupini A, a prvi od njih je Brazil. Svoj nastup u Kataru izborili su tako što su osvojil srebrnu medalju na Panameričkim igrama koje su se održale u Urugvaju. U 2013. godini zabilježili su svoj najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima osvojivši 13. mjesto. Izborili su osminu finala jer su u skupini zauzeli treće mjesto iza Njemačke i Francuske.

Misija Brazila, ali i njihovog španjolskog izbornika Jordija Ribere su Olimpijske igre kojima su domaćini, no dobrim rezultatom u Kataru žele podići euforiju i privući pozornost na sebe. Od značajnih rezultata, Brazil se može pohvaliti dvama zlatnim medaljama s Panameričkih igara iz 2010. i 2012.

Većina reprezentativaca Brazila igra u domaćim klubovima, no dvojica su uspjela pronaći svoj put u Europu, točnije u Španjolsku. To su Thiago Santos iz La Rioje i Jose Guilherme Toledo iz Granollersa. Ipak najistaknutije ime i prvi strijelac Brazila s gotovo 600 pogodaka je Felipe Ribero.

Brazilci teško mogu proći skupinu jer bi za to trebali iznenaditi barem jednu od europskih momčadi. To je svakako moguće, no teško za očekivati budući da su Španjolska, Slovenija i Bjelorusija objektivno jače, dok je Katar domaćin pa je svaka utakmica protiv njega teška. Za Brazilce ulazak u drugi krug neće biti neuspjeh jer je sve fokusirano na dobar plasman u Riju 2016.

Čile

Čile je svoje mjesto u Kataru osigurao 2014. osvojivši broncu na Panameričkim igrama. Ovo im je treće uzastopno Svjetsko prvenstvo i treća uzastopna bronca na Panameričkim igrama. Prije 2011. godine Čile nikad nije igrao na Svjetskom prvenstvu. U Španjolskoj 2013. Čileanci su bili 23., a dvije godine prije 22.

Izbornik reprezentacije je Fernando Luis Capurro, a najpoznatije ime ove reprezentacije je Marco Oneto nekadašnji igrač Veszprema, sada njemačkog Mindena. Uz njega jedini u Europi igra Rodrigo Solinas iz Steaue Bukurešt, a on je ujedno i najbolji strijelac reprezentacije.

Sam izbornik je rekao da znaju da nemaju previše šanse u ovoj skupini, ali da će uživati u svakoj utakmici. Izgledno je da će im utakmica s Brazilom biti jedina u kojoj će imati kakve takve šanse, no Čile unaprijed zna da TOP 16 sigurno neće vidjeti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.01.2015. u 13:56
    Francuska je osvojila SP 2011 godine. Popravite ovaj odlomak o Španjolskoj i Sloveniji jer je nekoherentan, pun gramatičkih grešaka i izgleda kao copy paste. Katar nije prvi domaćin SP-a na Azijskom kontinentu, Japan je već bio domaćin SP-a u 90-tima. Popravite ovaj tekst!
    Obrisan korisnik